Σε προετοιμασία κλιμάκωσης οι χώρες της Ευρώπης…
Ν. Λυγερός στη «Θ»: “Δεν είναι κακό να ανησυχούμε, αλλά… να μην πέφτουμε στην παγίδα της φοβίας”
Για σκηνικό πολέμου στην Ευρώπη κάνουν λόγο πολλά διεθνή και πανελλήνια μέσα ενημέρωσης, αναφερόμενα μάλιστα και σε οδηγίες προς τους πολίτες σκανδιναβικών χωρών (Σουηδία, Φινλανδία, Νορβηγία) για την αντιμετώπιση κρίσεων από το ενδεχόμενο πολέμου, αλλά και σε μέτρα προστασίας του άμαχου πληθυσμού, «φρεσκάροντας» ή και κατασκευάζοντας νέα καταφύγια στα οποία μπορούν να σπεύσουν οι πολίτες σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.
Ετοιμαζόμαστε για έναν τρίτο παγκόσμιο πόλεμο; Ποια είναι η θέση της Ελλάδας; Κατά πόσο θα πρέπει να ανησυχούμε; Και αν υπάρξει εμπλοκή της Ευρώπης, ποιοι θα είναι οι “φίλοι” μας και ποιοι οι “εχθροί” μας; Τι στάση θα κρατήσει η Αμερική; Μήπως τελικά όλα αυτά συμβαίνουν μέχρι να αναλάβει καθήκοντα στον Λευκό Οίκο ο Ντόναλντ Τράμπ;
Την άποψή του για όλα τα παραπάνω εκφράζει μέσα από την “Θ” ο γνωστός στρατηγικός αναλυτής και ακαδημαϊκός κ. Νίκος Λυγερός, ο οποίος τα αντιμετωπίζει με έναν πιο νημφάλιο και πιο ουσιαστικό τρόπο.
“ΠΕΡΙΣΣΟΤΕΡΟ ΦΟΒΙΕΣ, ΠΑΡΑ ΦΟΒΟΙ -ΔΕΝ ΕΙΜΑΣΤΕ ΣΕ ΦΑΣΗ Γ’ ΠΑΓΚΟΣΜΙΟΥ ΠΟΛΕΜΟΥ”
Αναλυτικότερα ο κ. Λυγερός, εξηγεί ότι “στην πραγματικότητα μιλάνε πιο πολύ για φοβίες πάρα για φόβους. Δεν είμαστε σε μία φάση να ξεκινήσουμε έναν Γ’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Όταν κοιτάζουμε τα δεδομένα του ψυχρού πολέμου, ξέρουμε ότι υπήρχαν proxy wars, ξέρουμε ότι σε μερικές περιοχές υπήρχαν προβλήματα και αντιπαραθέσεις και τώρα έχουμε κάτι ανάλογο. Το βλέπετε και για την Μ. Ανατολή και για το Ουκρανικό. Απλώς τώρα που συζητούμε, είδατε ότι είμαστε ήδη σε ένα πλαίσιο εκεχειρίας με τον Λίβανο, πράγμα το οποίο είχαμε προβλέψει (σ.σ. παλαιότερες δηλώσεις του ιδίου στη «Θ»). Και τώρα έχουμε τα εννέα σημεία τα οποία είναι πολύ ξεκάθαρα. Και έχει εμπλακεί και η Αμερική και η Γαλλία. Άρα μπορούμε να πούμε ότι θα ηρεμήσει αυτό το “μέτωπο”, χωρίς να έχει τελειώσει το θέμα με την Λωρίδα της Γάζας. Από την πλευρά του Ουκρανικού, σίγουρα οι χώρες που είναι στα σύνορα με τη Ρωσία, όπως η Φινλανδία, η Πολωνία και οι Βαλτικές Χώρες, είναι σε ετοιμότητα. Το ίδιο θέλει να κάνει και η Γερμανία, αλλά δεν έχει την δυνατότητα να έχει καταφύγια για όλους, ούτως ή άλλως. Είναι πιο πολύ μία ετοιμότητα και μία εγρήγορση, γιατί θέλουν να πιέσουν ταυτόχρονα και την μελλοντική κυβέρνηση Τραμπ. Γιατί προς το παρόν αυτό που έχει γίνει με τον Τζο Μπάιντεν, είναι ότι επειδή απελευθέρωσαν την χρήση των ATACMS και μετά συνέχισαν στην ίδια πορεία και τα Storm Shadow (θα συνεχίσουν μάλιστα και τα SCALP), η ιδέα είναι ότι έδειξαν πώς η Β. Κορέα στην Ευρώπη, είναι κάτι