Κονάκι Μουζαφέρ: Πέρασαν 4 Δήμαρχοι, ξοδεύτηκαν ένα «κάρο» λεφτά και το κτίριο παραμένει… ντουβάρια σε μαύρα χάλια!

Προχειροδουλειές, γραφειοκρατία και «κόντρες» μεταξύ αυτοδιοικητικών οδηγούν την Ξάνθη ολοταχώς… προς τα πίσω!

Ξεκίνησε η επιδιόρθωση-ανακαίνισή του επί Δημαρχίας… Λάκη Στυλιανίδη και μετά την ολοκλήρωση των εργασιών παρέμεινε επί χρόνια αχρησιμοποίητο, με αποτέλεσμα να «ερημοποιηθεί» και πάλι να χρειάζεται και νέες παρεμβάσεις ώστε να αξιοποιηθεί. Υπάρχει όμως και μια πλούσια συνέχεια μέχρι σήμερα που δεν τιμά κανέναν αυτοδιοικητικό της Ξάνθης. Ο λόγος για το λεγόμενο «Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη»..

ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ

Πιο αναλυτικά, ήταν τον Ιούλιο του 2021,  όταν ο τότε Περιφερειάρχης ΑΜΘ κ. Χρήστος Μέτιος, επισκέφθηκε τον χώρο – συνοδευόμενος από τον τότε Αντιπεριφερειάρχη Ξάνθης κ. Κωνσταντίνο Κουρτίδη και τον τότε Δήμαρχο Ξάνθης κ. Μανώλη Τσέπελη – για να ανακοινώσει ένα έργο προϋπολογισμού 1,2 εκατομμυρίων ευρώ  για την δημιουργία και λειτουργία ενός Παιδικού Χώρου Πολιτισμού στο παλαιό αρχοντικό του «Μουζαφέρ Μπέη», αφού είχε προηγηθεί η δαπάνη αρκετών… εκατοντάδων χιλιάδων ευρώ για την αναστήλωσή του.

Σύμφωνα με τα όσα είχαν γίνει γνωστά τότε, επρόκειτο για την τη δημιουργία ενός παιδικού μουσείου όπου θα εκτίθενται αντικείμενα και παιχνίδια από διάφορες εποχές και περιοχές, τα οποία θα μπορούν να γνωρίζουν τα παιδιά τόσο με φυσικό τρόπο όσο και με ψηφιακό, μέσα από μία ηλεκτρονική πλατφόρμα εικονικής πραγματικότητας, φωτογραφίες, βίντεο και εφαρμογές.

Το έργο περιλάμβανε την προμήθεια και καταλογογράφηση των πολιτιστικών αντικειμένων που θα εκτίθενται, την ανάπτυξη του απαραίτητου λογισμικού για την ψηφιακή τους παρουσίαση, καθώς επίσης την προμήθεια του κατάλληλου ηλεκτρονικού εξοπλισμού, της επίπλωσης, του εκθεσιακού εξοπλισμού κ.ά.

ΚΑΙ ΑΝΑΔΟΧΟΣ ΤΟΝ ΔΕΚΕΜΒΡΙΟ ΤΟΥ 2023

Λίγο καιρό αργότερα και συγκεκριμένα στις 12/12/2023, στην τότε Οικονομική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης εγκρίθηκαν τα πρακτικά διενέργειας και αξιολόγησης προσφορών του ανοικτού ηλεκτρονικού διαγωνισμού και αναδείχθη ο ανάδοχος του προαναφερόμενου έργου.

ΣΤΙΣ 30/1/2025  Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΑΝΑΛΗΨΗΣ ΥΠΟΧΡΕΩΣΗΣ ΓΙΑ 1,2 ΕΚ. ΕΥΡΩ, ΑΛΛΑ….

Και μπορεί πριν μερικές ημέρες και συγκεκριμένα στις 30/01/2025 να αναρτήθηκε η σχετική απόφαση ανάληψης υποχρέωσης (από την νυν διοίκηση του Δήμου Ξάνθης) για την έγκριση της δαπάνης και την διάθεση πίστωσης του ποσού των 1.226.608,00 €  για την πληρωμή ισόποσης δαπάνης  τον Παιδικό Χώρο Πολιτισμού, εντούτοις ο εξοπλισμός δεν μπορεί να τοποθετηθεί αφού το κτίριο χρειάζεται συντήρηση.

…Η ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΤΗΣ ΜΕΙΖΟΝΟΣ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ, «ΦΡΕΝΑΡΕΙ» ΚΑΙ ΤΗΝ ΜΕΛΕΤΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ

Μια συντήρηση που επίσης έχει «σκαλώσει», αφού η μελέτη για αυτή, συμπεριλαμβάνονταν στην Προγραμματική του Δήμου Ξάνθης με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ξάνθης (ανάμεσα σε άλλα έργα), η οποία βρίσκεται εδώ και κάποιες εβδομάδες στην Αποκεντρωμένη Διοίκηση Μακεδονίας – Θράκης, ύστερα από προσφυγή της μείζονος αντιπολίτευσης για ένα εκ των έργων που συμπεριλαμβάνονταν σε αυτή και συγκεκριμένα για μέρος της αγροτικής οδοποιίας στους οικισμούς της Λεύκης και του Λαμπρινού.

