Μόνον 12 κτηνίατροι στην Π.Ε Ξάνθης που… συνταξιοδοτούνται προσεχώς!

Και ενώ οι ζωονόσοι εξαφανίζουν το ζωικό κεφάλαιο της περιοχής μας…

Ν. Φωτεινιάς: «Λείπουν συνολικά 50-55 άτομα από την ΠΑΜΘ»

Σε 24ωρη προειδοποιητική απεργία, κατήλθαν χθες οι κτηνίατροι του δημοσίου στην ΑΜΘ, στο πλαίσιο της πανελλαδικής κινητοποίησης του κλάδου, διεκδικώντας άμεση στελέχωση των υπηρεσιών τόσο με κτηνιάτρους όσο και με βοηθητικό προσωπικό αλλά και την χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας.

Την εικόνα των κτηνιατρικών υπηρεσιών της περιφέρειας μας, την ίδια ώρα που παραμένουν σε πρώτο πλάνο οι ζωονόσοι όπως η ευλογιά των αιγοπροβάτων, που εξαφάνισε ένα συντριπτικά μεγάλο ζωικό κεφάλαιο, περιγράφει στην “Θ” ο Προϊστάμενος της Κτηνιατρικής Υπηρεσίας ΑΜΘ κ. Νίκος Φωτεινιάς.

«12 ΑΤΟΜΑ ΣΤΗΝ Π.Ε ΞΑΝΘΗΣ, ΑΛΛΑ…ΣΕ ΔΕΚΑ ΧΡΟΝΙΑ ΘΑ ΕΧΟΥΝ ΒΓΕΙ ΟΛΟΙ ΣΕ ΣΥΝΤΑΞΗ»

Πιο αναλυτικά ο ίδιος εξηγεί τους λόγους της υποστελέχωσης της κτηνιατρικής υπηρεσίας λέγοντας πως: «αυτήν την στιγμή, λόγω της μνημονιακής πολιτικής – από το 2011 – η Περιφέρεια δεν μπήκε σε κάποιο ειδικό καθεστώς και δυστυχώς οι κτηνιατρικές υπηρεσίες έχουν αποδυναμωθεί όλα αυτά τα χρόνια. Οι προσλήψεις ήταν ελάχιστες και αυτό το λέω  χωρίς να θέλω να θίξω τις περιφερειακές διοικήσεις που υπήρχαν κατά καιρούς, αφού προσπαθούσαν αλλά πάντα οι αιτήσεις τους σταματούσαν στο Υπουργείο Οικονομικών. Τι να το κάνουμε όταν ζητούσαν 150 άτομα για να στελεχώσουν την Περιφέρεια και εγκρίνονταν 45. Πάντα γίνονταν περικοπές από το Υπ. Οικονομικών χωρίς να υπάρχει κάποιο ειδικό καθεστώς για τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, καθώς η Θράκη, είναι τα σύνορα όχι μόνον ανατολικά από την Τουρκία, αλλά και από την Βουλγαρία (αποδείχθηκε λόγω της αφρικανικής πανώλης των χοίρων). Χρειάζονται ισχυρές κτηνιατρικές υπηρεσίες με κτηνιατρικό προσωπικό που να μπορεί να ανταπεξέλθει σε όλα αυτά που φορτώνεται από την νομοθεσία (διοικητικά, οικονομικά κ.α) κάτι που δυστυχώς όλα αυτά τα χρόνια  ατόνησε. Ο Β. Έβρος, έχει 3 κτηνιάτρους (1 με άδεια μητρότητας), ο Ν. Έβρος έφτασε 5 μόνιμους κτηνιάτρους χωρίς να υπάρχει βοηθητικό προσωπικό (ή υπάρχει ελάχιστο) και με 1 κτηνίατρο στην Σαμοθράκη. Επίσης, ένα μεγάλο ποσοστό εξαγωγών γίνεται στην Καβάλα όπου επίσης δεν έχει κτηνιάτρους. Τα τελευταία τρία χρόνια άρχισαν να προσλαμβάνονται εκεί και από 2 που ήταν έγιναν 5 – ευτυχώς – οι συνάδελφοι.

Η Ξάνθη, αυτήν την στιγμή έχει 12 άτομα, αλλά όλοι αυτοί έχουν μπει με διαγωνισμό που υπήρχε από το 2000 έως το 2005. Έχουν μεγαλώσει σε ηλικία όλοι αυτοί οι άνθρωποι και όταν δεν υπάρχει το διοικητικό και το βοηθητικό προσωπικό, επιφορτίζονται και όλα τα διοικητικά – οικονομικά. Στην Ροδόπη, όπως είπα και στον κ. Περιφερειάρχη, υπάρχουν 5 κτηνίατροι στην Νομαρχία, για να «τρέξουν» 2 στους κτηνοτρόφους, ενώ έπρεπε να συμβαίνει το ακριβώς αντίθετο.

