Επανέρχεται με ανακοίνωσή της η Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης και αποφεύγοντας να αναφερθεί στην «ταμπακιέρα», ήτοι , στις επισημάνσεις της Περιφ. Δ/νσης Εκπ/σης ΑΜ-Θ, επικεντρώνει στο πάγιο αίτημα που δεν είναι απλά η επισκευή-βελτίωση του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου (το οποίο ειρήσθω εν παρόδω είναι ιδιωτικό), αλλά η κατασκευή ενός νέου-ολοκαίνουργιου σχολικού κτιρίου… Τόσο απλά! Λες και η κατασκευή νέων σχολικών κτιρίων με δημόσιο χρήμα, είναι ένα πρόβλημα που λύνεται με ένα απλό αίτημα μιας διαχειριστικής επιτροπής ενός ιδιωτικού σχολείου.
ΤΟ ΝΕΟ ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ ΤΟΥ ΜΕΙΟΝΟΤΙΚΟΥ ΣΧΟΛΕΙΟΥ
Θα θέλαμε να εκφράσουμε την απογοήτευσή μας για το γεγονός ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης δεν έχει υιοθετήσει έναν εποικοδομητικό διάλογο σχετικά με το ζήτημα του σχολικού κτιρίου του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης και το αίτημά μας για νέο σχολικό κτίριο και για το κτιριακό πρόβλημα εν γένει.
Δυστυχώς, στο Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης υπάρχουν και πάλι πολλές διαστρεβλώσεις. Επιπλέον, από τη δεύτερη ανακοίνωση που εξέδωσε σχετικά με το πρόβλημα του σχολικού μας κτιρίου, καθίσταται σαφές ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν έχει κατανοήσει την κατάσταση, το πρόβλημα και το αίτημά μας.
Θα θέλαμε να απαντήσουμε στους ισχυρισμούς που διατυπώνονται στο Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης και να αποσαφηνίσουμε ορισμένα ζητήματα:
1. Το κύριο και βασικό μας αίτημα ως Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης δεν είναι η βελτίωση του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου, αλλά η ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΝΟΣ ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ.
2. Αντιλαμβανόμαστε το έργο «Συντήρηση και Αισθητική Αναβάθμιση» του υφιστάμενου σχολικού κτιρίου ως ένα βήμα προς την κατεύθυνση της κατασκευής ενός ΝΕΟΥ ΣΧΟΛΙΚΟΥ ΚΤΙΡΙΟΥ, το οποίο αποτελεί το ουσιαστικό μας αίτημα.
3. Υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι το υφιστάμενο σχολικό μας κτίριο είναι χαρακτηρισμένο ως «Διατηρητέο». Στο πλαίσιο αυτό, η Σχολική Εφορεία έχει ήδη πραγματοποιήσει όλες τις επισκευές και εργασίες συντήρησης που ήταν εφικτές. Άλλωστε, στο Δελτίο Τύπου της 20ής Ιανουαρίου 2025, η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης δεν κάνει λόγο για εκτεταμένη ανακαίνιση και βελτίωση των κτιριακών υποδομών του σχολείου, αλλά για «Συντήρηση και Αισθητική Αναβάθμιση».
4. Όσον αφορά τους ισχυρισμούς για το παράρτημα του σχολείου μας, θεωρούμε σκόπιμο να υπενθυμίσουμε ότι το εν λόγω κτίριο, το οποίο βρίσκεται στην ίδια οδό με το κεντρικό σχολικό κτίριο, λειτουργεί από το 2017 και όχι από το 2020, όπως αναφέρεται στο Δελτίο Τύπου της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης. Είναι αξιοσημείωτο ότι οι αρμόδιοι, που στη διάρκεια της πρόσφατης επίσκεψής τους στο σχολείο μας ενοχλήθηκαν από μια τρύπα σε μια γυψοσανίδα και από τις επιγραφές που έγραψαν μαθητές στους τοίχους, ενώ δεν φαίνεται να ενοχλούνται από το γεγονός ότι εδώ και χρόνια εκατοντάδες μαθητές φοιτούν σε ένα σχολείο που απέχει πολύ από τις προδιαγραφές του 21ου αιώνα.
