Χιλιάδες νοικοκυριά με την ακρίβεια που σαρώνει τα είδη πρώτης ανάγκης σκέφτονται πώς θα ζεσταθούν τις κρύες νύχτες του Χειμώνα.
Ήδη τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει γνωστές και άλλες επιλογές θέρμανσης όπως πέλετ, αντλίες θερμότητας, υγραέριο και άλλα.
Το πετρέλαιο θέρμανσης αυτή τη στιγμή διατίθεται με τιμή 1,17 ευρώ το λίτρο, τιμή που ισοδυναμεί με περίπου 11 λεπτά ανά κιλοβατώρα. Είναι σαφώς ακριβότερη τιμή από αυτήν του φυσικού αερίου που προς το παρόν είναι στα 7,5 λεπτά.
Με τις τιμές τις κιλοβατώρας που κυμαίνονται από 0,10 ευρώ μπορεί εύκολα να συμπεράνει κανείς ότι ο οικονομικότερος τρόπος θέρμανσης είναι το φυσικό αέριο.
Για να μπορέσει το ηλεκτρικό ρεύμα να γίνει ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης θα πρέπει κάποιος να εγκαταστήσει αντλία θερμότητας. Οι τιμές στις αντλίες θερμότητας ποικίλουν από 3.000 ευρώ έως και 8-10.000 ευρώ συν τα εργατικά και διάφορα υλικά που θα χρειαστούν για την εγκατάσταση. Άρα μπορεί να συμπεράνει κανείς ότι ναι μεν είναι ο φθηνότερος τρόπος θέρμανσης αλλά ταυτόχρονα το κόστος εγκατάστασης είναι απείρως ακριβότερος από άλλες πηγές θερμότητας.
Για τον λόγο αυτό, όπως ήδη έχει ανακοινωθεί από το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας το επόμενο διάστημα θα τρέξει επιδότηση για αγορά και εγκατάσταση αντλίας θερμότητας.
Οι ενεργοβόρες συσκευές φουσκώνουν τον λογαριασμό
Όπως τονίζουν, όμως, οι ειδικοί, η θέρμανση με ρεύμα κρύβει παγίδες…
«Το κόστος θέρμανσης με ηλεκτρικό είναι πιο συμφέρον μόνο αν χρησιμοποιούμε αντλίες θερμότητας ή κλιματιστικά inverter, σε καμιά άλλη περίπτωση» προειδοποιεί ο ενεργειακός επιθεωρητής Μιχάλης Χριστοδουλίδης.
Αν χρησιμοποιούμε για 5 ώρες την ημέρα δυο κλιματιστικά 9αρια και ένα μεγαλύτερο, το κόστος είναι λίγο πιο πάνω από 55 ευρώ τον μήνα. Αν χρησιμοποιήσουμε, όμως, τρεις θερμάστρες χαλαζία, το κόστος εκτινάσσεται κοντά στα 255 ευρώ!