Στη χθεσινή εκδήλωση για το bullying από το “Χαμόγελο του Παιδιού”…
Κ. Γιαννόπουλος: “Περιστατικά σε όλη την Ελλάδα – Δεν ξεχωρίζει η Ξάνθη”
Μια ενδιαφέρουσα διαδραστική εκδήλωση, με μαθητές δημοτικού και γυμνασίου, πραγματοποιήθηκε σήμερα το πρωί στην Ξάνθη από το “Χαμόγελο του Παιδιού” – σε συνεργασία με τοπικούς φορείς – όπου προβλήθηκε η ταινία μικρού μήκους “Οι σκέψεις της Νεφέλης”, στο πλαίσιο ευαισθητοποίησης και κινητοποίησης μαθητών, γονέων και εκπαιδευτικών για το σχολικό εκφοβισμό.
Αρχικά τα παιδιά γνώρισαν το “Χαμόγελο του Παιδιού” και την ιστορία πίσω από αυτό, με πρωταγωνιστή των μικρό Ανδρέα Γιαννόπουλο, για τον οποίο μίλησε ο πατέρας του και πρόεδρος του “Χαμόγελου” κ. Κώστας Γιαννόπουλος.
Μετά το πέρας της προβολής της ταινίας (με πρωταγωνίστρια την 16χρονη Νεφέλη που βιώνει τον σχολικό εκφοβισμό), ακολούθησε παρέμβαση πρόληψης και ευαισθητοποίησης στους μαθητές που παρακολούθησαν την ταινία απο ψυχολόγο του οργανισμού αλλά και δηλώσεις στελεχών του οργανισμού.
Το πιο σημαντικό ωστόσο, ήταν η διάδραση των μαθητών, οι οποίοι προσπάθησαν να αναλύσουν τον ψυχολογικό κόσμο της Νεφέλης, τα συναισθήματά της αλλά και τους λόγους για τους οποίους έπεσε θύμα bullying. Έτσι αναπτύχθηκε μία μεγάλη συζήτηση μεταξύ παιδιών και ανθρώπων του οργανισμού, ενώ μετά το πέρας της εκδήλωσης, τα παιδιά πήραν και δώρα από γνωστή εταιρεία σούπερ μάρκετ, που υιοθέτησε τη δράση.
“ΣΚΕΨΕΙΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ, ΟΙ ΣΚΕΨΕΙΣ ΤΗΣ ΝΕΦΕΛΗΣ”
Σε δηλώσεις του στην “Θ” αναφορικά με την εκδήλωση στην Ξάνθη ο κ. Γιαννόπουλος, υπογράμμισε ότι “οι “σκέψεις της Νεφέλης” είναι σκέψεις όλων των παιδιών, είτε βρίσκονται από τη μία μεριά είτε από την άλλη. Δυστυχώς είναι τρεις οι παίκτες στο παιχνίδι της ζωής με το bullying. Το πιο σημαντικό από όλα – που διέπει αυτήν την πανελλαδική προσπάθεια που έχει επιτυχία – είναι πως όλα τα παιδιά θέλουν να μιλήσουν τελικά. Αυτό είναι κάτι μοναδικό. Δώσε βήμα. Άσε τα παιδιά να μιλήσουν και μην τα “καπελώνεις” με τις δικές σου επιστημονικολογίες. Δώσε τη δυνατότητα να πουν την άποψή τους γιατί μέσα από αυτό βγάζουν συμπεράσματα που είναι πολύ σημαντικά και για τους καθηγητές και για τους δασκάλους αλλά και για την ίδια την κοινωνία. Για αυτό ζητήσαμε από τους επισήμους σήμερα να μην μιλήσουν και να ακούσουν. Βεβαία μίλησαν κάποιοι εκπρόσωποι, αλλά ο σκοπός ήταν αφήσουμε τα παιδιά να μιλήσουν. Και αυτό έγινε πραγματικά. Το σεβάστηκαν και ήταν μία από τις πιο επιτυχημένες διαδραστικές εκδηλώσεις. Έχουμε κουραστεί στις διάφορες εκδηλώσεις να μιλάει ο ένας και να ακούει ο άλλος και τελικά να λέμε πράγματα που δεν έχουν ύπαρξη στη ζωή. Εδώ, δεν είναι μόνο τι λένε τα παιδιά. Από την εμπειρία μας και σε άλλες στάσεις που κάναμε σε όλη την Ελλάδα, είναι