«Μυρίζει»… χειμώνας
Μπορεί η αντιπυρική περίοδος να τελειώνει φέτος -δεδομένων των συνθηκών- στις 15 Νοεμβρίου, ωστόσο οι ξανθιώτες ετοιμάζονται για το “έμπα” του χειμώνα. Πολλοί εξ αυτών, έχουν ήδη παραγγείλει ξύλα και pellet για τα τζάκια και τις σόμπες τους. Από την άλλη, ένα τζάκι, μια σόμπα, αλλά ακόμη και ένας λέβητας, εγκυμονούν κινδύνους πυρκαγιάς, εάν δεν καθαριστούν και συντηρηθούν σωστά.
Αποτέλεσμα όλων αυτών, τα συχνά συμβάντα φωτιάς σε μονοκατοικίες περισσότερο, διαμερίσματα αλλά και ολόκληρες πολυκατοικίες.
Περιστατικά που συμβαίνουν και θα συνεχίσουν να συμβαίνουν και στην Ξάνθη, όπως ανακύπτει από το παρόν ρεπορτάζ, στο οποίο μιλούν ο Διοικητής Πυροσβεστικών Υπηρεσιών Ν. Ξάνθης, Πύραρχος κ. Ιωάννης Αραμπατζής ο οποίος αναφέρεται στη σωστή πρόληψη και ο γνωστός έμπορος καυσόξυλων και pellet κ. Ανδρέας Καφετζής, ο οποίος αναφέρεται παράλληλα και στις φετινές τιμές, πώς συγκριτικά με τις προηγούμενες χρονιές, είναι χαμηλότερες.
“ΚΑΘΑΡΙΣΤΕ ΤΑ ΜΠΟΥΡΙΑ, ΣΥΝΤΗΡΗΣΤΕ ΤΟΥΣ ΚΑΥΣΤΗΡΕΣ ΚΑΙ ΕΛΕΓΞΤΕ ΚΑΤΑΣΚΕΥΑΣΤΙΚΑ ΛΑΘΗ”
Αναλυτικότερα ο κ. Αραμπατζής, εξήγησε στην “Θ” ότι “όπως κάθε χρόνο, οι γενικές οδηγίες που δίνουμε είναι ένα καθαρίζονται τα μπουριά ανα τακτά χρονικά διαστήματα. Βέβαια για αυτό παίζουν ρόλο η συχνότητα της χρήσης, η ποιότητα των ξύλων (τα ξύλα που έχουν ρητίνη γεμίζουν πιο εύκολα τα μπουριά, από ένα πιο ποιοτικό ξύλο), οι διατομές κλπ. Πάντως πρέπει να καθαρίζονται τουλάχιστον κάθε χρόνο, ενόψει του χειμώνα. Εκτός εάν μία καμινάδα έχει καθαριστεί στα τέλη της προηγούμενης σεζόν. Βεβαίως θα πρέπει να μεριμνούμε και να ελέγχουμε και τους καυστήρες της πολυκατοικίες – με συντηρητές- κάθε έτος και λαμβάνονται και εκεί τα μέτρα πυρασφάλειας που προβλέπει η νομοθεσία. Θα πρέπει δηλαδή να υπάρχουν πυροσβεστήρες οροφής (αυτοδιεγειρόμενοι) ώστε σε περίπτωση πυρκαγιάς να γίνεται αυτόματα η διάχυση του πυροσβεστικού υλικού, αλλά και τους φορητούς πυροσβεστήρες που οφείλουμε να έχουμε όλοι μας και στα λεβητοστάσια και τουλάχιστον έναν πυροσβεστήρα στα σπίτια μας για λόγους πρόληψης.
Κάθε χρόνο έχουμε τέτοια περιστατικά. Πολλές φορές προέρχονται και από δική μας αμέλεια (αν έχουμε βάλει ένα εύφλεκτο υλικό πλησίον της θερμάστρας πού θα καεί ή κάποιο χαλί ή κάποια μοκέτα κλπ), ενώ έχουμε συναντήσει και κατασκευαστικά λάθη. Για παράδειγμα έχουμε συναντήσει και περιπτώσεις όπου κάποιες καμινάδες έχουν κατασκευαστεί λάθος και δεν υπάρχει η σωστή μόνωση. Περνά από κάποια καύσιμα υλικά (π.χ ξύλα στην σκεπή) και δεν είναι μονωμένη ή περνά μέσα από τοίχους (Ζικ Ζακ), μαζεύουν υπολείμματα, ανεβαίνει η θερμοκρασία και αναφλέγονται.
Εάν δεν είναι μονωμένη, αυξάνεται η θερμοκρασία και κάποια στιγμή μπορεί να πάρει φωτιά το ξύλο της σκεπής και βεβαίως να επεκταθεί και στην υπόλοιπη σκεπή. Βέβαια δεν χρειάζεται κάθε πολίτης να γνωρίζει αυτές τις λεπτομέρειες. Αυτό είναι θέμα κατασκευαστών. Είναι περιπτώσεις που έχουμε συναντήσει η κατά καιρούς και δυστυχώς συμβαίνουν.
