Πολλά και ενδιαφέροντα εργαστήρια για την φετινή περίοδο στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης

Τα Εργαστήρια για εφήβους και ενηλίκους έχουν σχεδιαστεί έτσι ώστε να προσφέρουν γνώση, δεξιότητες, αλλά και επωφελή χρήση του ελευθέρου χρόνου των συμμετεχόντων σ’ αυτά.

Σκοπός των Εργαστηρίων είναι η διατήρηση παραδοσιακών τεχνών όπως η Κεραμική, η Ξυλογλυπτική, η Βιβλιοδεσία, Κατασκευής Ψηφιδωτού, αλλά και άλλων νεοτέρων όπως η Ζωγραφική, ο Χορός, η Φωτογραφία, στις νέες γενιές και όχι μόνον.

Στα Εργαστήρια θα διδάξουν εξειδικευμένοι στο αντικείμενο τους εκπαιδευτές, στις ειδικά διαμορφωμένες αίθουσες του Ιδρύματος.

Οι ημέρες και οι ώρες των Εργαστηρίων ρυθμίζονται πάντοτε σε συνεργασία με τους συμμετέχοντες, ώστε να εξυπηρετείται ο μεγαλύτερος δυνατός αριθμός συμμετεχόντων από τον καθορισμό τους.

Σκοπός του εργαστηρίου Βιβλιοδεσίας είναι οι μαθητές να βιβλιοδετήσουν και να καταστήσουν εύχρηστο ένα φθαρμένο βιβλίο τους αλλά και να δημιουργήσουν τα δικά τους χειροποίητα βιβλία ακολουθώντας από την αρχή μέχρι το τέλος βιβλιοδετικούς κανόνες – τεχνικές καθώς και την φαντασία και το μεράκι τους.

Η σειρά μαθημάτων που θα πραγματοποιηθεί κατά  την διάρκεια της χρονιάς , αποτελεί μια σειρά βημάτων, που προσεγγίζουν το σκοπό της εικαστικής ενασχόλησης που είναι η ανακάλυψη (ενθύμηση) της δημιουργικής διαδικασίας που ακολουθείται, ώστε να ολοκληρωθεί ένα εικαστικό έργο.

Το θέατρο και η ψυχοθεραπεία δημιουργούν συνθήκες για αφύπνιση, αναζήτηση, κατάδυση στα βάθη της ανθρώπινης ύπαρξης, επαφή με αυθεντικότητα, ήρεμες επιγνώσεις, δημιουργία και συνδημιουργία. Στο εργαστήρι αυτό θα διερευνήσουμε τους τρόπους μας να εκφραζόμαστε, να κινούμαστε και να αυτοσχεδιάζουμε.

Το Εργαστήριο αυτό θα γνωρίσει στους συμμετέχοντες και στις συμμετέχουσες την αρχαία τέχνη της κατασκευής ψηφιδωτών παραστάσεων, η οποία φτάνει ζωντανή έως τις μέρες μας. Με τη σύνθεση μικρών τεμαχίων, δηλαδή των ψηφίδων, μπορούν να δημιουργηθούν εικόνες, παραστάσεις και αντικείμενα, με αισθητική ευλάβεια, ως μία δημιουργική έκφραση των πλαστικών τεχνών.

Αν σας αρέσει να δημιουργείτε με τα χέρια, να ανακαλύπτετε με την αφή και να ερευνάτε τον κόσμο βιωματικά, τότε το Εργαστήρι Κεραμικής του ΙΘΤΠ είναι αυτό που σας ταιριάζει! Η καθημερινότητα των περισσοτέρων από εμάς μεταφράζεται σε καθιστική ζωή, οθόνη, γραφείο, ταχύτητα, άγχος και ατομικές επιδόσεις. Ο πηλός είναι ένα ζωντανό υλικό που έχει ενέργεια, υφή και θερμοκρασία.

Στην διάρκεια των μαθημάτων θα έρθουμε σε επαφή με την έμπνευση του σχεδιαστή και την τέχνη του ράφτη, μαθαίνοντας να δημιουργούμε τα δικά μας ρούχα και αξεσουάρ στα δικά μας μέτρα, αλλά και σε αυτά των φίλων μας.

Θα μάθουμε να κατασκευάζουμε βασικά ρούχα γκαρνταρόμπας και να ταξιδεύουμε ταυτόχρονα στον κόσμο των υφασμάτων της μόδας.

Σ’ ένα αυτόνομο και πλήρως εξοπλισμένο εργαστήριο με άρτια υποδομή και φιλική ατμόσφαιρα, μαθαίνουμε στους μαθητές μας τα μυστικά της Ξυλογλυπτικής. Στόχος είναι όχι μόνον η τεχνική κατάρτιση ατόμων που σκοπεύουν να βγουν στην αγορά εργασίας, αλλά και οι συμπολίτες μας που αρέσκονται να απασχολούνται δημιουργικά απολαμβάνοντας τη μαγεία της τέχνης.

