Δημ. Καζάκης: Άλλαξε το πολιτικό σύστημα – Δεν παράγει πολιτικές φυσιογνωμίες – Ξένα συμφέροντα πίσω από τους ουρανοκατέβατους…

Επίδοξοι ηγέτες από το «πουθενά» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ

«Χείμαρρος» ο πρόεδρος του ΕΠΑΜ και γνωστός πολιτικός αναλυτής Δημήτρης Καζάκης, σε ανάλογες ερωτήσεις της «Θ», αναφορικά με το σημερινό πολιτικό «σύστημα» και τους σύγχρονους ηγέτες, εκ των οπίων οι πιο επίκαιροι προέκυψαν από το… πουθενά!

Με αφορμή τις εσωκομματικές διαδικασίες, αλλά και τα «ρεζίλια» σε ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ, σε συνδυασμό και με την απαξίωση των ψηφοφόρων της Ν.Δ, ο κ. Καζάκης μίλησε με ιδιαίτερα σκληρή γλώσσα, αναφερόμενος στο σημερινό πολιτικό προσωπικό, αλλά και στην λειτουργία των κομμάτων.

“ΑΛΛΑΞΕ ΤΕΛΕΙΩΣ ΤΟ ΠΟΛΙΤΙΚΟ ΣΥΣΤΗΜΑ”

Αναλυτικότερα ο ίδιος εξηγεί ότι “καταρχήν έχει αλλάξει τελείως το πολιτικό σύστημα και σε σχέση με τις λειτουργίες των κομμάτων και σε σχέση με την ανάδειξη των πολιτικών αρχηγών. Τέτοια φαινόμενα παραδοσιακά στην Ελλάδα τα γνωρίζαμε μόνο από τα κόμματα της δεξιάς. Στην ΝΔ, για παράδειγμα, υπήρχαν αποστασίες, συγκρούσεις σε επίπεδο αρχηγών κλπ. Ιστορικά ξέραμε ότι οι συγκρούσεις  στα κόμματα που έχουν ένα πρόγραμμα και υπερασπίζονται ένα συγκεκριμένο χώρο, γίνονταν σε προγραμματικό επίπεδο. Ακόμη δηλαδή και στο ΠΑΣΟΚ πριν γίνει καθεστώς, οι συγκρούσεις γίνονταν με βάση κείμενα, πλατφόρμες και από προσωπικότητες που έβγαιναν και αντιπαρατίθενταν είτε στα κομματικά όργανα είτε δημόσια. Με βάση όμως πολιτικά προγράμματα, ιδέες, αντιλήψεις, φιλοσοφικές θεωρίες κλπ. Ας θυμηθεί δηλαδή κανείς της ομηρικές συνεδριάσεις της Κ.Ε του ΠΑΣΟΚ με Ανδρέα Παπανδρέου μέχρι που το ΠΑΣΟΚ έγινε καθεστώς, μετά το ’84. Μέχρι τότε, το πολιτικό σύστημα της χώρας παρήγαγε πολιτικούς ηγέτες που είχαν να κάνουν με την διαχείριση της πολιτικής και της κοινωνίας. Ήταν η δικλείδα ασφαλείας στο να κρατούν, να ελέγχουν, την κομματική νομενκλατούρα. Δηλαδή όλων αυτών των αυλικών, κομματικών γραφειοκρατών, οι οποίοι κάνουν καριέρα μέσα από την κομματική λειτουργία του εμμίσθου κομματικού στελέχους. Ρυθμιστής ήταν πάντα ο πολιτικός ηγέτης. Και στο ΚΚΕ είχαμε τη γενιά της αντίστασης που  κρατούσε κάπως όλο αυτό το συρφετό τον επαγγελματικών στελεχών που μεταπολιτευτικά έφτασε τον αριθμό των 4.500. Στο ιστορικό ΚΚΕ γιατί το σημερινό είναι “ανώνυμη εταιρεία”. Στον ΣΥΡΙΖΑ συμβαίνουν αυτά που συμβαίνουν και στο ΠΑΣΟΚ, περιμένοντας τον αρχηγό”

 “ΞΕΚΑΤΙΝΙΑΣΜΑ” ΣΕ ΣΥΡΙΖΑ ΚΑΙ ΠΑΣΟΚ”

