Εργαζόμενοι και τοπική κοινότητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος

Στην χθεσινή συνεδρίαση της Δημοτικής Επιτροπής Ξάνθης 

Με τρία εκτός και άλλα 14 εντός ημερήσιας διάταξης θέματα, συνεδρίασε σήμερα το πρωί η Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης.

Τα θέματα που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον, αφορούσαν εργαζόμενους του Δήμου και σε αποφάσεις της Τοπικής Κοινότητας Ξάνθης, που επρόκειτο να τεθούν στο Δημοτικό Συμβούλιο. 

“ΔΕΚΤΕΣ” ΟΙ ΑΙΤΗΣΕΙΣ ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΩΝ ΜΕΤΡΩΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ, ΜΕΧΡΙ ΤΗΝ ΕΚΔΟΣΗ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΕΠΙ ΤΩΝ ΑΓΩΓΩΝ

Αναλυτικότερα, τα δύο πρώτα θέματα αφορούσαν  σε αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων εργαζομένων του Δήμου για τη συνέχιση της εργασίας τους μέχρι την έκδοση αποφάσεων επί των αγωγών που άσκησαν.

Λαμβάνοντας τον λόγο, ο Δήμαρχος Ξάνθης, αναφέρθηκε στις ελλείψεις του οργανογράμματος του Δήμου Ξάνθης, αφού, όπως επισημάνθηκε και σε πρόσφατο αποκλειστικό ρεπορτάζ της “Θ”, οι κενές θέσεις ανέρχονται σε 110 άτομα, τονίζοντας μεταξύ άλλων ότι “τίθεται ένα μείζον ζήτημα αναφορικά με τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών προς όφελος του δημοσίου συμφέροντος και των δημοτών μας”. Επίσης ο ίδιος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι θεώρει πώς “η κατάθεση των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, ενώπιον του μονομελούς Πρωτοδικείου Αθηνών, δεν προσβάλει τα δικαιώματα του Δήμου Ξάνθης” και σημείωσε πως “με δεδομένο ότι οι αιτήσεις ασφαλιστικών μέτρων αφορούν στην προσωρινή ρύθμιση της κατάστασης, χωρίς να επιλύουν οριστικά τη σχέση εργασίας μεταξύ των εργαζομένων και του Δήμου Ξάνθης, η οποία θα κριθεί κατά την συζήτηση της κύριας αγωγής τους και με αναγκαία τη διασφάλιση της απρόσκοπτης λειτουργίας των υπηρεσιών του δήμου,  προτείνω την αποδοχή των αιτήσεων ασφαλιστικών μέτρων, προκειμένου οι εργαζόμενοι να συνεχίσουν να παρέχουν τις υπηρεσίες στο Δήμο Ξάνθης μέχρι την έκδοση αποφάσεων επί των αγωγών…”

Μετά από μία συζήτηση – εκτός μικροφώνου- τα δύο θέματα εγκρίθηκαν ομόφωνα από το “σώμα”.

Το τρίτο εκτός ημερήσιας διάταξης θέμα αφορούσε σε εξουσιοδότηση δικηγόρων του Δήμου Ξάνθης για παράσταση ενώπιον του ΣτΕ στις 23 Οκτωβρίου.

ΖΗΤΗΜΑ ΝΟΜΙΜΟΤΗΤΑΣ ΣΥΝΕΔΡΙΑΣΕΩΝ ΚΑΙ ΑΠΟΦΑΣΕΩΝ ΤΟΥ ΤΟΠΙΚΟΥ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟΥ, ΘΕΤΕΙ Η ΓΡΑΜΜΑΤΕΙΑ – ΖΗΤΕΙΤΑΙ ΓΝΩΜΟΔΟΤΗΣΗ ΝΟΜ. ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΚΑΙ ΙΣΩΣ ΚΑΙ ΑΠΟΚΕΝΤΡΩΜΕΝΗΣ

Αν και όλα τα υπόλοιπα θέματα της ημερήσιας διάταξης, εγκρίθηκαν ομόφωνα, εκείνο που προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση, ήταν το γεγονός ότι τα τέσσερα πρώτα θέματα, αποσύρθηκαν μετά από πρόταση του Δημάρχου Ξάνθης και κυρίως μετά την επιστολή της γραμματείας που κρατά τα πρακτικά του τοπικού συμβουλίου, που θέτει θέμα νομιμότητας των συνεδριάσεων και των αποφάσεων. 

Ο κ. Κοντός, εξέφρασε την προσωπική του άποψη τονίζοντας ότι “είναι εκτός αρμοδιοτήτων ο έλεγχος της νομιμότητας των αποφάσεων για το συγκεκριμένο κομμάτι. Παρόλα αυτά η πρότασή μου είναι να αποσυρθούν τα θέματα και να ζητήσουμε τη γνωμοδότηση της νομικής υπηρεσίας και πιθανώς της αποκεντρωμένης έτσι ώστε να λυθεί αυτό το ζήτημα για να μην έχουμε αντίστοιχα προβλήματα και “πέφτουν” αποφάσεις. Γιατί αυτές οι αποφάσεις μετά πηγαίνουν στο Δημοτικό Συμβούλιο”. 

Μετά από όλα τα παραπάνω, το σώμα της δημοτικής επιτροπής, συμφώνησε για την απόσυρση και δεν συζήτησε επί των θεμάτων, αναμένοντας τις προαναφερόμενες γνωμοδοτήσεις. 

ΓΡΗΓΟΡΟΙ ΡΥΘΜΟΙ ΚΑΙ ΟΜΟΦΩΝΙΑ ΣΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΘΕΜΑΤΑ ΣΥΖΗΤΗΣΗΣ

Αξίζει να σημειωθεί ότι η συνεδρίαση συνεχίστηκε σε πολύ γρήγορους ρυθμούς, με πλήρη ομοφωνία συμπολίτευσης και αντιπολίτευσης, ενώ το τελευταίο θέμα αναφορικά με την εξειδίκευση πίστωσης ποσού απόρων δημοτών (από 500€ για δύο άπορους, που εγκρίθηκαν ομόφωνα) έφερε στο φως ένα ζήτημα αναφορικά με ασφαλισμένους οι οποίοι φαίνονται… ανασφάλιστοι, με το οποίο ασχολήθηκε η “Θ” με σχετικό ρεπορτάζ.