![laspias_potamos](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/laspias_potamos.png)
Με αφορμή τις φωτιές στις καλαμιές γύρω από αυτόν…
Μια ακόμη φωτιά, σημειώθηκε το περασμένο Σάββατο στην περιοχή του Ποταμίσκου Λασπία (Τσάμουρλου), σε καλαμιές. Ένα συχνό φαινόμενο τόσο για το συγκεκριμένο Ποτάμι που αποτελεί «πηγή ζωής» για τους αγρότες, διαδραματίζοντας μάλιστα διπλό «ρόλο», όσο και για την ευρύτερη περιοχή, σύμφωνα με πληροφορίες της «Θ».
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/Πυρκαγιά-ALBATROS-Κως.jpg)
Πόσο σημαντικός όμως είναι αυτός ο ποταμός που διαρρέει μία μεγάλη αγροτική περιοχή; Κατά πόσο έχει «διορθωθεί» σήμερα η κατάσταση που επικρατούσε την εποχή που βιομηχανικά απόβλητα (από κάποιες βιομηχανίες της εποχής) εξέβαλλαν στα νερά του;
Σε όλα τα παραπάνω απαντά μέσα από την «Θ», ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, ο οποίος μάλιστα εξηγεί τους λόγους για τους οποίους ο Λασπίας είναι διπλά σημαντικός.
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/POTISMA-XWRAFIA.jpg)
«ΠΗΓΗ ΖΩΗΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΑΝΤΙΠΛΗΜΜΥΡΙΚΟ ΕΡΓΟ, Ο ΛΑΣΠΙΑΣ ΠΟΤΑΜΟΣ»
![](https://www.thraki.com.gr/wp-content/uploads/2025/02/ΔΑΛΑΤΣΗΣ1-removebg-preview.png)
Αναλυτικότερα, ο κ. Δαλάτσης, επισήμανε στην «Θ» ότι «βλέπω και εγώ φωτιές κατά καιρούς. Να πούμε ότι το κανάλι αυτό εξυπηρετεί σε δυο περιπτώσεις. Δηλαδή και σαν αποστραγγιστικό (τα νερά από αποστραγγιστικά κανάλια καταλήγουν εκεί, σε περιπτώσεις που έχουμε έντονες βροχοπτώσεις και πλημμύρες) , από την μια, αλλά και σαν μέσο άρδευσης (το Καλοκαίρι) των χωραφιών που αρδεύονται μέσα από ΤΟΕΒ ή με κάποιες αντλίες. Μεταφέρεται νερό σε χωράφια στα χωριά Μάγγανα, Μυρωδάτο, Εράσμιο κλπ. Οπωσδήποτε η χρήση του είναι πολύ σοβαρή και στην μια περίπτωση (ως αντιπλημμυρικό έργο) και στην άλλη περίπτωση αφού μπορούμε και αρδεύουμε. Αναφορικά με το φαινόμενο να βλέπουμε συχνά – πυκνά φωτιές, το βλέπω και εγώ από μακριά αλλά δεν ξέρω για ποιο λόγο πάει κάποιος και βάζει φωτιά εκεί. Εκτιμώ όμως ότι ένας αγρότης – ειδικά αυτήν την εποχή – δεν έχει λόγο να πάει και να βάλει φωτιά. Είναι σαφώς «πηγή ζωής». Και ευτυχώς τώρα δεν υπάρχουν καταστάσεις με βιομηχανικά απόβλητα. Εξάλλου δεν έχουν μείνει και εργοστάσια πλέον, οπότε δεν νομίζω να υπάρχουν. Αυτή η κατάσταση, νομίζω ότι έχει εκλείψει σήμερα. Παλαιότερα υπήρχαν τέτοια θέματα. Ο Λασπίας πάντως είναι σημαντικός και τον Χειμώνα για την αντιπλημμυρική προστασία (γιατί καταλήγουν εκεί πολλά κανάλια) και αρδεύει σημαντικό μέρος των χωραφιών της περιοχής».