5. Παρεμπιπτόντως, αξίζει να αναφέρουμε ότι οι αίθουσες του παραρτήματος, το οποίο χαρακτηρίστηκε ως «τελευταίας τεχνολογίας σχολικό κτίριο», χωρίστηκαν με γυψοσανίδες για να δημιουργηθούν τέσσερις αίθουσες. Επιπλέον, από το 2019 έχουμε ζητήσει επανειλημμένα την τοποθέτηση ΠΡΟΚΑΤ αιθουσών στο παράρτημα, αλλά το αίτημά μας δεν έχει απαντηθεί.
6. Διαπιστώνουμε ότι η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης αναφέρεται στο ζήτημα της καταβολής ενοικίου προς τη Διαχειριστική Επιτροπή Μουσουλμανικής Περιουσίας Ξάνθης για το παράρτημα του σχολείου, παρόλο που δεν είναι αρμόδια για αυτό. Προφανώς, λόγω έλλειψης πληροφόρησης, παρέχει λανθασμένες πληροφορίες. Προτείνουμε να διεξάγουν μια μικρή έρευνα για να αποκτήσουν ακριβέστερη γνώση της παρούσας κατάστασης.
7. Όσον αφορά την κρατική χρηματοδότηση προς την Σχολική Εφορεία του σχολείου μας, ισχύουν όσα αναφέραμε στο προηγούμενο Δελτίο Τύπου μας. Επαναλαμβάνουμε ότι το 2024, από τον Δήμο Ξάνθης καταβλήθηκε στον τραπεζικό λογαριασμό της Σχολικής Εφορείας το ποσό των 15.966 ευρώ σε τέσσερις ισόποσες δόσεις (25/04/2024, 06/06/2024, 07/10/2024 και 10/12/2024). Όλα τα σχετικά έγγραφα και αποδείξεις πληρωμής έχουν κατατεθεί στον Δήμο Ξάνθης και στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ξάνθης. Δεν έχει υπάρξει «έκτακτη» πέμπτη δόση για το 2024, όπως ισχυρίζεται η Περιφερειακή Διεύθυνση Εκπαίδευσης, και μέχρι τις 3 Φεβρουαρίου 2025, δεν εμφανίζεται καμία τέτοια κατάθεση στον λογαριασμό μας.
8. Στην ανακοίνωση της Περιφερειακής Διεύθυνσης Εκπαίδευσης γίνεται αναφορά στη στήριξη του κράτους για τη μεταφορά των μαθητών, την καθαριότητα των σχολείων κ.λπ. Ωστόσο, αυτά ισχύουν για όλα τα σχολεία και όλους τους μαθητές, όχι αποκλειστικά για το Μειονοτικό Γυμνάσιο – Λύκειο Ξάνθης.
9. Σχετικά με την αναφορά στην «αμοιβαιότητα» και τη σύγκριση με τα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης, δεν είμαστε αρμόδιος φορέας για να απαντήσουμε. Ωστόσο, θα είχε ενδιαφέρον να μάθουμε αν, κατά την επίσκεψη κάποιου Έλληνα διπλωμάτη σε ένα μειονοτικό σχολείο της Κωνσταντινούπολης, οι Διαχειριστές του σχολείου έχουν το δικαίωμα να παρευρίσκονται στο σχολείο για να μπορέσουν να απαντούν σε τυχών ερωτήσεις σχετικά με την κατάσταση του σχολείου τους.
Τέλος, ως Σχολική Εφορεία του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης, δηλώνουμε ότι θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για το καλό του σχολείου μας και καλούμε για ακόμη μια φορά την πολιτεία και τους αρμόδιους φορείς να ασχοληθούν άμεσα με το αίτημά μας για την κατασκευή ενός νέου σχολικού κτιρίου.