Γ. Σιούτας: «Δεν μας στήριξε κανείς πλην του Αλ. Κοντού ως ένα σημείο»
«Μεγάλη ημέρα» για το βιοτεχνικό πάρκο στο «ΔΕΡΑΣ» η χθεσινή, αφού οι 38 επαγγελματίες κατέθεσαν σε συμβολαιογράφους τους επίμαχους φακέλους προκειμένου να προχωρήσουν τα συμβόλαια, να χωριστούν τα οικόπεδα και μετά να αναλάβει την διαμόρφωσή τους ο Δήμος Ξάνθης.
Η «Θ» συνάντησε τους ιδιαίτερα ευδιάθετους και –κυρίως – αισιόδοξους επαγγελματίες, λίγο πριν την κατάθεση των φακέλων, από την Τοπογράφο κ. Μαρία Μαυρίδου και την «ψυχή» του πολυετούς αγώνα κ. Γιάννη Σιούτα, ο οποίος σε δηλώσεις του έκανε λόγο για ένα «ΔΕΡΑΣ» που «δεν στηρίχθηκε ποτέ από κανέναν, πλην του κ. Αλέξανδρου Κοντού, ως ένα σημείο».
«ΠΑΡΑΔΙΔΟΥΜΕ ΣΗΜΕΡΑ 38 ΦΑΚΕΛΟΥΣ ΣΤΟΥΣ ΣΥΜΒΟΛΑΙΟΓΡΑΦΟΥΣ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Σιούτας, επισήμανε ότι «σήμερα είναι μια καλή ημέρα για την Ξάνθη και για τους επαγγελματίες της Ξάνθης. Είναι μια προσπάθεια που την ξεκίνησαν οι ίδιοι οι επαγγελματίες, την συνέχισαν οι ίδιοι και την τελειώνουν οι ίδιοι. Δεν τελειώνει σήμερα. Σήμερα παραδίδουμε 38 φακέλους στους συμβολαιογράφους. Η Τοπογράφος κ. Μαυρίδου, έκανε την τελευταία δουλειά, μαζέψαμε τα έγγραφα, τα βάλαμε σε σειρά, τα τακτοποιήσαμε και πηγαίνουμε στους συμβολαιογράφους να παραδώσουμε τα δικαιολογητικά για να γίνουν τα συμβόλαια για τα πρώτα 90 στρέμματα στο «ΔΕΡΑΣ». Τα παίρνουν 38 μικρές επιχειρήσεις που είναι στα ενοίκια, για να αποκτήσουν τον δικό τους χώρο. Είναι μια ιδέα και μια πρόταση που ξεκίνησα εγώ πριν από 21 χρόνια, συνεχίσαμε μαζί με τους επαγγελματίες και κάναμε μια δουλειά που δεν έχει ξαναγίνει προφανώς στην Ελλάδα. Είμαι σίγουρος ότι δεν έχει γίνει στην περιοχή μας. Δεν ξέρω αν στην υπόλοιπη Ελλάδα αν ένας άνθρωπος μπορεί επί 21 χρόνια να παλεύει για τους συναδέλφους του. Είναι καλή ημέρα για εμάς. Τα πρώτα 90 στρέμματα, είναι 18 οικόπεδα, των 4-5 στρεμμάτων και τα λαμβάνουν 38 επιχειρήσεις. Μετά τα συμβόλαια θα τα χωρίσουν, ο Δήμος θα κάνει δρόμους, πεζοδρόμια, άσφαλτο κλπ. Είναι αποφάσεις και του κ. Στυλιανίδη και του κ. Δημαρχόπουλου (των προηγούμενων δημάρχων) και θα συνεχίσουν αυτή την στιγμή, για να μπουν όλοι αν μπορέσουν, σε ένα πρόγραμμα ΕΣΠΑ ή στον αναπτυξιακό νόμο για να χτίζουν ομοιόμορφα 18 βιομηχανικά κτίρια. Μακάρι να είμαι γερός για να τα δω».
