Στις 29 Νοεμβρίου η ορκωμοσία των δοκίμων – Δύο οι έξοδοι την εβδομάδα – “Έξω” και τα Σαββατοκύριακα
Π. Δροσίδης: “Από την Ξάνθη το πολιτικό προσωπικό – Ντόπιοι και οι περισσότεροι προμηθευτές”
Στις 29 Νοεμβρίου θα ορκιστούν οι πρώτοι – μετά από 12 χρόνια – 145 δόκιμοι της Σχολής Αστυφυλάκων Ξάνθης, που αυτό το διάστημα παραμένουν “εσώκλειστοι” λαμβάνοντας την βασική στρατιωτική εκπαίδευσή τους.
Πρόκειται για νεους ανθρώπους, πού θα παραμείνουν για 3 χρόνια στην Ξάνθη, “, βιώνοντας” παράλληλα και την πρωινή αλλά και νυχτερινή ζωή της πόλης, κατά τις εξόδους τους, οι οποίες από τις 3 Δεκεμβρίου και μετά (πού θα ξεκινήσει η κανονική εκπαίδευσή τους) θα πραγματοποιούνται κάθε Τετάρτη και Παρασκευή απόγευμα, αλλά και τα Σαββατοκύριακα για όσους φυσικά δεν θα έχουν “υπηρεσία”, αφού θα έχουν δικαίωμα επιστροφής έως και το βράδυ της Κυριακής.
Στο μεταξύ, τόσο η ορκωμοσία τους, όσο και οι έξοδοί τους τα Σαββατοκύριακα, θα φέρουν σίγουρα και τις οικογένειες τους στην πόλη μας.
Ο θετικός κοινωνικο-οικονομικός αντίκτυπος όμως από την επαναλειτουργία της Σχολής, δεν σταματά μόνο στην τοπική αγορά και ιδιαίτερα στα καταστήματα υγειονομικού είναι ενδιαφέροντος, αφού όλη η υποδομή λειτουργεί ανταποδοτικά και στο κομμάτι των επιχειρηματιών – εντοπίων προμηθευτών καθώς και στο κομμάτι της εντοπιότητας σε επίπεδο πολιτικού προσωπικού που απασχολείται στην δομή.
Όλα τα παραπάνω επιβεβαιώνει – μιλώντας στην “Θ” – ο πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Κίνησης Αστυνομικών Νομού Ξάνθης κ. Παναγιώτης Δροσίδης.
“ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΤΗΚΑΝ 149 ΔΟΚΙΜΟΙ – ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ 95% ΤΟΥ ΠΟΛΙΤΙΚΟΥ ΠΡΟΣΩΠΙΚΟΥ”
Αναλυτικότερα ο ίδιος, εξηγεί αρχικά ότι “παρουσιάστηκαν 149 δόκιμοι, γιατί δυστυχώς ο ένας δόκιμος είχε ένα τροχαίο την προηγούμενη μέρα. Θα μπει είτε με την επόμενη σειρά είτε αργότερα. Νομίζω ότι έχουν παραιτηθεί και δύο τρία άτομα, οπότε μιλάμε για 145 -146 δοκίμους. Επίσης απασχολούνται 14 άτομα πολιτικό προσωπικό είτε ως τραπεζοκόμοι είτε στην καθαριότητα είτε ως μάγειρες κλπ. Η προκήρυξη που είχε βγει αφορούσε σε μόρια και φυσικά έπαιξε ρόλο και οι εντοπιότητα και από όσο γνωρίζω, το 95% (αν όχι όλοι) είναι Ξανθιώτες”.
