Χωρίς ενδιαφέρον και χωρίς… ΔΑΚΕ!

Χωρίς ενδιαφέρον και χωρίς… ΔΑΚΕ!

Κάποτε οι εκλογές στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης έλκυαν το ενδιαφέρον της κοινής γνώμης τουλάχιστον 1-2 μήνες πριν την ημερομηνία διεξαγωγής τους, με πλούσιο προσκήνιο, αλλά και παρασκήνιο, με ενδιαφέρον και με πολλές συμμετοχές… Αναφέρομαι κυρίως στις δεκαετίες ’80-’90, όταν τότε λειτουργούσαν δεκάδες βιομηχανίες στην Ξάνθη και απασχολούσαν χιλιάδες εργαζόμενους. Όταν, μόνο το σωματείο οικοδόμων και εργατοτεχνιτών είχε σχεδόν διπλάσια μέλη απ’ ότι η σημερινή δύναμη όλου του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης! Αυτά όμως ανήκουν στο παρελθόν και φθάνουμε στο σήμερα όπου κανείς δεν παίρνει «χαμπάρι» πότε γίνονται οι εκλογές στο όργανο, ποιοι συμμετέχουν και ποιοι εκλέγονται! Η ιδιαιτερότητα αυτών των εκλογών (της 7ης Οκτωβρίου), ήταν ότι για πρώτη φορά στην ιστορία δεν συμμετείχε η ιστορική παράταξη της ΔΑΚΕ, με αποτέλεσμα να κατεβεί μόνο η διευρυμένη παράταξη της ΠΑΣΚΕ και η παράταξη του ΚΚΕ. Με κραταιά κυβέρνηση την Ν.Δ του Μητσοτάκη θεωρώ απαράδεκτο στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης να μην υπάρχει καμία εκπροσώπηση της συνδικαλιστικής της παράταξης… Για το θέμα όμως θα επανέλθω…

Προσωρινά για… 26 χρόνια και πλέον!

Με αφορμή τις χθεσινές δηλώσεις του Δ/ντη του Μουσικού Σχολείου Ξάνθης στην «Θ» αναφορικά με το χρονικό ορίζοντα κατασκευής των νέων κτιριακών εγκαταστάσεων, υπογράμμισα μία φράση που παραπέμπει στο γνωστό γνωμικό «ουδέν μονιμότερον του προσωρινού», που δυστυχώς χαρακτηρίζει σε πολλές περιπτώσεις την λειτουργία του κράτους μας… Μετά από 26 χρόνια λειτουργίας του Μουσικού Σχολείου με πολλές και σημαντικές διακρίσεις, με την διοργάνωση του Μουσικού Φεστιβάλ που προσελκύει χιλιάδες κόσμο κάθε χρόνο στην Ξάνθη και με εμφανώς αυξανόμενη την προτίμηση των μαθητών να σπουδάσουν σ’ αυτό, παραμένει ακόμη στις ίδιες εγκαταστάσεις όπου στεγάστηκε… «προσωρινά»! Θυμήθηκα ακόμη μία περίπτωση για «προσωρινή στέγαση» του ΠΡΟΚΕΚΑ όταν προ 12ετίας περίπου ο τότε αρμόδιος υπουργός Νίκος Δένδιας μας διαβεβαίωνε ότι θα ήταν «προσωρινή» η επιλογή (μετατροπή) της Αστυνομικής Σχολής για να φιλοξενηθούν οι παράνομοι μετανάστες. Στην μία περίπτωση η προσωρινότητα διήρκησε… 26 χρόνια (και θα διαρκέσει για πολύ ακόμη), ενώ στην δεύτερη περίπτωση διήρκησε μόλις… 12 χρόνια!

Ανενόχλητοι οι «εξωσχολικοί»…

Μαρτυρίες γονέων μαθητών σχολείων όπου έγιναν ή αποπειράθηκαν καταλήψεις τις τελευταίες ημέρες, κάνουν λόγο για «εξωσχολικούς παράγοντες» οι οποίοι επηρέαζαν τα παιδιά να μην μπουν μέσα για μάθημα… Μάλιστα πληροφορία που μου μεταφέρθηκε από γονέα, έκανε λόγο για νεαρό μουσουλμάνο από την περιοχή του Κενταύρου, ο οποίος «συντόνιζε» τις καταλήψεις σε σχολεία της ορεινής περιοχής του Δήμου Μύκης και σε σχολεία της Ξάνθης! Το ερώτημα είναι ποιοι είναι αυτοί οι «εξωσχολικοί» που μπορούν και διεισδύουν μέσα στα σχολεία και δημιουργούν μάλιστα προϋποθέσεις παρανομίας; Μήπως είναι οι ίδιοι που δημιουργούσαν έριδες και αντιπαλότητες μεταξύ μαθητών της ορεινής περιοχής πριν από ένα χρόνο περίπου; Και πως περιφρουρεί η πολιτεία τα σχολεία και τα παιδιά μας γενικά από «εξωσχολικούς»; Εκτός κι αν δεν γνωρίζει, δεν ακούει, οπότε μιλάμε για μία κωφή πολιτεία, ανίκανη να προστατεύσει τους θεσμούς! Και το τελευταίο ερώτημα (ρητορικό), τι προσπαθούν να επιτύχουν οι όποιοι εξωσχολικοί παράγοντες που χώνουν την μούρη τους σε τέτοιες περιπτώσεις και υποκινούν έκνομες πράξεις; Ποιος είναι ο στόχος τους;

Οπτικές ίνες και… αισθητήρες στάθμευσης

Με ρωτάνε αρκετοί συμπολίτες μας σε τι αφορά το έργο που εξελίσσεται αυτή την στιγμή στο κέντρο και σε περιοχές της Ξάνθης με «σκαψίματα» στο οδόστρωμα… Πρόκειται για την συνέχιση διάνοιξης μικρών αυλάκων για οπτικές ίνες, άρα ένα ιδιωτικό έργο και όχι για δημοτικό ή δημόσιο. Το θέμα είναι να ακολουθήσει άμεση αποκατάσταση για να μην ταλαιπωρηθούμε όπως στην προηγούμενη φάση του έργου στις αρχές τους καλοκαιριού. Κάποιοι μάλιστα μου είπαν ότι πρόκειται για την τοποθέτηση αισθητήρων στο νέο ηλεκτρονικό σύστημα ελεγχόμενης στάθμευσης. Τους πληροφορώ λοιπόν ότι οι αισθητήρες έχουν ήδη τοποθετηθεί επιφανειακά (και όχι υπόγεια), γιατί έτσι προβλέπονταν. Το αν λειτουργήσει σωστά, αν δηλαδή θα παραμείνουν σταθεροί ή αν θα μετακινηθούν από διάφορους εξωτερικούς παράγοντες λόγω της επιφανειακής τοποθέτησής τους, αυτό είναι κάτι που θα το δούμε προσεχώς. Κατά την άποψή μου θα έπρεπε όλο αυτό να γίνει υπόγεια, οπότε θα πρέπει να μας το εξηγήσει ο μελετητής για το πώς και γιατί. Αφού βέβαια προηγηθεί η κανονική λειτουργία της ελεγχόμενης στάθμευσης το 2025…

Του Τένη Καμαρίδη