Στην χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής…
Τα τρόφιμα στους παιδικούς, οι τεχνικές προδιαγραφές για έργα και προμήθειες και η ενίσχυση για το «αντάμωμα» των Σαρακατσάνων, στα λοιπά
Με δύο εκτός και δεκαεπτά εντός ημερήσιας διάταξης θέματα (αφού το ένα αποσύρθηκε) συνεδρίασε χθες το μεσημέρι το «σώμα» της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης.
Πιο αναλυτικά, αφού διαπιστώθηκε η απαραίτητη απαρτία, ο Δήμαρχος Ξάνθης και πρόεδρος του «σώματος» κ. Στράτος Κοντός, κήρυξε την έναρξη της συνεδρίασης. Τα δυο «εκτός ημερησίας» θέματα, αφορούσαν σε ζητήματα των σχολείων του Δήμου Ξάνθης, ενώ ακολούθησε η ημερήσια διάταξη, όπου επίσης επικράτησε ομοφωνία.
ΕΓΚΡΙΘΗΚΕ Η ΠΡΟΓΡΑΜΜΑΤΙΚΗ ΔΗΜΟΥ– ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟΥ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟΥ ‘’ΝΕΣΤΟΣ’’ – ΚΗΦΗ, ΦΡΕΑΤΙΑ ΚΑΙ ΑΛΣΟΣ ΕΥΜΟΙΡΟΥ ΣΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ
Ωστόσο, το θέμα που «μονοπώλησε» το ενδιαφέρον της συνεδρίασης, αφορούσε στην «έγκριση σύναψης Προγραμματικής Σύμβασης μεταξύ Δήμου Ξάνθης και του Αναπτυξιακού Οργανισμού Τοπικής Αυτοδιοίκησης ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε. για την πράξη: «Τεχνική και συμβουλευτική υποστήριξη της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης από τον ΑΝΑΠΤΥΞΙΑΚΟ ΟΡΓΑΝΙΣΜΟ ΤΟΠΙΚΗΣ ΑΥΤΟΔΙΟΙΚΗΣΗΣ ΝΕΣΤΟΣ Α.Ε για την προετοιμασία και ωρίμανση έργων της τρέχουσας προγραμματικής περιόδου του Δήμου Ξάνθης, ορισμός δύο (2) εκπροσώπων του Δήμου Ξάνθης, με τους αναπληρωτές τους και εξουσιοδότηση Δημάρχου Ξάνθης».
Το συγκεκριμένο θέμα άνοιξε μια μεγάλη συζήτηση για τα επιμέρους έργα του Δήμου. Ένα εξ αυτών, αφορούσε στα Κέντρα Ημερήσιας Φροντίδας Ηλικιωμένων (ΚΗΦΗ) με το μέλος της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» κ. Μανώλη Φανουράκη, να ρωτά αν υπάρχει ανάγκη δημιουργίας μιας τέτοιας δομής (δεδομένης της ύπαρξης των ΚΑΠΗ), θέτοντας και επιμέρους ερωτήματα περί αποφάσεων, προσωπικού κλπ. Λαμβάνοντας τον λόγο ο Δήμαρχος Ξάνθης σημείωσε αφενός ότι «όλα προβλέπονται στο πρόγραμμα. Και το προσωπικό και τα χρήματα κλπ» και αφετέρου ότι «τα ΚΗΦΗ δεν ταυτίζονται με τα ΚΑΠΗ και καλύπτουν διαφορετικές ανάγκες». Επίσης ο κ. Κοντός τόνισε ότι «είναι μια ανάγκη που από την στιγμή που χρηματοδοτείται, πήραμε την απόφαση να μπούμε στην διαδικασία και κάνουμε σύμβαση. Είναι πολιτική απόφαση»
Ακολούθησαν ερωτήσεις αναφορικά με το έργο της βελτίωσης – ανάπτυξης και επέκτασης δικτύων υποδομής συνθηκών διαβίωσης Ρομά. Κάτι που αφορά και στο Δροσερό και στα Κιμμέρια – όπως ανέκυψε από την συζήτηση – κατά την οποία τον λόγο έλαβε ο πρώην Δήμαρχος Ξάνθης και επικεφαλής της παράταξης «Δύναμη για το Αύριο» κ. Μανώλης Τσέπελης, ο οποίος «νουθέτησε» την διοίκηση του Δήμου αναφορικά με τα φρεάτια στο πλαίσιο της δημιουργίας υποδομών αλλά και στην γενικότερη αντιπλημμυρική «θωράκιση», ιδιαίτερα των Κιμμερίων.
