Μουφτής Κομοτηνής: “Το Ισλάμ δεν έχει αποκλεισμούς – Είναι λυπηρά φαινόμενα”

Την λύπη του για όσα διαδραματίστηκαν στο τέμενος της Ξάνθης, εκφράζει με δηλώσεις του στο “Θρακικό Πρακτορείο Ειδήσεων”, ο Σοφολογιότατος Μουφτής Κομοτηνής κ. Τζιχάτ Χαλήλ.

Ο Μουφτής Κομοτηνής, δήλωσε “εκπληκτος για όσα έζησε την Παρασκευή την ώρα της προσευχής στο Τέμενος της περιοχής “Ασά”, στην Ξάνθη”, λέγοντας χαρακτηριστικά:

“Στο Ισλάμ, δεν χωρούν αποκλεισμοί. Στο Ισλάμ μαθαίνουμε το σεβασμό στην πίστη μας, αλλά και στην πίστη των άλλων. Οσοι πιστεύουμε στο Ισλάμ – και αυτό ισχύει θεωρώ για κάθε θρησκεία – η ώρα της προσευχής στο Θεό είναι Ιερή Ωρα. Αυτό κάποιοι δεν το σέβονται, γιατί πολύ απλά δεν έχουν θρησκευτική συνείδηση, αλλά πολιτική.”

Σε άλλο σημείο των δηλώσεών του ο κ. Χαλήλ επισημαίνει: “Βρέθηκα στην Ξάνθη, προσκεκλημένος του Γενικού Γραμματέα του Υπουργείου κ. Καλαντζή, για τα εγκαίνια του Ιεροσπουδαστηρίου. Το Ιεροσπουδαστήριο βρίσκεται ακριβώς στο διπλανό κτίριο απο το Τέμενος. Ηταν ημέρα Παρασκευής και όπως όλοι γνωρίζετε, κάθε Παρασκευή μεσημέρι είναι μεγάλη εβδομαδιαία προσευχή μας, για εμάς του Μουσουλμάνους. Ειρηνικά και χωρίς να προκαλέσω κανέναν, συμμετείχα στον αύλειο χώρο και εγώ με τους ομοθρήσκους μου, στην μεσημεριανή Προσευχή. Εκεί δέχθηκα τη λεκτική επίθεση κάποιων κυρίων. Απόρησα πως γιατροί στο επάγγελμα, επιστήμονες και άνθρωποι που ζητούν να τους εμπιστευτεί ο κόσμος για την υγεία τους, συμπεριφέρονται με αυτό τον τρόπο σε έναν χώρο λατρείας. Ποιος μπορεί να διώξει κάποιον απο το χώρο λατρείας και σε ποιον ανήκει ο χώρος λατρείας;”

“Είμαι βαθιά λυπημένος, δεν θέλω να δώσω συνέχεια…”

Ερωτηθείς ο Μουφτής Κομοτηνής, αν προτίθεται να δώσει συνέχεια στο γεγονός, τόνισε:

“Είμαι σας ομολογώ, βαθιά λυπημένος. Δεν μπορώ να διανοηθώ μουσουλμάνος να διώχνει μουσουλμάνο απο χώρο λατρείας. Εδώ έρχονται άλλης θρησκείας άνθρωποι για να παρακολουθήσουν την προσευχή μας και τους υποδεχόμαστε με χαρά και γαλήνη. Αυτό που δέχθηκα την Παρασκευή, απο συγεκριμένους ανθρώπους, που πολιτικά και όχι μόνο κατευθύνονται απο άλλες καταστάσεις, εμένα ως θρησκευτικό λειτουργό και Μουφτή δεν με εκφράζουν. Τους αφήνω στην κρίση των συμπολιτών μου μουσουλμάνων. Ας τους κρίνουν αυτοί. Ας κρίνουν την ασέβεια στο χώρο λατρείας, την ασέβεια στην προσευχή, την ασέβεια σε έναν θρησκευτικό λειτουργό. Δεν προτίθεμαι να δώσω συνέχεια στο γεγονός. Πιστεύω ότι θα κληθούν να λογοδοτήσουν στους προϊσταμένους τους.”

Πηγή: thracenews.gr