Αιχμηρή ανακοίνωση- απάντηση της Περιφ. Δ/νσης Εκπ/σης σε «προβοκατόρικη» ανακοίνωση της Σχολ. Εφορείας του Μειονοτικού Γυμνασίου-Λυκείου Ξάνθης:
Η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης δηλώνουν – ορθώς – στην ανακοίνωση της 3/2/2025 ότι δεν είναι αρμόδιοι για να απαντήσουν «σχετικά με την αναφορά στην «αμοιβαιότητα» και τη σύγκριση με τα μειονοτικά σχολεία της Κωνσταντινούπολης».
Προφανώς επειδή δεν είναι αρμόδιοι, δεν γνωρίζουν την ορολογία της Συνθήκης της Λωζάνης.
Τα άρθρα 37 έως και 45 (Τμήμα Ε΄ «Προστασία των Μειονοτήτων») της Συνθήκης της Λωζάννης, η οποία κυρώθηκε με το Ν.Δ. «Περί κυρώσεως της εν Λωζάννη συνομολογηθείσης Συνθήκης περί Ειρήνης» (Α΄238/1923), ορίζουν το νομικό πλαίσιο για την προστασία των πληθυσμών που δεν συμπεριελήφθησαν στη Σύμβαση για την Ανταλλαγή των Πληθυσμών μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας.
Συγκεκριμένα, το άρθρο 2 της Σύμβασης Περί Ανταλλαγής Πληθυσμών αναφέρει τα εξής: «Δὲν θὰ περιληφθῶσιν εἰς τὴν ἐν τῷ πρώτῳ ἄρθρῳ προβλεπομένην ἀνταλλαγήν:
α) οἱ Ἕλληνες κάτοικοι τῆς Κωνσταντινουπόλεως, β) οἱ Μουσουλμᾶνοι κάτοικοι τῆς Δυτικῆς Θράκης. Θέλουσι θεωρηθῆ ὡς Ἕλληνες κάτοικοι τῆς Κωνσταντινουπόλεως, πάντες οἱ Ἕλληνες οἱ ἐγκατεστημένοι ἤδη πρὸ τῆς 30ῆς Ὀκτωβρίου 1918, ἐν τῇ περιφερείᾳ τῆς Νομαρχίας Κωνσταντινουπόλεως, ὡς αὕτη καθορίζεται διὰ τοῦ νόμου τοῦ 1912. Θέλουσι θεωρηθῆ ὡς μουσουλμᾶνοι κάτοικοι τῆς Δυτικῆς Θράκης, πάντες οἱ Μουσουλμᾶνοι οἱ ἐγκατεστημένοι ἐν τῇ περιοχῇ ἀνατολικῶς τῆς μεθορίου γραμμῆς τῆς καθορισθείσης τῷ 1913 διὰ τῆς Συνθήκης τοῦ Βουκουρεστίου».
Σύμφωνα λοιπόν με την Συνθήκη της Λωζάνης και τη Συνθήκη περί Ανταλλαγής Πληθυσμών, στην Θράκη αναγνωρίζεται μουσουλμανική μειονότητα και στην Κωνσταντινούπολη αναγνωρίζεται ελληνική μειονότητα. Ως εκ τούτου, στο μέλλον η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης, εφόσον σέβονται τη Συνθήκη της Λωζάνης, οφείλουν να χρησιμοποιούν και την αντίστοιχη ορολογία.
Αναμένουμε την ανακοινοποίηση στο ορθό του δελτίου τύπου της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου Λυκείου Ξάνθης με την αναγκαία διόρθωση και τη χρήση της σωστής ορολογίας, ήτοι «μειονοτικά σχολεία της Ελληνικής Μειονότητας της Κωνσταντινούπολης».
Ασφαλώς, εάν η Σχολική Εφορεία και ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης επιθυμούν να ενημερωθούν για την ιστορία και την κατάσταση των μειονοτικών σχολείων της ελληνικής μειονότητας της Κωνσταντινούπολης (αλλά και της Ίμβρου και της Τενέδου), οι υπηρεσίες του Υπουργείου Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού είναι στη διάθεσή τους.
Κατά τα λοιπά η ανακοίνωση της Σχολικής Εφορείας και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Μειονοτικού Γυμνασίου – Λυκείου Ξάνθης επιβεβαιώνει ότι η Σχολική Εφορεία συνειδητά δεν ασκεί τις αρμοδιότητές της και δεν υλοποιεί τα αναγκαία έργα συντήρησης και αναβάθμισης των διδακτηρίων προς όφελος των μαθητών και των εκπαιδευτικών.
Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ
ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΤΗΡΙΑ
ΜΑΡΙΓΟΥΛΑ ΚΟΣΜΙΔΟΥ