ότι μετέπειτα τα παιδιά παίρνουν τηλέφωνο και ζητούν τη γνώμη, την βοήθεια, την άποψή μας και αυτό είναι μεγάλη επιτυχία. Μία ιδέα που προωθώ και εγώ προσωπικά (αλλά και σαν “Χαμόγελο του Παιδιού”) είναι ένα καλούμε εκείνη την ώρα και να απαντά η γραμμή. Πολλά πράγματα μέσα στην παιδική ψυχούλα τα μεγεθύνουν. Φοβούνται ποιος θα απαντήσει στη γραμμή και πρέπει να καταλάβουν ότι είναι ένας απλός άνθρωπος, με φιλική φωνή, σκέψη και διάθεση, ώστε όταν χρειαστούν κάτι – και φοβηθούν ή ντραπούν να το πουν στους γονείς – να το κάνουν. Μερικές φορές φοβούνται μη τους στεναχωρήσουν και εκεί υπάρχει το πρόβλημα. Και δεν είναι ότι είναι κακή η σχέση των παιδιών με τους γονείς. Τα έχουμε ισοπεδώσει όλα σε αυτήν τη χώρα λέγοντας πράγματα που δεν ισχύουν. Απλά είναι συνεσταλμένα κάποια παιδιά, αγαπούν τους γονείς και δεν θέλουν να τους πληγώσουν και για αυτό δεν μιλάνε μερικές φορές. Άρα έχουν βρει μία εναλλακτική και είτε επικοινωνούν μέσω chat είτε καλούν το 1056. Αυτό είναι πολύ σημαντικό για την καθημερινότητα αλλά και για τις φριχτές – δυστυχώς – κλήσεις που λαμβάνουμε. Σε τέσσερις ημέρες, εντοπίστηκαν τρία παιδιά με αυτοκτονικό ιδεασμό ή απόπειρα αυτοκτονίας. Αυτή είναι γενικότερα σε όλη τη χώρα η διαδικασία”.
“ΠΕΡΙΣΤΑΤΙΚΑ ΣΕ ΟΛΗ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ- ΔΕΝ ΞΕΧΩΡΙΖΕΙ Η ΞΑΝΘΗ”
Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με αντίστοιχα περιστατικά που συνέβησαν στην Ξάνθη, ο κ. Γιαννόπουλος υπογραμμίζει τα εξής:
“Υπάρχουν περιστατικά από όλη την Ελλάδα. Δεν υπάρχει περιοχή της Ελλάδας που να μην υπάρχουν περιστατικά. Βέβαια αποφεύγουμε να λέγονται πολλά πράγματα για μία περιοχή, γιατί στοχοποιούμε την περιοχή, ενώ δεν υπάρχει περιοχή της χώρας που να μην έχει πρόβλημα. Τα παιδιά έχουν φτάσει σε ακραίες συμπεριφορές και τα αίτια τα γνωρίζουμε, αλλά δεν είναι να τα καταδικάσουμε. Είναι να βρούμε τρόπο για να φέρουμε κοντά μας τα παιδιά και να μην τα βάλουμε απέναντί μας σαν κοινωνία.
Όλες οι περιοχές αντιμετωπίζουν προβλήματα. Δεν ξεχωρίζει η Ξάνθη. Ακόμη και η Κρήτη, όπου είναι πιο κλειστή η κοινωνία, αρχίζει σιγά-σιγά και ανοίγεται. Βέβαια μιλάμε πάλι για περιοχές. Είναι όμως καθημερινότητα πλέον γιατί τα προβλήματα διαχέονται σε όλα τα παιδιά, στους γονείς, στις οικογένειες και εκεί που υπάρχουν ανομοιογενείς πληθυσμοί (με την έννοια ότι υπάρχουν άνθρωποι που βρίσκονται σε άσχημη κατάσταση διαβίωσης) υπάρχουν μεγαλύτερα προβλήματα”.
“ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΣΥΝΕΝΩΣΗ ΔΥΝΑΜΕΩΝ”
Κλείνοντας το μήνυμά του ο πρόεδρος του “Χαμόγελου του Παιδιού ” σημείωσε ότι “χρειάζεται συνένωση δυνάμεων τοπικής αυτοδιοίκησης, εκπαίδευσης και διαδραστικότητα. Αυτό έλεγε πριν από 29 χρόνια και ο γιος μου στο ημερολόγιο. Αν ενώσουμε όλοι, θα τα καταφέρουμε”.