Μ. Αμοιρίδης: «Παρόλα αυτά δεν πρόκειται να πέσουν τα ενοίκια στην Ξάνθη»

Νέες οικοδομές, νέες στρατιωτικές κατοικίες, ολοκλήρωση του Μεγάρου «ΓΡΙΜΠΑ», αλλά…

Στις φθηνές περιοχές ενοικίων, κατατάσσει ο γνωστός μηχανικός την περιοχή μας

Προκηρύχθηκε ο διαγωνισμός για νέες στρατιωτικές κατοικίες στην Ξάνθη, την ίδια ώρα που ήδη ολοκληρώθηκαν οι εργασίες στο παλιό κτίριο «ΓΡΙΜΠΑ» που δύναται να φιλοξενήσει αρκετούς φοιτητές της πόλης, ενώ παράλληλα «ξεπροβάλλουν» και αρκετές οικοδομές που βρίσκονται σε στάδιο ανέγερσης. Κατά πόσο όμως όλα αυτά καλύπτουν τις ανάγκες στέγασης στην Ξάνθη και βεβαίως κατά πόσο θα εξορθολογήσουν τις τιμές ενοικίασης αλλά και αγοράς σπιτιών, που σύμφωνα με πολλούς βρίσκονται στον… «Θεό»;

Την άποψή του για όλα τα παραπάνω, εκφράζει μέσα από την «Θ» ο γνωστός Πολιτικός Μηχανικός και κατασκευαστής  κ. Μιχάλης Αμοιρίδης, ο οποίος αφενός επισημαίνει ότι η ανοικοδόμηση αυτή δεν καλύπτει ακόμη τις ανάγκες της Ξάνθης, ενώ σε ο,τι αφορά στις τιμές, εξηγεί ότι αυτές καθορίζονται από το κόστος γης και το κόστος των υλικών κατασκευής, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι δεν πρόκειται να πέσουν το επόμενο χρονικό διάστημα.

Ο ίδιος, δοθείσης της ευκαιρίας, αναφέρεται και στην περίπτωση της βραχυχρόνιας μίσθωσης, που όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, δημιουργεί «ανωμαλίες» σε μεγάλα αστικά κέντρα και τουριστικούς προορισμούς, τονίζοντας ότι πρόκειται για μια μεγάλη και σοβαρή συζήτηση.

«ΥΠΑΡΧΕΙ ΜΙΑ ΑΝΟΙΚΟΔΟΜΗΣΗ, ΑΛΛΑ… ΔΕΝ ΚΑΛΥΠΤΕΙ ΑΚΟΜΗ ΤΙΣ ΑΝΑΓΚΕΣ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Αμοιρίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «ην αγορά στην πόλη της Ξάνθης, είχε μια τεράστια ανάγκη γιατί για πολλά χρόνια δεν υπήρχε ανοικοδόμηση. Αυτήν την στιγμή υπάρχει μια ανοικοδόμηση, η οποία όμως δεν καλύπτει ακόμη τις ανάγκες της πόλης της Ξάνθης. Όσον αφορά στις ιδιωτικές επενδύσεις που γίνονται, είτε σε επίπεδο μεμονωμένων εργολαβιών από τοπικούς επιχειρηματίες είτε επενδύσεων από άλλα σχήματα που κάνουν κατασκευές τύπου φοιτητικών εστιών, νομίζω ότι έχουν καλύψει μια ανάγκη. Υπάρχει όμως ακόμη ανάγκη για διαμερίσματα, στο κέντρο, που είναι μεγάλη και η αγορά θα αυτορυθμιστεί. Δεν νομίζω ότι δημιουργεί κάποια νέα δεδομένα ή κάποιες τάσεις προς τα επάνω ή προς τα κάτω. Θεωρώ ότι θα υπάρχει σταθερότητα ακόμη και για το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα. Όσον αφορά στις στρατιωτικές κατοικίες, είναι γνωστό ότι στην Ξάνθη έχουμε έναν πολύ μεγάλο πληθυσμό στελεχών του Ελληνικού Στρατού και οι ανάγκες είναι μεγάλες για αυτούς τους ανθρώπους και ο αριθμός των 26 διαμερισμάτων, επίσης δεν είναι κάτι πολύ σημαντικό που θα μεταβάλλει την προσφορά και την ζήτηση κατοικιών στον δήμο. Βέβαια, είναι καλοδεχούμενη κατά την άποψή μου και αυτή η πρωτοβουλία του Ελληνικού Στρατού».


«ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΚΑΘΟΡΙΖΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΓΗΣ ΚΑΙ ΤΟ ΚΟΣΤΟΣ ΤΩΝ ΥΛΙΚΩΝ ΚΑΤΑΣΚΕΥΗΣ – ΔΕΝ ΠΡΟΚΕΙΤΑΙ ΝΑ ΠΕΣΟΥΝ ΤΟ ΕΠΟΜΕΝΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ»

