Αν. Χαρισίου: «Δεν συμφέρει μια τέτοια επένδυση στον τόπο μας – Συνεχίζουμε ως Όμιλος, να φροντίζουμε τα ημιάγρια άλογα της περιοχής»
Δυο ράντσα με άλογα, λειτουργούν στην Π.Ε Ξάνθης, το ένα εκ των οποίων κατά τους ανοιξιάτικους και τους καλοκαιρινούς μήνες, στην ορεινή περιοχή και το άλλο, καθόλη την διάρκεια της χρονιάς και με παράλληλες δραστηριότητες εστίασης – αναψυχής στο Μυρωδάτο, ενώ την ίδια ώρα, «φαίνεται» να παίρνει «σάρκα και οστά» ακόμη μια αντίστοιχη επένδυση, στην περιοχή της Αστυνομικής Σχολής.
Εντούτοις, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο ιδιοκτήτης αλόγων και αντιπρόεδρος του Ιππικού Ομίλου Κομοτηνής – Ξάνθης κ. Αναστάσιος Χαρισίου «δεν συμφέρει να επιχειρήσεις σε άλογα στην Ξάνθη». Ο ίδιος αναφέρεται και στις δράσεις του Ιππικού Ομίλου, ο οποίος συνεχίζει τόσο τις εκδρομές και τις εξορμήσεις με τα άλογα στο βουνό, όσο και την φροντίδα των ημιάγριων αλόγων σε Σταρούπολη και Ροδόπη, αφού συνεχίζεται και η σχετική σύμβαση με την Περιφέρεια ΑΜΘ.
«ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ ΝΑ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΣΕ ΑΛΟΓΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ – ΔΥΟ ΤΑ ΡΑΝΤΣΑ ΣΤΗΝ ΠΕΡΙΟΧΗ ΜΑΣ»
Αναλυτικότερα, ο κ. Χαρισίου, αναφέρθηκε στο επιχειρηματικό σκέλος της ενασχόλησης με άλογα ως εξής: «επιχειρηματικά, με τον πληθυσμό της Ξάνθης, την διαφορετικότητά του κλπ, δεν συμφέρει. Δεν βγαίνει και όσοι το επιχείρησαν έπεσαν «έξω». Προσωπικά, κρατώ τα άλογά μου, μόνον για προσωπική χρήση. Για το κέφι μου και για το χόμπι μου. Επιχειρηματικά δεν προσπάθησα ποτέ να κάνω τέτοιο βήμα, αλλά επειδή είχα την τύχη (σαν αρχιτέκτονας – μηχανικός) να στήσω όλες τις μονάδες που πήγαν να γίνουν επιχειρηματικές και τους έκανα τα κτιριακά, είδα ότι τον πρώτο καιρό είχαν μια άνοδο, πέρασε ένα αρκετό μέρος του πληθυσμού (και το είδε μια – δυο – τρεις φορές), αλλά μετά δεν ξαναπέρασε. Ιδιαίτερα για τα παιδιά, λόγω των αυξημένων υποχρεώσεων που έχουν, είναι λίγο δύσκολο να το ακολουθήσουν είτε στο κομμάτι το αθλητικό (αθλητική ιππασία) είτε στο κομμάτι το περιπατητικό. Δεν ασχολούνται ιδιαίτερα, γιατί έχουν κατειλημμένα όλα τους τα απογεύματα από φροντιστήρια, άλλες δραστηριότητες κλπ. Επιχειρηματικά, τουλάχιστον όσοι έχουν ασχοληθεί, δεν «βγήκαν». Εκτός αν το συνδυάσουν με άλλες δραστηριότητες. Νομίζω ότι ήδη κάποιος στην Ξάνθη επενδύει προς αυτήν την κατεύθυνση, με εστίαση και