Στην Ξάνθη σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ
«Τουφεκιά στον αέρα, το πόρισμα της Διακομματικής για την Θράκη», σημείωσε ο ίδιος
Στην Ξάνθη, βρέθηκε σήμερα ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ κ. Σωκράτης Φάμελος, συνοδευόμενος από τον Βουλευτή Δράμας και Τομεάρχη Εσωτερικών κ. Θεόφιλο Ξανθόπουλο και συναντήθηκε με την πρόεδρο και το Δ.Σ. του Επιμελητηρίου Ξάνθης, αλλά και με τους εργαζόμενους του Καζίνο Θράκης. Ο ίδιος, μετά το πέρας της περιοδείας του στην Ξάνθη και στην ευρύτερη περιοχή, παραχώρησε συνέντευξη τύπου, πλαισιωμένος από τον κ. Ξανθόπουλο αλλά και τον Συντονιστή της Ν.Ε ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης κ. Γρηγόρη Στογιαννίδη.
«ΕΚΠΕΜΠΟΥΜΕ ΕΘΝΙΚΟ ΣΗΜΑ ΚΙΝΔΥΝΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΜΘ»
Αναλυτικότερα ο κ. Φάμελος, τόνισε ότι το συμπέρασμα από την περιοδεία του είναι «μαζί με τους φορείς και τους πολίτες της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, εκπέμπουμε ένα εθνικό σήμα κινδύνου για την δημογραφική κατάρρευση και για τα σοβαρά θέματα των περιοχών της ΑΜ-Θ», χαρακτηρίζοντας ως αρνητικές και τις δύο όψεις στην Ξάνθη, δηλαδή τόσο στην επιχειρηματικότητα, όσο και στον τομέα εργασίας.
Αναφερόμενος στα βασικά προβλήματα που κατέγραψε στην Ξάνθη, έκανε λόγο μεταξύ άλλων για «χαμηλή αγοραστική δύναμη, αδυναμία όλων των κλάδων της οικονομίας να ανταπεξέλθουν στην ανάγκη της επιβίωσης , σοβαρά προβλήματα στο κτηνοτροφικό κεφάλαιο με τις ζωονόσους, σοβαρά προβλήματα στον αγροτικό τομέα αλλά και στη μεταποίηση και στο εμπόριο από τα κόστη ενέργειας, καυσίμων και τραπεζών και γενικά από την αλυσίδα χονδρεμπορίας μιας και τα καρτέλ σωρεύουν κέρδη αλλά δυστυχώς ούτε τα νοικοκυριά ούτε οι επιχειρηματίες μπορούν να επιβιώσουν».
Σε άλλο σημείο της συνέντευξης του, έκανε λόγο για «έλλειψη προγραμματισμού ανάπτυξης και κράτους δικαίου», ενώ δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην απουσία σιδηρόδρομου στην περιοχή.
«Νομίζω ότι στον τίτλο αυτόν, εμπεριέχεται όλη η πολιτική του κυρίου Μητσοτάκη τα τελευταία πέντε χρόνια. Πέντε χρόνια δεν έχει έρθει τρένο στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη. Ο κ. Μητσοτάκης έχει θέσει όλη την ΑΜΘ εκτός Ευρώπης και υποκριτικά βγαίνει φωτογραφίες στο φράχτη και μιλάει για τους ακρίτες με συμπόνια», τόνισε χαρακτηριστικά ο ίδιος.
«ΤΟΥΦΕΚΙΑ ΣΤΟΝ…ΑΕΡΑ ΤΟ ΠΟΡΙΣΜΑ ΤΗΣ ΔΙΑΚΟΜΜΑΤΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΘΡΑΚΗ»
Αναφερόμενος στο πόρισμα της διακομματικής επιτροπής για τη Θράκη, ο κ. Φάμελλος, υπογράμμισε μεταξύ άλλων ότι «ο κ. Μητσοτάκης, έχει επιλέξει να υποκρίνεται και να παραπλανεί την κοινωνία γιατί δεν τον ενδιαφέρει η ουσία αλλά μόνο η επικοινωνία», χαρακτηρίζοντας την διακομματική επιτροπή και το πόρισμα αυτής ως μία «υποκριτική διαδικασία της ΝΔ που παρέτεινε την αναμονή των πολιτών της Θράκης για κάτι καλύτερο για ένα διάστημα. Ήταν μία καλή δικαιολογία για να μη γίνει τίποτα», εξηγώντας ότι σε όλες τις συναντήσεις με τους φορείς, ανέκυψε ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, διαχειριστικός φορέας και δεσμευμένες χρηματοδοτήσεις για το πόρισμα της διακομματικής, κάνοντας επίσης λόγο για «μία τουφεκιά στον αέρα».
Επίσης ο ίδιος επισήμανε ότι με την ολοκλήρωση της περιοδείας, θα αναλάβει το κόμμα κάποιες πρωτοβουλίες, μέσα και έξω από τη βουλή για τα ζητήματα της ΑΜΘ, εξηγώντας ότι θα ζητήσει να γίνει συνεδρίαση της βουλής με αυτά τα θέματα και θα κληθούν οι φορείς.
«ΡΗΤΡΑ ΜΗΔΕΝΙΚΟΥ ΕΛΛΕΙΜΜΑΤΟΣ, ΓΙΑ ΚΤΗΝΟΤΡΟΦΟΥΣ ΚΑΙ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΠΟΥ ΖΗΜΙΩΝΟΝΤΑΙ ΑΠΟ ΑΠΡΟΒΛΕΠΤΑ ΓΕΓΟΝΟΤΑ»
Αναφορικά με την καταστροφή των κτηνοτρόφων από την ευλογιά στην περιοχή μας – κατόπιν σχετικής ερώτησης της «Θ» – και την αναμονή για αποζημιώσεις, ο κ. σημείωσε ότι «ήδη για το θέμα των ζωονόσων και στη συναντήσεις που κάναμε αυτό το διάστημα αλλά και στο αγροτικό πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ έχουμε καταθέσει την πρόταση, που ο ΣΥΡΙΖΑ έχει επεξεργαστεί εδώ και αρκετό καιρό, για την ρήτρα μηδενικού ελλείμματος. Όταν υπάρχουν εξωτερικά γεγονότα που δημιουργούν επιπτώσεις πού είναι απρόβλεπτες (κλιματική κρίση, ζωονόσοι, πυρκαγιές, πλημμύρες, ακραία άνοδος της θερμοκρασίας κ.α) η πολιτεία πρέπει να έχει την επάρκεια αλλά και την προετοιμασία ώστε να παρεμβαίνει σε έναν τόπο που πλήττεται με τη λογική και το κριτήριο την αρχή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος. Άρα να καλύπτεται το εισόδημα που χάνεται και να δίνεται η δυνατότητα να ξεκινήσει ξανά η επαγγελματική – οικονομική – κοινωνική – δραστηριότητα από το σημείο που την βρήκε η κρίση. Αυτή η πρόταση περιλαμβάνει και ένα ελάχιστο εισόδημα για την περίοδο που δεν ασκείται η δραστηριότητα και την αποκατάσταση του κεφαλαίου αλλά και την ζημία που έχουν σήμερα οι κτηνοτρόφοι, όταν υποχρεούνται να κρατήσουν τα κοπάδια τους εντός, άρα να τα θρέφουν και να τα συντηρούν με ένα επιπλέον κόστος».