Πάντα κινδυνεύουμε από τέτοιου είδους περιστατικά, πάντα υπάρχουν φωτιές, άλλοτε ανώδυνες (όταν η φωτιά ξεκινά από την καμινάδα, την προλαβαίνουμε και δεν παθαίνει ζημιά το υπόλοιπο σπίτι) και άλλοτε – ίσως επειδή είδε το αντιλήφθηκε έγκαιρα ο ιδιοκτήτης ή ίσως επειδή υπήρχε κατασκευαστικό λάθος – μια φωτιά μπορεί να επεκταθεί επειδή ραγίζει η καπνοδόχος η φωτιά βρίσκει εύφλεκτο υλικό. Πρέπει να δίνουμε σημασία στην πρόληψη, να τηρούμε τα μέτρα, να προβαίνουμε σε καθαρισμό αλλά και να δούμε κατασκευαστικά – με όποια γνώση και εμπειρία έχει ο καθένας- εάν όντως είναι καλά κατασκευασμένη μία καμινάδα. Εάν υπάρχουν περίεργα σημεία ή σημεία με εύφλεκτα υλικά που δεν είναι μονωμένα, τότε καλό είναι να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό για να γίνει μία μόνωση, για πάν ενδεχόμενο. Στις καμινάδες που είναι εξωτερικές, που συνήθως βγαίνουν απευθείας έξω και σηκώνονται προς τα επάνω, δεν έχουμε ζητήματα. Αλλά σε περίεργες περιπτώσεις κατά τις οποίες οι καμινάδες βγαίνουν μέσα από τη σκεπή και δεν είναι μονωμένες, έχουμε συνήθως συμβάντα. Και τα pellets είναι το ίδιο. Τέλος δεν πρέπει να μετατρέπουμε αποθήκες τα λεβητοστάσια. Να αποθηκεύουμε δηλαδή ο,τι υλικό θέλουμε και μάλιστα δίπλα στον καυστήρα. Διότι κάποια στιγμή, με τον καυστήρα που υπερθερμαίνεται, μπορεί να συμβεί ένα τυχαίο γεγονός ή μια υψηλή θερμοκρασία, να έχουμε εκεί κάτι εύφλεκτο και να πάρει φωτιά”.
ΥΠΕΝΘΥΜΙΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΤΑΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΥΡΙΚΗΣ ΠΕΡΙΟΔΟΥ
Ο κ. Αραμπατζής, υπενθύμισε ότι συνεχίζει η αντιπυρική περίοδος έως τις 15 Νοεμβρίου και επομένως απαγορεύεται η χρήση πυρός στην ύπαιθρο και βεβαίως – όπως υπογράμμισε – επιβάλλονται διοικητικά πρόστιμα σε περίπτωση που κάποιος δεν συμμορφώνεται με τις διατάξεις του νόμου.
“ΞΥΛΑ ΞΕΡΑ ΚΑΙ ΠΙΣΤΟΠΟΙΗΜΕΝΑ PELLETS, ΓΙΑ ΣΩΣΤΗ ΚΑΥΣΗ – ΣΕ ΦΥΣΙΟΛΟΓΙΚΑ ΕΠΙΠΕΔΑ ΦΕΤΟΣ ΟΙ ΤΙΜΕΣ”
Από την πλευρά του ο κ. Καφετζής, τόνισε τα εξής:
“Χρειάζεται συντήρηση κάθε χρόνο εάν δουλεύει μία σόμπα ή ένα τζάκι. Χρειάζεται καθαρισμός της καμινάδας, ενώ και στα pellet, υπάρχουν κρυφά σημεία που πρέπει να καθαριστούν. Βεβαίως είναι σημαντικό και το είδος που καίμε. Τα ξύλα θα πρέπει να είναι ξερά και αναφορικά με τα pellet, πρέπει να είναι πιστοποιημένα. Επίσης μπορούμε να καίμε μπρικέτες που δεν αφήνουν υπολείμματα, επειδή το πριονίδι περνά απο ξηραντήριο και δεν έχει υγρασία. Ο κόσμος προτιμά περισσότερο το pellet (δηλαδή την ευκολία) λίγο παραπάνω. Είναι πιο εύκολο και πιο ξεκούραστο και βεβαίως πιο καθαρό. Εάν γυρίσουμε πάλι στην κρίση, θα πάμε πάλι σε…ο,τι βρούμε για να κάψουμε. Αναφορικά με τις τιμές, φέτος είναι πολύ καλές. Έχουν πέσει και πάμε πολύ καλά. Πριν από δύο χρόνια είχε ξεφύγει η κατάσταση. Πλέον είμαστε σε φυσιολογικά επίπεδα τιμών. Τα καλά pellets ξεκινούν από 310 ευρώ τον τόνο και φτάνουν μέχρι τα 340 ευρώ. Σε ό,τι αφορά στα ξύλα, το 1,5 κυβικό (που δουλεύω εγώ) πάει γύρω στα 150 ευρώ (μπαλεταρισμένα ξύλα). Είναι πολύ καλά συγκριτικά προηγούμενα έτη. Οι παραγγελίες έχουν ξεκινήσει. Είμαστε καλύτερα φέτος γιατί είναι καλύτερες οι τιμές και ο κόσμος μπορεί να ψωνίσει. Αυτό είναι το κυριότερο. Όταν είναι ακριβά, αντί για έναν τόνο δεν θα πάρει ούτε μισό ένας καταναλωτής”.