Όταν δεν πάει ο… «Μωάμεθ» στο βουνό!

Όταν δεν πάει ο… «Μωάμεθ» στο βουνό!

Παίρνουμε λοιπόν μία αιχμηρή ανακοίνωση από το Νοσοκομείο που προτρέπει τους  Ξανθιώτες να σπεύσουν να δώσουν εθελοντικά αίμα γιατί στερεύουν τα ψυγεία του ιδρύματος. Την ίδια στιγμή έχουμε από την άλλη τον εθελοντικό σύλλογο (ΑΓΑΠΗ), ο οποίος «μαζεύει» αβέρτα αίμα από εθελοντές της Ξάνθης, αλλά και από τον γειτονικό Δήμο Νέστου… Εύλογα προκύπτει το ερώτημα που πάει όλο αυτό το αίμα και γιατί δεν δίνεται στο Νοσοκομείο ώστε να εξυπηρετηθούν πρωτίστως οι Ξανθιώτες ασθενείς; Ανάθεσα σε συνεργάτη μου να διερευνήσει το όλο θέμα και στο μεν Νοσοκομείο βρήκαμε στόματα κλειστά, οπότε απευθυνθήκαμε στον Γιάννη Παπαχρόνη. Τι λέει ο Παπαχρόνης; Ότι εμείς θέλουμε να προσφέρουμε αίμα στο Νοσοκομείο, αλλά το Νοσοκομείο Ξάνθης δεν διαθέτει τα στοιχειώδη τόσο σε ιατρονοσηλευτικό προσωπικό, όσο και σε μηχανήματα (κινητή μονάδα που υπάρχει έτσι κι αλλιώς)! Άρα τι μας λέει το Νοσοκομείο; Ότι αντί να πάτε στις αιμοδοσίες της ΑΓΑΠΗΣ ελάτε να δώσετε αίμα κατευθείαν σε εμάς. Και το συμπέρασμα είναι ότι ο σύλλογος, που είναι ένας φορέας ιδιωτικού δικαίου, κινείται πιο δραστήρια προς την κατεύθυνση εξεύρεσης αίματος απ’ ότι το Νοσοκομείο (Δημοσίου Δικαίου), κάτι που θα πρέπει να δει και να «διορθώσει» η Έλενα Ροφαέλα σε συνεργασία με το αρμόδιο προσωπικό…

Ταφόπλακα στην ήδη «καταδικασμένη» περιοχή!

Αίσθηση, αλλά και οργή, προκάλεσε το χθεσινό πρωτοσέλιδο ρεπορτάζ της «Θ» αναφορικά με τον νέο νόμο που ψηφίσθηκε στην Βουλή (ν. 4586/20), ο οποίος προβλέπει την έγκριση του ΟΦΥΠΕΚΑ ακόμη και για την… λίπανση των χωραφιών που εμπίπτουν στις περιοχές Natura 2000! Το ίδιο –και χειρότερα- ισχύει φυσικά και για οποιαδήποτε παρέμβαση από Δήμους ή ιδιώτες, όπερ σημαίνει μεγαλώνει η «ταφόπλακα» για την ανάπτυξη του «φιλέτου» που είναι η παραλιακή μας ζώνη! Κάποιοι, κάπου, κάποτε αποφάσισαν να υπογράψουν κάποιες συνθήκες και συμβάσεις οικολογικής σημασίας καταδικάζοντας  τα παράλια της Ξάνθης, αλλά και πολλές ακόμη περιοχές της Θράκης, στο όνομα του σεβασμού της λειτουργίας της πανίδας των περιοχών αυτών. Όπως σε όλα τα πράγματα, υπήρξε κι εδώ υπερβολή, με αποκορύφωμα τον συγκεκριμένο νόμο, τον οποίο ψήφισαν προφανώς και οι Ξανθιώτες βουλευτές… Ήθελα να μάθω τα… «πετεινά του ουρανού» χρησιμοποιούν ΜΟΝΟ τις περιοχές της Θράκης για την ανάπαυσή τους και την αναπαραγωγή τους, αφού από δυτικά της Καβάλας και σε όλη την υπόλοιπη Βόρεια Ελλάδα σπάνια υπάρχουν τέτοιου είδους απαγορεύσεις!

