Με ρυθμούς χελώνας συνεχίζονται τα έργα Φυσικού Αερίου στην Ξάνθη

Με ρυθμούς “χελώνας” συνεχίζονται τα έργα φυσικού αερίου στην Ξάνθη, με το έργο της εγκατάστασης να φτάνει μετά βίας στο 50%, την ίδια ώρα που πολλοί Ξανθιώτες δηλώνουν απογοητευμένοι, ενώ οι περισσότεροι εξ αυτών που έχουν ολοκληρώσει τις εγκαταστάσεις τους, χρησιμοποιούν φιάλες υγραερίου ως προσωρινή λύση.

Εν τω μεταξύ, πολλοί έχουν επιλέξει και την “ιδανική λύση” της αντλίας θερμότητος σε συνδυασμό με ένα φωτοβολταϊκό, όπως αναφέρει χαρακτηριστικά στην “Θ” ο μηχανικός – αρμόδιος για τεχνικές εργασίες φυσικού αερίου κ. Βασίλης Γιαννίκης, ο οποίος αναφέρεται στα έργα του αερίου αλλά και σε όλες τις “εναλλακτικές” πηγές θέρμανσης που χρησιμοποιούν οι Ξανθιώτες.

Αναλυτικότερα ο κ. Γιαννίκης, επισήμανε στην “Θ” ότι “δουλεύεται το αέριο, αλλά με αργούς ρυθμούς. Για παράδειγμα, αυτή τη στιγμή επί της οδού Ανδρέου Δημητρίου, έχουν γίνει κάποιες εκσκαφές και τοποθετούνται κάποιοι ρυθμιστές. Ένας – δύο πελάτες μου, πού ήταν ένα χρόνο σε αναμονή, είναι στο στάδιο της ενεργοποίησης. Επίσης δεν θα ανοίξει κανείς στο σπίτι του μέσα στις γιορτές για να βάλει νέο λέβητα αερίου ή για να κάνει οποιαδήποτε εργασία. Είναι μία “νεκρή ” περίοδος αυτή για οικοδομικές εργασίες, εκτός εάν ο λέβητας είναι τοποθετημένος από προηγούμενη εγκατάσταση ή απομένει να τοποθετηθεί ο μετρητής, οπότε τωρα απλώς γίνεται έναυση, κάτι που θα κάνουμε την επόμενη εβδομάδα σε μία περίπτωση. Δηλαδή ο λέβητας ήταν τοποθετημένος από πέρυσι και τώρα μπήκε και το ρολόι, είχαμε κατεβάσει και την παροχή στο ισόγειο, οπότε απλώς γίνεται μία σύνδεση του ρολογιού. Κανείς όμως δεν θα έκανε τρύπες στο σπίτι για να τοποθετήσει τα ζεστά νερά και τη θέρμανση”.

Σε ερώτηση της “Θ” αναφορικά με το ποσοστό που έχει καλυφθεί από τις εργασίες φυσικού αερίου στην Ξάνθη, ο ίδιος απαντά ότι “δεν έχω ακριβή νούμερα αλλά κατά την προσωπική μου εκτίμηση, θεωρώ ότι είμαστε σε πολύ μικρό ποσοστό. Θεωρώ ότι δεν έχουμε φτάσει ούτε καν στο 50%. Υπάρχουν πολλοί ξανθιώτες που περιμένουν του αέριο και πολύ από αυτούς έχουν απογοητευτεί. Αλλά και όσοι συνεχίζουν να επιθυμούν το φυσικό αέριο, θα πρέπει να κάνουν υπομονή”

Ποιες εναλλακτικές λύσεις όμως επιλέγουν οι ξανθιώτες καταναλωτές, όσο το φυσικό αέριο δεν φτάνει στο σπίτι τους; Σύμφωνα με τον κ. Γιαννίκη “ως επί το πλείστον στην αντλία θερμότητας. Δεν συζητάμε πλέον για λέβητα πετρελαίου, που το 2030 θα καταργηθούν, σε μπαλκόνι. Οι περισσότεροι που είχαν βάλει αέριο, άναψαν με φιάλες μέχρι να γίνει σύνδεσή τους. Το αέριο δηλαδή έχει και την εναλλακτική ότι μπορείς να κάνεις την υποδομή σου και να κάψεις για μία περίοδο φιάλες, μέχρι να γίνει τελική σου σύνδεση. Βέβαια πληρώνεις ένα έξτρα κόστος που είναι αυτό της εγκατάστασης των φιαλών και μία τεχνική υποδομή για αυτές (τα εξαρτήματα αυτά απλώς μετά δεν θα τα χρειάζεσαι και θα τα πετάξεις). Πληρώνεις δηλαδή ένα κόστος περίπου 200-250€, το το οποίο θα “πετάξεις”. Η πλειονότητα των ξανθιωτών πάντως, ζεσταίνεται είτε με αντλία θερμότητας είτε με φιάλη υγραερίου εάν έχει την υποδομή μέχρι να συνδεθεί το αέριο. Αναφορικά με το πετρέλαιο, όσες υφιστάμενες οικοδομές, έχουν συντηρημένους καυστήρες τους χρησιμοποιούν, αλλά κανείς δεν θα βάλει αυτόνομη θέρμανση πετρελαίου αυτή την περίοδο. Επιπλέον είναι το πέλλετ και το ρεύμα. Η ηλεκτρική σόμπα όμως είναι το πιο ενεργοβόρο μέσο. Μια πολύ καλή και οικονομική λύση είναι η αντλία θερμότητας και βεβαίως μετά το αέριο, αντίστοιχο με την αντλία θερμότητας. Αυτές οι δύο πηγές θέρμανσης είναι που πρέπει να επιλέξει ο καθένας, ανάλογα με τα δεδομένα του βέβαια και το βέλτιστο για την κατοικία. Αυτό που θα συνιστούσα εγώ προσωπικά, αν υπάρχει μονοκατοικία ή διαθεσιμότητα στην πλάκα του σπιτιού ή της οικοδομής, να τοποθετηθεί ένα μικρό φωτοβολταϊκό (αν και συμφωνώ ότι είναι μεγάλο το κόστος εγκατάστασης) σε συνδυασμό με την αντλία θερμότητας, θα ήταν το ιδανικό. Οι Ξανθιώτες έχουν επιλέξει NetMeeting, αλλά αυτό είναι είτε σε μονοκατοικίες εντός πόλης ή εντός αστικού ιστού. Στο κέντρο της πόλης για παράδειγμα, είναι δύσκολα να τοποθετηθεί ένα φωτοβολταϊκό πάνω στις οικοδομές. Θα μπορούσε να τοποθετηθεί, αλλά χρειάζεται συνεννόηση των ενοίκων για αυτό. Πολύς κόσμος όμως, έχει επιλέξει το φωτοβολταϊκό με την αντλία θερμότητας. Έχουν γίνει αρκετές τέτοιες εγκαταστάσεις”.