“ΞΑΝΘΙΩΤΕΣ ΚΑΙ ΟΙ ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟΙ ΠΡΟΜΗΘΕΥΤΕΣ”
Αναφορικά με τους προμηθευτές, ο ίδιος υπογράμμισε ότι “ως επί το πλείστον, είναι Ξανθιώτες. Βέβαια εδώ μιλάμε για μειοδοτικούς διαγωνισμούς, αλλά θα σας πω ότι το 90% και εδώ αφορά σε ξανθιώτικες εταιρείες, γιατί έχουν καταθέσει και την καλύτερη προσφορά. Αυτά γίνονται βάσει της επιτροπής που υπάρχει, η οποία λαμβάνει την καλύτερη προσφορά. Σε μεταγενέστερη φάση, στην επιτροπή θα συμμετέχει ένας (ή δύο) δόκιμοι που θα εκπροσωπούν τους συναδέλφους τους, οι οποίοι θα θέτουν και κάποιες προϋποθέσεις. Αυτοί επί της ουσίας πληρώνουν το κόστος. Από τον μισθό που τους χορηγεί το ελληνικό κράτος, αφαιρείται το πόσο για τις προμήθειες”.
“ΣΤΙΣ 29/11 Η ΟΡΚΩΜΟΣΙΑ – ΤΕΤΑΡΤΗ ΚΑΙ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ ΟΙ ΈΞΟΔΟΙ – ΘΑ ΕΠΙΣΤΡΕΦΟΥΝ ΤΙΣ ΚΥΡΙΑΚΕΣ”
Σε ο,τι αφορά στους σπουδαστές, ο κ. Δροσίδης τόνισε ότι “οι δόκιμοι έως και τις 29 Νοεμβρίου, περνούν τη βασική τους στρατιωτική εκπαίδευση (επειδή είναι αστράτευτοι). Συνεπώς μέχρι τότε υπάρχουν στρατιωτικοί εκπαιδευτές, για την βασική εκπαίδευση τους. Στις 29/11 θα έχουμε την ορκωμοσία τους και έτσι στην πόλη μας θα φιλοξενήσουμε κάποιους επισήμους και βεβαίως και αντίστοιχες οικογένειες, που θα έρθουν να τους δουν και βεβαίως μετά μπορεί να τους πάρουν μαζί τους καθώς θα έχουν και δύο -τρεις μέρες άδεια. Μέχρι τις 29 Νοεμβρίου δεν έχουν καμία έξοδο. Από τις 2 Δεκεμβρίου πού ξεκινάνε τα μαθήματα τους, θα ξεκινήσει κανονικά και το πρόγραμμα. Οι έξοδοι θα είναι κάθε Τετάρτη (από τις 15.00 έως τις 22.30) και κάθε Παρασκευή (από τις 15.00 με δικαίωμα επιστροφής έως την Κυριακή στις 22.00). Τα Σαββατοκύριακα, αν δεν έχουν υπηρεσίες εντός της Σχολής, θα έχουν τη δυνατότητα να είναι έξω στην πόλη ή να πάνε στο σπίτι τους. Ωστόσο επειδή πολλοί δόκιμοι θα μένουν για τις υπηρεσίες, ένας πολύ μεγάλος αριθμός θα παραμένει στην ξάνθη και τα Σαββατοκύριακα. Θα βγαίνουν, θα κάνουν τις βόλτες τους, θα ψωνίζουν, θα τρώνε, καθώς μιλάμε για 18 ετών παιδιά.
Οι δόκιμοι δεν έχουν επισκεπτήριο. Οι γονείς τους θα μπορούν να τους βλέπουν κατά τις εξόδους τους. Αυτό σημαίνει ότι θα έρχεται κόσμος τα Σαββατοκύριακα. Εδώ να πω ότι από προσωπική μου εμπειρία, καθώς και εγώ ήμουν δόκιμος στην Ξάνθη, πάρα πολλοί γονείς -ειδικά κατά τις περιόδους που είχαμε γιορτές ως πόλη -έρχονταν στην Ξάνθη προκειμένου και να δουν τα παιδιά τους και να παρακολουθήσουν τις εκδηλώσεις”.