Κατά την συζήτηση του θέματος, ανέκυψε επίσης ότι τα τεύχη δημοπράτησης θα γίνουν από τον Αναπτυξιακό Οργανισμό, ενώ σε ο,τι αφορά στο Άλσος Ευμοίρου (που είναι ενταγμένο στο Σχέδιο Βιώσιμης Αστικής Ανάπτυξη), επισημάνθηκε η ανάγκη επικαιροποίησης της μελέτης (και 50.000 ευρώ επιπλέον για αυτό), κάτι που ο κ. Φανουράκης χαρακτήρισε ως «περιτύλιγμα». Επίσης, επισημάνθηκε ότι για την διαμόρφωση του Άλσους Ευμοίρου υπολογίζεται ότι θα δαπανηθούν περί τα 3,5 εκ. ευρώ. Τελικά, ύστερα από μια μεγάλη κουβέντα, το θέμα «πέρασε» ομόφωνα από το «σώμα» με την αντιπολίτευση να ψηφίζει ναι μεν θετικά, αλλά με την επιφύλαξη για το Άλσος Ευμοίρο «γιατί οι δαπάνες δεν δικαιολογούνται σαν αιτιολογία», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Φανουράκης. Σημειώνεται, ότι ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Στράτος Κοντός πρότεινε ως τακτικούς εκπροσώπους τους κ. Παπαδόπουλο και Γκαγκαλίδη και ως αναπληρωματικούς τους κ. Μπαντάκ και Πεπονίδη.
ΤΑ ΤΡΟΦΙΜΑ ΣΤΟΥΣ ΠΑΙΔΙΚΟΥΣ, ΟΙ ΤΕΧΝΙΚΕΣ ΠΡΟΔΙΑΓΡΑΦΕΣ ΓΙΑ ΕΡΓΑ ΚΑΙ ΠΡΟΜΗΘΕΙΕΣ ΚΑΙ Η ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΑΝΤΑΜΩΜΑ ΤΩΝ ΣΑΡΑΚΑΤΣΑΝΩΝ, ΣΤΑ ΛΟΙΠΑ
Κατά τα λοιπά, το θέμα της έγκρισης του από 12-7-2024 πρακτικού αποσφράγισης & ελέγχου δικαιολογητικών προσωρινού αναδόχου: «Προμήθεια τροφίμων, γάλακτος προσωπικού & γαλακτοκομικών προϊόντων», πέρασε ομόφωνα με την επισήμανση πως επειδή στις περισσότερες ομάδες, η διαδικασία βγηκε άγονη λόγω μη συμμετοχής, ο διαγωνισμός θα επαναληφθεί με την μέθοδο της απευθείας διαπραγμάτευσης χωρίς προηγούμενη δημοσίευση, αφού ελλόχευε ο κίνδυνος να μείνουν χωρίς τρόφιμα οι παιδικοί.
Τέλος, σημειώνεται ότι στα θέματα των εγκρίσεων τεχνικών προδιαγραφών για τον «Έλεγχο, επανέλεγχος, έκτακτο έλεγχο και πιστοποίηση ηλεκτρικών εγκαταστάσεων των δημοτικών κτηρίων, σχολείων και αθλητικών κέντρων τού Δήμου Ξάνθης, σύμφωνα με το πρότυπο ΕΛΟΤ 60364», για την «προμήθεια και αντικατάσταση ιστών οδοφωτισμού» αλλά και για την «φύλαξη – εποπτεία και έλεγχος δημοτικού κολυμβητηρίου και πολιτιστικών εκδηλώσεων Δήμου Ξάνθης», οι ενδεικτικοί προϋπολογισμοί (που ζητήθηκαν από τον κ. Φανουράκη) ανέρχονται σε 53.000 (και 10.000-15.000 ευρώ επιπλέον) για τα σχολεία, σε 200.000 ευρώ (για 2-3 έτη) για τους ιστούς οδοφωτισμού και σε 87.000 ευρώ για την φύλαξη του κολυμβητηρίου.
Επίσης, μεταξύ άλλων «πέρασε» ομόφωνα και η οικονομική ενίσχυση του Συλλόγου Σαρακατσάνων, ύψους 1000 ευρώ για το επικείμενο «αντάμωμά» τους.