Ο στόχος του Εργαστηρίου της Παραδοσιακής Λαϊκής Μουσικής είναι να έρθουν οι μαθητές σε επαφή με την μουσική παράδοση του χώρου της «πάλαι ποτέ» ενιαίας Θράκης (Δυτικής, Βόρειας, Ανατολικής) από τις αρχές του 20ου αιώνα ως τις μέρες μας, συνδυάζοντας στο μάθημα το θεωρητικό πλαίσιο με την ακρόαση οπτικοακουστικού υλικού (φωτογραφίες, βίντεο, μουσική, τραγούδια κλπ). Στη διάρκεια του Εργαστηρίου θα γίνει αναφορά και ανάλυση για τα μουσικά όργανα που διαμόρφωσαν τις μουσικές παραδόσεις της Θράκης. Θα δούμε τι είναι αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε «θρακιώτικη μουσική» και «θρακιώτικο τραγούδι».

Στα μαθήματα σύγχρονου χορού θα έρθουμε σε επαφή με βασικές αρχές κίνησης του σώματος που προέρχονται κυρίως από τις τεχνικές release και flying low. Με σεβασμό στην ξεχωριστή κατασκευή και λειτουργία του κάθε σώματος, θα αρχίσουμε σταδιακά να δυναμώνουμε, να αναγνωρίζουμε και να απελευθερώνουμε τις περιττές εντάσεις από το σώμα και να αναζητούμε τη λειτουργικότητα μέσα στην ροή της κίνησης.

Ένα από τα αρτιότερα εργαστήρια του Ιδρύματος Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης είναι το Φωτογραφικό Εργαστήρι, μέσω του οποίου μαθαίνουμε από τη γέννηση έως και την επεξεργασία της ψηφιακής εικόνας. Σκοπός και του εργαστηρίου είναι να φέρει κοντά ανθρώπους με τις ίδιες ανησυχίες και προβληματισμούς γύρω από τη τέχνη της σταθερής εικόνας, της φωτογραφίας.

Μέσα από 12 μαθήματα θα έρθουμε σε μια πρώτη επαφή με το τι μπορεί να σημαίνει χορογραφία και με τις έννοιες του χώρου, του χρόνου και του σώματος ως δομικά της στοιχεία. Θα παίξουμε με δημιουργικά και αυτοσχεδιαστικά tasks, θα αναζητήσουμε αυτό που μας κινητοποιεί και θα μοιραστούμε εργαλεία για να το εξελίξουμε. Παρατηρώντας και αλληλεπιδρώντας με τα άλλα άτομα θα ανταλλάξουμε ιδέες, θα αντλήσουμε έμπνευση για να εμβαθύνουμε τη δική μας προσωπική δημιουργική διαδικασία, και θα αναζητήσουμε τρόπους να φέρουμε τις ιδέες μας στη σκηνή.

Η Zumba είναι μια Cardio Fitness προπόνηση καύσης λίπους, χαμηλής έως μέτριας έντασης, για όλες τις μυϊκές ομάδες και περιλαμβάνει χορογραφίες που μπορεί κάποιος εύκολα να παρακολουθήσει. Στο χορευτικό πρόγραμμα γυμναστικής ο εκπαιδευτής δείχνει απλές κινήσεις – συνδυασμούς στο ρυθμό της μουσικής και η ομάδα επαναλαμβάνει αυτό που είδε.

Η ομαδική διαδικασία είναι ένα ταξίδι δημιουργικότητας και προσωπικής αναζήτησης. Δίνει την ευκαιρία στους συμμετέχοντες να κατανοήσουν τα συναισθήματα τους, να αναγνωρίσουν και να φροντίσουν τις ανάγκες τους και τα άλυτα ζητήματα που τους ταλαιπωρούν και να σχετιστούν αυθεντικά με τους άλλους. Η μεθοδολογία που θα ακολουθηθεί βασίζεται στην φιλοσοφία της ψυχοθεραπείας Gestalt, η οποία αποτελεί μια υπαρξιακή, ολιστική και ανθρωποκεντρική προσέγγιση. 

Η εφηβεία είναι μια συναρπαστική και ταυτόχρονα δύσκολη περίοδος αλλαγών και προσαρμογών. Οι εναλλαγές στην διάθεση, στις σκέψεις, στα συναισθήματα, στις αξίες είναι πολλές φορές έντονες και επώδυνες. Οι έφηβοι ψάχνουν την ταυτότητα τους και προετοιμάζονται για τον κόσμο των ενηλίκων. Ταυτόχρονα με την δική τους έκρηξη ανάπτυξης καλούνται να διαχειριστούν και τις αγχογόνες κοινωνικές συνθήκες και αλλαγές. Μέσα από βιωματικές διαδικασίες, διάλογο και δημιουργικά μέσα θα διευκολυνθούν οι έφηβοι της ομάδας να κατανοήσουν περισσότερο τον εαυτό τους και να τον εξελίξουν.

Παρατήρηση: Η υλοποίηση του κάθε εργαστηρίου θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετοχών.

Δηλώσεις συμμετοχής: Έως 30 Σεπτεμβρίου, Κτήριο Καπναποθήκη Π, Καπνεργατών 9, Τηλ. 25410 26635 (Δευτέρα έως Παρασκευή, 09:00-13:00 και 17:00–21:00).