«Εισάγεται την Τρίτη 12 Νοεμβρίου προς συζήτηση στην Ολομέλεια της Βουλής το Σχέδιο νόμου του Υπουργείου Υγείας: «Αναμόρφωση του θεσμού του Προσωπικού Ιατρού – Σύσταση Πανεπιστημιακών Κέντρων Υγείας». Με το νομοσχέδιο αυτό επιδιώκεται η βελτίωση της υγείας του πληθυσμού, με έμφαση στην πρόληψη, την υγειονομική φροντίδα για όλους και τη μείωση των ανισοτήτων», είπε κατά τη χθεσινή (Δευτέρα 11 Νοεμβρίου) εισήγησή του ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Παύλος Μαρινάκης.
Συμπλήρωσε πως «Πλέον, κάθε πολίτης θα έχει την δυνατότητα δωρεάν εγγραφής σε γιατρό στην περιοχή που κατοικεί, καθώς αυξάνεται σημαντικά ο αριθμός εκείνων που έχουν τη δυνατότητα να γίνουν Προσωπικοί Ιατροί.
Για πρώτη φορά δίνονται οικονομικά κίνητρα στους νέους γιατρούς. Κάθε γιατρός που θα επιλέξει κατά το έτος 2025 να εκπαιδευτεί στις ειδικότητες, είτε της Γενικής/Οικογενειακής Ιατρικής, είτε της Εσωτερικής Παθολογίας, θα λάβει εφάπαξ το ποσό των 40.000 ευρώ σε επίπεδο μεικτών απολαβών.
Παράλληλα, θεσμοθετούμε τον Προσωπικό Παιδίατρο. Σε πρώτη φάση, περίπου 530.000 παιδιά θα έχουν για πρώτη φορά δωρεάν πρόσβαση».
Αυξάνεται ο αριθμός των παιδιάτρων
Στη δημόσια ηλεκτρονική διαβούλευση αναρτήθηκε σήμερα (25/09/2024) το σχέδιο νόμου για τον προσωπικό γιατρό. Πρόκειται για μια πρώτη προσπάθεια ενίσχυσης της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας (ΠΦΥ), όπως είχε δηλώσει η αρμόδια αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Ειρήνη Αγαπηδάκη, σε συνέντευξη Τύπου (11/09/2024), στο υπουργείο Υγείας. Συγκεκριμένα, προκειμένου να αυξηθεί ο διαθέσιμος αριθμός παθολόγων και γενικών γιατρών που θα μπουν στο σύστημα του προσωπικού γιατρού, δίνεται οικονομικό κίνητρο στους νέους γιατρούς οι οποίοι θα επιλέξουν ως ειδικότητα τη γενική ιατρική ή την παθολογία, από 1η Ιανουαρίου 2025.