Καθημερινές οι παρεμβάσεις για την… καθημερινότητα του δημότη στην Ξάνθη 

– Θ. Ηλιάδης: “Λίγα τα άτομα για τη δουλειά που κάνουμε, αλλά… τα καταφέρνουμε”

Κλαδιά που εμποδίζουν τους πεζούς -και κυρίως τους μαθητές- να περπατήσουν άνετα στα πεζοδρόμια της πόλης, αλλά και κλαδιά των οποίων η κοπή επιβάλλεται για λόγους επικινδυνότητας, ανέλαβε να τακτοποιήσει η αντιδημαρχία καθημερινότητας του Δήμου Ξάνθης. Η αρμόδια υπηρεσία βρέθηκε στην παιδική χαρά “Παπασταματίου”, προκειμένου να κλαδέψει τα δέντρα της περιοχής, με τις παρεμβάσεις να συνεχίζονται όπου υπάρχει ανάγκη ή και επικινδυνότητα που εντοπίζουν οι δημότες της Ξάνθης αλλά και οι ίδιοι οι διοικούντες. 

Ωστόσο επειδή τα προβλήματα στην καθημερινότητα ενός πολίτη είναι αρκετά, η αρμόδια αντιδημαρχία δεν περιορίζεται μόνο στην κοπή και στο κλάδεμα των δέντρων, αλλά συνεχίζει με παρεμβάσεις, όπως οι διαγραμμίσεις μπροστά από σχολεία αλλά και σε καίρια σημεία της πόλης. 

Και όλα αυτά με λίγα – για τον όγκο της δουλειάς – άτομα, όπως εξηγεί μιλώντας στην “Θ” ο Αντιδήμαρχος Καθημερινότητας του Δήμου Ξάνθης κ. Θωμάς Ηλιάδης.

“ΤΑ ΔΕΝΤΡΑ ΕΜΠΟΔΙΖΑΝ ΤΟΝ ΚΟΣΜΟ
– ΟΙ ΠΑΡΕΜΒΑΣΕΙΣ ΑΦΟΡΟΥΝ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ”

Αναλυτικότερα ο ίδιος επισήμανε στην “Θ” ότι “στην παιδική χαρά “Παπασταματίου” υπάρχουν  περιμετρικά πολλά δέντρα. Κλαδέψαμε και η επόμενη κίνησή μας είναι να μπούμε και να καθαρίσουμε για να είναι όλα όμορφα και τακτοποιημένα. Υπήρχαν δέντρα που εμπόδιζαν τους πολίτες και τα παιδιά που πηγαίνουν σχολείο και σήμερα αναμένεται να καθαρίσουμε την περιοχή στο γήπεδο. Την περίφραξη που έχει στο πεζοδρόμιο γύρω-γύρω από αυτό. Η προσπάθεια αυτή ξεκίνησε από οχλήσεις πολιτών τα παιδιά των οποίων πηγαίνουν σχολείο και δεν μπορούν να περάσουν από το πεζοδρόμιο.  Έτσι η κίνησή μας ήταν να τα κλαδέψουμε ώστε να μπορεί να περνάει ο κόσμος. Είναι δέντρα τα οποία εμπόδιζαν και για πάρα πολλά χρόνια δεν τα είχαν κλαδέψει. Βέβαια εντοπίσαμε και ένα σαπισμένο κλαδί το οποίο έπρεπε να κοπεί και να φύγει γιατί ήταν επικίνδυνο. Επίσης ένα μεγάλο κλαδί είχε σπάσει με τον αέρα και έπεσε στην περίφραξη και βεβαίως το κόψαμε και καθαρίσαμε το σημείο για να μην κάνεις ζημιές. Όλα αυτά γίνονται είτε κατόπιν καταγγελίας κατά κύριο λόγο στο Δήμο Ξάνθης – και αφορούν σε όλη την πόλη – είτε επειδή τα εντοπίζουμε εμείς. Βγάζουμε ένα πρόγραμμα και όπου μπορούμε πηγαίνουμε και τα καθαρίζουμε. Είναι μαζί μας και ο υπεύθυνος από το πράσινο και κάνουμε αυτά που προβλέπονται. Υπάρχουν άτομα τα οποία έχουν την εντολή να πάνε και να τα καταγράψουν όλα και πάντα να λαμβάνουν και φωτογραφικό υλικό. Μετά τα βάζουμε όλα κάτω, βλέπουμε τι είναι περισσότερο επείγον και πρέπει να γίνει άμεσα και προγραμματίζουμε τις παρεμβάσεις μας”

