Λ. Κυνηγόπουλος: «200% πάνω ο φόρτος εργασίας μας αυτήν την εποχή – Κάντε σέρβις από τον Φεβρουάριο»
Με «καμίνι» μοιάζει τις τελευταίες ημέρες η Ξάνθη και την ανάσα δροσιάς που αναζητούν οι δημότες που δεν έχουν την δυνατότητα για «βουτιές» και παραλία, την δίνουν τα κλιματιστικά.
Εντούτοις, για εκείνους που είτε διαθέτουν κλιματιστικό και δεν το έχουν συντηρήσει επαρκώς είτε επιθυμούν να τοποθετήσουν ένα νέο στο σπίτι τους, τα πράγματα μόνον ευοίωνα δεν είναι, αφού πιο εφικτό είναι να βρουν… Υπουργό, παρά Ψυκτικό στην Ξάνθη.
Τα ραντεβού για την τοποθέτηση ενός νέου κλιματιστικού κλείνονται στους ελάχιστους Ψυκτικούς που διαθέτει η Ξάνθη, από τώρα για τον επόμενο μήνα, ενώ το ίδιο ισχύει και για τα σέρβις, αν και για αυτήν την διαδικασία δεν χρειάζονται παρά μόνον 15 έως 30 λεπτά της ώρας, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» ο Πρόεδρος Σωματείου Ψυκτικών Θράκης κ. Λάζαρος Κυνηγόπουλος. Ο ίδιος αναφέρεται για άλλη μια φορά στις δυσκολίες του επαγγέλματος, αφού ο αριθμός τους είναι μικρός για να εξυπηρετήσει τους πολίτες του Νομού Ξάνθης, στο… απροσδιόριστο ωράριο εργασίας τους αλλά και στην αναζήτηση βοηθών, οι οποίοι είναι εξίσου δυσεύρετοι.
«ΠΑΡΑΜΕΝΟΥΜΕ ΙΔΙΟΙ ΑΡΙΘΜΗΤΙΚΑ – ΔΕΝ ΒΡΙΣΚΟΥΜΕ ΝΕΑ ΠΑΙΔΙΑ ΝΑ ΔΟΥΛΕΨΟΥΝ –ΣΕ… ΕΝΑ ΜΗΝΑ Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΚΛΙΜΑΤΙΣΤΙΚΟΥ»
Πιο αναλυτικά, ο κ. Κυνηγόπουλος, ανέφερε χαρακτηριστικά στην «Θ» ότι «δεν έχει αλλάξει τίποτα. Γίνεται ο,τι γίνονταν και πέρσι. Παραμένουμε περί τα 10-11 άτομα. Οι νεότεροι δεν θέλουν να κάνουν αυτή την δουλειά. Ίσως δεν τους αρέσει. Και δεν είναι όλοι οι συνάδελφοι που ασχολούνται με τον κλιματισμό. Το πρόβλημα παραμένει το ίδιο και όχι μόνον στην περιοχή της Ξάνθης, αλλά σε όλη την Ελλάδα. Το πρώτο θέμα που θέσαμε στην Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος, όλα τα Σωματεία, είναι αυτό. Δεν μπορούν να βγουν νέα παιδιά για να δουλέψουν. Τα σημερινά παιδιά δεν είναι «ψημένα» για αυτήν την δουλειά. Δεν θέλουν να έρθουν σε αυτήν την δουλειά (την βλέπουν δύσκολη; Είναι που έχει μεγάλο ωράριο;) Εάν αυτήν την στιγμή καλέσετε έναν ψυκτικό που ασχολείται με κλιματισμό και του πείτε ότι θέλετε να σας περάσει ένα καινούριο κλιματιστικό, θα σας πει ότι θα έρθει μετά από ένα μήνα. Κάποιοι ψυκτικοί τουλάχιστον θα σας το πουν σίγουρα, διότι έχουν προγραμματισμένα ραντεβού με κλιματιστικά που πρέπει να τοποθετηθούν ή με συντηρήσεις κλπ. Εάν όλοι μαζί οι καταστηματάρχες ηλεκτρικών ειδών στην Ξάνθη, πωλούν την ημέρα 50 κλιματιστικά, ποιος θα τα περάσει; Είναι και τα ήδη υπάρχοντα. Βέβαια εκεί το σέρβις είναι 15΄- 30΄. Αλλά για να περάσεις ένα κλιματιστικό χρειάζεσαι από δύο έως τρεις ώρες και αν είναι δύσκολο, μπορεί να χρειαστείς και τέσσερις ώρες. Ειδικά αυτήν την εποχή, το κομμάτι της δουλειάς μας είναι πάρα πολύ δύσκολο και δεν έχουμε και ωράρια. Ξεκινούμε από τις 7.00 και το… μεσημεριανό το τρώμε στις 22.00-23.00 το βράδυ. Δεν υπάρχει το οκτάωρο. Και να πάρεις ένα παιδί για βοηθό, δεν φτάνουν 8 ώρες. Ίσως για αυτό και τα παιδιά δεν έρχονται. Ξέρω πολλούς συναδέλφους που ζητούν βοηθούς και δεν μπορούν να βρουν. Είμαστε το πολύ 12 άτομα για όλο τον Ν. Ξάνθης. Στην Κομοτηνή είναι ακόμη πιο λίγοι».
