Καλοκαίρι, παραλία, γαμό-βαφτίσεις και εκδηλώσεις, ωθούν τις Ξανθιώτισσες στα κέντρα αισθητικής

copyright www.gventouris.com

Καλοκαίρι, παραλία, γαμό- βαπτίσεις και άλλες κοινωνικές εκδηλώσεις, ωθούν τις Ξανθιώτισσες στα κέντρα αισθητικής και στα «νυχάδικα» για να φροντίσουν την εξωτερική τους εμφάνιση περισσότερο από ο,τι τον Χειμώνα, με τις επαγγελματίες του είδους να συνεχίζουν να προσφέρουν τις υπηρεσίες τους σε ίδιες τιμές (παρά την ακρίβεια που έχει συμπαρασύρει τα πάντα), όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ» η γνωστή επαγγελματίας αισθητικής στην Ξάνθη κ. Σταυρούλα Τσουράπα. Η ίδια αναφέρεται και στα διαχρονικά φαινόμενα αδήλωτης εργασίας σε σπίτια, που «μαστίζουν» τον κλάδο των νόμιμων επαγγελματιών

Πιο αναλυτικά η κ. Τσουράπα, επισήμανε στην «Θ» ότι «μας «σηκώνει» ο εσωτερικός τουρισμός από εκείνες τις γυναίκες που θα έρθουν για να επισκεφθούν συγγενείς, πατρικό σπίτι κλπ γιατί ξέρουν ότι στην Ξάνθη θα τους στοιχίσει λιγότερο ή θα παρασύρουν και κάποια ακόμη να το κάνει σαν δώρο ομορφιάς. Είναι και οι Ξανθιώτισσες που έχουν ένα πιο σταθερό εισόδημα, κατά την άποψή μου. Θα έρθουν αν έχουν κάποιο γάμο κλπ, αλλά μόνιμη (τακτική) περιποίηση δεν δύναται να κάνει η μέση Ξανθιώτισσα. Διαφορετικά τον Χειμώνα είμαστε δύσκολα με τη μέση Ξανθιώτισσα. Τώρα το Καλοκαίρι έχει παραπάνω κίνηση ίσως επειδή και ο κόσμος δεν έχει τις υποχρεώσεις που έχει ο Χειμώνας. Με το που θα ανοίξουν τα σχολεία, η δουλειά μας θα πέσει κατά 80% κάτω. Υπάρχει στενότητα σε όλους τους τομείς. Το βλέπουμε».

Αναφορικά με το φαινόμενο της αδήλωτης εργασίας – παροχής υπηρεσιών που προσφέρουν κάποιες/οι, ιδιωτικά επισκεπτόμενοι/ες τις οικίες των πελατών/ισσών, η κ. Τσουράπα τονίζει ότι «υπάρχουν πάρα πολλοί. Εγώ από τον covid και μετά έχω χάσει την μισή πελατεία μου γιατί αναγκάστηκε να πάει εκείνο το μεγάλο διάστημα σε κάποια «αδήλωτη» και δεν επανήλθε μετά. Είναι ένα πολύ μεγάλο κομμάτι. Και εκεί κάνουν «ουρές». Εξυπηρετούν και άλλες ώρες. Ο,τι ώρα θέλει κάποια την εξυπηρετεί και πολλοί βολεύονται και για αυτόν τον λόγο. Τις γνωρίζουμε, το λέμε αλλά δεν το «δέχονται» μόνον με συστάσεις. Χρειάζεται καταγγελία σε Εισαγγελέα, αλλά δεν θα το κάνω εγώ αυτό. Προφορικά το λέμε όμως, να γίνουν έλεγχοι. Υπάρχουν τρόποι. Το να μην έχει δουλειά κάποια και να προσπαθεί, να το καταλάβω. Αλλά όταν βλέπεις ότι το κάνει επάγγελμα και βγάζει πάρα πολλά χρήματα παράνομα, δεν γίνεται να συνεχίζεται αυτό το πράγμα».

Σε ο,τι αφορά στις τιμές των επαγγελματιών, η ίδια υπογραμμίζει ότι «έχουν μείνει σε σταθερά επίπεδα. Δεν μπορώ να ανεβάσω ούτε 2 ευρώ παραπάνω. Θα χάσω και αυτήν την πελατεία που έχω. Συνεχίζουμε να δουλεύουμε με τις ίδιες τιμές πριν 5 χρόνια, παρόλα τα κόστη. Το τώρα δεν έχει καμία σχέση με την άνεση που είχε ο κόσμος παλαιότερα. Μπορεί να λέγαμε για την κρίση, αλλά νομίζω ότι μετά τον covid είναι χειρότερα.