“ΚΑΜΙΑ ΑΡΜΟΔΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΔΑΣΑΡΧΕΙΟΥ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ
– ΥΠΑΡΧΕΙ ΒΟΗΘΕΙΑ ΟΤΑΝ ΤΗΝ ΖΗΤΟΥΜΕ “

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν  τα κλαδέματα πραγματοποιούνται σε συνεργασία με το δασαρχείο, ο κ. Ηλιάδης, απαντά ότι “το δασαρχείο δεν έχει καμία αρμοδιότητα μέσα στην πόλη σύμφωνα με την νομοθεσία. Βεβαίως εάν ζητήσουμε συνεργασία με τους αρμόδιους για να μας πουν πώς μπορούμε να κλαδέψουμε, βεβαίως και υπάρχει. Δεν το κάνουμε μόνοι μας, αλλά μέχρι εκεί. Εάν θα ζητήσουμε βοήθεια, θα έρθουν οι άνθρωποι. Σε κάθε παρέμβαση μας υπάρχει φωτογραφικό υλικό ως αρχείο για το τι κάνουμε και πώς το κάνουμε”. 

“ΚΑΙ ΔΙΑΓΡΑΜΜΙΣΕΙΣ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΠΟΛΗ”

Αναφορικά με τις υπόλοιπες παρεμβάσεις από πλευράς της εν λόγω υπηρεσίας, ο κ. Ηλιάδης τόνισε ότι “κάνουμε επίσης και διαγραμμίσεις εκεί επάνω σε όλα τα σχολεία ενώ έχουμε προγραμματίσει να κάνουμε και διαγραμμίσεις σε όλη την πόλη. Σιγά σιγά θα γίνουν όλα. Για ό,τι προκύψει καθημερινά είμαστε εδώ για να το λύσουμε”. 

“ΛΙΓΑ ΤΑ ΑΤΟΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΔΟΥΛΕΙΑ ΠΟΥ ΚΑΝΟΥΜΕ, ΑΛΛΑ ΤΑ ΚΑΤΑΦΕΡΝΟΥΜΕ”

Σε ό,τι αφορά στο ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας, ο ίδιος σημείωσε ότι “κάνουμε δουλειά με τα άτομα που έχουμε. Οι περισσότεροι είναι από 55 ετών και πάνω και έχουν χρόνια εμπειρία. Και σαν αντιδήμαρχος θα ήθελα να πω ένα μεγάλο ευχαριστώ σε αυτά τα παιδιά που κάνουν αυτή τη δουλειά -και καταβάλουν τεράστια προσπάθεια-  διότι δεν είναι μόνο η πόλη της Ξάνθης αλλά και όλοι οι οικισμοί του Δήμου Ξάνθης. Είναι λίγα βέβαια τα άτομα για αυτή τη δουλειά που κάνουμε αλλά τα καταφέρνουμε. Βάζουμε πρόγραμμα και δουλεύουμε σύμφωνα με αυτό. Κάναμε όλα τα σχολεία, όλες τις παιδικές χαρές, όλους τους παιδικούς σταθμούς, συντριβάνια κλπ. Είμαι όμως ευχαριστημένος σαν αντιδήμαρχος και το ίδιο και οι πολίτες της Ξάνθης. Βλέπουν αυτή την τεράστια προσπάθεια μήνες. Έχουμε 9 μήνες μόνο και το έργο είναι τεράστιο”.