![karta-ergasias1](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/karta-ergasias1.jpg)
Κ. Τριανταφυλλίδης: «Επίπονη η μετάβαση, αλλά… πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα οι επιχειρήσεις»
Να «χτυπάνε κάρτα», καλούνται από την 1η Μαρτίου και οι εργαζόμενοι στον τουρισμό και στην εστίαση, κάτι που ήδη ισχύει για εκείνους που εργάζονται στο λιανεμπόριο και στην βιομηχανία τους τελευταίους μήνες.
Στο νέο σύστημα καταγραφής και οργάνωσης του χρόνου εργασίας θα ενταχθούν περίπου 50.000 επιχειρήσεις που στη διάρκεια του έτους απασχολούν 700.000 εργαζόμενους πλήρους και μερικής απασχόλησης.
Για μια «επίπονη μετάβαση», κάνει λόγο μιλώντας στην «Θ» ο γνωστός Νομικός – Οικονομολόγος στην Ξάνθη κ. Κωνσταντίνος Τριανταφυλλίδης, ενώ παράλληλα αναφέρεται στα πλεονεκτήματα αλλά και τα μειονεκτήματα από την εφαρμογή του εν λόγω μέτρου. Ο ίδιος ξεκαθαρίζει παράλληλα ότι οι επιχειρήσεις στον τουρισμό και στην εστίαση θα πρέπει να προσαρμοστούν άμεσα, ενώ χαρακτηρίζει ως «επικίνδυνα» τα «εικονικά χτυπήματα», που εγκυμονούν τσουχτερά πρόστιμα.
«ΕΠΙΠΟΝΗ Η ΜΕΤΑΒΑΣΗ, ΚΙΝΔΥΝΟΙ ΓΙΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ, ΑΛΛΑ…»
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΤΡΙΑΝΤΑΦΥΛΛΙΔΗΣ-removebg-preview.png)
Πιο αναλυτικά ο κ. Τριανταφυλλίδης, εξήγησε στην «Θ» ότι «έχουμε αλλαγή τοπίου όσον αφορά στις δηλωτικές υποχρεώσεις των επιχειρήσεων για την απασχόληση των εργαζομένων. Αυτό θα προκαλέσει – κατά αρχήν – σίγουρα μια αναστάτωση στις επιχειρήσεις γιατί μιλάμε για έναν άλλο τρόπο οργάνωσης. Η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας ισχύει εδώ και ενάμιση χρόνο σε άλλους τομείς, όπως το εμπόριο, η βιομηχανία, οι υπηρεσίες σεκιούριτι κλπ. Η κυβέρνηση, ορθώς κατά την γνώμη μου, άφησε τελευταίους τους κλάδους του τουρισμού και της εστίασης, γιατί εκεί είναι και τα μεγάλα προβλήματα και θα υπάρχει και μεγαλύτερη αναστάτωση στις επιχειρήσεις, γιατί όλοι γνωρίζουμε ότι οι δυο αυτοί κλάδοι έχουν πολύ συχνές αλλαγές και πολύ άτακτα ωράρια, όσον αφορά στην απασχόληση των εργαζομένων. Όμως εκεί είναι και η μεγάλη παθογένεια της αγοράς, από την άλλη όψη του ίδιου νομίσματος. Αυτοί είναι δηλαδή οι κλάδοι στους οποίους οι εργαζόμενοι χρειάζονται την μεγαλύτερη προστασία και εκεί – τελικά – αποσκοπεί και η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Προκειμένου, κατά αρχήν, να προστατευθούν οι εργαζόμενοι. Κατά δεύτερον, όταν όλα αυτά ολοκληρωθούν, θα μιλάμε και για μια ψηφιοποίηση – απλοποίηση των διαδικασιών. Αυτό όμως θα αργήσει να γίνει. Η μετάβαση θα είναι επίπονη για τις επιχειρήσεις και προφανώς θα υπάρχουν και αυξημένοι κίνδυνοι για πρόστιμα».