απαράδεκτο. Αυτός ήταν ο συλλογισμός και το “πάτημα”. Και ήταν ένα λάθος στρατηγικό εκ μέρους της Ρωσίας να βάλουν τους Βορειοκορεάτες, που ξέρουν πόσα μέτρα είναι εναντίον τους κλπ. Το άλλο που πρέπει να καταλάβουν είναι ότι όταν η Ρωσία θα χρησιμοποιήσει έναν πύραυλο του τύπου Oreshnik, είναι μόνο για να δείξει ότι υπάρχει μία διαφορά σε σχέση με το πυρηνικό και αυτό σημαίνει ότι έχουμε ακόμη και το διηπειρωτικό που δεν χρησιμοποιήθηκε παρόλο που ήταν αυτές οι αρχικές εκτιμήσεις. Άρα λέω ότι το γεγονός ότι το ΝΑΤΟ, έκανε την μεγαλύτερη άσκηση της ιστορίας του στην Φινλανδία (και η Φινλανδία είπε αμέσως ότι θα ήταν καλό να υπάρχει αυτή η άσκηση) και επειδή η Φινλανδία έχει 1300 χλμ σύνορα με την Ρωσία, αμέσως αυτό έδειξε και στην Ρωσία ότι το ΝΑΤΟ είναι εντελώς έτοιμο. Και όταν βλέπετε τι γίνεται και από την πλευρά της Αγγλίας, όπου ο αρχηγός του στρατού είπε ότι “αν χρειαστεί εμείς είμαστε έτοιμοι και απόψε” σημαίνει ότι είμαστε σε μία ετοιμότητα και δείχνουμε στους ρώσους ότι δεν πρόκειται να πάμε πίσω”.
“ΟΙ ΧΩΡΕΣ ΤΗΣ ΕΥΡΩΠΗΣ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΔΕΙΞΟΥΝ ΟΤΙ ΘΕΛΟΥΝ ΝΑ ΣΥΝΕΧΙΣΟΥΝ ΝΑ ΒΟΗΘΟΥΝ ΤΗΝ ΟΥΚΡΑΝΙΑ”
Επίσης ο ίδιος τόνισε ότι “αναφορικά με το εχθρικό πλαίσιο, ούτως ή άλλως ο συντονισμός μεταξύ της Αμερικής και της Ευρώπης είναι δεδομένος. Απλώς η διαφορά είναι ότι μερικοί ευρωπαίοι, όπως το είχαμε ζήσει με το 2% του ΑΕΠ σε σχέση με την εισφορά κάθε κράτους στο ΝΑΤΟ φοβούνται, γιατί πολύ πιθανόν να περάσουμε από το 2% στο 3%. Και επειδή θα με ρωτήσετε για την Ελλάδα, η Ελλάδα είναι ήδη στο 3% και άρα δεν έχουμε κανένα θέμα επάνω σε αυτό. Λέω απλώς ότι οι χώρες της Ευρώπης, επειδή ξέρουν ότι αλλάζει η προεδρία στην Αμερική, θέλουν να δείξουν ότι αυτές θέλουν να συνεχίσουν να βοηθούν την Ουκρανία. Σίγουρα θα μπούμε σε διαπραγματεύσεις, απλώς σας υπενθυμίζω ότι οι διαπραγματεύσεις έχουν διάρκεια. Αυτό είναι κάτι που ξεχνάμε δυστυχώς. Ακόμη και για την Κορέα, ο πόλεμος κράτησε ένα χρόνο και οι διαπραγματεύσεις δύο. Άρα εδώ χρειαζόμαστε και ανθρώπους που είναι μεσολαβητές, πού βλέπουν τα πράγματα ήρεμα και δεν βιάζονται να πάρουν μία απόφαση. Αυτό που έγινε με τον Τράμπ, που είπε ότι θα λύσει το πρόβλημα σε 24 ώρες, είναι πιο πολύ μεταφορικό παρά πραγματικό και το γνωρίζει πολύ καλά το state department. Άρα η ιδέα είναι ότι μπαίνουμε σε μία διαδικασία που ο καθένας δείχνει και τις δυνατότητες που έχει, για να έχουμε – αυτό που είπε και ο ίδιος ο Τραμπ – μία δυνατή προσέγγιση για την ειρήνη. Είναι μία προσέγγιση που μοιάζει με τον ψυχρό πόλεμο (είμαι και εγώ δυνατός είσαι και εσύ δυνατός, δεν αγαπιόμαστε αλλά αλληλοσεβόμαστε, γιατί ξέρουμε ακριβώς τι ισχύη έχει ο καθένας). Σε αυτό το επίπεδο είμαστε τώρα”.
“ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΚΟ ΝΑ ΕΧΟΥΜΕ ΑΝΗΣΥΧΙΑ, ΑΛΛΑ ΝΑ ΜΗΝ ΠΕΦΤΟΥΜΕ ΣΤΗΝ ΠΑΓΙΔΑ ΤΗΣ ΦΟΒΙΑΣ”
Τέλος ο κ. Λυγερός, σημειώνει ότι “δεν είναι κακό να έχουμε την ανησυχία, απλώς να μην πέφτουμε στην παγίδα της φοβίας. Μάλιστα ένα ανήσυχο πνεύμα σημαίνει ότι είναι σε εγρήγορση και σε ετοιμότητα. Δεν πρέπει πια να θεωρούμε ότι εμείς δεν κάνουμε τίποτα στην Ευρώπη και ότι αν έχουμε ένα πρόβλημα θα έρθει η Αμερική. Η Αμερική θέλει την Ευρώπη να είναι αυτόνομη, να έχει μία στρατηγική που να είναι συμβατή και με την υψηλή στρατηγική της Αμερικής και όντως να μην είναι εξαρτημένη από τη Ρωσία. Διότι βλέπετε πώς και με αυτά που βγάζει σαν πληροφορίες η Άγγελα Μέρκελ, έκανε ένα διπλό λάθος. Πόνταρε στα ενεργειακά στην Ρωσία και στα εμπορικά στην Κίνα. Τώρα η Αμερική, με την πίεση που ασκεί, φοβίζει λίγο την Γερμανία. Τώρα καταλαβαίνει ότι πρέπει να λειτουργήσει στο πλαίσιο της Ευρώπης, γιατί το πακέτο πάει εξ ολοκλήρου και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό γιατί η εκλογή του Ντόναλντ Τράμπ λειτουργεί καταλυτικά ακόμα και πριν αναλάβει επίσημα τον ρόλο του προέδρου της Αμερικής. Στην εμπλοκή της Ευρώπης, ούτως ή άλλως, οι φίλοι μας θα είναι Αμερικανοί. Δεν έχουμε άλλους φίλους. Είναι ακριβώς το ίδιο που έγινε και στον Α’ Παγκόσμιο Πόλεμο και στον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο. Η αντιπαράθεση είναι σε άλλο επίπεδο. Δεν είδαμε πότε πύραυλος της Αμερικής να είναι εναντίον της Ευρώπης. Οι πύραυλοι που είναι τοποθετημένοι στην Ευρώπη, είναι όλοι στραμμένοι προς μεγάλες πόλεις της Ρωσίας. Δεν υπάρχει κάποιο άλλο θέμα. Η Λευκορωσία, δεν έχει τη δυνατότητα να πάει πολύ πιο δυνατά και κατά συνέπεια ξέρουμε ξεκάθαρα ποιο είναι το πλαίσιο. Απλώς πρέπει να καταλάβουμε ότι η υψηλή στρατηγική της Αμερικής, προσανατολίζεται όλο και περισσότερο προς τον Ειρηνικό Ωκεανό και την Άπω Ανατολή και εδώ το λάθος που έγινε ήταν η εμπλοκή της Β. Κορέας και της Κίνας, στο ουκρανικό. Άρα δείχνουν τι έχει σημασία και δεν θέλουν να καθυστερήσουν την όλη διαδικασία με το ουκρανικό. Το ξέρει επίσης και η Ρωσία κι αν προσέξατε (ενώ ξέρετε ότι ο Ντόναλντ Τράμπ δεν κρατά κλειστό το στόμα του όταν θεωρεί ότι κάτι είναι απαράδεκτο), για το “πράσινο φως” που δόθηκε από την κυβέρνηση Μπάιντεν, δεν είπε απολύτως τίποτα γιατί ξέρει ότι θα είναι ένα χαρτί για την διαπραγμάτευση που ετοιμάζεται να κάνει, το οποίο του προσφέρει μεγάλες δυνατότητες γιατί θα μπορεί να πει στην Ρωσία “εγώ θα το συνεχίσω έτσι αν δεν συμφωνείς. Αν συμφωνείς σε ένα σοβαρό πλαίσιο, τότε θα το σταματήσω”. Και αυτό που πρέπει να καταλάβουμε πρακτικά είναι ότι οι αμερικανικοί πύραυλοι είναι πολύ σημαντικοί και είναι πολύ αποτελεσματικοί, αλλά η Ουκρανία δεν έχει πάρα πολλούς. Αυτό όμως που δεν ξέρουν οι περισσότεροι είναι ότι η Ουκρανία έχει εκατοντάδες Storm Shadow και SCALP πού έχουν ακριβώς τις ίδιες δυνατότητες. Αυτό το ξέρει και η Ρωσία. Αλλά το γεγονός ότι δόθηκε αυτό το “πράσινο φως” είναι όντως μία επίδειξη ισχύος άμεσα αντιληπτή”.