Οι πρώτοι «καρποί» από την επαναλειτουργία της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης

Θετικότατο το «πρόσημο»-Τι λέει στη «Θ» ο εκπρόσωπος των Αστυνομικών

Πολλαπλά θετικά πρόσημα τόσο σε οικονομικό όσο και σε κοινωνικό επίπεδο, έχουν αρχίσει ήδη να διαφαίνονται από το πρώτο δίμηνο της επαναλειτουργίας της Σχολής Δοκίμων Αστυφυλάκων Ξάνθης. Οι πρωτοετείς δόκιμοι, γίνονται κατά τις εξόδους τους, «ένα» με την τοπική κοινωνία, ενώ από την πλευρά της η επαναλειτουργία της σχολής προσφέρει παράλληλα και θέσεις εργασίας σε πολιτικό προσωπικό. Επιπλέον, η Ξάνθη γίνεται προορισμός και για τους συγγενείς και φίλους των δοκίμων από μακρινούς και κοντινούς τόπους καταγωγής, κάτι που αναμένεται να δούμε και ενόψει των καρναβαλικών εκδηλώσεων, αλλά ακόμη και κατά την επέτειο της 25ης Μαρτίου, που θα παρελάσουν οι δόκιμοι, εκτός απροόπτου. 

Στα ενθαρρυντικά νέα, συμπεριλαμβάνονται επίσης τόσο οι πληροφορίες για νέους (πρωτοετείς ) δόκιμους και την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, αν και ο αριθμός τους δεν θα είναι ικανός να μετακινήσει την δομή του ΠΡΟΚΕΚΑ, όσο και η «επιστράτευσή» τους, για να βοηθήσουν στην τήρηση μέτρων (κάποιοι εξ αυτών) κατά την διάρκεια των καρναβαλικών εκδηλώσεων που η επισκεψιμότητα στην Ξάνθη θα είναι στα ύψη.

«ΑΠΕΙΡΕΣ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΑΠΟΡΡΟΙΕΣ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΠΑΝΑΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΗΣ ΣΧΟΛΗΣ»

Στα παραπάνω αναφέρθηκε με δηλώσεις του στην «Θ», μετά από δική μας επικοινωνία, ο Πρόεδρος της Συνδικαλιστικής Ένωσης Αστυνομικών Ξάνθης κ. Π. Δροσίδης, επισημαίνοντας τα πολλά θετικά που ήδη προκύπτουν από την λειτουργία της Αστυνομικής Σχολής:  «οι θετικές απόρροιες προς την τοπική κοινωνία, είναι άπειρες. Το είχαμε πει από την αρχή και πλέον το βλέπουμε και το «βιώνουμε» όλοι. Κατ’ αρχήν, όποτε έχουν έξοδο οι δόκιμοι, παίρνουν ταξί για τα τους κατεβάσουν στο κέντρο, ενώ τις Παρασκευές κάποιοι που είναι από κοντινές πόλεις μισθώνουν λεωφορείο και πηγαίνουν σε αυτές. Αρκετοί όμως μένουν μέσα στη σχολή οπότε βγαίνουν τα απογεύματα και τα βράδια έξω κλπ. Σίγουρα λοιπόν, οι απόρροιες είναι μόνον θετικές και είναι πολλές. Οι δυο πρώτοι μήνες, ήταν – και το περιμέναμε – λίγο δύσκολοι γιατί ήταν πολύ ξαφνική η επαναλειτουργία. Αντιμετωπίζουμε κάποια μικρά προβλήματα, σε επίπεδο υλικοτεχνικού εξοπλισμού, μέσα στο Τμήμα Δοκίμων, αλλά όλα τα παλεύουμε γιατί έχουμε θέσει ως στοίχημα την συνέχιση λειτουργίας της Σχολής. Αυτό είναι που μας ενδιαφέρει και εμάς. Οι δόκιμοι βγαίνουν κάθε Τετάρτη μετά τις 15.00 έως και τις 21.00 – 22.00 το βράδυ και κάθε Παρασκευή, μετά το μεσημεριανό τους και έως και την Κυριακή. Κάποιοι από αυτούς, πηγαίνουν στα σπίτια τους, αλλά οι περισσότεροι παραμένουν στην Ξάνθη. Όσοι δεν έχουν υπηρεσίες στην Σχολή, βγαίνουν κανονικά, γυρνούν στην πόλη, πηγαίνουν για καφέ, για φαγητό, ενώ έχουν και κάποιες επισκέψεις από τους γονείς τους. Και βεβαίως η πρώτη θετική απόρροια είναι ότι απασχολούνται 14 νέοι πολίτες, ως πολιτικοί υπάλληλοι, στην Σχολή (μάγειρες, τεχνικοί, καθαρίστριες κλπ). Ενόψει του καρναβαλιού, θα έχουμε αρκετές επισκέψεις των γονιών τους, θα έχουμε τα ίδια τα παιδιά που θα «βιώσουν» το καρναβάλι μας από άλλη οπτική πλέον. Και επίσης, επειδή παλαιότερα οι δόκιμοι ενίσχυαν και την Αστυνομία της πόλης, εκείνες τις ημέρες, πιθανότατα να δούμε και κάποιους δόκιμους – πάντα προσεκτικά και έχοντας ως κύριο μέλημα την ασφάλειά τους –να λαμβάνουν κάποια μέτρα. Να πάρουν το «βάπτισμα του πυρός», γιατί κάποια στιγμή θα ξεκινήσει και η πρακτική τους εκπαίδευση σε άλλες πόλεις. Αυτό θα ζητηθεί και φυσικά θα είναι προς όφελος όλων, με την απαραίτητη προϋπόθεση βέβαια να μπορεί να μας εξασφαλίσει η Διοικήτρια της Σχολής ότι τα παιδιά είναι ικανά και δεν θα αντιμετωπίσουν κάποιο πρόβλημα. Βέβαια μιλάμε για απλά μέτρα τάξης, που θα αναλάβουν μαζί με εμάς. Και αυτό όμως, είναι μια σημαντικότατη βοήθεια».

