«Προφητικό» το ρεπορτάζ της «Θ» προ διετίας…
Η πρώτη φωτιά άφησε πίσω της… «φαντάσματα»- Η προχθεσινή φωτιά, οι ιδιοκτήτες, οι υποχρεώσεις και τα πρόστιμα
Προφητικό αποδείχθηκε το ρεπορτάζ της «Θ» στις 25 Ιανουαρίου 2023, με αφορμή τον ένα χρόνο από την πυρκαγιά στην καπναποθήκη επί της οδού Αναξάρχου, που είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν και οι οικοδομές που γειτνιάζουν με αυτήν. Στα «χνάρια» της συγκεκριμένης αποθήκης βρέθηκε και το γειτονικό ερειπωμένο οίκημα επί της οδού Λευκίππου, που παραδόθηκε στις φλόγες το βράδυ του περασμένου Σαββάτου.
Στο σημείο έσπευσαν ισχυρές δυνάμεις της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, ενώ για την κατάσβεση της πυρκαγιάς συνέδραμαν και δύο υδροφόρες του Δήμου Ξάνθης καθώς και μια ακόμη υδροφόρα της ΔΕΥΑΞ. Παρά τις αντικειμενικές δυσκολίες λόγω των καιρικών συνθηκών (αέρας), τελικά αργά το βράδυ του Σαββάτου, κατασβέσθηκε η φωτιά άφησε πίσω ένα ερείπιο που γειτονεύει πλέον με εκείνο της καπναποθήκης επί της οδού Αναξάρχου, καθόσον βρίσκεται στο ίδιο οικόπεδο αλλά και στην ίδια ιδιοκτησία. Υπενθυμίζεται ότι έκτοτε ο δρόμος της οδού Αναξάρχου παραμένει κλειστός.
ΤΙ ΑΝΕΦΕΡΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ «Θ» ΣΤΙΣ 25/1/2024
Το «προφητικό» ρεπορτάζ της «Θ» στις 25/1/2024 ανέφερε μεταξύ άλλων τα εξής:
«Ένα χρόνο μετά την πυρκαγιά στην καπναποθήκη επί της οδού Αναξάρχου, που είχε ως αποτέλεσμα να κινδυνεύσουν – λιγότερο ή περισσότερο – οι οικοδομές που γειτνιάζουν με το συγκρότημα, εύλογα είναι τα ερωτήματα των αναγνωστών μας – κατοίκων της ευρύτερης περιοχής- αναφορικά με γειτονικά ερειπωμένα κτίσματα και πιο συγκεκριμένα για το οίκημα επί της οδού Λευκίππου (βλ. φωτό) ο αύλειος χώρος του οποίου εγκυμονεί, αντίστοιχους κινδύνους πυρκαγιάς, με δενδρύλλια, ξερά χόρτα, κλαδιά κ.α.
Ποιος έχει την υποχρέωση να καθαρίσει ή και να συντηρήσει τέτοια ακίνητα; Πρόκειται για ιδιωτικό ή δημόσιο ακίνητο; Τι υποχρεώσεις προκύπτουν από τον νόμο για τον κάθε ιδιοκτήτη;.
Απαντήσεις στα παραπάνω, δίνει μέσα από την «Θ», ο προϊστάμενος της Υπηρεσίας Νεωτέρων Μνημείων & Τεχνικών Έργων Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης του Υπουργείου Πολιτισμού & Αθλητισμού κ. Θεόδωρος Πριγγόπουλος.
ΙΔΙΟΚΤΗΤΟ ΤΟ ΣΥΝΟΛΟ ΤΟΥ ΚΤΙΡΙΑΚΟΥ ΣΥΓΚΡΟΤΗΜΑΤΟΣ – Ο ΚΑΘΕ ΙΔΙΟΚΤΗΤΗΣ ΕΙΝΑΙ ΥΠΕΥΘΥΝΟΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΦΥΛΑΞΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΣ ΤΟΥ
Πιο αναλυτικά, ο κ. Θ. Πριγγόπουλος, εξήγησε πως «ο κύριος ή ο νομέας μνημείου ή ο κάτοχός του, υποχρεούται να μεριμνά για την άμεση εκτέλεση κάθε εργασίας διατήρησης, συντήρησης, στερέωσης χωρίς υπαίτια καθυστέρηση. Το κτιριακό συγκρότημα «GLENN TOBACCO COMPANY INC» είναι χαρακτηρισμένο στο σύνολό του ως ιστορικό διατηρητέο μνημείο, είναι ιδιόκτητο, οι ιδιοκτήτες είναι υπαρκτοί και φέρουν την εκ του νόμου υποχρέωση που προαναφέρθηκε».
«ΟΙ ΕΝΕΡΓΕΙΕΣ ΤΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ ΣΕ ΠΕΡΙΠΤΩΣΗ ΜΗ ΑΝΤΑΠΟΚΡΙΣΗΣ ΤΩΝ ΙΔΙΟΚΤΗΤΩΝ ΣΤΙΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΕΙΣ ΤΟΥΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το τι γίνεται στην περίπτωση που ο εκάστοτε ιδιοκτήτης δεν συμμορφώνεται με τις υποχρεώσεις που απορρέουν από τον νόμο αναφορικά με τις απαραίτητες παρεμβάσεις, ο κ. Πριγγόπουλος, σημειώνει ότι «η Υπηρεσία παρακολουθεί τα περί των πεντακοσίων (500) στο σύνολο χαρακτηρισμένων κτιρίων και κτιριακών συνόλων ως «νεώτερα μνημεία» σε όλη την Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, περιοχή αρμοδιότητάς της, καθώς και τις δεκατρείς (13) περιοχές χαρακτηρισμένες ως «ιστορικοί τόποι» και προβαίνει σύμφωνα με την κατά νόμον αρμοδιότητά της σε γραπτές – αρχικά – συστάσεις προς τους φερόμενους ιδιοκτήτες, οι οποίες κλιμακώνονται συν τω χρόνω.
