![avgo](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/avgo-696x522.jpg)
Με αφορμή τα τεκταινόμενα στη Σαντορίνη….
Αντ. Κορωναίος: «Πριν από… 18 εκατομμύρια χρόνια η τελευταία έκρηξη ηφαιστείου στην ΑΜ-Θ»
«Ότι έχει κωνικό σχήμα, δεν είναι και ηφαίστειο», λέει ο ίδιος
Στην επικαιρότητα, για ακόμη μία φορά, οι συζητήσεις γύρω από τις σεισμογενείς περιοχές και τα «ρήγματα», με αφορμή την ανησυχητική σεισμική δραστηριότητα στις Κυκλάδες. Σε ότι αφορά όμως το νησί της Σαντορίνης, υπάρχουν και επιπρόσθετες προσεγγίσεις των επιστημόνων, για την αλληλουχία των σεισμών σε σχέση με τα παρακείμενα ηφαίστεια της περιοχής. Κατά πόσο δηλαδή μπορεί να ενεργοποιηθεί ένα γειτονικό ηφαίστειο μετά από μία ή περισσότερες σεισμικές δονήσεις…
ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΤΟ «ΑΥΓΟ»…
Η συζήτηση αυτή όμως φέρνει στην επιφάνεια και το θέμα της ύπαρξης γενικότερα ηφαίστειων ανά την επικράτεια και φυσικά και στην περιοχή της Ξάνθης. Κατά πόσον αυτά θα μπορούσαν να ενεργοποιηθούν κάποια στιγμή και ποιες θα ήταν οι συνέπειες για τους ανθρώπους και το περιβάλλον;
Οι παλαιότεροι Ξανθιώτες μεγάλωσαν με διάφορα ακούσματα για το ύψωμα «Σταύρος Τσακίρης», το γνωστό σε όλους μας «ΑΥΓΟ» που δεσπόζει στα Βορειοδυτικά της πόλης.
Οι περισσότεροι θεωρούν ότι πρόκειται για ένα ανενεργό ηφαίστειο -προφανώς λόγω σχήματος- το οποίο ενδεχομένως κάποια στιγμή μπορεί να ενεργοποιηθεί. Κατά πόσο όμως αυτό αποτελεί μια πραγματικότητα ή είναι ένας μύθος;
Η «Θ» έκανε μια μικρή έρευνα και ζήτησε την άποψη του καθηγητή Πετρολογίας -Γεωχημείας στο Γεωλογικό Τμήμα του ΑΠΘ κ. Αντώνη Κορωναίου.
Ο ίδιος ξεκαθαρίζει ότι «δεν υπάρχει καμία ηφαιστειότητα» στην περιοχή μας, εξηγώντας ότι «στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπάρχει πραγματικά μαγματική δραστηριότητα που αφορά σε έναν μεγάλο «πλουτωνίτη», δηλαδή κάτι που έγινε σε 18 χλμ βάθος και έχει ηλικία 50 εκατομμύρια χρόνια, σημειώνοντας παράλληλα πως «ο,τι έχει σχήμα κωνικό, δεν είναι και… ηφαίστειο». Κλείνοντας, χαρακτηρίζει «εντυπωσιακά» τα πετρώματα και τα ορυκτά της περιοχής μας, επί των οποίων «ασκούνται» και οι φοιτητές Γεωλογίας του ΑΠΘ, κάθε χρόνο.
