Οι μελισσοκόμοι της Ξάνθης διευκρινίζουν και καταρρίπτουν τον μύθο: Καμία αντίδραση στο πρόγραμμα καταπολέμησης κουνουπιών

Γ. Μίχου: Ποικιλόμορφη η φετινή παραγωγή μελιού στην Ξάνθη

Οι τιμές και τα προβλήματα του κλάδου

“Ποικιλόμορφη” χαρακτηρίζει τη φετινή παραγωγή μελιού, ο πρόεδρος του μελισσοκομικού συλλόγου Ξάνθης κ. Γιώργος Μίχου μιλώντας στην “Θ”.

Ο ίδιος αναφέρεται και στις τιμές στο μέλι, που όπως υπογραμμίζει παραμένουν ίδιες εδώ και 10 χρόνια, παρά το γεγονός ότι όλα ανεβαίνουν, στα προβλήματα του κλάδου, ενώ παράλληλα απαντά και στα σχόλια που θέλουν τους μελισσοκόμους, να είναι αυτοί που βάζουν “φρένο” (με τις αντιδράσεις τους)  στην αποτελεσματική καταπολέμηση των κουνουπιών.

“ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΦΕΡΕΙ ΚΑΜΙΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ ΣΕ ΚΑΝΕΝΑΝ ΨΕΚΑΣΜΟ”

Πιο αναλυτικά, αναφορικά με το σκέλος της καταπολέμησης των κουνουπιών, ο κ. Μίχου διευκρίνισε ότι “οι ψεκασμοί που διενεργούν είναι συγκεκριμένοι και προδιαγεγραμμένοι. Εμείς ενημερωνόμαστε για τους ψεκασμούς και αν θέλουμε, παίρνουμε τα μελίσσια μας. Δεν έχουμε τη δυνατότητα να τους πούμε να μην ψεκάσουν. Συνεργαζόμαστε με τη διεύθυνση υγείας και δεν έχουμε φέρει καμία αντίρρηση σε κανένα ψεκασμό. Το μόνο που θέλουμε είναι η ενημέρωση. Και για κάποιες μεμονωμένες περιπτώσεις που είχαν κάποια θέματα τα βρήκαν μόνοι τους και έκαναν τις ανάλογες εξετάσεις που έπρεπε στα μελίσσια που χάθηκαν προκειμένου να δουν εάν έφταιγε ή δεν έφταιγε αυτό. Διότι οι άνθρωποι αυτοί δεν ψεκάζουν συνεχώς με εντομοκτόνο. Ψεκάζουν με κάποιους βάκιλους και κάποιες φορές με εντομοκτόνο που πέφτει βραδινές ώρες και σε συγκεκριμένο ύψος. Αυτό δεν ενοχλεί εύκολα τα μελίσσια. Μπορεί να “γκρινιάζουν” κάποιοι μελισσοκόμοι, αλλά ποτέ δεν έχει γίνει παρεμπόδιση. Εξάλλου δεν μπορούν να εξοντώσουν όλα τα κουνούπια οι άνθρωποι αυτοί, διότι για να ρίξουν τέτοιες ποσότητες φαρμάκων που χρειάζεται θα πρέπει να χαλάσουν όλα τα έντομα. Δεν είναι μόνο η μέλισσα. Υπάρχουν πάρα πολλά ωφέλιμα έντομα. Πάντως, κανείς μελισσοκόμος δεν έχει κάνει κάτι ενάντια στην υπηρεσία και μπορώ να επιβεβαιώσω ότι η συνεργασία μας με την αρμόδια υπηρεσία είναι άψογη”.

“40 ΤΑ ΜΕΛΗ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ- ΠΑΝΤΑ ΑΝΟΙΧΤΟΙ ΣΕ ΕΓΓΡΑΦΕΣ”

Αναφορικά με τους μελισσοκόμους του νεοσύστατου συλλόγου, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “εμείς έχουμε γύρω στα 40 μέλη. Βέβαια δεν μπορούμε να γνωρίζουμε ακριβώς τον αριθμό στο νομό. Φυσικά, ο σύλλογός μας είναι πάντα ανοιχτός σε εγγραφές. Είμαστε μία μεγάλη “αγκαλιά”. 

“ΠΟΙΚΙΛΟΜΟΡΦΗ Η ΦΕΤΙΝΗ ΠΑΡΑΓΩΓΗ – ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΧΡΟΝΙΑ”

Σε ό,τι αφορά στην φετινή παραγωγή του μελιού, ο κ. Μίχου, τόνισε ότι “η παραγωγή φέτος ήταν ποικιλόμορφη. Κανείς δεν είχες σταθερή παραγωγή. Βέβαια αυτό είναι κάτι που δεν εξασφαλίζεται στη μελισσοκομία. Φέτος όμως ήταν λίγο δύσκολη η χρονιά, διότι είχε και την παρατεταμένη ξηρασία αλλά και τον παρατεταμένο καύσωνα, ενώ παράλληλα έχουμε και τους μελισσοφάγους. Είναι και αυτό ένα λεπτό θέμα. Διότι πρόκειται για προστατευόμενο μεταναστευτικό είδος. Φέτος και πέρυσι όμως μεγάλωσαν πάρα πολύ οι πληθυσμοί τους.  Όταν οι μέλισσες ακούν αυτά τα πουλιά, μπαίνουν μέσα στο μελίσσι και δεν βγαίνουν έξω προκειμένου να αμυνθούν. Έτσι το μελίσσι δεν δουλεύει.  Έχεις απώλεια. Σκεφτείτε ότι ένας μελισσοφάγος μπορεί να φάει 70 μέλισσες στην… καθισιά του. Απειλούνται συνεχώς τα μελίσσια μας. Και έτσι είναι αθροιστικό το αποτέλεσμα του προβλήματος”.

“ΟΙ ΤΙΜΕΣ ΣΤΟ ΜΕΛΙ ΔΕΝ ΕΧΟΥΝ ΑΛΛΑΞΕΙ ΕΔΩ ΚΑΙ 10 ΧΡΟΝΙΑ”

Τέλος αναφορικά με τις τιμές, ο ίδιος σημείωσε ότι “οι τιμές στο μέλι δεν έχουν αλλάξει εδώ και 10 χρόνια. Όλα έχουν ανέβει εκτός από τις τιμές στον μέλι. Βέβαια δεν είναι ότι “γκρινιάζει” ο κόσμος, αλλά δεν μπορείς να βάλεις το μέλι την τιμή που θέλεις να βάλεις γιατί δεν θα το πληρώσει ένας άνθρωπος που παίρνει 500€ και 600€ το μήνα. Η ενδεικτική τιμή του κιλού είναι 10€. Και η αγορά είναι ελεύθερη. Δυστυχώς όλα έχουν ανέβει. Τέλος, γενικά ο κλάδος μας περνά πολύ μεγάλη κρίση 2- 3 χρόνια. Πολλοί τα παρατούν. Εάν επισκεφτείτε σελίδες με αγγελίες μελισσοκομικών ειδών, γίνεται χαμός από εκείνους που παρατούν και πωλούν τα μελίσσια τους γιατί δεν αντέχουν άλλο το κόστος. Και αυτό δεν είναι κάτι απλά γραφικό. Είναι η πραγματικότητα που είναι πολύ δύσκολη”.