«ΘΑ ΠΑΡΕΛΑΣΟΥΝ ΤΗΝ 25Η ΜΑΡΤΙΟΥ, ΕΚΤΟΣ ΑΠΡΟΟΠΤΟΥ»

Στο ερώτημα της «Θ» αναφορικά με το αν οι δόκιμοι θα παρελάσουν κατά τον εορτασμό της 25ης Μαρτίου στην Ξάνθη, ο ίδιος απαντά ότι «είναι ευχή όλων μας αυτό. Βέβαια, υπάρχουν κάποια πρωτόκολλα για αυτό. Νομίζω ότι θα το αποφασίσει ο Στρατός σε συνεννόηση με το Αρχηγείο μας. Θεωρώ όμως ότι, με τα σημερινά δεδομένα, θα συμμετέχουν, εκτός απροόπτου».

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ ΤΟΥ ΠΡΟΚΕΚΑ,-ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ ΓΙΑ 80 ΝΕΟΥΣ ΔΟΚΙΜΟΥΣ, ΤΗΝ ΕΠΟΜΕΝΗ ΧΡΟΝΙΑ»

Σε άλλο ερώτημα, αναφορικά με το αν επηρεάστηκε η λειτουργία της Σχολής, από την συνύπαρξη της με το ΠΡΟΚΕΚΑ αλλά και αναφορικά με το αν υπάρχουν πληροφορίες για νέους δοκίμους (πρωτοετείς) την επόμενη ακαδημαϊκή χρονιά, ο κ. Δροσίδης απαντά λέγοντας ότι «δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα. Είχε διασφαλιστεί ότι δεν θα υπάρξει κάποιο πρόβλημα από την συνύπαρξη των δυο υπηρεσιών. Είχαμε πει και παλαιότερα, ότι πρώτιστο μέλημά μας είναι να διασφαλίσουμε και την λειτουργία της μιας και την λειτουργία της άλλης υπηρεσίας, αλλά να λειτουργούν αυτόνομα και όσο το δυνατόν καλύτερα. Σίγουρα λοιπόν δεν υπάρχει κάποιο πρόβλημα, αλλά δεν παύει να είναι ένας «βραχνάς» το ότι μέσα στον ίδιο χώρο, υπάρχει μια φυλακή και από την άλλη ένα πανεπιστήμιο.  Μια σχολή. Για την επόμενη χρονιά, από όσο γνωρίζουμε τώρα, θα δεχθούμε νέους δοκίμους.Ο αριθμός όμως θα είναι τέτοιος που νομίζω ότι δεν θα απομακρυνθεί άμεσα το ΠΡΟΚΕΚΑ. Αλλά από την στιγμή που μπαίνει η σχολή της Ξάνθης στον «χάρτη» των σχολών, θεωρώ ότι θα μπορούμε – αν όχι την επόμενη, την μεθεπόμενη χρονιά – να διεκδικήσουμε την λειτουργία της σχολής, στο μέγιστο των δυνατοτήτων της. Μιλώντας με τα σημερινά δεδομένα, έχουμε ακούσματα για 80 νέους. Άρα θα μιλάμε για  230 δοκίμους (πρωτοετείς και δευτεροετείς, μαζί), οπότε φαίνεται να υπάρχει μια συνέχεια και από πλευράς του Αρχηγείου. Και αυτό είναι το «στοίχημα» που πρέπει να κερδίσουμε όλοι. Και η τοπική κοινωνία, αλλά και εμείς. Ότι θα συνεχίσουμε να λειτουργούμε την σχολή. Μας δίνουν ρεαλιστικές ελπίδες ότι θα έρθει ο αριθμός των 500 ατόμων και ότι θα έρθουν οι «εποχές» προ – ΠΡΟΚΕΚΑ. Όσο δηλαδή υπήρχε η σχολή και λειτουργούσε, όπως έπρεπε να λειτουργεί».

Τέλος, αξίζει να σημειωθεί ότι σύμφωνα με τον κ. Δροσίδη, δεν έχει μεταβληθεί ο αριθμός των δοκίμων (περίπου 150) στην σχολή, αφού τα «κενά» που δημιουργήθηκαν στην αρχή, αναπληρώθηκαν από επιλαχόντες.