Δήμος Ξάνθης: Συνωστισμός στα… νεκροταφεία!

Ασφυκτική η κατάσταση ιδιαίτερα στους οικισμούς

Ασφυκτική η κατάσταση στα δημοτικά κοιμητήρια του Δήμου Ξάνθης και ιδιαίτερα στα περιφερειακά (κοιμητήρια τοπικών κοινοτήτων) με τις θέσεις να είναι “δυσεύρετες”, την ίδια ώρα που και το κεντρικό δημοτικό κοιμητήριο έχει αρχίσει να επεκτείνεται “επικίνδυνα”, ένα παράλληλα χρονοβόρα και πολύ δύσκολη χαρακτηρίζεται η διαδικασία νέων αδειοδοτήσεων.

Πρόκειται για συμπεράσματα που ανέκυψαν κατά τη διάρκεια της χθεσινής συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής του Δήμου Ξάνθης. 

Πιο αναλυτικά, κατά τη διάρκεια της συνεδρίασης της Δημοτικής Επιτροπής, ανακοινώθηκε η αύξηση στα τέλη ταφής, ιδιαίτερα για την περιοχή της Σταυρούπολης και από τα 56 ευρώ, αυξάνονται στα 100 ευρώ, σύμφωνα με την αρχική εισήγηση του Αντιδημάρχου Οικονομικών κ. Σιαμπάν Μπαντάκ.

“ΝΑ ΣΤΑΜΑΤΗΣΟΥΝ ΟΙ ΑΓΟΡΕΣ ΤΑΦΩΝ”

Όπως επισήμανε ο κ. Φανουράκης, “το μεγαλύτερο πρόβλημα δεν είναι η Σταυρούπολη, αλλά είναι και το Εύμοιρο και τα Κιμμέρια και η Χρύσα αναφορικά με την μη ανεύρεση χώρων”, τονίζοντας πώς “επειδή η αδειοδότηση ενός νέου κοιμητηρίου είναι πάρα πολύ δύσκολη, ίσως θα πρέπει να σταματήσουν στο επόμενο διάστημα οι αγορές των τάφων, καθώς σε λίγα χρόνια δεν θα υπάρχει χώρος”.  Όπως απάντησε ο κ. Κοντός, “το θέμα εξετάζεται ήδη με τις αρμόδιες υπηρεσίες”.

Μ. ΤΣΕΠΕΛΗΣ: “ΟΥΤΕ…ΒΡΥΣΗ ΣΗΜΕΡΑ ΣΤΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ ΤΗΣ ΧΡΥΣΑΣ – ΠΝΙΓΕΤΑΙ ΤΟ ΕΥΜΟΙΡΟ”

Ο κ. Τσέπελης αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην εντοπιότητα, τονίζοντας ότι θα πρέπει να ελεγχθεί με έναν διαφορετικό τρόπο και εξηγώντας τα όσα αντιμετώπισε ο οικισμός της Χρύσας, όπου όπως υπογράμμισε  “σήμερα δεν έχει μείνει ούτε βρύση” .

Επιπλέον ανέφερε χαρακτηριστικά ότι “σήμερα το Εύμοιρο αρχίζει να πνίγεται”, σημειώνοντας ότι θα πρέπει να βρεθεί μία “δικλείδα” αναφορικά με το αν ο αποθανών είναι μόνιμος κάτοικος του οικισμού. Αφού άνοιξε μία μεγάλη συζήτηση για το θέμα, κατά την οποία παρενέβη και η πρόεδρος της Τ.Κ. Ευμοιρου κ. Δήμητρα Φάκα, η οποία σημείωσε μεταξύ άλλων ότι “το μεγαλύτερο πρόβλημα που έχουμε εμείς στο Εύμοιρο, είναι ότι πληρώνουν για έναν τάφο και πιάνουν δύο χώρους”. Κάτι που όπως υπογράμμισε θα πρέπει να ελεγχθεί. 