“ΤΟ ΑΡΧΗΓΕΙΟ ΘΑ ΑΠΟΦΑΣΙΣΕΙ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ ΤΩΝ ΔΟΚΙΜΩΝ ΣΤΙΣ ΠΑΡΕΛΑΣΕΙΣ”
Για το ζήτημα της συμμετοχής των δοκίμων στις παρελάσεις της πόλης μας, ο ίδιος διευκρινίζει ότι “είναι κάτι που επιθυμούμε και εμείς, το επιθυμεί και η Σχολή, το επιθυμούν και οι δόκιμοι, αλλά θα καθοριστεί από το αρχηγείο. Θεωρώ ότι θα συμμετέχουν, κατά την προσωπική μου άποψη γιατί είναι κάτι πολύ ωραίο”.
“ΠΟΛΥ ΘΕΤΙΚΟ ΤΟ ΑΠΟΤΥΠΩΜΑ, ΑΛΛΑ… ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΜΕ ΟΤΙ ΘΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΕΡΘΟΥΝ ΟΙ ΣΥΝΑΔΕΛΦΟΙ ΜΑΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΘΗΝΑ ΣΤΟΝ ΤΟΠΟ ΤΟΥΣ”
Κλείνοντας ο κ. Δροσίδης, σημείωσε ότι “το αποτύπωμα είναι πάντα θετικό, όταν ανοίγει ένα πανεπιστήμιο. Διότι οι δόκιμοι θα γυρίσουν στην πόλη, θα την γνωρίσουν, θα έχουν συναλλαγές με καταστήματα, θα διασκεδάζουν κλπ. Θα κινήσουν την τοπική οικονομία. Αυτά τα παιδιά για 3 χρόνια θα είναι στην Ξάνθη. Η εστίαση, η ψυχαγωγία, τα ξενοδοχεία πού θα έχουν μεγαλύτερη επισκεψιμότητα λόγω της Σχολής, είναι μερικοί από τους χώρους που σίγουρα θα είναι κερδισμένοι από τη λειτουργία της. Μάλιστα, επειδή μία σχολή με τόσους σπουδαστές θα έχει και κάποιες κτιριακές βλάβες, θα χρειαστούν και κάποιοι ειδικοί επαγγελματίες (στο τεχνικό κομμάτι).
Ευελπιστούμε και ευχόμαστε να ανοίξει η σχολή για μεγαλύτερο αριθμό δοκιμών. Τότε θα έχουμε ξανά και μια ριζική επαναλειτουργία της Σχολής. Και βεβαίως μετά θα μιλάμε για 400 ή και 500 δοκίμους που θα βγαίνουν στην πόλη. Είναι πολύ θετικό το αποτύπωμα. Και για εμάς είναι πολύ θετικό, αλλά παρόλο που είμαστε πολύ χαρούμενοι, είμαστε και λίγο επιφυλακτικοί ως προς τους αστυνομικούς που πρέπει να έρθουν με μεταθέσεις στην Ξάνθη. Διότι τα παιδιά αυτά ήρθανε εδώ για να εκπαιδευτούν, αλλά δεν θα προσφέρουν αστυνομικές υπηρεσίες. Εάν το αρχηγείο αποφασίσει να βγουν για κάποιες υπηρεσίες, θα είναι πιο πολύ για να εκπαιδευτούν και όχι για να προσφέρουν. Πέρα από το γεγονός ότι τα παιδιά αυτά έχουν άλλο ρόλο, έχουν πάει και κάποιοι συνάδελφοί μας στη Σχολή για να τους εκπαιδεύσουν, οι οποίοι θα πρέπει να αναπληρωθούν. Θα πρέπει δηλαδή οι συνάδελφοί μας από την Αθήνα, να πάρουν επιτέλους την πολυπόθητη μετάθεση για τον τόπο τους. Να έρθουν και να υπηρετήσουν και να προσφέρουν στην αστυνόμευση του Νομού Ξάνθης “.