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/servitoros-640x411-1.jpg)
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/KAMARIERA-005-1024x683.jpg)
«ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΑΡΜΟΣΤΟΥΝ ΑΜΕΣΩΣ ΟΙ ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ – ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΑ ΤΑ… ΕΙΚΟΝΙΚΑ ΧΤΥΠΗΜΑΤΑ»
Επίσης, ο ίδιος τόνισε ότι «ήταν αίτημα της αγοράς να κλείσει η προηγούμενη τουριστική περίοδος και στην επόμενη (αυτή που θα ανοίξει φέτος) να ενεργοποιηθεί η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας. Θεωρώ ότι κάνουν κακό, βέβαια, οι παρατάσεις, γιατί όσο δίνονται παρατάσεις θα φτάσουμε στην «καρδιά» της τουριστικής περιόδου και εκεί θα είναι ακόμη πιο δύσκολες οι καταστάσεις. Το δεδομένο είναι ότι οι επιχειρήσεις πρέπει να προσαρμοστούν αμέσως. Να κάνουν δηλαδή αμέσως την εγκατάσταση του απαραίτητου λογισμικού και να δώσουν αμέσως στους εργαζόμενους το barcode προκειμένου να «χτυπούν» την κάρτα τους σε κάθε είσοδο και έξοδο. Το καλό είναι ότι το πρώτο διάστημα υπάρχει ανοχή από τις αρχές. Δεν πειράζει δηλαδή αν κάτι γίνει λάθος, αλλά θα πρέπει όλοι να εκπαιδευτούμε επάνω σε αυτήν την νέα κατάσταση, γιατί όταν θα έρθουν τα πρόστιμα, θα είναι αργά για να μαθαίνουμε διαδικασίες. Συνεπώς θα πρέπει αμέσως οι λογιστές των επιχειρήσεων να τις εντάξουν στο σύστημα Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας και να ξεκινήσουν οι εργαζόμενοι να κάνουν τα «χτυπήματα» σε κάθε είσοδο και έξοδο. Προφανώς – γιατί παρατηρείται αυτό στην αγορά – τα εικονικά «χτυπήματα», είναι κάτι πάρα πολύ επικίνδυνο και εκεί προφανώς θα υπάρχει το πρόστιμο των 10.500 ευρώ, σε περίπτωση επιτόπιου ελέγχου. Διότι εκεί δεν μιλάμε για μια παράλειψη, δηλαδή για το «ξέχασα να δηλώσω», αλλά για μια ψευδή ρητή δήλωση. Ο νόμος εκεί είναι αυστηρός και πρέπει να είναι αυστηρός. Είναι άλλο πράγμα μια παράλειψη και άλλο πράγμα η ψευδής δήλωση».
«ΚΑΝΟΝΙΚΑ ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ ΣΕ ΛΙΑΝΕΜΠΟΡΙΟ ΚΑΙ ΒΙΟΜΗΧΑΝΙΑ, ΑΛΛΑ ΠΙΟ ΟΜΑΛΑ ΕΚΕΙ ΤΑ ΠΡΑΓΜΑΤΑ»
Αναφορικά με την Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας που λειτουργεί ήδη στο λιανεμπόριο και στην βιομηχανία, ο ίδιος υπογράμμισε ότι «δόθηκε ένα μεγάλο διάστημα αναμονής για την προσαρμογή των επιχειρήσεων. Τα πρόστιμα, τους πρώτους μήνες, δεν επιβάλλονταν. Πλέον οι έλεγχοι γίνονται κανονικά και αφορούν στους δυο αυτούς κλάδους σίγουρα εδώ και αρκετούς μήνες. Ωστόσο εκεί υπάρχουν πιο σταθερά ωράρια και νομίζω ότι είναι πιο ομαλά τα πράγματα. Είναι συγκεκριμένοι οι εργαζόμενοι και συγκεκριμένα τα ωράρια των καταστημάτων. Το θέμα είναι η εστίαση και ο τουρισμός όπου υπάρχουν πολύ συχνές εναλλαγές».
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/Psifiaki-karta-APE-1024x681.jpg)
«ΚΑΙ ΟΙ ΘΕΤΙΚΕΣ ΣΥΝΕΠΕΙΕΣ…»
Κλείνοντας, ο κ. Τριανταφυλλίδης σημείωσε ότι «πέρα από την προστασία των εργαζομένων, που είναι ο πρώτος στόχος, όταν η Ψηφιακή Κάρτα Εργασίας υλοποιηθεί και «τρέχει» ομαλά, θα απαλλάξει τις επιχειρήσεις από την υποβολή κάποιων εντύπων που αφορούν στις αλλαγές ωραρίων, στις υπερωρίες κλπ. Εφόσον υπάρχει το «χτύπημα» και η πληροφορία, δεν θα χρειάζεται υποβολή έξτρα εντύπου. Θα διευκολύνει, σε δεύτερο στάδιο, όταν όλα τακτοποιηθούν. Τέλος, ένα δεύτερο πλεονέκτημα είναι ότι η κυβέρνηση μελετά την μείωση των ασφαλιστικών εισφορών επί των υπερωριών, από την στιγμή που θα δηλώνονται και περισσότερες. Και ήδη έχει αποδείξει η εμπειρία ότι οι επιχειρήσεις δηλώνουν περισσότερες υπερωρίες μετά την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας (προφανώς κρύβονταν πολλές από αυτές μέχρι τώρα και η Ψηφιακή Κάρτα τις αποκαλύπτει). Συνεπώς εφόσον δηλώνονται περισσότερες υπερωρίες, μπορεί και το ταμείο του ΕΦΚΑ να κάνει ένα «σκόντο» στην χρέωση των ασφαλιστικών εισφορών. Να έχουμε δηλαδή μείωση κόστους ασφαλιστικών εισφορών για τις υπερωρίες. Αυτό είναι σαν ένα ταμειακό «μπόνους» που θα δοθεί στις επιχειρήσεις από την εφαρμογή της Ψηφιακής Κάρτας Εργασίας».