Κάτοικοι του Δήμου Μύκης στη «Θ»: Κανένα αντιπλημμυρικό έργο από εποχής Παυλίδη…

Μ. Καμπούρ: “Είμαστε σε καλό επίπεδο-Πάντα υπάρχουν περιθώρια βελτίωσης-Καλούμε τους δημότες να μας ενημερώνουν” 

Την ανησυχία τους, αναφορικά με την αντιπλημμυρική θωράκιση οικισμών του Δήμου Μύκης, εξέφρασαν επισκεπτόμενοι τα γραφεία της “Θ”, κάτοικοι της ορεινής περιοχής, με αφορμή και τις φονικές πλημμύρες στην Βαλένθια, οι οποίες άφησαν πίσω τους εκτός από εκατοντάδες νεκρούς, άγνωστο αριθμό αγνοουμένων και καταστροφές παντού… 

Οι ίδιοι μας ανέφεραν ότι από τα τελευταία αντιπλημμυρικά έργα που έγιναν στην ορεινή περιοχή του Δήμου Μύκης, έχει παρέλθει… τριακονταετία!

Ποια είναι όμως η κατάσταση αναφορικά με την αντιπλημμυρική “θωράκιση” του Δήμου Μύκης; Έχουν εντοπιστεί περιοχές που χρήζουν παρεμβάσεων προκειμένου να αποφευχθούν πλημμυρικά φαινόμενα; Είναι ευλογες οι ανησυχίες των κατοίκων που απευθύνθηκαν στην εφημερίδα μας, προκειμένου να “ενεργοποιήσουν” την τοπική αυτοδιοίκηση (δήμο και περιφέρεια) για παρεμβάσεις επάνω στο ζήτημα; 

Σε όλα τα παραπάνω αναφέρθηκε μέσα από την “Θ” ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Μύκης κ. Μιτάτ Καμπούρ. 

“ΕΙΔΑΜΕ ΗΔΗ ΚΑΠΟΙΑ ΣΗΜΕΙΑ ΜΕ ΤΗΝ ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΗΡΕΣΙΑ”

Αναλυτικότερα ο κ. Καμπούρ, ανέφερε αρχικά ότι “εμείς έχουμε ήδη καθίσει με την Τεχνική Υπηρεσία για να δούμε τι προβλήματα έχουμε σε καίρια σημεία και πού μπορεί να γίνει κάποια σοβαρή πλημμύρα. Αναφορικά με τον Εχίνο, έχει γίνει ένα μεγάλο έργο επί Παυλίδη, το οποίο έχει πιάσει όλη την ρεματιά (ποτάμι) και νομίζω ότι ο Εχίνος, δεν έχει τέτοιο πρόβλημα. Το ίδιο ισχύει και για τα Μελίβοια και νομίζω ότι και προς τις Σάτρες είμαστε καλά. Άρα από εκείνο το ποτάμι δεν έχουμε ιδιαίτερο πρόβλημα. Αναφορικά με την Μύκη, έχει και αυτή το τοιχίο (μετά την πλημμύρα του ’87) και άρα και εκεί έχουν ληφθεί κάποια μέτρα. Βέβαια το χωριό είναι “στριμωγμένο” και αν γίνει κάτι μεγάλο δεν ξέρουμε πού θα φτάσει και αν θα περάσει πάνω από τα τοιχία που έχουν γίνει. Από εκεί και πέρα, σε άλλα χωριά δεν βλέπουμε ιδιαίτερες δυσκολίες. Για παράδειγμα, στην Σμίνθη, όπου είναι και το δημαρχείο, το ποτάμι είναι βαθύ, είναι πολύ φαρδύ κλπ και πιστεύω ότι δεν θα έχουμε τόσο μεγάλο πρόβλημα. Αυτό που συνέβη στην Βαλένθια ήταν κάτι πρωτόγνωρο. Η Κοινότητα Κοτύλης (που αποτελείται από την Πάχνη, το Δημάριο, την Κοτύλη και το Αιμόνιο) δεν έχει ιδιαίτερα προβλήματα. Βέβαια αν συμβεί κάτι τέτοιο, όπως συνέβη στην Βαλένθια, δεν ξέρουμε τι θα γίνει. Σε αυτή την περίπτωση μπορεί να πλημμυρίσει και η Ξάνθη. Από την άλλη πλευρά είναι η Κοινότητα Θερμών που και αυτή δεν έχει πρόβλημα. Εάν συμβούν βέβαια ακραία φαινόμενα, από κει και πέρα είναι μόνο ο Θεός”. 

“ΠΑΝΤΑ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΠΕΡΙΘΩΡΙΑ ΓΙΑ ΒΕΛΤΙΩΣΗ “

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το αν υπάρχουν περιθώρια για περαιτέρω θωράκιση της ευρύτερης περιοχής, ο ίδιος απαντά ως εξής: 

“Φυσικά! Πάντα. Είμαστε σε συνεργασία με την περιφέρεια. Έχουμε πάρα πολύ καλούς συνεργάτες εκεί. Είναι ο κ. Χατζηγκενέ Ιρφάν, ο κ. Σαλή Γιουρούκ, ο κ. Φατίχ Ισμαήλκο, η Αντιπεριφερειάρχης Ξάνθης κ. Μπρίκα που μας βοηθά πολύ. Είμαστε σε επαφή μαζί τους και πάντα προσπαθούμε να βρούμε λύσεις για ο,τι υπάρχει. Θα καθίσουμε να τα δούμε και με την τεχνική υπηρεσία και με τον υπεύθυνο της πολιτικής προστασίας που είναι μόνιμος υπάλληλος επι χρόνια και γνωρίζει όλα τα προβλήματα και για ό,τι χρειαστεί θα απευθυνθούμε στην περιφέρεια και μαζί (η οι ίδιοι) θα κάνουμε ό,τι μπορούμε, έστω για να ελαχιστοποιήσουμε τα προβλήματα. Είμαστε σε καλό επίπεδο”.

” ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΔΗΜΟΤΕΣ ΝΑ ΜΑΣ ΑΝΑΦΕΡΟΥΝ ΤΑ ΖΗΤΗΜΑΤΑ ΤΟΥΣ”

Επιπλέον, απευθυνόμενος στους κατοίκους της περιοχής πού ανησυχούν αναφορικά με το συγκεκριμένο ζήτημα, ο κ. Καμπούρ, υπογραμμίζει τα εξής: 

“Εγώ μπορώ να πω ότι δεν πρέπει να ανησυχούμε τόσο. Δεν είναι τραγικά τα πράγματα για να πούμε ότι αύριο θα βρέξει και θα χάσουμε ζωές κλπ. Εμείς είμαστε συνεχώς σε επαφή με τον κόσμο και θα έλεγα επίσης ότι αυτοί που νομίζουν ότι υπάρχει κάποια ανησυχία ή φοβούνται για κάτι, να έρθουν και να μας το πουν. Γνωρίζετε πολύ καλά ότι η περιοχή είναι πολύ δύσκολη. Μπορούν λοιπόν οι κάτοικοι να έρθουν σε εμάς – να μη διστάσουν-να ζητήσουν τη βοήθειά μας, να πούνε αυτά που γνωρίζουν για την περιοχή και ό,τι μπορούμε να το κάνουμε μαζί. Εμείς είμαστε εδώ για τον δημότη, για οποιοδήποτε θέμα. Εάν, για παράδειγμα, έχουν δει ότι σε κάποιο σημείο το ποτάμι έχει μπαζωθεί ή ότι υπάρχει κάποιο πρόβλημα σε κάποιο σημείο της ρεματιάς, μπορούν να μας το πουν, για να παρέμβουμε με τα μηχανήματα έργου που έχουμε στο δήμο. Εμείς, οι μηχανικοί, οι υπάλληλοι, είμαστε συνεχώς έξω. Ελέγχουμε, κοιτάζουμε, αλλά όπως είπα έχουμε έναν ορεινό δήμο που έχει παντού ρεματιές κλπ και δεν μπορείς να τον ελέγξεις μέσα σε 9 μήνες και να πεις ότι δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα. Μιλάμε για 62 οικισμούς. Φανταστείτε ότι από τις Σάτρες, που είναι 45 λεπτά από την Ξάνθη, μέχρι τα τελευταία χωριά, πού είναι κοντά στα ελληνοβουλγαρικά σύνορα, χρειαζόμαστε 1,5 ώρα για να φτάσουμε”. 

“ΘΕΛΟΥΜΕ ΠΟΤΙΣΤΙΚΗ ΒΡΟΧΗ ΚΑΙ ΧΙΟΝΙ – ΔΕΝ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΧΙΟΝΙΣΕΙ, ΓΙΑ ΝΑ ΡΙΞΟΥΜΕ ΑΛΑΤΙ”

Επιπλέον, ο ίδιος, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο δίλημμα – ευχή, καθώς επικράτησε παρατεταμένη ανομβρία – του να βρέξει αλλά όχι τόσο ώστε να σημειωθούν πλημμυρικά φαινόμενα, λέγοντας χαρακτηριστικά: “υπάρχει ανομβρία και θέλουμε νερό για να ποτίσουμε, να γεμίσουν οι πηγές κλπ. Γνωρίζετε ότι η ύδρευση του Δήμου Μύκης είναι από επιφανειακά νερά. Επιπλέον δεν έχουμε αρδευτικό σύστημα. Είναι πάρα πολύ σημαντικό το νερό της βροχής. Θέλουμε νερό, αλλά θέλουμε να πέσει ήσυχα και για πολλές μέρες για να μπορεί να απορροφηθεί. Θέλουμε ποτιστική βροχούλα, για να τραβήξουν τα βουνά, να πέσει το νερό κάτω αλλά και χιόνι. Είναι πολύ σημαντικό να πέσει χιόνι, να μείνει 10 μέρες, να αρχίσει να λιώνει σιγά-σιγά και να απορροφάται από τη γη. Τέλος θα ήθελα να σημειώσω ότι έχουμε ήδη προμηθευτεί 400 τόνους αλάτι, για αρχή. Διότι εμείς δεν περιμένουμε να χιονίσει για να ρίξουμε αλάτι. Σαν δημότες αλλά και σαν πολιτική προστασία (όλοι οι υπάλληλοι) γνωρίζουμε πολύ καλά τα σημεία όπου όταν θα πέσει η θερμοκρασία θα πιάσει παγωνιά. Ήδη από το βράδυ της προηγούμενης, βγαίνουμε και ρίχνουμε αλάτι ώστε το πρωί να μην πιάσει πάγο. Διότι σε επικοινωνία με τους δασκάλους αλλά και με τους γιατρούς του κέντρου υγείας, που ανεβαίνουν πολύ νωρίς στη δουλειά τους, μας αναφέρουν τα προβλήματα και τα σημεία. Για αυτό λαμβάνουμε πάντα τα μέτρα μας”.