αναψυχή και ταυτόχρονα με άλογα (να τα έχουν ως τουριστικό προϊόν). Με παράλληλη δραστηριότητα, ίσως να γίνει κάτι. Αλλά είναι μια επένδυση που χρειάζεται αρκετά χρήματα, για να έχει μια παράλληλη δραστηριότητα, είτε αυτή αφορά σε εστιατόριο είτε σε αναψυκτήριο είτε σε ο,τιδήποτε άλλο. Σήμερα, τα Ράντσα είναι δυο νομίζω στην Ξάνθη. Ο ένας είναι στην ορεινή περιοχή (Σταυρούπολη) και ασχολείται περισσότερο την Άνοιξη και το Καλοκαίρι και άλλος στο Μυρωδάτο, που δραστηριοποιείται όλη την χρονιά και νομίζω ότι έχει και εστίαση – αναψυκτήριο. Οπότε πιθανόν να το συνδυάζει έτσι. Προσεχώς, είναι και αυτό που ακούστηκε ότι ανοίγει (κάπου κοντά στην Αστυνομική Σχολή) και θα έχει εστίαση – αναψυκτήριο και τα άλογα ως «ατραξιόν». Προσωπικά πάντως, επενδυτικά δεν το επιχείρησα ποτέ, καθώς έκανα και οικονομοτεχνικές μελέτες. Οπότε με βάση τις γνώσεις, επενδυτικά δεν «έβγαινε». Έχω τρία άλογα σήμερα, για το «κέφι» μου και φιλοξενώ και δυο ακόμη άλογα, δυο φίλων μου, που τα έχουμε παρέα εκεί για να περνά και η ώρα και για να τα φροντίζουμε εναλλάξ».
«ΣΥΝΕΧΙΖΟΝΤΑΙ ΟΙ ΔΡΑΣΤΗΡΙΟΤΗΤΕΣ ΤΟΥ ΙΠΠΙΚΟΥ ΟΜΙΛΟΥ ΚΟΜΟΤΗΝΗΣ – ΞΑΝΘΗ – ΦΡΟΝΤΙΖΟΥΜΕ ΚΑΙ ΤΑ ΗΜΙΑΓΡΙΑ ΑΛΟΓΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ»
Αναφορικά με τον Ιππικό Όμιλο Κομοτηνής – Ξάνθης, ο ίδιος σημειώνει ότι «έχει δραστηριότητες. Κατά καιρούς κάνουμε συναντήσεις, είτε την Πρωτοχρονιά είτε την Άνοιξη, βγαίνουμε βόλτες ημερήσιες ή διήμερες στο βουνό, ανταλλάσσουμε εμπειρίες με τα παιδιά της Κομοτηνής (έρχονται αυτοί ή πάμε εμείς). Επίσης έχουμε «αναλάβει» και δραστηριοποιούμαστε και με την Περιφέρεια, γιατί έχουμε πολλά άλογα σε ημιάγρια μορφή (στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης, στον Ίασμο, στην Κομοτηνή κλπ) και κατά καιρούς μας καλούν για κάποια από αυτά τα ζώα που κατεβαίνουν στον δρόμο ή κάνουν ζημιές ή φιλοξενούμε κάποιο τραυματισμένο άλογο κλπ. Υπάρχει μια σύμβαση με την περιφέρεια δηλαδή, για να τους βοηθούμε σε αυτό το κομμάτι. Συνεχίζουμε να παρέχουμε αυτήν την φροντίδα και μάλιστα λόγω κάποιων κανόνων που έχουν επιβληθεί από την ΕΕ, υπάρχει και ένα πρόγραμμα και στην Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και στην Αντιπεριφέρεια Κομοτηνής, που είμαστε υποχρεωμένοι (με την σύμβαση) να φροντίζουμε κάποια άλογα που εγκαταλείπονται, τραυματίζονται, κάνουν ζημιές στον κάμπο, έναντι μιας συμβολικής τιμής. Όσο μπορούμε βοηθούμε και προς αυτήν την κατεύθυνση».