Έχασε πάνω από… 80% της δύναμής του…Ήμασταν χίλιοι δεκατρείς και τώρα μείναμε οι… τρεις!
Εξαφανίστηκε ο Σωματείο Οικοδόμων που αριθμούσε… 12.000 μέλη!
Την πικρία του εκφράζει ο πρόεδρος του Ε.Κ. Αθ. Σισαμπέρης
Κάποτε αριθμούσε πάνω από 25-30.000 μέλη, ενώ σήμερα μετρά μόλις 3.800! Κάποτε είχε «παλμό» και νέους συνδικαλιστές, ενώ σήμερα «παρακαλά» για νέο αίμα. Ο λόγος για το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, στο οποίο συγκαταλέγονταν μεταξύ άλλων και το Σωματείο Οικοδόμων Ξάνθης που αριθμούσε (μόνο του) 12.000 μέλη και το οποίο σήμερα, απλά… δεν υπάρχει!
Πόσα σωματεία «μετρά» όμως σήμερα; Υπάρχουν σε αυτά και σωματεία – «σφραγίδα»; Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Σισαμπέρης, ο οποίος εξέφρασε το παράπονό του για το γεγονός ότι πλέον οι νέοι δεν ενδιαφέρονται για τον συνδικαλισμό και τα σωματεία αλλά και την πεποίθηση ότι οι αποφάσεις που λαμβάνονται πρέπει να είναι «υπερπαραταξιακές».
«ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΑΡΙΘΜΟΙ ΜΕΛΩΝ ΚΑΙ ΣΩΜΑΤΕΙΩΝ ΣΤΟ Ε.Κ – «ΤΕΛΟΣ» ΓΙΑ ΤΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΟΙΚΟΔΟΜΩΝ – ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΚΛΑΔΙΚΑ ΣΩΜΑΤΕΙΑ ΤΩΝ ΠΑΡΑΤΑΞΕΩΝ»
Πιο αναλυτικά ο κ. Σισαμπέρης, επισήμανε στην «Θ» ότι «το Εργατικό Κέντρο Ξάνθης, αριθμεί σήμερα περί τα 3.800 μέλη, ενώ τα Σωματεία είναι περί τα 25. Το Σωματείο Οικοδόμων δεν υφίσταται πλέον. Δυστυχώς, πριν τρία χρόνια είχαν ψηφίσει μόνον 105 άτομα και μιλάμε για ένα σωματείο που είχε 12.000 μέλη. Ναι μεν άρχισε η ανοικοδόμηση, αλλά δυστυχώς η νεολαία δεν ασχολείται πια και σε λίγα χρόνια θεωρώ ότι δεν θα υπάρχουν ούτε αυτά τα μέλη. Στις εκλογές που κάναμε προχθές στα «ΠΛΑΣΤΙΚΑ», αν και έχουμε 1200 μέλη, ψήφισαν οι 970.
Δυστυχώς οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν και το λέω με πικρία. Τα θέλουν όλα έτοιμα. Αν δεν τρέξεις όμως και δεν αγωνιστείς, δεν σου χαρίζεται τίποτα.
Όλα τα σωματεία συμμετέχουν στις διαδικασίες του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης. Έχουμε περί τους 110 αντιπροσώπους ενεργών σωματείων, ενώ – πέρα από τα επιχειρησιακά σωματεία – έχουμε και τα κλαδικά σωματεία (Ιδιωτικών Υπαλλήλων) των παρατάξεων. Είναι και αυτά ενεργά σωματεία».
«ΔΕΝ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΜΟΝΟΝ ΓΙΑ ΤΗΝ… ΣΦΡΑΓΙΔΑ»
Αναφορικά με το αν υπάρχουν και… «μαϊμού» σωματεία (σωματεία με μια σφραγίδα, απλά για να… υφίστανται) ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «το ΠΑΜΕ – για παράδειγμα – έχει ένα κλαδικό σωματείο. Δεν έχει επιχειρησιακά σωματεία. Αν θεωρούν ότι τα κλαδικά σωματεία είναι… «μαϊμού», τότε τι να πω; Τα κλαδικά σωματεία εκπροσωπούν όλο τον κλάδο. Πρέπει να σημειώσω ότι για να δεχτώ ένα Σωματείο στο Εργατικό Κέντρο, πρέπει να είναι νόμιμες οι διαδικασίες και να γίνει ο,τι λέει το καταστατικό. Δεν μπορεί να υπάρχει σωματείο μόνο για την «σφραγίδα». Θα πρέπει να κάνει εκλογές και να ψηφίσει ο κόσμος δια ζώσης. Παλαιότερα είχαμε ένα τέποιο σωματείο για το οποίο ψήφισαν 1600 άτομα με ένα mail, αλλά δεν το έκανα δεκτό. Πρέπει και εμείς να τηρούμε αυτό που λέει το καταστατικό μας. Αυτά λέγονται και θα συνεχίσουν να λέγονται».
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΡΑΠΑΤΑΞΙΑΚΕΣ ΟΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ – ΔΥΣΤΥΧΩΣ ΟΙ ΝΕΟΙ ΔΕΝ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΑΣΧΟΛΗΘΟΥΝ ΜΕ ΤΟΝ ΣΥΝΔΙΚΑΛΙΣΜΟ»
Σε ο,τι αφορά στον Συνδικαλισμό, ο κ. Σισαμπέρης, τόνισε ότι «προσωπικά έχω πει και άλλες φορές ότι ο συνδικαλισμός πρέπει να ξεκινά από την κορυφή και να λαμβάνονται αποφάσεις υπερπαραταξιακές. Αλλιώς, για μένα, διχάζουν τον κόσμο. Πρέπει να έχουμε μια κοινή γραμμή όλοι οι συνδικαλιστές στα πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια όργανα, άνευ παρατάξεων. Βέβαια αυτό δεν είναι δικό μου θέμα. Νομίζω όμως ότι πρέπει να λαμβάνονται συλλογικές αποφάσεις για όλους τους εργαζόμενους με μια κοινή γραμμή. Αλλιώς το «παιχνίδι» είναι χαμένο. Το μεγάλο μου παράπονο όμως είναι ότι η νεολαία δεν θέλει να ασχοληθεί. Εμείς θα βοηθήσουμε λίγο και κάθε δυο – τρία χρόνια να κάνουμε ένα σκαλί «κάτω» για να μπαίνουν νέα παιδιά. Δυστυχώς όμως, οι νέοι δεν θέλουν να ασχοληθούν και αυτό θα το δείτε και σε ανώτερα κλιμάκια. Εμείς θα το παλέψουμε όσο μπορούμε και αν φτάσουμε σε σημείο που δεν μπορούμε άλλο, θα κάνουμε στην άκρη να μπουν άλλοι και ίσως να είναι καλύτεροι από εμάς, με διαφορετικές ιδέες και πιστεύω και να βγουν αυτοί μπροστά».
ΔΗΜΙΟΥΡΓΗΘΗΚΕ ΤΟ ΝΕΟ ΣΩΜΑΤΕΙΟ ΕΠΙΣΙΤΙΣΜΟΥ (Ντελιβεράδες)
Αξίζει να σημειωθεί ότι – μετά και από τα αρκετά ρεπορτάζ της «Θ» αναφορικά με τους «άστεγους» συνδικαλιστικά διανομείς της πόλης – δημιουργήθηκε και Σωματείο Επισιτισμού, ενώ προέκυψε και το πρώτο Διοικητικό Συμβούλιο.