Χωρίς οδικό κόμβο και χωρίς αστυνόμευση…
Βρείτε μία λύση, πριν… θρηνήσουμε θύματα-Απορούν και οι αστυνομικοί της Ξάνθης
«Κίνδυνος – θάνατος», η είσοδος του εμπορικού κέντρου του Ν. Ζυγού, αφού όπως δείχνει η καθημερινή διέλευση οδηγών από τον ανύπαρκτο κόμβο, δεν θα αργήσει να γίνει το «κακό». Αυτό που προβλέπεται για τα προερχόμενα από την Ξάνθη αυτοκίνητα είναι να εισέρχονται στον χώρο, αφού προηγουμένως κάνουν τον…γύρο της Φελώνης και όχι περνώντας (με ή χωρίς φλας) στο αντίθετο ρεύμα κυκλοφορίας. Βέβαια στο ερώτημα, πως αν υπήρχε αστυνόμευση της περιοχής θα μπορούσε να περιορίσει αυτά τα φαινόμενα, ναι μεν η απάντηση είναι θετική, εντούτοις κανείς δεν θα μπορούσε να απασχολήσει ένα περιπολικό καθόλη τη διάρκεια της ημέρας προκειμένου να ελέγχει τους παραβάτες.
Άλλωστε οι αστυνομικοί της πόλης μας έχουν ήδη επιφορτιστεί με ουκ ολίγα πάρεργα αλλά και με την αρμοδιότητα της αστυνόμευσης για μεταναστευτικές ροές πού παρουσιάζουν αυξητικές τάσεις στην περιοχή μας το τελευταίο διάστημα.
Αυτοί είναι και κάποιοι από τους λόγους για τους οποίους οι ξανθιώτες συνεχίζουν να διαμαρτύρονται καθώς δεν βλέπουν αστυνομικούς μέσα στην πόλη.
Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην “Θ” ο Γενικός Γραμματέας της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Παναγιώτης Δροσίδης.
“ΜΑΣ ΠΡΟΚΑΛΕΙ ΕΝΤΥΠΩΣΗ ΠΩΣ ΑΝΟΙΞΕ ΕΝΑ ΕΜΠΟΡΙΚΟ ΧΩΡΙΣ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΚΟΜΒΟΣ – ΠΑΙΖΟΥΜΕ ΜΕ ΤΙΣ ΠΙΘΑΝΟΤΗΤΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΠΟΤΕ ΘΑ ΓΙΝΕΙ ΤΟ ΚΑΚΟ”
Αναλυτικότερα αναφορικά με την παράνομη είσοδο στο εμπορικό κέντρο του Ν. Ζυγού, ο ίδιος επισήμανε ότι “είναι δεδομένο ότι όποιος προέρχεται από την Ξάνθη και θέλει να στρίψει αριστερά προς το εμπορικό, απαγορεύεται. Η νόμιμη οδός που θα πρέπει να ακολουθήσει, είναι να πάει στην Φελώνη, να κάνει τη στροφή και να γυρίσει για να στρίψει μετά από την δεξιά μεριά του οδοστρώματος προς το εμπορικό. Βλέπουμε ότι έχει αυξηθεί κατά πολύ κίνηση στο εμπορικό και όντως παρατηρούμε και εμείς ότι έχουν αυξηθεί και τα περιστατικά τροχαίων ατυχημάτων με υλικές ζημιές και είναι καθημερινό φαινόμενο ότι αποφεύγονται τροχαία “παρά τρίχα”. Εμάς μας προκαλεί ιδιαίτερη εντύπωση το πώς άνοιξε ένα εμπορικό χωρίς να υπάρχει κόμβος. Είναι δεδομένο για εμάς οτι πρέπει να υπάρξει ένας κόμβος, για να γίνεται νόμιμα η είσοδος και χωρίς κανέναν κίνδυνο για τους χρήστες του δρόμου. Παίζουμε με τις πιθανότητες για το πότε θα γίνει το κακό. Γιατί μπορεί εμείς σαν Ξανθιώτες να γνωρίζουμε λίγο – πολύ τι συμβαίνει και να μπορούμε να αποφύγουμε ένα τέτοιο σενάριο ή να σταματούμε λίγο πριν φτάσουμε εκεί, αλλά ιδιαίτερα τους θερινούς μήνες είναι πάρα πολλοί επισκέπτες στην πόλη που δεν γνωρίζουν τι πρέπει να κάνουν. Από πλευράς αστυνόμευσης αντιλαμβανόμαστε όλοι νομίζω ότι δεν μπορεί να είναι σταθμευμένο εκεί ένα περιπολικό για να βεβαιώνει συνεχώς παραβάσεις. Είναι φύσει αδύνατον. Αλλά θεωρώ ότι ένα περιπολικό που θα δει την παράβαση να συμβαίνει μπροστά του φυσικά και θα τη βεβαιώσει. Θεωρώ ότι και από την πλευρά της αστυνομικής διεύθυνσης και της διοίκησης της αστυνομίας έχουν γίνει σχετικές προτάσεις. Εάν ρωτήθηκε η αστυνομική διεύθυνση θεωρώ ότι έχει απαντήσει γιατί είναι κάτι που προβλέπεται από το νόμο. Απαγορεύεται να στρίψει κάνεις αριστερά”.