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/santorini.jpg)
«ΚΑΜΙΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΞΑΝΘΗ ΚΑΙ ΣΤΗΝ ΑΜΘ ΓΕΝΙΚΟΤΕΡΑ – ΤΑ ΝΕΟΤΕΡΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑΚΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ, ΕΙΝΑΙ 18 ΕΚ. ΕΤΩΝ»
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/koroneos.png)
Αναλυτικότερα, ο κ. Κορωναίος, ανέφερε στην «Θ» τα εξής «αν δούμε έναν χάρτη της Ελλάδος, όπου σημειώνονται τα πλουτωνικά και ηφαιστειακά πετρώματα, σε όλη την Ελλάδα καλύπτεται περίπου το 10% και ίσως και λίγο παραπάνω. Ειδικότερα στην Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, υπάρχει πραγματικά μαγματική δραστηριότητα, αλλά αυτά πρέπει να τα βάζουμε στον χρόνο. Στα πετρώματα της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης (ξεκινώντας από την Δράμα και μέχρι την Θράκη) υπάρχει ένας πολύ μεγάλος πλουτωνίτης. Κάτι δηλαδή που έγινε στα 18 χλμ βάθος και έχει ηλικία 50 εκατομμύρια χρόνια και υπάρχουν ηφαιστειακά πετρώματα. Το νεότερο που υπάρχει είναι 18 εκατομμυρίων ετών. Αυτό είναι «ηφαιστειότητα». Όπου και αν πάμε, θα βρούμε τέτοια πετρώματα. Είναι άλλο όμως το «βλέπω ένα ηφαιστειακό πέτρωμα» και άλλο το «υπάρχει ένα ηφαίστειο». Ναι! Υπήρχαν δεκάδες ίσως ηφαίστεια σε αυτή την περιοχή που λέμε σήμερα Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, αλλά από 18 μέχρι 28 εκατομμύρια χρόνια πριν. Τα νεότερα ηφαιστειακά πετρώματα είναι 18 εκατομμυρίων ετών».
«Ο,ΤΙ ΕΧΕΙ ΣΧΗΜΑ ΚΩΝΙΚΟ, ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ ΚΑΙ… ΗΦΑΙΣΤΕΙΟ»
Αναφορικά με το «Αυγό» της Ξάνθης, ο ίδιος εξήγησε ότι «αυτό υπάρχει εκεί που ήταν και το μεταλλείο του μολυβδαινίτη (από όπου έβγαζαν το μολυβδαίνιο), είχε κάτι στοές για μαγνητίτη κλπ, πηγαίνοντας για τα Κιμμέρια. Ο,τι έχει ένα σχήμα κωνικό, δεν είναι ηφαίστειο. Μια τέτοια παραφιλολογία, υπήρχε κάποτε και για τον Χορτιάτη. Αν δει κανείς μια φωτογραφία ενός ηφαιστειακού βουνού και του Χορτιάτη, θα δει ότι δεν έχει τέτοια πετρώματα. Ας μην το συγχέουμε με την Σαντορίνη. Στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης, έχει να δημιουργηθεί ηφαιστειακή δραστηριότητα 18 εκ. χρόνια».
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/Stavroupoli-xanthis-petromata-1024x385.jpg)
«ΕΝΤΥΠΩΣΙΑΚΑ ΤΑ ΠΕΤΡΩΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΑ ΟΡΥΚΤΑ ΠΑΝΩ ΑΠΟ ΤΗΝ ΞΑΝΘΗ, ΑΛΛΑ ΚΑΜΙΑ ΣΧΕΣΗ ΜΕ ΕΝΕΡΓΑ ΗΦΑΙΣΤΕΙΑ»
Κλείνοντας, ο κ. Κορωναίος, αναφέρθηκε και στις επισκέψεις του στην περιοχή μας, σημειώνοντας ότι «εμείς ερχόμαστε στην περιοχή της Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κάθε χρόνο. Τώρα για δυο ασκήσεις του 1ου και του 2ου έτους, ενώ παλαιότερα η κάθε μια από αυτές τις ασκήσεις γίνονταν τρεις φορές. Φέρνουμε δηλαδή τους φοιτητές κάθε χρόνο, γιατί είναι εντυπωσιακά τα πετρώματα, τα ορυκτά κλπ πάνω από την Ξάνθη. Αλλά όλο αυτό δεν έχει καμία σχέση με ενεργά ηφαίστεια».