Αποκλειστικό: Η προχθεσινή φωτιά στο εργοστάσιο έβγαλε είδηση: Βρέθηκε αγοραστής για το εργοστάσιο Ζάχαρης στην Ξάνθη

Πρόκειται για επενδυτή ή για… εκποιητή;

Μιλάνε στην «Θ» Αχ. Τσαρτσάρας και Ευ. Μπιμπισίδης

Φωτιά στις εγκαταστάσεις του πρώην εργοστασίου ζάχαρης στην Ξάνθη, ξέσπασε το απόγευμα της Πέμπτης. 

Ωστόσο, χάρις στην άμεση επέμβαση των δυνάμεων της πυροσβεστικής υπηρεσίας, ο “συναγερμός” έληξε σύντομα. 

Ποιο είναι όμως το σημερινό status των εγκαταστάσεων του πρώην εργοστασίου; Τι γίνεται αναφορικά με τα μηχανήματα; Ποιος καλείται να μεριμνήσει για την συντήρηση και τη φύλαξή του; Ποιες είναι οι εξελίξεις αναφορικά με το μέλλον των εγκαταστάσεων; Πώς έχουν προχωρήσει την ζωή τους οι πρώην εργαζόμενοι της Ξάνθης και της Ορεστιάδας;

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μιλώντας στην “Θ” ο πρώην πρόεδρος των εργαζομένων της ΕΒΖ στην Ορεστιάδα κ. Ευάγγελος Μπιμπισίδης, μεταφέροντας αποκλειστικά την είδηση ότι αναμένεται η πώληση των εγκαταστάσεων σε Ξάνθη και Ορεστιάδα, έως τα Χριστούγεννα. 

Την ίδια στιγμή, την άποψή του αναφορικά με το ξέσπασμα της προχθεσινής φωτιάς, εκφράζει μέσα από την “Θ” και ο πρώην εργαζόμενος και συνδικαλιστής της ΕΒΖ και πρ. Γραμματέας του ΠΑΣΟΚ Ξάνθης κ. Αχιλλέας Τσαρτσάρας.

“ΣΤΟΧΟΣ ΤΩΝ ΕΠΙΤΗΔΕΙΩΝ ΟΙ ΠΟΣΟΤΗΤΕΣ ΧΑΛΚΟΥ ΤΩΝ ΜΕΤΑΣΧΗΜΑΤΙΣΤΩΝ”

Αναλυτικότερα ο κ. Τσαρτσάρας, επισήμανε στην “Θ” ότι “ως παλιός εργαζόμενος του εργοστασίου, βλέποντας τις φωτογραφίες οι οποίες έχουν αναρτηθεί, είδα ότι πρόκειται για έναν συγκεκριμένο υποσταθμό (μετασχηματιστής) που σίγουρα είναι χωρίς τάση (χωρίς ρεύμα) και όχι για ηλεκτροπαραγωγό ζεύγος. Και χωρίς ρεύμα, δεν παίρνει φωτιά. Επειδή όλοι γνωρίζουμε ότι ένας μετασχηματιστής – ειδικά αυτών των διαστάσεων στην “Ζάχαρη”- έχει πολύ μεγάλες ποσότητες χαλκού και επειδή το έχουμε ξαναζήσει και ξαναπήραμε φωτιά παλαιότερα (και πάλι χωρίς να υπάρχει τάση), προφανώς η φωτιά μεταδόθηκε – κατά την εκτίμησή μου- από κάποιο εργαλείο. Είτε από κάποια οξυγονοκόλληση, είτε από κάποια ηλεκτροκόλληση κλπ, σε μία προσπάθεια να αφαιρεθεί ο μετασχηματιστής. Και επειδή υπάρχουν και πολύ μεγάλες ποσότητες λαδιού σε αυτούς τους μετασχηματιστές, είναι πολύ εύκολο να πυροδοτηθεί η φωτιά. Έχουν γίνει ξανά απόπειρες κλοπής (αλλά και ολοκληρωμένες κλοπές) χαλκού στο παρελθόν. Το σίγουρο πάντως είναι ότι εκεί δεν υπάρχει ρεύμα και ότι δεν μπορεί να πάρει κάτι από μόνο του φωτιά. Εκεί μέσα εκτιμώ ότι υπήρχαν άνθρωποι με συγκεκριμένα εργαλεία και έκαναν κάποιες εργασίες, γνωρίζοντας ότι υπάρχουν τέτοιες ποσότητες χαλκού”. 