«ΤΟ ‘’ΔΕΡΑΣ’’ ΔΕΝ ΤΟ ΣΤΗΡΙΞΕ ΚΑΝΕΝΑΣ ΠΛΗΝ ΤΟΥ ΑΛ. ΚΟΝΤΟΥ ΩΣ ΕΝΑ ΣΗΜΕΙΟ – ΔΕΝ ΠΗΡΕ ΚΑΝΕΙΣ ΟΥΤΕ ΕΝΑ ΤΗΛΕΦΩΝΟ»
Σε ο,τι αφορά στους λόγους της μεγάλης καθυστέρησης της διαδικασίας αναφορικά με το «ΔΕΡΑΣ» ο κ. Σιούτας υπογράμμισε ότι «οφείλεται σε ένα πράγμα: Στο ότι οι τοπικοί παράγοντες, οι αιρετοί και μη αιρετοί, αυτοί οι 50-60 άνθρωποι που ανακυκλώνουν την εξουσία στην Ξάνθη, πίστεψαν με τα δικά τους τα κριτήρια ότι ένα τέτοιο πράγμα δεν μπορεί να γίνει. Γιατί οι ίδιοι είναι ανίκανοι να κάνουν κάτι τέτοιο, ενώ έχουν χρήματα, έχουν προσβάσεις, έχουν θέση, έχουν ιδιαιτέρες να κάνουν δουλειά. Και έτσι δεν έκαναν ούτε μια κίνηση να βοηθήσουν. Όχι να πάνε στην Αθήνα ή στην Περιφέρεια για να βοηθήσουν το «ΔΕΡΑΣ». Ένας από αυτούς τους 50-60 ανθρώπους που ανακυκλώνουν την εξουσία της Ξάνθης (αιρετοί, καλοπληρωμένοι) δεν πήρε 21 χρόνια ένα τηλέφωνο για να πει «ρε παιδιά, τι κάνετε εκεί; Προχωράτε; Θέλετε βοήθεια;» ή να μου πει «Σιούτα, σταμάτα να κοροϊδεύεις τον κόσμο. Ποιος είσαι εσύ που μοιράζεις οικόπεδα του δήμου;»
Δεν πήρε ένας ένα τηλέφωνο για να ρωτήσει. Όχι για να κάνει τέτοια δουλειά. Και επειδή καταλάβαμε ότι οι άνθρωποι είναι ανίκανοι για να κάνουν τέτοια δουλειά, είπαμε ότι θα το προχωρήσουμε και θα το κάνουμε. Και ευχαριστώ την Παρθένα, τον Φακρή, τον Αντώνη, τον Γιώργο και όλους τους άλλους που ήταν μαζί μου και τους κυνηγούσα και φτάσαμε σήμερα να τελειώνει η πρώτη φάση αυτού του έργου.
Το «ΔΕΡΑΣ» δεν το στήριξε στην ουσία κανένας, εκτός – ως ένα σημείο – ο Αλέκος Κοντός που μου άνοιξε μια πόρτα. Κανένας άλλος. Στο ΕΒΕ είχε γίνει μια συγκέντρωση τότε, πιστεύοντας ότι είχε τελειώσει η δουλειά. Όμως βγήκαν κάποια άλλα εμπόδια και μας πήρε άλλα 5-6-7 χρόνια και φτάσαμε στο σήμερα. Δεν έχω τίποτα με κανέναν. Απλούστατα οι άνθρωποι στην Ξάνθη, που ανακυκλώνουν την εξουσία, δεν έχουν κάνει τέτοιες δουλειές και δεν είναι ικανοί να κάνουν τέτοιες δουλειές».
«ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΑΠΕΜΕΙΝΑΝ 38 ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ»
Αναφορικά με τους λόγους για τους οποίους οι 100 αρχικά ενδιαφερόμενοι για το «ΔΕΡΑΣ» απέμειναν μόλις 38, ο ίδιος υπογραμμίσει τα εξής:
«Για δύο λόγους. Κάποιοι για οικονομικούς ή άλλους λόγους (οικονομική κρίση, κορωνοϊός, φτάσανε στην σύνταξη κλπ) και κάποιοι άλλοι γιατί δεν πίστεψαν ότι μπορεί να γίνει το «ΔΕΡΑΣ». Ότι μπορεί να τελειώσει. Πίστευαν – γιατί έτσι τους έλεγε η τοπική εξουσία – ότι είναι μια «φούσκα». Ότι είναι ένα όνειρο του Σιούτα που δεν έχει μέλλον και σταθερότητα. Και ευτυχώς 38 επαγγελματίες πίστεψαν σε μένα, με ακολούθησαν και φτάσαμε σήμερα εδώ».
«ΔΕΝ ΓΙΝΕΤΑΙ ΝΑ ΠΑΛΕΥΟΥΝ ΜΟΝΟΙ ΤΟΥΣ 20 ΧΡΟΝΙΑ ΟΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΚΑΙ Η ΤΟΠΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΑ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΑΝΥΠΑΡΚΤΗ»
Κλείνοντας ο κ. Σιούτας απευθυνόμενος στον Πρωθυπουργό της χώρας Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσα από τα τοπικά ΜΜΕ, σημείωσε: «Κύριε Πρωθυπουργέ, η Ξάνθη είναι κομμάτι της Ελλάδος και η Ελλάδα κομμάτι της Ευρώπης. Αυτής της οργανωμένης, ενιαίας Ευρώπης όπου ανήκουμε όλοι. Εν έτη 2024 κ. Μητσοτάκη, είναι δυνατόν στην Ξάνθη να κάνει βιοτεχνικό πάρκο ο Αντώνης, ο Γιώργος, η Παρθένα, ο Φακρή; Είναι δυνατόν οι επαγγελματίες μόνοι τους να προσπαθούν να φτιάξουν μόνοι τους βιοτεχνικό πάρκο στην Ξάνθη και αυτοί που είναι αρμόδιοι για αυτές τις δουλειές να είναι εξαφανισμένοι; Κύριε Πρωθυπουργέ, δες τε το, διότι αυτό μπορεί να συμβαίνει και σε άλλους νομούς και πάρτε θέση. Δεν γίνεται οι επαγγελματίες να παλεύουν μόνοι τους 20 χρόνια και η τοπική εξουσία να είναι ανύπαρκτη».
«ΟΛΕΣ ΟΙ ΔΟΥΛΕΙΕΣ ΜΠΟΡΟΥΝ ΝΑ ΠΡΑΓΜΑΤΟΠΟΙΗΘΟΥΝ, ΑΡΚΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΘΕΛΗΣΗ»
Από την πλευρά της η Τοπογράφος κ. Μαρία Μαυρίδου, σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με την μεγαλύτερη δυσκολία αλλά και τα βήματα που έπονται, απαντά ως εξής:
«Αυτό που με δυσκόλεψε είναι ότι έπρεπε να μιλήσω με 38 διαφορετικές επιχειρήσεις, εκ των οποίων δεν ήταν πάντα ένας μόνον ο εκπρόσωπός τους. Παρόλα αυτά είχαν όλοι την πρόθεση να συνεργαστούν, παρά τις δυσκολίες και να φτάσουμε σε αυτό το σημείο. Γιατί όλες οι δουλειές μπορούν να πραγματοποιηθούν αρκεί να έχεις θέληση για να τελειώσεις. όσον αφορά στα επόμενα βήματα, τα περιέγραψε ο κ. Σιούτας. Έχουμε ακόμη δρόμο διότι πρέπει να γίνουν τα συμβόλαια και στην συνέχεια να γίνουν όλα τα έργα από τον Δήμο».