Οριστικό και αποκλειστικό: Επαναλειτουργεί από τον Οκτώβριο, η Σχολή Αστυφυλάκων Ξάνθης

Πλήρης επιβεβαίωση του Τένη Καμαρίδη

Ν. Γουναρίδης: «Δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας»

Πλήρης επιβεβαίωση του εκδότη της «Θ» Τένη Καμαρίδη, ο οποίος μας ενημέρωνε γα τις τελευταίες εξελίξεις, γύρω από την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυνομιών Δοκίμων στην Ξάνθη. Είναι πλέον οριστικό, αφού πρόκειται να επαναλειτουργήσει από τον προσεχή Οκτώβριο (μερικώς), όπου μάλιστα έχουν ξεκινήσει και οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου. Μια ιδιαίτερα ευχάριστη είδηση που δικαιώνει τόσο τον εκδότη της «Θ» Τένη Καμαρίδη που ασχολήθηκε με το ζήτημα, όσο και την Συνδικαλιστική Κίνηση Αστυνομικών Ν. Ξάνθης, που επί χρόνια αγωνίζονταν για την επαναλειτουργία της.

Άλλωστε, το αίτημα της επαναλειτουργίας της Σχολής, ήταν αίτημα και της τοπικής κοινωνίας.

Για όλα τα παραπάνω μίλησε στην «Θ» ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης κ. Νίκος Γουναρίδης, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι «είναι κάτι που το παλεύαμε τόσα χρόνια, δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας και η επαναλειτουργία της είναι η μεγαλύτερή μας χαρά» και εκφράζοντας παράλληλα την πεποίθηση – αφού δεν υπάρχει καμία επίσημη ενημέρωση για την λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ – ότι τον πρώτο χρόνο θα «συνυπάρξουν» οι δυο δομές, όπως συνέβη (όπως αναφέρει) στην περίπτωση της επαναλειτουργίας της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, το 2014.

«ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΕΙ ΜΕΡΙΚΩΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΟΚΤΩΒΡΙΟ Η ΣΧΟΛΗ ΑΣΤΥΦΥΛΑΚΩΝ ΞΑΝΘΗΣ – ΞΕΚΙΝΗΣΑΝ ΚΑΙ ΟΙ ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΑΝΑΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Γουναρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «με χαρά έχουμε μάθει ότι την νέα εκπαιδευτική χρονιά θα επαναλειτουργήσει – έστω και μερικώς – η Σχολή Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης, μετά από 12 χρόνια. Αυτό είναι ένα πολύ ευχάριστο γεγονός που το επιθυμούσαμε και συνδικαλιστικά – σαν Αστυνομία Ξάνθης – αλλά αφουγκραζόμενοι και την κοινωνία της Ξάνθης που ήθελε να επαναλειτουργήσει ένα Πανεπιστήμιο που είχε κλείσει στην πόλη μας, με πολλά οφέλη. Έχουμε την διαβεβαίωση ότι θα ξεκινήσει τον Οκτώβριο – με την νέα ακαδημαική χρονιά – αν και ήμασταν σχεδόν σίγουροι (και το είχαμε επισημάνει εδώ και ένα χρόνο) ότι με την αναβάθμιση της Σχολής Αστυφυλάκων από 2 σε 3 χρόνια πως ήταν ζήτημα χρόνου να επαναλειτουργήσει  η Σχολή μας υποχρεωτικά. Και βγήκαμε αληθείς στις προβλέψεις μας. Βάσει των δεδομένων, πιστεύουμε ότι την επόμενη χρονιά (2025-2026) θα επαναλειτουργήσει πλήρως. Δεν έχουμε τόσες Σχολές στην Ελλάδα δηλαδή, ώστε να μπορέσουν να στεγάσουν όλους τους Δόκιμους. Είναι κάτι που το παλεύαμε τόσα χρόνια, δεν είχαμε κανέναν δίπλα μας και η επαναλειτουργία της είναι η μεγαλύτερή μας χαρά. Μάλιστα ήδη ξεκίνησαν οι εργασίες ανακατασκευής του κτιρίου της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης».

«ΠΙΣΤΕΥΟΥΜΕ ΟΤΙ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΓΙΑ 150 ΔΟΚΙΜΟΥΣ ΠΕΡΙΠΟΥ – ΟΛΗ Η ΣΧΟΛΗ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΔΕΧΘΕΙ 550 ΑΤΟΜΑ»

Αναφορικά με τον αριθμό των Δοκίμων, με τον οποίο ισούται η «μερική επαναλειτουργία» της Σχολής Αστυφυλάκων, ο κ. Γουναρίδης τόνισε ότι «πιστεύουμε – αν και τα δεδομένα μπορεί να αλλάξουν κιόλας – ότι πρόκειται για περίπου 150 Δόκιμους. Όλη η Σχολή, από όσο γνωρίζουμε, μπορεί να δεχθεί γύρω στους 550 Δόκιμους».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΚΑ, ΑΛΛΑ… ΛΟΓΙΚΑ ΘΑ ΣΥΣΤΕΓΑΣΤΕΙ ΤΟΝ ΠΡΩΤΟ ΧΡΟΝΟ, ΟΠΩΣ ΣΥΝΕΒΗ ΜΕ ΤΗΝ ΣΧΟΛΗ ΤΗΣ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ»

Σε ο,τι αφορά στο σκέλος της λειτουργίας του Προαναχωρησιακού Κέντρου Κράτησης (ΠΡΟΚΕΚΑ) Ξάνθης, ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Ν. Ξάνθης υπογραμμίζει τα εξής:

«Στο κομμάτι με την λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ δεν έχουμε κάποια ενημέρωση. Με γνώμονα όμως και την επαναλειτουργία της Σχολής Αστυφυλάκων Κομοτηνής, που είχε κλείσει το 2012 και επαναλειτούργησε το 2014 όπου για ένα χρόνο συνυπήρχαν στον ίδιο χώρο και η Σχολή και το ΠΡΟΚΕΚΑ, πιστεύουμε ότι το ίδιο θα γίνει και σε εμάς. Αν πάμε στην πλήρη λειτουργία της, πιστεύω ότι λογικά θα αλλάξουν τα δεδομένα. Ούτως ή άλλως έχει πάρει μια παράταση το ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης. Ήταν να λειτουργήσει για 10 χρόνια (μέχρι το 2022). Για εμάς βέβαια το καλύτερο θα ήταν να μεταφερθεί σε άλλο χώρο έτσι ώστε να έχουμε μια πλήρη πανεπιστημιακή κοινότητα στην πόλη μας, που θα την βοηθήσει και βεβαίως πολύ περισσότερη αστυνομική δύναμη, για εμφανή αστυνόμευση στην πόλη μας».