Με «δικό» του drone «απαντά» ο Δήμος Ξάνθης, με δωρεά της «JTI»
Εύλογες απορίες αλλά και ενστάσεις, έχει προκαλέσει η πρωτοβουλία της ΠΑΜΘ για τα τρία μη επανδρωμένα drones που θα περιπολούν και θα εποπτεύουν (σε συνεργασία με τις υπηρεσίες της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας) 24 ώρες το 24ωρο τις περιοχές του Έβρου, της Ροδόπης και της Θάσου, για τις επόμενες 60 μέρες (τουλάχιστον) αφήνοντας «εκτός νυμφώνος» την Ξάνθη, την Καβάλα και την Δράμα. Θέμα για το οποίο μάλιστα ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χριστόδουλος Τοψίδης, παραχώρησε και σχετική συνέντευξη τύπου.
Πολλοί Ξανθιώτες εκφράζουν την αγωνία τους, αφού η σημαντική αυτή κίνηση για την πρόληψη πυρκαγιών δεν αφορά σε δάση και άλση της Ξάνθης. Κάποιοι άλλοι, αναρωτιούνται επίσης εάν (και αν όχι, γιατί) η Περιφέρεια ΑΜΘ απευθύνθηκε και σε Ξανθιώτικες μεγάλες βιομηχανίες και επιχειρήσεις για χορηγία –όπως έγινε στην περίπτωση της Ροδόπης- ενώ πολλοί διερωτούνται αν υπήρξε επικοινωνία της Περιφέρειας ή της Π.Ε Ξάνθης, με τους Δήμους του Νομού.
Κάτι που στην περίπτωση του Δήμου Ξάνθης και της αρμόδιας Αντιδημαρχίας Πολιτικής Προστασίας, δεν ισχύει, όπως επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Τσάπαλης.
Εντούτοις, ο ίδιος επισημαίνει ότι ούτως ή άλλως είναι στις προθέσεις του Δήμου Ξάνθης, η προμήθεια ενός drone για σκοπούς επιτήρησης και πυροπροστασίας και ήδη έχουν γίνει οι απαραίτητες πρώτες κινήσεις για αυτό. Επίσης, ο κ. Τσάπαλης αναφέρεται και στο έργο – με χρονοδιάγραμμα τα τέλη του τρέχοντος έτους – που αφορά στην υλοποίηση ενός ολοκληρωμένου ηλεκτρονικού συστήματος παρακολούθησης – έγκαιρης ανίχνευσης – εντοπισμού και αντιμετώπισης δασικών πυρκαγιών αλλά και στην παροχή υλικού στην Πυροσβεστική Υπηρεσία της Ξάνθης.
Μια πρωτοβουλία, που «σφραγίστηκε» τον περασμένο Μάιο, Μνημόνιο Συνεργασίας ανάμεσα σε Δήμο Ξάνθης, JTI Foundation και Υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας.
«ΔΕΝ ΕΙΧΑ ΕΝΟΧΛΗΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΥΓΚΕΚΡΙΜΕΝΟ ΘΕΜΑ – ΠΡΟΣΠΑΘΟΥΜΕ ΝΑ ΠΑΡΟΥΜΕ ΚΑΙ ΕΜΕΙΣ ΣΑΝ ΔΗΜΟΣ, ΕΝΑ DRONE – ΜΕΧΡΙ ΤΟΝ ΙΑΝΟΥΑΡΙΟ ΤΟΥ 2025»
Πιο αναλυτικά ο κ. Τσάπαλης, επισήμανε στην «Θ» τα εξής:
«Εγώ προσωπικά, δεν είχα ενόχληση από κάποιον για το συγκεκριμένο θέμα. Εμείς σαν Δήμος, μαζί με τον Δήμαρχό μας και την Πολιτική Προστασία, κινούμαστε προς την κατεύθυνση να πάρουμε και εμείς drone, όχι όμως με αυτό που έκανε η Περιφέρεια. Και εγώ το διάβασα, μου έκανε εντύπωση, αλλά δεν με ενόχλησαν για κάτι τέτοιο. Το αν το αναλάβει η Περιφέρεια τώρα και καλύπτουν και εμάς, δεν το γνωρίζω. Εμείς σαν Δήμος – πέραν αυτού – εδώ και μέρες προσπαθούμε να βρούμε μια λύση σε αυτό το θέμα, για να πάρουμε και εμείς ένα drone. Πριν από αυτό που ανακοίνωσε η Περιφέρεια. Πάντως δεν μου ζητήθηκε η γνώμη μου. Δεν ερωτήθηκα προσωπικά. Αν έχει ερωτηθεί ο Δήμαρχος, δεν το γνωρίζω. Ενδεχομένως να έβαλαν κάτω τα στοιχεία των πυρκαγιών και να έκριναν ότι εκεί θα έπρεπε να τα βάλουν αυτήν την στιγμή (φαντάζομαι). Δεν ξέρω με ποια κριτήρια το αποφάσισαν και επιλέχθηκαν συγκεκριμένα σημεία. Ενδεχομένως να ερωτήθηκε η Πυροσβεστική του κάθε νομού (εκφράζω σκέψεις) αλλά εγώ προσωπικά δεν έχω ερωτηθεί. Ενδεχομένως να έχει ερωτηθεί η Πολιτική Προστασία της Π.Ε Ξάνθης, γιατί είναι ένα έργο που αποφασίζει ο Περιφερειάρχης και να μην έπρεπε να ερωτηθούν οι Δήμαρχοι ή οι Αντιδήμαρχοι, αλλά οι προϊστάμενοι Πολιτικής Προστασίας στην Περιφέρεια.
Εμείς όμως σαν Δήμος, ξεχωριστά, κινούμαστε στο να βρούμε προσφορές για να κάνουμε κάτι τέτοιο, άσχετα με αυτό που ανακοινώθηκε. Βέβαια είναι μεγάλο το κόστος για να έχουμε ένα drone πάνω από την πόλη. Αυτό που ψάχνουμε εμείς, θέλουμε να το ξεκινήσουμε για το Δάσος. Αλλά δεν είναι εύκολη η διαδικασία, καθώς είναι μεγάλα τα κόστη και θέλει κάποια συγκεκριμένη μελέτη. Δεν μπορούμε να πάρουμε ξαφνικά ένα drone. Δεν είναι εύκολη η διαδικασία. Και χρειάζεται και συγκεκριμένη εκπαίδευση για να διαχειριστεί κάποιος ένα drone, που για εμάς ένα τέτοιο «εργαλείο» στα χέρια μας θα ήταν πάρα πολύ χρήσιμο.
Τέλος, ευελπιστούμε ότι μέχρι το τέλος της χρονιάς να έχουμε υλοποιήσει την δωρεά της JTI με τις κάμερες παρακολούθησης του περιαστικού άλσους και τον μετεωρολογικό σταθμό από τον οποίο θα έχουμε μετρήσεις και με τις δεξαμενές που περιμένουμε να τοποθετηθούν. Η παράδοση του έργου είναι μέχρι τον Ιανουάριο του 2025. Ευελπιστούμε να γίνει και πιο σύντομα. Έχουν ήδη ξεκινήσει και οι εργασίες και οι παραγγελίες. Βέβαια οι έξι μήνες, είναι ένα μικρό χρονικό διάστημα, για την παράδοση ενός τόσο μεγάλου έργου».