Επίσης ο ίδιος υπογράμμισε ότι «οι τιμές δεν πρόκειται να πέσουν. Ενδεχομένως λόγω της αύξησης των υλικών, το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα να ανέβουν (γιατί υπάρχουν κάποιες αυξήσεις υλικών). Τα μεγέθη που συζητάμε ακόμη για την πόλη της Ξάνθης δεν είναι τόσο μεγάλα που να ωθούν είτε προς τα επάνω είτε προς τα κάτω τις τιμές. Οι τιμές, αυτήν την στιγμή, καθορίζονται – κατά κύριο λόγο – από το κόστος της γης και από το κόστος των υλικών της κατασκευής. Τα μεγέθη που υλοποιούνται – έστω και με αυτά τα projects του Στρατού αλλά και με τα projects των φοιτητικών εταιριών – δεν δημιουργούν τάσεις ανόδου ή καθόδου. Η αγορά είναι σε μια άλλη ισορροπία. Και τα παλαιότερα κτίρια ακόμη, κρατούν την τιμή σε σχέση με το τι κυκλοφορεί στην αγορά. Να πω εδώ ότι οι τιμές που υπάρχουν στην Ξάνθη, είναι από τις πιο φθηνές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή και σε ενοίκια αλλά και σε τιμή πώλησης αστικού ακινήτου (διαμερίσματος). Είμαστε από τους πλέον οικονομικούς νομούς. Υπάρχουν τιμές και ψηλά και χαμηλά, αρκεί κάποιος να ψάξει. Φυσικά, όσο πλησιάζουμε στο κέντρο οι τιμές ανεβαίνουν αλλά όσο πάμε περιφερειακά, οι τιμές είναι κάπως πιο οικονομικές. Η πόλη της Ξάνθης  έχει τιμές για όλα τα βαλάντια, ανάλογα με την περιοχή. Δεν θα αλλάξει κάτι. Ήδη οι τιμές μας είναι από τις πιο χαμηλές που υπάρχουν στην ευρύτερη περιοχή της ΑΜΘ και τα μεγέθη των κατασκευών δεν είναι τέτοια που επηρεάζουν την προσφορά και την ζήτηση. Είναι σε λογικά επίπεδα. Και αυτήν την στιγμή – από όσο ξέρω – οι κατασκευαστές πωλούν πολύ κοντά στο κόστος της κατασκευής».

«Η ΒΡΑΧΥΧΡΟΝΙΑ ΕΝΟΙΚΙΑΣΗ, ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΠΟΛΥ ΜΕΓΑΛΕΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΕΣ ΑΝΙΣΟΤΗΤΕΣ ΚΑΙ ‘’ΑΝΩΜΑΛΙΕΣ’’»

Τέλος, σε ο,τι αφορά στα AirBNB, o κ. Αμοιρίδης σημείωσε ότι «η ενοικίαση τύπου AirBNB, ιδίως στα τουριστικά μέρη και στα μεγάλα αστικά κέντρα, έχει δημιουργήσει μια απαγορευτική ουσιαστικά τάση ανόδου τιμών για μακροχρόνια ενοικίαση και εκεί είναι που δημιουργείται το πρόβλημα. Ευτυχώς εμείς στην Ξάνθη δεν έχουμε αντιμετωπίσει ακόμη τέτοιου είδους καταστάσεις, όμως η αγορά της βραχυχρόνιας μίσθωσης τύπου AirBNB, νομίζω ότι πρέπει να αρχίσει να ρυθμίζεται κάποια στιγμή και στην δική μας χώρα, διότι δημιουργεί πολύ μεγάλες κοινωνικές ανισότητες. Φερ ειπείν, σε Θεσσαλονίκη, Αθήνα και νησιά, πλέον δεν μπορείς να νοικιάσεις για 12 μήνες ένα διαμέρισμα σε μια λογική τιμή. Κάτι που δημιουργεί την απαγόρευση σε αυτόν που θα εργαστεί να μπορέσει να βρει ένα αξιοπρεπές οίκημα για να μείνει, διώχνει τον ντόπιο κάτοικο από την εστία του και δημιουργεί συνεχώς μια κοινωνική ανωμαλία. Για αυτό βλέπουμε πολύ μεγάλες αντιδράσεις στο εξωτερικό (Βαρκελώνη, Μαγιόρκα) αλλά και μικρότερου επιπέδου αντιδράσεις εδώ. Η βραχυχρόνια μίσθωση λοιπόν θα πρέπει να περιοριστεί κατά την άποψή μου και να ρυθμιστεί με έναν πιο λογικό τρόπο για να μην καταστρέφει τον κοινωνικό ιστό. Και στην Ξάνθη έχουμε αρκετά AirBnB αλλά ακόμη δεν είναι τόσο το μέγεθος ώστε να δημιουργεί τάσεις που να διαφοροποιούν τις τιμές των μακροχρόνιων μισθώσεων προς τα επάνω. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάζεται σε περιοχές που έχουν έντονο τουριστικό χαρακτήρα το Καλοκαίρι (Καβάλα, Θάσος) αλλά και στα μεγάλα αστικά κέντρα (Αθήνα, Θεσσαλονίκη). Ελπίζω να γίνει κάποια ρύθμιση προς το μέλλον. Η συζήτηση είναι μεγάλη και σοβαρή διότι το να δημιουργείς μέσα στον κοινωνικό ιστό μεγάλα συγκροτήματα τουριστικής διαμονής, δημιουργεί «ανωμαλία» που διώχνει – όπως προανέφερα- τον ντόπιο κάτοικο, αλλοιώνει τον κοινωνικό και πολιτιστικό χαρακτήρα κάθε περιοχής και σε βάθος χρόνου θα χαλάσει τον χαρακτήρα του τουριστικού προορισμού για τον οποίο έρχονται οι τουρίστες»