Κατατέθηκε στη Βουλή η τροπολογία του υπουργού Ανάπτυξης Τάκη Θεοδωρικάκου σχετικά με τα ασφάλιστρα υγείας. Η τροπολογία αποτελεί παρέμβαση της κυβέρνησης «για τη διασφάλιση της ασφαλιστικής πίστης, τη σταθερότητα του ιδιωτικού ασφαλιστικού συστήματος και τους καταναλωτές, που δικαιούνται να απολαμβάνουν τις υπηρεσίες υγείας για τις οποίες έχουν πληρώσει».
Εκτός από τον νέο δείκτη της ΕΛ.ΣΤΑΤ. βάσει του οποίου θα υπολογίζονται τα ασφάλιστρα υγείας από 1ης/1/2026, με την τροπολογία οι ιδιωτικές επιχειρήσεις που παρέχουν ιατρικές υπηρεσίες θα πρέπει να δημοσιεύουν τιμοκατάλογο με τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους.
Νέος δείκτης από την ΕΛ.ΣΤΑΤ
Σύμφωνα με την τροπολογία, «η ετήσια αναπροσαρμογή ασφαλίστρων σε συμβάσεις ασφάλισης υγείας με διάρκεια μεγαλύτερη του 1 έτους (μακροχρόνιες) εξαρτάται από Ετήσιο Δείκτη Αναπροσαρμογής μακροχρόνιων ασφαλίσεων υγείας (ΕΔΑ) που δημοσιεύεται από την Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛ.ΣΤΑΤ.), τον μήνα Δεκέμβριο. Ο ΕΔΑ εφαρμόζεται από τον Ιανουάριο 2026.
Εξαίρεση αποτελούν οι συμβάσεις ασφάλισης υγείας στις οποίες δεν προβλέπεται αναπροσαρμογή ασφαλίστρων ή προβλέπεται σταθερή αναπροσαρμογή ασφαλίστρων.
Επιπλέον, οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών ασφάλισης υγείας θα ανακοινώνουν δημόσια τις αναπροσαρμογές ασφαλίστρων για κάθε προϊόν ασφάλισης υγείας που προσφέρουν, σε διακριτή σελίδα του ιστότοπου της επιχείρησης, με τίτλο «Αναπροσαρμογές ασφαλίστρων».
Τι αλλάζει στα νοσήλια
Εκτός όμως από τα ασφάλιστρα, η τροπολογία βάζει φρένο και στις αλόγιστες αυξήσεις στα νοσήλια. Όπως σημειώνεται, «οι επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών υγείας θα ανακοινώνουν δημόσια τις τιμές των παρεχόμενων υπηρεσιών τους, ιδίως για κάθε είδος ιατρικής νοσηλευτικής πράξης, που προσφέρουν στους καταναλωτές, καθώς και το ύψος αναπροσαρμογής της τιμής τους από αμέσως προηγούμενη τιμή. Η ανακοίνωση θα γίνεται με τη μορφή πίνακα – τιμοκαταλόγου, σε διακριτή σελίδα του ιστότοπου επιχείρησης τίτλο “Τιμές υπηρεσιών υγείας”».