Οι απειλές Ερντογάν και οι ενταύθα «εφιάλτες»…

Όλες οι δηλώσεις Ερντογάν μέχρι τώρα, όσο προκλητικές κι αν ήταν, τις θεωρούσα φούσκες και λόγια για εσωτερική κατανάλωση… Με προβλημάτισε όμως ιδιαίτερα η προχθεσινή του τοποθέτηση, κατά την οποία επιχείρησε έναν παραλληλισμό των «αδελφών» του Τουρκοκυπρίων πριν την «ειρηνική εισβολή του Αττίλα στην Μεγαλόνησο» και των επίσης αδελφών του και ομοεθνών του (έτσι είπε) «τούρκων της Δυτικής Θράκης», οι οποίοι βιώνουν σχεδόν τα ίδια που βίωναν οι Τουρκοκύπριοι πριν την εισβολή. Και συνέχισε μάλιστα λέγοντας πως «εμείς θα συνεχίζουμε να ενδιαφερόμαστε περισσότερο στο μέλλον για τους τούρκους της Θράκης»! Κοντολογίς μας είπε δηλαδή ότι μπορεί σε δεδομένη στιγμή και η Θράκη να έχει την ίδια τύχη με την Κύπρο! Επειδή το πράγμα αρχίζει και «χοντραίνει» και επειδή εδώ συνεχίζουν κάποιοι να παίζουν τα παιχνίδια της Άγκυρας και του Ερντογάν σε βάρος της Ελλάδας, θα πρέπει να καταλάβουν (αυτοί οι κάποιοι) ότι θα θεωρηθούν «ΕΦΙΑΛΤΕΣ» αν κλιμακωθεί αυτή η ένταση και υπάρξουν εξελίξεις… Δεν ξέρω αν έγινα κατανοητός, αλλά είμαι σίγουρος ότι αυτοί που έπρεπε να καταλάβουν… κατάλαβαν πολύ καλά τι θέλω να πω.

Η προσφορά της «JTI» στην τοπική κοινωνία…

Αναφέρθηκε προχθές σε ρεπορτάζ της «Θ» ότι ο Δήμος Ξάνθης θα επιχειρήσει από μόνος του να προμηθευτεί ένα drone για την ανίχνευση και πρόληψη πυρκαγιών, καθώς η Περιφέρεια φρόντισε να καλύψει μόνο τον Έβρο και την Ροδόπη (και την Θάσο)… Θέλω να διευκρινίσω όμως ότι το συγκεκριμένο «εργαλείο» δεν θα είναι δωρεά της JTI, καθόσον η συγκεκριμένη εταιρεία -που έχει υπογράψει σύμφωνο συνεργασίας με τον Δήμο Ξάνθης- πρόκειται να κάνει μια μεγάλη δωρεά με κάμερες παρακολούθησης του περιαστικού άλσους, με μετεωρολογικό σταθμό που θα δίνει μετρήσεις, αλλά και με δεξαμενές που θα τοποθετηθούν στο δάσος. Σε ότι αφορά την προμήθεια του drone, είναι ένα θέμα που θα διαχειριστεί και θα κάνει αποκλειστικά ο Δήμος, γι’ αυτό και ο κος Τσάπαλης επισήμανε προχθές στην «Θ» ότι σε συνεργασία με τον Δήμαρχο βρίσκονται στο στάδιο διερεύνησης αυτής της δυνατότητας. Με την ευκαιρία να αναφέρω ότι η JTI μας εκπλήσσει ευχάριστα με συνεχείς παρεμβάσεις στην τοπική κοινωνία, με δωρεές και χορηγίες που ανακουφίζουν σημαντικά. Μια βιομηχανία που συνήθως ήταν προβληματική με το προηγούμενο καθεστώς της βλέπουμε ότι τελικά έπεσε στα καλύτερα «χέρια» και αθόρυβα προσφέρει στον τόπο μας…

Του Τένη Καμαρίδη