Κάτι που επιβεβαιώνει μιλώντας στην «Θ», ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος, ο οποίος παράλληλα σημειώνει με έμφαση ότι «η συντήρηση του κτιρίου, για την τοποθέτηση του εξοπλισμού, έπρεπε να προβλεφθεί παράλληλα από τότε».

«ΕΓΙΝΕ ΠΡΟΣΦΥΓΗ ΑΠΟ ΤΗΝ ΑΝΤΙΠΟΛΙΤΕΥΣΗ – ΘΑ ΜΕΛΕΤΟΥΣΑΜΕ ΤΗΝ ΣΥΝΤΗΡΗΣΗ – ΑΥΤΟ ΕΠΡΕΠΕ ΝΑ ΓΙΝΕΙ ΑΠΟ ΤΟΤΕ»

Αναλυτικότερα, ο ίδιος εξήγησε ότι «η χρηματοδότηση ήταν από το Υπουργείο (σ.σ. σημειώνεται ότι αφορούσε σε πρόγραμμα ΕΣΠΑ) για τον εξοπλισμό του κτιρίου, ώστε το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη να γίνει Παιδικός Χώρος Πολιτισμού. Έγινε ο διαγωνισμός, βγήκε ο ανάδοχος, αλλά το κτίριο δεν είναι κατάλληλο για να δεχθεί αυτόν τον εξοπλισμό. Έτσι έχουμε συνεννοηθεί πριν μπει ο εξοπλισμός, να γίνει η συντήρηση του κτιρίου. Για να κάνουμε την συντήρηση του κτιρίου, κάναμε μια προγραμματική με τον Αναπτυξιακό Οργανισμό του Δήμου Ξάνθης, μαζί με άλλα έργα, αλλά έγινε προσφυγή από την μείζονα αντιπολίτευση ως προς την προγραμματική που πήγαμε να υπογράψουμε. Σε αυτή την προγραμματική συγκαταλέγονταν επίσης και κάποια έργα αγροτικής οδοποιίας και η πλατεία της Σταυρούπολης. Για το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη, θα γίνονταν κάποια μελέτη Η/Μ και μια μελέτη συντήρησης του κτιρίου, για να εγκατασταθεί η προμήθεια του εξοπλισμού. Η μελέτη για την συντήρηση, θα  αναδείξει και το κόστος, που θα πληρώσει ο Δήμος Ξάνθης. Το 1,2 εκ. ευρώ αφορά στο έργο που είχε η προηγούμενη Δημοτική Αρχή βγάλει σε διαγωνισμό, για την προμήθεια εξοπλισμού για Παιδικό Μουσείο, στο κτίριο του Μουζαφέρ Μπέη. Αλλά για να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός, έπρεπε να κάνουμε μια μελέτη συντήρησης του κτιρίου, καθώς το κτίριο έχει χρόνια να ανοίξει. Με το «μάτι», αντιλαμβάνεται κανείς ότι πολλά χάλασαν. Ευτυχώς το κτίριο δεν παίρνει νερά κλπ, αλλά χρειάζεται βάψιμο, συντήρηση, «συμμάζεμα» για να τοποθετηθεί ο εξοπλισμός. Το κόστος της συντήρησης θα καλυφθεί από τον Δήμο Ξάνθης για να παραλάβει μετά τον εξοπλισμό και να γίνει ο Παιδικός Χώρος Πολιτισμού.   Και σήμερα, με την προσφυγή της μείζονος αντιπολίτευσης, στην ουσία καθυστερεί το έργο. Αν και κανονικά, όταν η τότε διοίκηση έκανε τον διαγωνισμό για την προμήθεια του εξοπλισμού, έπρεπε να ξεκινήσει και τον διαγωνισμό για την συντήρηση. Που θα τα έβαζε; Αφού προορίζονταν για το Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη. Πήγε κανείς να ελέγξει το κτίριο και την κατάστασή του; Τώρα θα δούμε τι θα πει η Αποκεντρωμένη. Ζήτησαν εξηγήσεις, δώσαμε απαντήσεις και περιμένουμε να πάρουμε την έγκριση (γιατί ζητήσαμε έγκριση) για την προγραμματική. Επαναλαμβάνω όμως ότι όλα αυτά έπρεπε να γίνουν ταυτόχρονα, από τότε που δόθηκε η χρηματοδότηση για τον εξοπλισμό».

ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ «ΠΕΤΑΜΕΝΑ» ΚΑΙ ΑΚΟΜΗ…ΤΙΠΟΤΑ

Αξίζει να σημειωθεί κλείνοντας ότι το εν λόγω Κονάκι του Μουζαφέρ Μπέη είχε συντηρηθεί πλήρως και επί Δημαρχίας του κ. Μιχαήλ Στυλιανίδη, ενώ έγιναν παρεμβάσεις και στον περιβάλλοντα χώρο αλλά και εντός του χαμάμ, λόγω ενδείξεων υγρασίας (2011-2012). Το βασικότερο ωστόσο συμπέρασμα που ανακύπτει από το εν λόγω ρεπορτάζ, αφορά στο ότι δόθηκαν ξανά και ξανά πάρα πολλά χρήματα για την αναστήλωση, συντήρηση και επαναλειτουργία του – ως Παιδικός Χώρος Πολιτισμού – αλλά ακόμη και σήμερα, παραμένει στα «αζήτητα»!