Στα πρόθυρα λιμοκτονίας το ζωικό κεφάλαιο της Ξάνθης – Βγαίνει του… χρόνου από την καραντίνα ο νομός

Πάνω από 50 μέχρι σήμερα οι μολύνσεις– Σφαγές προχθές και χθες σε Κιμμέρια και Π. Όλβιο  

Δημ. Ψεμματάς: «Ταΐζουμε μόνον με πέλλετ τροφών- Δυσβάσταχτο το κοστολόγιο»

Μπορεί λόγω… εορταστικού κλίματος να έχει «ξεχαστεί» σε ένα βαθμό το θέμα της ευλογιάς των αιγο-προβάτων, εντούτοις αυτό «καλά κρατεί» στον Νομό Ξάνθης, με πολλά από τα ζώα που δεν έχουν νοσήσει να βρίσκονται στα πρόθυρα λιμοκτονίας, αφού οι «πακεταρισμένες» ζωοτροφές κοστίζουν ακριβά και οι κτηνοτρόφοι δυσκολεύονται για την σίτισή τους. Εν τω μεταξύ, ο νομός μας μετρά ήδη πάνω από 50 μολύνσεις σε μονάδες, ενώ τόσο προχθές όσο και χθες, σφαγιάσθηκαν και άλλα κοπάδια σε Κιμμέρια και Π. Όλβιο,  με τους κτηνοτρόφους να περιμένουν για να βγούνε από την καραντίνα – κυριολεκτικά – του… χρόνου, δεδομένου ότι θα πρέπει να περάσουν ακόμη 21 μέρες αποκλεισμένοι, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο πρόεδρος του Κτηνοτροφικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Δημήτρης Ψεμματάς.

«ΞΕΠΕΡΑΣΑΜΕ ΤΙΣ 50 ΜΟΛΥΝΣΕΙΣ ΣΕ ΜΟΝΑΔΕΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΣΥΝΕΧΙΖΟΥΜΕ ΣΕ ΚΑΡΑΝΤΙΝΑ»

Πιο αναλυτικά ο κ. Ψεμματάς, εξηγεί ότι «έχουμε ξεπεράσει τις 50 μονάδες στην Ξάνθη. Δεν μπορούμε ακόμη να σφάξουμε αρνιά, κατσίκια, πρόβατα και συνεχίζουμε να είμαστε σε καραντίνα».

«ΗΔΗ ΚΙΝΔΥΝΕΥΟΥΝ ΜΕ ΛΙΜΟΚΤΟΝΙΑ ΖΩΑ ΣΤΗ ΞΑΝΘΗ – ΤΑΙΖΟΥΜΕ ΜΟΝΟΝ ΜΕ ΠΕΛΛΕΤ ΤΡΟΦΩΝ»

Σε ερώτηση της «Θ» αναφορικά με το πώς σιτίζονται τα ζώα και κάτω από ποιες συνθήκες, ο ίδιος απαντά ότι «αυτό είναι ένα μεγάλο και καλό ερώτημα. Αυτήν την στιγμή, δεν είναι μόνον ότι δεν μπορούμε να τα βγάλουμε έξω, είναι και ότι δεν μπορούμε να πουλήσουμε. Τα αρνιά αυτήν την στιγμή τρώνε το γάλα και τα ταΐζουμε και επιπλέον φύραμα, που είναι πλέον ασύμφορο. Ήδη τα αρνιά έχουν μεγαλώσει πάρα πολύ στις μονάδες και όταν θα έρθει η ώρα και θα μας επιτρέψουν να τα δώσουμε, θα είναι πλέον πάρα πολύ μεγάλα και δεν θα μπορούμε να τα πουλήσουμε ως αρνιά. Δεν μπορούμε να πάρουμε ζωοτροφές. Παίρνουμε μόνον από συγκεκριμένα καταστήματα και μόνον συσκευασμένες. Απαγορεύεται να πάρουμε, παρά μόνον σε τσουβάλι και ψημένα (δηλαδή πέλλετ τριφύλλι κλπ), καθώς απαγορεύεται να αγοράσουμε τριφύλλι και βεβαίως το κοστολόγιο έχει ξεφύγει πάρα πολύ και δεν έχουμε καμία βοήθεια – έως τώρα – από το κράτος για τις ζωοτροφές για τον εγκλεισμό. Και βεβαίως υπάρχει ο κίνδυνος λιμοκτονίας των ζώων. Ποιος θα σου πιστώσει; Ήδη κινδυνεύουν ζώα στην Ξάνθη και υπάρχουν συνάδελφοι που μου λένε ότι δεν έχουν χρήματα για να τα ταΐσουν και δεν μπορούν να βρουν χρήματα. Είμαστε «μέσα» από τον Αύγουστο και τον Σεπτέμβριο. Τι θα κάνουμε; Το ίδιο βέβαια συμβαίνει και στην Κομοτηνή και σε άλλες περιοχές. Και δεν είναι ότι κινδυνολογούμε. Είναι πραγματικότητα όλο αυτό. Όταν έχεις 300 και 400 αρνιά για σφάξιμο και χρειάζονται την ημέρα 5 τσουβάλια φύραμα, έχεις ένα κοστολόγιο γύρω στα 150 ευρώ την ημέρα. Πόσο να αντέξει ο κτηνοτρόφος να ταΐζει αυτά τα αρνιά που θα έπρεπε να τα δώσει από τα τέλη Νοεμβρίου – αρχές Δεκεμβρίου; Θα την περάσουμε «μέσα» (σε καραντίνα) και τα Χριστούγεννα και την Πρωτοχρονιά και το πρόβλημα είναι ότι δεν μπορούμε να σφάξουμε αρνιά. Τέλος, θα ήθελα να παρακαλέσω τους συναδέλφους που βγάζουν «κρυφά» τα ζώα τους έξω, να σταματήσουν να το κάνουν, ώστε αυτοί που μείναμε, να μπορέσουμε να σφάξουμε αρνιά και να επιστρέψουμε σε μια κανονικότητα και να μπορούμε να αγοράζουμε ζωοτροφές. Πρέπει να περάσουν αυτές οι 21 μέρες της καραντίνας, για να μπούμε ξανά σε έναν ρυθμό. Προχθές έσφαξαν ένα κοπάδι στα Κιμμέρια και χθες έσφαξαν στο Παλιό Όλβιο. Θα βγούμε του… χρόνου από την καραντίνα, μετά τα Θεοφάνεια, στην καλύτερη των περιπτώσεων και εάν δεν έχουμε κρούσματα. Αν έχουμε κρούσματα, θα «φάμε» και τον Γενάρη».

«ΤΙΠΟΤΑ ΑΚΟΜΗ ΑΠΟ ΑΠΟΖΗΜΙΩΣΕΙΣ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ»

Τέλος, αναφορικά με τις αποζημιώσεις, ο κ. Ψεμματάς σημείωσε ότι «ακόμη στην Ξάνθη δεν πήραμε τίποτα από αποζημιώσεις. Έδωσαν την πρώτη δόση στον Έβρο, αλλά στην Ξάνθη δεν έδωσαν ακόμη. Περιμένουμε να δώσουν κάτι τουλάχιστον μέχρι τα Χριστούγεννα. Ελπίζουμε ότι θα σκεφτούν πως και αυτοί οι άνθρωποι πρέπει να κάνουν γιορτές».