“ΠΑΡΑΤΗΡΟΥΝΤΑΙ ΑΥΞΗΤΙΚΕΣ ΤΑΣΕΙΣ ΣΤΙΣ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΕΣ ΡΟΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΤΟ ΤΕΛΕΥΤΑΙΟ ΔΙΑΣΤΗΜΑ”
Σε ό,τι αφορά στο ζήτημα των μεταναστευτικών ροών στην περιοχή μας αλλά και τους συνοριοφύλακες του προαναχωρησιακού κέντρου κράτησης μεταναστών ο ίδιος υπογράμμισε τα εξής: “Οι μεταναστευτικές ροές δεν σταμάτησαν ποτέ. Εμείς πάντα αντιμετωπίζουμε αυτό το πρόβλημα διότι πλέον θεωρούμαστε “πρώτη γραμμή”. Η αλήθεια είναι ότι εδώ και ένα χρόνο είχαν μειωθεί κατά πολύ οι ροές, αλλά το τελευταίο διάστημα παρατηρούμε αυξητικές τάσεις. Είχαμε παρατηρήσει ότι είχαν αυξηθεί κατά πολύ οι τάσεις προς τα νησιά, αλλά τώρα βλέπουμε ότι αυξάνονται πάλι σιγά-σιγά από τον Έβρο. Φοβόμαστε ότι ίσως ο πόλεμος που υπάρχει στη Μέση Ανατολή να είναι ένα ακόμη στοιχείο το οποίο θα αυξήσει και άλλο τις ροές. Το παρακολουθούμε. Σίγουρα απασχολείται ένα μεγάλο ποσοστό της αστυνομικής δύναμης με τις μεταναστευτικές ροές. Δεν σταμάτησε και δεν σταματά αυτό για μας. Απλώς έχουν εξαλειφθεί φαινόμενα όπως η αντίθετη οδήγηση στην Εγνατία, οι υπερβολικές ταχύτητες που αναπτύσσονταν μέσα σε χωριά και νομίζω ότι το διαχειριζόμαστε καλά. Βέβαια περιμέναμε – αφού πέρασε το καλοκαίρι – ότι οι ροές θα αυξηθούν και σε μας. Όσον αφορά στους συνοριακούς φύλακες που υπηρετούν αυτή τη στιγμή στο ΠΡΟΚΕΚΑ Ξάνθης, έχουν αποκλειστική αρμοδιότητα την φύλαξη του ΠΡΟΚΕΚΑ. Δεν υπάρχει κάτι νεότερο αναφορικά με το αν μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν κάπου ή αν θα μπορέσουν να ενσωματωθούν στην αστυνομική δύναμη της πόλης. Αντιθέτως προχωρούν οι εργασίες για την επαναλειτουργία στη Σχολής και από ό,τι φαίνεται, τουλάχιστον για αρχή, θα υπάρξει παράλληλη λειτουργία του ΠΡΟΚΕΚΑ και του ΤΔΑ”.
“ΣΥΝΕΧΕΙΣ ΟΙ ΠΙΕΣΕΙΣ ΜΑΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΙΣΧΥΣΗ ΤΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΗΣ ΔΥΝΑΜΗΣ – ΛΕΙΠΕΙ ΟΝΤΩΣ Η ΑΣΤΥΝΟΜΙΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΟΛΗ”
Αναφορικά με την απουσία των αστυνομικών μέσα από την πόλη, ο κ. Δροσίδης σημειώνει ότι “από εμάς είναι συνεχείς οι πιέσεις για ενίσχυση της αστυνομικής δύναμης. Είναι σαφείς και ολοένα αυξανόμενες οι ανάγκες αστυνόμευσης της πόλης. Έχουμε το Τμήμα Ενδοοικογενειακής Βίας που λειτουργεί τους τελευταίους 2 μήνες, το άνοιγμα της Σχολής που έχει πάρει πολλούς αστυνομικούς από την ήδη υπάρχουσα δύναμη, αλλά και την φημολογούμενη έναρξη λειτουργίας του Δημαρίου (και εκεί θα πρέπει να είμαστε από κοντά για να δούμε τι θα γίνει και πώς θα επανδρωθεί). Οι αστυνομικοί που υπάρχουν αυτή τη στιγμή για την ασφάλεια του πολίτη, είναι αποκλειστικά και μόνο για να επιλαμβάνονται των περιστατικών. Λείπει όντως η αστυνομία από την πόλη. Λείπει από τα μάτια του κόσμου γιατί δεν προλαβαίνει να κάνει την περιπολία. Επίσης, οι μεγάλες σειρές που είχαν μπει λίγο πριν την πρώτη σειρά πανελληνίων (’94-’95) έχουν φτάσει πλέον στα όρια της συνταξιοδότησης. Οι αστυνομικοί αυτών των ετών είναι πάρα πολλοί στην Ξάνθη. Φανταστείτε ότι γύρω στους 10 αστυνομικούς συνταξιοδοτούνται ετησίως από την αστυνομική δύναμη της Ξάνθης και δεν αναπληρώνονται. Αυτό είναι το χειρότερο. Μιλάμε για αστυνομικούς που είναι μάχιμοι μέχρι και την τελευταία ημέρα πριν βγουν στη σύνταξη. Λείπει όντως η αστυνόμευση στην πόλη γιατί όλοι οι συνάδελφοι είναι επιφορτισμένοι με περιστατικά. Όταν για παράδειγμα, το περιπολικό της τροχαίας καλείται να επιληφθεί ενός τροχαίου ατυχήματος, είναι δεδομένο ότι για 1- 2-3 ώρες θα λείψει από την τροχαία αστυνόμευση της πόλης”.