«ΚΑΝΤΕ ΤΑ ΣΕΡΒΙΣ ΑΠΟ ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟ – 200% ΠΑΝΩ Ο ΦΟΡΤΟΣ ΕΡΓΑΣΙΑΣ ΜΑΣ, ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ»
Ποιο είναι όμως το «μυστικό» για να μην «τρέχει» κανείς την τελευταία στιγμή για να βρει ψυκτικό για το κλιματιστικό του;
Στην παραπάνω ερώτηση, ο ίδιος απαντά ότι «πρέπει να κοιτάξει να κάνει το σέρβις από τον Φεβρουάριο – Μάρτιο – Απρίλιο. Από εκεί και μετά, δεν προλαβαίνουμε. Το ίδιο ισχύει, όχι μόνον για το κλιματιστικό, αλλά και για ένα ψυγείο και για ο,τι έχει σχέση με την ψύξη. Θα πρέπει να κοιτάξει να το συντηρήσει πριν πιάσουν οι ζέστες. Γιατί οι περισσότεροι κοιτούν να το φτιάξουν αφού πιάσουν οι ζέστες και χαλάσει. Θεωρώ οτι τα πράγματα στο επάγγελμά μας στο μέλλον θα είναι ακόμη χειρότερα, ενώ οι νέοι δεν μπαίνουν εύκολα και δεν ξέρουν κιόλας, καθώς η δουλειά είναι δύσκολη και δεν μπορείς να την μάθεις από την μια μέρα στην άλλη. Πρέπει να έχεις εμπειρία, πρέπει να καθίσεις να σου μάθει ο άλλος. Και τα παιδιά που βγαίνουν από την μαθητεία και πάνε να δουλέψουν στους ψυκτικούς, βλέπω ότι δεν έχουν όρεξη, μεράκι και τσαγανό μέσα τους. Δεν είναι εύκολο επάγγελμα, ενώ έχει πάρα πολλά χρήματα αυτήν την εποχή. Και 15-20 ψυκτικοί να βγουν αυτήν την στιγμή, όλοι τους θα έχουν δουλειά. Θα πάνε να κάνουν ένα σέρβις, ένα ψυγείο, ένα κλιματιστικό κ.ο.κ. Ο Ψυκτικός είναι η δουλειά του μέλλοντος. Δεν υπάρχει σπίτι και μαγαζί που να μην έχει ψύξη και εστιατόριο που να έχει μέσα ψυγεία. Το επάγγελμά μας δεν θα «σβήσει» ποτέ, αλλά θα πρέπει να κοιτάξει και το κράτος τι θα γίνει με αυτό το κομμάτι καθώς η Ομοσπονδία Ψυκτικών Ελλάδος προσπαθεί για αυτό και μιλά με Βουλευτές κλπ. Ο φόρτος εργασίας αυτήν την στιγμή – σε όλους τους ψυκτικούς – είναι 200% πάνω. Όταν έρθει ο Χειμώνας, κλείνουν τα θερινά, σταματά το παγωτό, κλείνουν τα περισσότερα ψυγεία, δεν δουλεύουν πολύ τα κλιματιστικά, το πρόβειο και το κατσικίσιο γάλα σταματά, ο φόρτος εργασίας πέφτει στο 50%. Τον Χειμώνα σηκωνόμαστε στις 8.00 το πρωί και μπορεί στις 12.00 και στις 13.00 να είμαστε σπίτι μας. Το Καλοκαίρι το μπλοκάκι είναι συνεχώς γεμάτο και το τηλέφωνο δεν σταματά να χτυπά».