Και στην Ξάνθη, πέρα από τους κτηνιάτρους είναι ελάχιστο το βοηθητικό προσωπικό. Όλοι ζητούν κτηνιατρικό αλλά και βοηθητικό προσωπικό, διότι φανταστείτε ότι σε 10 χρόνια, αυτοί οι 12 κτηνίατροι στην Ξάνθη, θα έχουν φύγει με σύνταξη. Ήδη από του χρόνου θα ξεκινήσουν κάποια άτομα και μέσα σε μια δεκαετία, η Ξάνθη θα έχει ερημώσει. Αυτό χρειάζεται μια διαδοχή. Θα πρέπει δηλαδή να προσληφθούν νέοι κτηνίατροι και να μάθουν την δουλειά. Αν δεν υπάρχει μια διαδοχή, θα δημιουργηθεί πρόβλημα σε όλη την κτηνιατρική νομοθεσία, γιατί για ένα διάστημα (3-4 χρόνια) ένας νέος υπάλληλος μαθαίνει την νομοθεσία, που δεν είναι απλά μια νομοθεσία ενός μόνον νοσήματος. Υπάρχουν χιλιάδες νόμοι που πρέπει να διεκπεραιωθούν από τους συναδέλφους και ελάχιστοι είναι αυτοί που γνωρίζουν όλους τους νόμους αυτήν την στιγμή και κοντά στους παλιούς πρέπει να μάθουν και οι καινούριοι.

«ΛΕΙΠΟΥΝ 50-55 ΑΤΟΜΑ ΣΗΜΕΡΑ ΑΠΟ ΤΙΣ ΚΤΗΝΙΑΤΡΙΚΕΣ ΥΠΗΡΕΣΙΕΣ ΤΗΣ ΑΜΘ»

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «Αυτήν την στιγμή, σε επίπεδο Περιφέρειας, υπάρχουν 41 κτηνίατροι και 25 κενές οργανικές θέσεις, ενώ υπάρχουν 25 άτομα βοηθητικό προσωπικό και 30 κενές οργανικές θέσεις. Λείπουν τουλάχιστον 50-55  άτομα, συνολικά, από την περιφέρεια στις κτηνιατρικές υπηρεσίες. Γιατί δεν είναι δυνατόν, για παράδειγμα, να δίνεις στον γιατρό του νοσοκομείου όλη την διοικητική δουλειά, όλη την διεκπεραίωση, με τα οικονομικά του νοσοκομείου και να ζητάς να έχεις γιατρούς σε εξωτερικά ιατρεία, χειρουργεία και επείγοντα. Αυτό κάνουμε εμείς αυτήν την στιγμή και ελάχιστοι κτηνίατροι είναι στο πεδίο, ενώ θα έπρεπε να συμβαίνει το ανάποδο».

«ΝΑ ΜΑΣ ΧΟΡΗΓΗΘΕΙ ΤΟ ΑΥΤΟΝΟΗΤΟ ΕΠΙΔΟΜΑ– ΔΙΑΤΡΕΧΟΥΜΕ ΣΟΒΑΡΟΥΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥΣ»

Αναφορικά με την χορήγηση επιδόματος ανθυγιεινής και επικίνδυνης εργασίας, ο κ. Φωτεινιάς σημείωσε ότι «δυστυχώς, το 2011 με την μνημονιακή πολιτική αφαιρέθηκε. Έχουν συγκροτηθεί βέβαια επιτροπές που μας έχουν εντάξει στο «ανθυγιεινό», ωστόσο το Υπουργείο τον τελευταίο χρόνο μας γέμισε με υποσχέσεις ότι θα το πάρουμε τον Σεπτέμβριο, τον Νοέμβριο, τον Δεκέμβριο, τον Ιανουάριο κ.ο.κ, αλλά εμείς δεν έχουμε δει κάτι τέτοιο. Σύμφωνα με την επιτροπή εργασίας είμαστε ενταγμένοι, αλλά ποτέ δεν έχει γίνει κάτι από την πολιτεία. Και αυτό δυσκολεύει ακόμη περισσότερο γιατί ο ΥΠΑΑΤ λέει ότι εμείς στις Περιφέρειες θα το πάρουμε, αλλά εμείς είμαστε υπάλληλοι του ΥΠΕΣ. Θα πρέπει δηλαδή να συνδράμουν δύο ή τρία υπουργεία για να μας χορηγηθεί το αυτονόητο. Όταν το διεκδικήσαμε αυτό με δικαστική προσφυγή, καταθέσαμε ο καθένας τις ασθένειές μας. Έχουν κολλήσει πάρα πολλοί συνάδελφοι μελιταίος, υπάρχουν γυναίκες που έχουν κολλήσει μελιταίο και έχουν αποβάλλει, έχουν σπάσει τα πλευρά και τα χέρια πολλών συναδέλφων και επιβεβαιωμένα είναι επαγγελματικά νοσήματα. Είναι δυνατόν μια γυναίκα να φτάνει στον 6ο μήνα κύησης, να προκαλείται αποβολή και να μην αντιλαμβάνονται ότι είναι από επαγγελματική νόσο; Τι περισσότερο πρέπει να πούμε δηλαδή για να καταλάβουν τι κινδύνους διατρέχουμε; Εμείς ζητούμε την άμεση χορήγηση του επιδόματος και την επάνδρωση των υπηρεσιών – σε πανελλαδικό επίπεδο φυσικά – για να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σε όλα αυτά που ζητά η πολιτεία αλλά και οι κτηνοτρόφοι μας. Γιατί έχοντας κτηνιατρική υπηρεσία, θα δημιουργηθούν και γερές κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις. Δεν μπορεί ο άλλος να δημιουργήσει κτηνοτροφία, αν δεν έχει τον κτηνίατρο δίπλα του».