Οπωσδήποτε, στο πλαίσιο των αρμοδιοτήτων του, ο Δήμος Ξάνθης έχει τη δυνατότητα παρεμβάσεων για την ασφάλεια του δημόσιου χώρου σε γειτνίαση με τα μνημεία, ο οποίος Δήμος δύναται να σας πληροφορήσει σχετικώς».
ΤΙ ΙΣΧΥΕΙ ΣΗΜΕΡΑ- ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ
Σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ» -και μέσω του σχετικού site της Διεύθυνσης Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων – το εν λόγω οίκημα ανήκει κατά 50% στον Τ. Πετρίδη, ενώ από 25% έχουν οι κ. Κ Παναγιωτόπουλος και Παναγιωτοπούλου.
«ΚΤΙΡΙΑ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΑ ΜΕ ΤΗΝ ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΗΣ ΞΑΝΘΗΣ»
Όπως αναφέρεται στην Διεύθυνση Διαχείρισης Εθνικού Αρχείου Μνημείων, αναφορικά με το συγκεκριμένο κτίριο που χαρακτηρίζεται ως «Νεότερο Μνημείο Κοσμικού Χαρακτήρα», «πρόκειται για αξιόλογο κτηριακό συγκρότημα, συνδεδεμένο με την καπνική δραστηριότητα η οποία συνετέλεσε στη μεγάλη κοινωνικοοικονομική άνθιση της περιοχής. Επιπλέον αποτελεί ένα αμιγές βιομηχανικό σύνολο και αναπόσπαστο τμήμα της πολεοδομικής ενότητας των καπναποθηκών της Ξάνθης, το οποίο είναι σημαντικό για τη μελέτη της ιστορίας της αρχιτεκτονικής».
Γ. ΤΣΑΠΑΛΗΣ: «ΕΣΤΑΛΗΣΑΝ ΕΠΙΣΤΟΛΕΣ ΓΙΑ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥΣ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΚΤΗΤΕΣ – ΔΕΝ ΕΚΤΕΛΕΣΤΗΚΑΝ ΚΑΙ ΕΠΙΒΛΗΘΗΚΑΝ ΠΡΟΣΤΙΜΑ»
Αξίζει να σημειωθεί ότι για το εν λόγω οίκημα, όπως και για όλο το συγκρότημα, ο Δήμος Ξάνθης είχε προχωρήσει από το Καλοκαίρι σε όλες τις απαραίτητες ενέργειες, απευθυνόμενος στους ιδιοκτήτες για τον καθαρισμό του, ενώ – αφού δεν προχώρησαν σε καμία ενέργεια – επιβλήθηκαν και τα σχετικά πρόστιμα.
Πιο συγκεκριμένα, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Αντιδήμαρχος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου Ξάνθης κ. Γιάννης Τσάπαλης «είχε γίνει αυτοψία από τους υπαλλήλους της Υπηρεσίας Πρασίνου και της Πολιτικής Προστασίας. Αρχικά είχαν σταλεί – κατά την διάρκεια της αντιπυρικής περιόδου – επιστολές για καθαρισμούς προς τους ιδιοκτήτες, οι οποίοι ωστόσο δεν εκτελέστηκαν.
Έτσι, περί τα τέλη Σεπτεμβρίου, βεβαιώθηκαν πρόστιμα, από την Υπηρεσία Καθαριότητας του Δήμου Ξάνθης. Έχουν βεβαιωθεί πρόστιμα για όλο το συγκρότημα».
«ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΤΑΙ ΠΡΟΑΝΑΚΡΙΣΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΠΥΡΟΣΒΕΣΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΑ ΑΙΤΙΑ ΤΗΣ ΦΩΤΙΑΣ»
Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με τα αίτια που οδήγησαν στην φωτιά, ο ίδιος απαντά λιτά ότι «διενεργείται προανάκριση από την Πυροσβεστική Υπηρεσία Ξάνθης για τα αίτια και αναμένουμε το πόρισμα».
ΘΑ ΕΧΕΙ ΚΑΙ ΑΥΤΟ ΤΗΝ ΤΥΧΗ ΤΗΣ ΚΑΠΝΑΠΟΘΗΚΗΣ – «ΑΔΕΛΦΗΣ» ΤΟΥ, ΕΠΙ ΤΗΣ ΟΔΟΥ ΑΝΑΞΑΡΧΟΥ(;)
Το μεγάλο ερώτημα που προκύπτει, καθώς ήδη η καμένη καπναποθήκη επί της οδού Αναξάρχου σε ένα μήνα από τώρα θα «μετρά» τον τρίτο κατά σειρά χρόνο που παραμένει «ξεχασμένη», είναι αν και η οικία του καπνοβιομηχανικού συγκροτήματος, θα αφεθεί και αυτή στην «τύχη» της.
Η «Θ», επαναλαμβάνει – όπως έπραξε και στις 25/1/2023 – ότι η υποχρεωτικότητα καθαρισμού και ασφάλισης του χώρου πρώτα και κύρια είναι ευθύνη των ιδιοκτητών. Αυτό θα πρέπει επιτέλους να γίνει κατανοητό. Αλλά όταν αυτοί είναι απόντες θα πρέπει να αναλάβει την ευθύνη η Πολιτεία και η Τοπική Αυτοδιοίκηση δια των φορέων της».