Η ευλογιά προβάτων στον Δήμο Τοπείρου:
Τι λέει ο ίδιος στην «Θ»
Επιστολή στον πρωθυπουργό, στους υπουργούς, τους βουλευτές του νομού μας αλλά και στα κόμματα της αντιπολίτευσης, απέστειλε ο Δήμαρχος Τοπείρου κ. Θωμάς Μίχογλου, περιγράφοντας την τραγική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει οι κτηνοτρόφοι της περιοχής και ιδιαίτερα αυτοί του Δήμου Τοπείρου, πού έχασαν και συνεχίζουν να χάνουν το ζωικό τους κεφάλαιο στον «βωμό» των ζωονόσων και ιδιαίτερα της ευλογιάς. Ποιοι αντέδρασαν όμως και ποιοι από αυτούς ενδιαφέρθηκαν να επικοινωνήσουν με τον δήμαρχο, αλλά και ποιους αναμένει στο «ακουστικό» του; Στο ερώτημα απαντάει ο ίδιος μέσα από την «Θ», προχωρώντας μάλιστα σε περαιτέρω προτάσεις και ζητώντας την στήριξη του δήμου, για να… στηρίξει με τη σειρά του εκείνους που έχουν ζημιωθεί και επί της ουσίας έμειναν άνεργοι από τη μία μέρα στην άλλη.
«ΕΠΙΚΟΙΝΩΝΗΣΑΝ ΗΔΗ ΜΑΖΙ ΜΟΥ, ΚΟΜΜΑΤΑ ΤΗΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗΣ ΚΑΙ ΕΝΑΣ ΒΟΥΛΕΥΤΗΣ ΜΑΣ – ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΚΑΙ ΑΠΟ ΤΗΝ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ»
Αναλυτικότερα ο ίδιος αναφερόμενος στην ανταπόκριση (ή μη) της επιστολής-πρότασής του ανέφερε τα εξής: «εμείς έχουμε λάβει και απόφαση δημοτικού συμβουλίου πριν από μερικές μέρες για το θέμα αυτό. Θέλαμε να τονίσουμε περισσότερο το μεγάλο αυτό πρόβλημα που υπάρχει αυτή τη στιγμή στο δήμο μας. Διότι αυτή τη στιγμή έχουν θανατωθεί χιλιάδες πρόβατα και πολλοί άνθρωποι έχουν καταστραφεί. Άνθρωποι που σήμερα δεν έχουν να φάνε ή να στείλουν για να σπουδάσουν τα παιδιά τους. Με το σκεπτικό ότι το πρόβλημα θα εξαπλωθεί σε όλο το νομό μας, το θέμα πρέπει να το δει σοβαρά η κυβέρνηση αλλά και όλα τα πολιτικά κόμματα. Για αυτό δεν απευθυνόμαστε μόνο στην κυβέρνηση, στον πρωθυπουργό και στους υπουργούς. Στείλαμε επιστολές και σε όλα τα κόμματα του κοινοβουλίου. Πιστεύω ότι με τα τηλέφωνα που έχουμε δεχθεί από άλλα κόμματα (εκτός του κυβερνητικού), σε λίγες μέρες κάποιοι θα το κάνουν και θέμα – πιο σοβαρά- στην βουλή. Υπήρξε κάποια ανταπόκριση από κόμματα της αντιπολίτευσης. Μου τηλεφώνησαν αρκετοί και μάλιστα ζητούσαν και περαιτέρω στοιχεία. Το θέμα είναι πάρα πολύ σοβαρό. Δεν πρόκειται για μία μόνο οικογένεια αλλά για πολλές οικογένειες πληγέντων και ιδίως στον Δήμο Τοπείρου. Πρέπει να βρεθεί μία λύση. Το ζητούμενο είναι να αποζημιωθούν γρήγορα αυτοί οι άνθρωποι, ειδάλλως, θα κλείσουν σπίτια. Εμείς με τον τρόπο μας θέλουμε να πιέσουμε προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να βρεθεί μία λύση για αυτούς τους συμπολίτες μας που αποκλειστική εργασία τους ήταν η κτηνοτροφία. Οι ζωοτροφές που έχουν χρεωθεί και έχουν πληρωθεί, παραμένουν στο «αρχείο». Τι θα γίνουν αυτές οι ζωοτροφές; Ποιος θα τις πάρει; Η ζημιά είναι πολύ μεγάλη και είναι καθήκον μας – και ως δημοτικό συμβούλιο και ως δημότες – να κινήσουμε τις διαδικασίες και να βοηθήσουμε και εμείς προς την κατεύθυνση αυτή. Να ευαισθητοποιηθούν οι πολιτικοι, οι υπουργοί, οι βουλευτές, όλοι μαζί για να βρούμε λύση. Μακάρι να δώσουν στους δήμους τα κίνητρα για να βοηθήσουμε εμείς».
ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΜΕ ΕΝΑΝ ΒΟΥΛΕΥΤΗ… ΣΤΟΝ ΔΡΟΜΟ- ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΑΛΛΟΥΣ
Σε ερώτηση της «Θ» πως αντέδρασαν στην επιστολή- πρόσκληση οι τρεις βουλευτές-αποδέκτες της Ξάνθης, αλλά και τι άλλο προτείνεται από πλευράς του Δήμου Τοπείρου για την ανακούφιση των πληγέντων κτηνοτρόφων, ο κ. Μίχογλου ανέφερε: «Την επιστολή την στείλαμε προχθές και συναντήθηκα στον δρόμο με έναν βουλευτή, μιλήσαμε και μου είπε ότι το έχει υπόψιν του. Και μάλιστα είπε ότι θα κάνει και επερώτηση και θα το δει και με άλλους συναδέλφους του. Πρέπει να δουν στη βουλή τι θα γίνει με αυτό το πρόβλημα, γιατί πιστεύω ότι θα μεγαλώσει. Η νόσος μεταδίδεται με τον αέρα, ήρθε από έξω στο νομό μας, πέρασε στον Δήμο μας και εξαπλώνεται και σε άλλους δήμους. Πρέπει να βρουν λύσεις. Αυτή είναι η δουλειά αυτών των ανθρώπων. Με αυτή ζούσαν. Υπάρχουν άνθρωποι που τους έχουν σφάξει τα ζώα τους, δεν έχουν δουλειά και με παρακαλούν να βρουν δουλειά στο δήμο. Τους είπα ότι δεν μου δίνεται η δυνατότητα αυτή. Εν τέλει, ας δώσει η πολιτεία κίνητρα είτε για αυτούς είτε για τα παιδιά τους, ώστε έστω με συμβάσεις να δουλέψουν στον δήμο. Υπάρχουν τρόποι (1+1, Κοινωφελής Εργασία κλπ) για να βοηθήσουμε τους ανθρώπους αυτούς. Περιμένουμε να υπάρχει μία αντίδραση και από την κυβέρνηση. Χρειάζεται γρήγορη λύση. Πρέπει να ευαισθητοποιηθεί η κυβέρνηση και να δώσει λύση. Υπάρχουν ολόκληρες οικογένειες που ζουν από την κτηνοτροφία. Και δυστυχώς δεν δίνεται η δυνατότητα στους δήμους να δώσουμε μία οικονομική ενίσχυση, για να μπορέσουν να ανακουφιστούν δυο-τρεις μήνες μέχρι να βρεθεί μία λύση. Είναι άλλο να βοηθήσεις κάποιον που κάηκε το σπίτι του (για παράδειγμα) και άλλο αυτό. Η ζημιά είναι τεράστια. Χάθηκε το γάλα, χάθηκε το κρέας, χάθηκε η καθημερινότητα του κάθε κτηνοτρόφου που βιώνει αυτή την κατάσταση».