“ΟΛΑ ΑΝΗΚΟΥΝ ΣΤΗΝ “ΠΕΙΡΑΙΩΣ” – ΠΩΛΕΙΤΑΙ ΜΕΧΡΙ ΤΑ ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΑ Η ΟΡΕΣΤΙΑΔΑ ΚΑΙ Η ΞΑΝΘΗ “

Από την πλευρά του αναφορικά με το ιδιοκτησιακό καθεστώς των εγκαταστάσεων της ΕΒΖ σήμερα αλλά στο μέλλον, καθώς επίσης και αναφορικά με τους πρώην εργαζόμενους, ο κ. Μπιμπισίδης, εξήγησε ότι “όλα ανήκουν στην Τράπεζα “Πειραιώς”. Απο πληροφορίες που έχω, μέχρι τα Χριστούγεννα θα έχει πουληθεί και η Ορεστιάδα και η Ξάνθη. Δεν γνωρίζω βέβαια περί αντιτίμων. Θα πουληθούν όλα μαζί. Δεν θα μείνει τίποτα. Βέβαια το αν θα πουληθούν τα μηχανήματα ή αν θα έρθει κάποιος επενδυτής (πού το βλέπω δύσκολο) κλπ, δεν το ξέρω. Είναι αόριστο. Ξέρω όμως ότι μέχρι τα Χριστούγεννα θα τελειώσει και αυτή η διαδικασία. Το εύλογο ερώτημα όλων είναι αν θα αξιοποιηθούν και αν θα γίνει κάτι βέβαια. Στο εργοστάσιο της Ορεστιάδας τουλάχιστον υπάρχει security και τα μηχανήματα που είναι μέσα, έχουν να λειτουργήσουν από το 2017. Φανταστείτε λοιπόν πώς είναι ένα μηχάνημα που έχει να δουλέψει τόσα χρόνια. Έχουν σκουριάσει και έχουν “σαπίσει” τα πάντα. Κατά συνέπεια είναι φύσει αδύνατο να λειτουργήσουν. Βέβαια αν υπάρχει θέληση, θα γίνουν. Αν υπάρχει πρόθεση για επένδυση, κάτι θα γίνει. Το θέμα όμως είναι ότι σήμερα, έτσι όπως είναι, δεν συμφέρει σε κανέναν. Και για όλα εκείνα που ακούμε ότι το εργοστάσιο θα ανοίξει ξανά και θα γίνει “Ζάχαρη”, είναι αστείο. Υπάρχουν ειδικότητες τις οποίες δεν μπορείς να τις βρεις έξω. Αλλά παρόλα αυτά, εάν υπάρχει βούληση, όλα μπορούν να γίνουν. Από την άλλη αν υπήρχε βούληση, δεν θα έκλεινε. Αναφορικά με την Ξάνθη, εμείς πηγαίναμε για να πάρουμε όποια εργαλεία και όποια μηχανήματα χρειαζόμασταν για τα άλλα εργοστάσια. Τα περισσότερα μηχανήματα έχουν φύγει Σέρρες (σε αποθήκες). Στην Ξάνθη υπάρχει ένα κουφάρι. Είναι μόνο τα κτίρια. Μέσα δεν υπάρχει τίποτα. Το μόνο που μπορεί να πουληθεί στην Ξάνθη, είναι το οικόπεδο. Η Ξάνθη μάλιστα έχει και  απέναντι από το εργοστάσιο και ένα ακόμη μεγάλο οικόπεδο. Θεωρείται ότι έχει το μεγαλύτερο οικόπεδο σε σχέση με όλα τα εργοστάσια που υπάρχουν. Στη ουσία δεν υπάρχουν εγκαταστάσεις, αλλά ένα κτίριο μόνο”. 

“ΕΑΝ ΥΠΗΡΧΕ ΒΟΥΛΗΣΗ, ΔΕΝ ΘΑ ΕΚΛΕΙΝΑΝ ΤΑ ΕΡΓΟΣΤΑΣΙΑ”

Επίσης ο ίδιος, εξέφρασε την άποψη ότι “εάν υπήρχε βούληση, δεν θα έκλειναν τα εργοστάσια. Γιατί, όταν λειτουργούσε το εργοστάσιο, το μισό εργοστάσιο θα μπορούσε κάλλιστα – κατά τους μήνες που δεν δούλευε – να επεξεργαστεί καλαμπόκι και να βγάζει λάδι. Επίσης από την μελάσα, μπορείς να βγάλεις 29 υποπροϊόντα. Υπάρχουν πολλές λύσεις για να αξιοποιήσεις κάτι, αρκεί να υπάρχει βούληση. Από τη στιγμή που έκλεισε, δεν υπάρχει”, ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην ποιότητα της ζάχαρης που παρήγαγε η ΕΒΖ. 

“Ή ΣΥΝΤΑΞΙΟΔΟΤΗΘΗΚΑΝ Ή ΜΕΤΑΤΑΧΘΗΚΑΝ, ΟΙ ΠΡΩΗΝ ΕΡΓΑΖΟΜΕΝΟΙ”

Τέλος, αναφορικά με τους πρώην εργαζόμενους, ο κ. Μπιμπισίδης σημείωσε ότι “οι εργαζόμενοι χωρίστηκαν σε δύο γκρουπ. Σε αυτούς που είχαν προϋποθέσεις να συνταξιοδοτηθούν (είτε με μειωμένη είτε με πλήρη σύνταξη) και σε αυτούς που είχαν το δικαίωμα να πάρουν μετατάξεις, οι οποίοι μετατάχτηκαν”