Κ. ΠΑΠΑΔΟΠΟΥΛΟΣ: “ΧΡΟΝΙΟ ΤΟ ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ – ΓΕΜΙΣΕ Ο ΔΑΦΝΩΝΑΣ”

Ο Αντιδήμαρχος Τ.Υ κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, τόνισε ότι πρόκειται για ένα χρόνιο φαινόμενο και όχι σημερινό, ενώ αναφέρθηκε και στους θανόντες από άλλες πόλεις που τους μεταφέρουν οι συγγενείς τους στα περιφερειακά κοιμητήρια του Δήμου Ξάνθης, προτείνοντας το τέλος ταφής για μη μόνιμους κατοίκους του δήμου μας, να ανέλθει στα 300 ευρώ, προκειμένου αυτό να λειτουργήσει αποτρεπτικά, σημειώνοντας με έμφαση ότι “το νεκροταφείο στον Δαφνώνα γέμισε μέσα σε 4-5 χρόνια και πάμε για τρίτο”. 

ΣΤΑ 80 ΕΥΡΩ ΤΑ ΤΕΛΗ ΤΑΦΗΣ ΣΤΟΥΣ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΙ ΣΤΑ 300 ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΜΗ ΜΟΝΙΜΟΥΣ ΚΑΤΟΙΚΟΥΣ, ΣΤΑ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΑ ΚΟΙΜΗΤΗΡΙΑ, Η ΤΕΛΙΚΗ ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΟΥ Σ. ΜΠΑΝΤΑΚ

Τελικά η εισήγηση του κ. Μπαντάκ, μετά από διαλογική συζήτηση, άλλαξε με τα τέλη ταφής στα περιφερειακά νεκροταφεία να ανέρχονται σε 80€ για τους μόνιμους κατοίκους και σε 300€ για τους μη μόνιμους κατοίκους. 

Θ. ΗΛΙΑΔΗΣ: “ΜΠΕΡΔΕΜΕΝΗ ΚΑΙ ΔΥΣΚΟΛΗ ΣΗΜΕΡΑ Η ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΔΟΥΜΕ ΣΩΣΤΑ, ΣΥΝΟΛΙΚΑ ΚΑΙ ΤΕΚΜΗΡΙΩΜΕΝΑ ΤΟ ΘΕΜΑ”

Για την κατάσταση που επικρατεί στα κεντρικά αλλά και στα περιφερειακά κοιμητήρια του Δήμου Ξάνθης, μίλησε στην “Θ”, ο αρμόδιος αντιδήμαρχος κ. Θωμάς Ηλιάδης.