Ποια είναι όμως τα καινούργια χαρακτηριστικά των κομμάτων; Σύμφωνα με τον ίδιο “πλέον το πολιτικό σύστημα δεν παράγει πολιτικές φυσιογνωμίες. Δεν παράγει πολιτικούς ηγέτες. Δεν υπάρχει πολιτικός λόγος, δεν υπάρχει πολιτικό πρόγραμμα, δεν υπάρχουν ιδέες επάνω στις οποίες να συγκρούονται ή διαφορετικές αντιλήψεις επάνω στην πολιτική. Για τις σχέσεις της πολιτικής με την κοινωνία, για τις σχέσεις της πολιτικής με την ηθική (σήμερα έχουμε μία πολιτική που την λες ανήθικη σε όλα τα επίπεδα). Αυτό βέβαια έχει να κάνει με τη στροφή των κομμάτων σε πολιτικούς διαχείρισης. Ειδικά στην Αριστερά, ο Τσίπρας αποτέλεσε τομή. Ήταν η πρώτη φορά που αναδεικνύονταν πολιτικός ηγέτης τελείως απολίτικος. Δεν είχε γράψει ούτε ένα άρθρο πολιτικού προγραμματισμού ο ίδιος. Αντιπροσώπευε μία απολίτικη πολιτική. Η κατάρρευση του ΣΥΡΙΖΑ οφείλεται στο γεγονός ότι δεν είχε ποτέ κοινωνικό έρεισμα. Δεν ήταν κόμμα δεμένο με την κοινωνία, τις αγωνίες και τα προβλήματά της. Απλά αξιοποίησε το κύμα του “αντιμνημονίου”, της οργής και της θέλησης του κόσμου να αλλάξει κάτι. Μετά το 2019 ανοίγονταν δύο δρόμοι στο ΣΥΡΙΖΑ. Ή να κάνει μεταστροφή και να ρίζοσπαστικοποιηθεί ή να προχωρήσει στον ίδιο κατήφορο. Ο κατήφορος ήταν ο Κασελλάκης. Από την απολίτικη πολιτική, πήγαμε στην πολιτική δημοσίων σχέσεων. Ο άνθρωπος ήρθε και  αγόρασε ένα κόμμα. Με ποιο τα λεφτά, είναι ένα μεγάλο θέμα, γιατί σίγουρα δικά του δεν είναι. Ο άνθρωπος αυτός ήταν “μπροστινός”. Το ίδιο συμβαίνει και στο ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά βρίσκεται στο γεγονός ότι ο ΣΥΡΙΖΑ έχει την προβολή των μέσων όλου αυτού του “κατιναριού”. Τα μέσα μαζικής ενημέρωσης δεν κάνουν την αντίστοιχη προβολή στο τι συμβαίνει αυτή τη στιγμή στο ΠΑΣΟΚ όπου το “ξεκατίνιασμα” έχει ξεπεράσει κάθε προηγούμενο. Εάν δείτε στα παραπολιτικά και στα social media τι ανταλλάσσουν μεταξύ τους, τις βρισιές και τις προσωπικές αντιδικίες, είναι κάτι το απίστευτο. Το μιντιακό κατεστημένο όμως δεν δίνει έμφαση στο ΠΑΣΟΚ γιατί θέλει να διατηρήσει το υφιστάμενο ΠΑΣΟΚ με όποιον και να ηγηθεί γιατί το πολιτικό σύστημα στην Ελλάδα δεν μπορεί να λειτουργήσει μόνο με ένα κόμμα. Θα πρέπει να υπάρχει και εναλλακτική ή τουλάχιστον να φαίνεται στον ψηφοφόρο ότι είναι εναλλακτική γιατί στην πραγματικότητα δεν είναι. Ο ΣΥΡΙΖΑ, όπως είπε και ο κύριος Μητσοτάκης, είναι μία παρένθεση. Επειδή λοιπόν δεν μπορούν να παράξουν πλέον  χαρισματικούς ηγέτες, γίνεται ο “σκοτωμός των κορέων”. Το “γιατί εσύ και όχι εγώ;” Και χωρίς να αντιλαμβάνονται ότι αυτό που κάνουν οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην εξαφάνιση του κόμματος. Προσωπικά θεωρώ ότι η Δημοκρατία λειτουργεί μόνο όταν εξαφανίζονται κόμματα. Αν δεν μπορούν να εξαφανιστούν κόμματα που έχουν κάνει απίστευτα πράγματα, τότε δεν έχουμε Δημοκρατία αλλά κάτι άλλο”.

