Ζητάνε “μαύρα” και στο χέρι, αλλά… είμαστε άμεσα εξαρτώμενοι απ’ αυτούς!

– Κ. Δαλάτσης: “Να δοθούν κίνητρα στους άνεργους Έλληνες”

Συνεχίζουν να… σπανίζουν καθώς φαίνεται οι  εργάτες γης από άλλες χώρες, με τον αριθμό των Ελλήνων να είναι μηδαμινός μπροστά στις ανάγκες που παρουσιάζονται τις περιόδους συγκομιδής, την ίδια στιγμή που οι παραγωγοί του τόπου μας αγωνιούν για τις σοδειές τους, καθώς κινδυνεύουν να μείνουν “αμανάτι” στα χωράφια. 

Εν τω μεταξύ, από την πλευρά τους οι «περιζήτητοι» εργάτες γης, λόγω ζήτησης ζητούν μεγαλύτερα ή σε πολλές περιπτώσεις και “μαύρα” μεροκάματα. 

Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει μιλώντας στην “Θ” ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης.

“ΣΠΑΝΙΟΙ ΟΙ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΡΓΑΤΕΣ ΓΗΣ
– ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΜΑΖΕΥΤΟΥΝ ΚΑΡΥΔΙΑ, ΡΟΔΙΑ
ΚΑΙ ΑΚΤΙΝΙΔΙΑ ΑΥΤΗΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΔΟ”

Αναλυτικότερα ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε στην “Θ” ότι: “το θέμα των εργατών γης έχει προκύψει εδώ και αρκετά καιρό. Υπάρχει μεγάλη έλλειψη σε εργατικά “χέρια”. Κυρίως οι εργάτες γης είναι από άλλες χώρες, όπως η Αλβανία, η Βουλγαρία, το Πακιστάν και από όπου μπορείτε να φανταστείτε. Έλληνες εργάτες γης υπάρχουν σπάνια. Ακόμη δηλαδή και κάποια παιδιά που θα μπορούσανε να κάνουνε κάποιος δουλειές, πολύ δύσκολα αποφασίζουν να δουλέψουν εποχιακά. Αυτή την εποχή θα πρέπει να μαζευτούνε τα καρύδια, τα ρόδια, τα ακτινίδια κλπ. Ειδικά τα ακτινίδια τα οποία στην περιοχή μας καλύπτουν αρκετά στρέμματα. Δύσκολα θα βρεις Έλληνες εργάτες γης. Είναι ελάχιστοι. Επιπλέον, τα μεροκάματα έχουν αυξηθεί πάρα πολύ (40€, 50€, 60€) και είναι ανάλογα το τι θα μπορέσεις να βρεις. Τις περισσότερες φορές είναι πάρα πολύ δύσκολο να βρεις εργάτες γης. Σαφώς βέβαια ζητούν και περισσότερα χρήματα. Και δεν είναι αυτό το πρόβλημα, αλλά το ότι θέλουν αυτά τα χρήματα να τα πάρουν χωρίς καμία επίσημη συναλλαγή (χωρίς ασφάλιση κλπ) και αυτό είναι ένα επιπλέον κόστος για τον παραγωγό διότι και θα δώσει τα χρήματα και δεν θα φανεί πουθενά αυτή η συναλλαγή σαν έξοδο και θα φορολογηθεί περισσότερο και φυσικά υπάρχει και το κομμάτι της παρανομίας. Δεν θα είναι νόμιμη η εργασία. Αλλά δυστυχώς αυτή είναι η κατάσταση που επικρατεί. Σου λέει ο εργάτης γης “θέλω 50€ την ημέρα στο χέρι και τέλος. Εάν θέλεις. Εάν δεν θέλεις άσε την παραγωγή σου να σαπίσει”. Θέμα υπάρχει πάντα γιατί παλαιότερα είχαμε αρκετούς εργάτες γης από τη Βουλγαρία και την Αλβανία και αυτοί πλέον έχουν μειωθεί αρκετά. Ειδικά στην περιοχή μας έχουν αυξηθεί και οι καλλιέργειες που χρειάζονται εργάτες γης, καθώς έχουμε δενδρώδεις καλλιέργειες. Έχουν αυξηθεί και οι ελιές και τα ακτινίδια πολύ και όλα αυτά χρειάζονται “χέρια”. Με τη μείωση των εργατικών “χεριών”το πρόβλημα μεγαλώνει πάρα πολύ”. 

“ΕΞΑΡΤΟΜΑΣΤΕ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΞΕΝΟΥΣ…”

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν οι παραγωγοί του νομού μας θα μπορούσαν να τα καταφέρουν στην περίπτωση που εκλείψουν οι ξένοι εργάτες γης, ο κ. Δαλάτσης απαντά ως εξής: 

“Σε καμία περίπτωση. Εδώ στην περιοχή μας που έχουμε καλλιέργειες που χρειάζονται πάρα πολλά εργατικά χέρια, είναι πολύ δύσκολο να τα καταφέρουμε. Ο μέσος όρος του μεροκάματου αυτή τη στιγμή είναι περι 40€ με 50€. Και πάντα υπήρχαν και εξακολουθούν να υπάρχουν αυτοί που σου λένε “αν θέλεις”. Και πέρσι είχαμε τα ίδια και για φέτος βλέπω επίσης πάλι τα ίδια. Υπάρχει θέμα. Δεν υπάρχουν εργάτες”.

“ΝΑ ΔΟΘΟΥΝ ΚΙΝΗΤΡΑ ΣΤΟΥΣ ΑΝΕΡΓΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ”

Ποια θα μπορούσε να είναι όμως η λύση στο πρόβλημα; Σύμφωνα με τον ίδιο “θα ήταν  να δίνονταν κίνητρα στους Έλληνες. Να μπορεί για παράδειγμα κάποιος που λαμβάνει επίδομα ανεργίας ή είναι μακροχρόνια άνεργος, να  εργαστεί σαν εργάτης γης χωρίς να επηρεαστεί η ανεργία του ή το επίδομα ανεργίας που λαμβάνει. Θα ήταν μία λύση και αυτή. Εκτιμώ ότι μπορούν να το κάνουν. Το θέμα είναι να θέλουν, αλλά δεν ξέρω αν θέλουν. Θεωρώ όμως ότι μπορούν να το κάνουν. Έχουμε αρκετούς ανέργους αλλά το θέμα είναι ότι δεν βλέπω να δίνεται οριστική λύση. Τα προβλήματα μας χρονίζουν και μιλάμε για καλλιέργειες οι οποίες θα πρέπει να συγκομιστούν σε συγκεκριμένο χρονικό διάστημα και υπάρχει πίεση και σε εμάς τους αγρότες”.