Πιο αναλυτικά ο κ. Ηλιάδης, εξήγησε στην “Θ” ότι “μέχρι σήμερα η κατάσταση είναι μπερδεμένη και δύσκολη, οι μόνιμοι κάτοικοι έχουν πρόβλημα κλπ. Σε Πετροχώρι, Λεύκη, Εύμοιρο, Κιμμέρια κλπ, υπάρχει πρόβλημα. Στα χωριά υπάρχουν κεκοιμημένοι, εδώ και 50 χρόνια που δεν τους  έχουν βγάλει, δεν έχουν κανέναν κλπ. Όλα αυτά πρέπει να διορθωθούν. Θεωρώ ότι με αυτά που ειπώθηκαν (σ.σ. στην δημοτική επιτροπή) το πρόβλημα δεν θεραπεύεται. Θα πρέπει να γίνει κάτι συνολικό, σωστό και λειτουργικό για να είναι ευχαριστημένοι και οι πολίτες. Πρόκειται για ένα ευαίσθητο θέμα. Εκφράζω βέβαια την προσωπική μου άποψη σαν Θωμάς, αλλά τι να πεις σε κάποιον που έχει χάσει αγαπημένους ανθρώπους. Θα πρέπει λοιπόν να δούμε σωστά και τεκμηριωμένα το θέμα. Θα συζητήσουμε, θα εκφράσω και εγώ τις σκέψεις μου, από την εμπειρία μου αλλά και από τις συζητήσεις μου με τον κόσμο και από κει και πέρα θα δούμε πώς θα γίνει σωστά. Να γίνει κάτι έτσι όπως πρέπει και όπως έχει γίνει και σε διάφορους άλλους δήμους. Βέβαια όποια απόφαση και αν λάβεις, σίγουρα θα έχεις αντιδράσεις. Πρέπει να τα συζητήσουμε όλα. Όχι μόνο για το κεντρικό νεκροταφείο. Εκεί λίγο – πολύ, η κατάσταση είναι καλή. Έχουμε καθαρίσει και έχουμε βάλει μία τάξη. Αλλά στα περιφερειακά νεκροταφεία υπάρχει πρόβλημα. Όχι μόνον στην Σταυρούπολη, στα Κιμμέρια κλπ. Και άλλοι δήμοι έχουν πρόβλημα. Για να γίνουν νέα κοιμητήρια, υπάρχουν πολλές προϋποθέσεις (πρέπει να είναι μακριά από τον οικισμό κλπ) και θα πάρει χρόνο. Κάποτε τα χωριά ήταν μικρά. Σήμερα μεγάλωσαν. Όλα όμως θα πρέπει να λυθούν προσεκτικά για τα επόμενα 10 – 20 χρόνια. Όταν λέμε ότι τα περιφερειακά νεκροταφεία είναι “γεμάτα” εννοούμε ότι έχουν μεν θέσεις αλλά όπως πάμε (επειδή μεγάλωσαν τα χωριά) θα έχουμε πρόβλημα. Είναι ένα σημαντικό θέμα και όχι απλά μια απόφαση του Ηλιάδη. Θα μιλήσουμε με τον δήμαρχο και τον κ. Παπαδόπουλο και θα βρούμε μία σοβαρή λύση. Το θέμα δεν είναι αν θα πληρώσουν αλλά πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Δεν είναι απλά ότι θα λάβουμε μία απόφαση και θα τελειώσουμε”. 

“Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΓΙΑ ΤΑ ΤΕΛΗ, ΔΕΝ ΛΥΝΕΙ ΤΟ ΠΡΟΒΛΗΜΑ – ΤΗΝ ΛΑΒΑΜΕ ΠΡΟΣΩΡΙΝΑ”

Επίσης ο ίδιος σημείωσε ότι “σήμερα στα περιφερειακά κοιμητήρια τα πράγματα είναι δύσκολα. Στα κεντρικά έχουμε βάλει μία τάξη αλλά αν θα συνεχιστεί η αγορά τάφων (γιατί ο κόσμος πληρώνει και αγοράζει) θα έχουμε πρόβλημα και εκεί. Μέχρι σήμερα όμως είναι καλά. Όμως αύριο και μεθαύριο, πώς θα είναι; Θα πρέπει λοιπόν να δούμε και αυτό το κομμάτι. Να τα δούμε όλα όχι βιαστικά για να γίνουν λειτουργικά και σωστά. Η χθεσινή απόφαση όμως είναι προσωρινή και δεν μπορεί να αποδώσει. Όπως είπε και ο δήμαρχος θα το δούμε συνολικά. Γενικά υπάρχει πρόβλημα στην Ελλάδα με αυτό. Στην Βουλγαρία για παράδειγμα είναι διαφορετικά. Εμείς, οι Χριστιανοί Ορθόδοξοι, είμαστε λίγο διαφορετικοί σε αυτό το θέμα. Θα τα βάλουμε όλα πάνω στο τραπέζι και θα πάρουμε μία συνολική απόφαση. Η απόφαση για τα τέλη, δεν λύνει το πρόβλημα. Την λάβαμε προσωρινά. Θέλω να σημειώσω όμως ότι κατανοούμε και την πλευρά του κόσμου – και επαναλαμβάνω ότι είναι ένα ευαίσθητο θέμα – αλλά υπάρχει πρόβλημα”.