“ΓΙΑ ΑΥΤΟ ΕΞΕΛΕΓΗ Ο Χ. ΔΟΥΚΑΣ
– ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΜΙΑ ΕΚΚΡΗΚΤΙΚΗ ΜΕΤΑΒΑΤΙΚΗ ΠΕΡΙΟΔΟ”

Αναφορικά με τον Χάρη Δούκα, ο ίδιος τονίζει ότι “εξελέγη Δήμαρχος για δύο λόγους. Πρώτον επειδή οι νεοδημοκράτες ψηφοφόροι δεν ήθελαν γόνο Μητσοτάκη και δεν πήγανε να ψηφίσουν τον κύριο Μπακογιάννη. Και δεύτερον είναι και η μεγάλη αποχή. Ψήφισε μόλις το 28% στον Δήμο Αθηναίων. Επομένως υπάρχει ένα τεράστιο ζήτημα. Το μεγάλο πρόβλημα του πολιτικού συστήματος σήμερα είναι ότι υπάρχει ένα τεράστιο κομμάτι κόσμου πού αποφασίζει να απέχει και μάλιστα συστηματικά. Αυτό τι θα γεννήσει; Κανείς δεν το ξέρει. Θα έλεγα ότι είμαστε σε μία μεταβατική περίοδο, όπου ο Έλληνας δεν θέλει αυτούς που τον κυβερνάνε στο σύνολο τους (δεξιά και αριστερά) και εδώ συμπεριλαμβάνονται και οι παραλλαγές των κομμάτων. Με άλλα λόγια αμέσως Έλληνας δεν θέλει να τον κυβερνούν έτσι όπως τον κυβερνούν σήμερα και από την άλλη δεν έχει ακόμη αποφασίσει με ποιο τρόπο πρέπει να κυβερνηθεί και αυτό είναι το κρίσιμο στοιχείο. Διότι βρισκόμαστε ακριβώς σε μία εκρηκτική μεταβατική κατάσταση και όχι σε μία ομαλή περίοδο”.

“ΚΑΘΑΡΑ…ΒΑΛΤΟΙ ΑΠΟ ΞΕΝΑ ΣΥΜΦΕΡΟΝΤΑ”

Κλείνοντας σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν πιστεύει ο ίδιος ότι υπάρχουν ξένοι παράγοντες πίσω από κάποια πρόσωπα που μοιάζουν περισσότερο με “τοποθετημένα”, ο κ. Καζάκης απαντά ως εξής:

“Είναι σίγουρα. Και από έξω και από μέσα. Δεν υπάρχει σήμερα άνθρωπος που να ασχολείται με την πολιτική, που να μην ψάχνει χορηγούς και χρήματα. Και το λέω μετά λόγου γνώσεως. Με εξαίρεση κάτι τραγικούς τύπους σαν εμένα. Πού εμφανίζεται ο κύριος Κασελλάκης; Στα Χανιά. Ποιος διαφεντεύει την Κρήτη; Ποιανού “ορντινάτζα” ήταν ο κύριος Αποστολάκης, ο οποίος αρχηγός εν αποστρατεία δέχτηκε να γίνει ο προσωπάρχης του Κασελλάκη; Αλλά είναι μόνο αυτός; Φτάσαμε στο σημείο ο κύριος Τσίπρας, ο πλέον αμόρφωτος πολιτικά ηγέτης, να μας φτιάχνει και ίδρυμα για την προαγωγή της θεωρίας της αριστεράς και της προόδου; Ποιος χρηματοδοτεί αυτά τα πράγματα, για να γυρίσει ο κόσμος και να πει “η αριστερά είναι ίδια και χειρότερη με τη δεξιά”; Ποιος κατάφερε από όλους αυτούς να κάνει την αριστερά βρισιά στον Έλληνα; Όλοι αυτοί ήταν καθαρά βαλτοί”.