Μητροπολίτης Ξάνθης: Να μην γίνουν τα «Τέμπη», για «εμφύλιες» καταστάσεις

Με αφορμή τα καλέσματα και τα αντί-καλέσματα, στις κινητοποιήσεις της 28ης Φεβρουαρίου…

«Ενότητα, συγχώρηση, προσευχή – Ειρήνη Υμίν», σημειώνει ο ίδιος στην «Θ»

«Ειρήνη ημίν!» Αυτή είναι η νουθεσία με πολλαπλά μηνύματα που χρησιμοποιεί – με παρέμβασή του στην «Θ» – ο Μητροπολίτης Ξάνθης και Περιθεωρίου κ. Παντελεήμων, αναφερόμενος στην τάση διχασμού των Ελλήνων, με αφορμή τις κινητοποιήσεις για το τραγικό δυστύχημα των Τεμπών στις 28/2.

Ένα γεγονός για το οποίο θα πρέπει να αποδοθούν σωστά οι ανάλογες ευθύνες, αλλά δυστυχώς – σε κάποιες περιπτώσεις- πολιτικοποιείται. Την ίδια στιγμή στο διαδίκτυο κυκλοφορούν αφίσες για κάλεσμα σε συμμετοχή στις κινητοποιήσεις αλλά και «αντι- αφίσες» με κάλεσμα για μη συμμετοχή, που καλλιεργούν περισσότερο ένα κλίμα «εμφυλίου πολέμου», παρά ένα ειρηνικό κλίμα, που με ομοψυχία θα έπρεπε να επιζητεί την γρήγορη απόδοση της Δικαιοσύνης. 

«ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ ΑΦΟΡΜΗ ΓΙΑ «ΕΜΦΥΛΙΟ» ΚΑΙ ΝΑ ΜΗΝ ΤΟ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΗΣΕΙ ΚΑΝΕΙΣ ΓΙΑ ΑΛΛΟΥΣ ΣΚΟΠΟΥΣ»

Αναλυτικότερα, ο Μητροπολίτης μας επισήμανε στην «Θ», τα εξής:

«Θα πρέπει να σεβαστούμε κατά αρχήν τον πόνο των ανθρώπων. Αυτό είναι το πρώτιστο. Και εκείνο που χρειάζεται, είναι να προσευχηθούμε για να αναπαύσει ο Θεός τις ψυχές εκείνων των παιδιών. Τα περισσότερα ήταν παιδιά που γύριζαν από τις διακοπές των Απόκρεων στις Σχολές τους και δεν έφτασαν ποτέ στον προορισμό τους. Να παρακαλέσουμε λοιπόν τον Θεό να αναπαύσει τις ψυχές τους και να δώσει παρηγοριά και υπομονή στους γονείς, στα αδέρφια, στους συγγενείς τους. Και αυτό να μην γίνει αφορμή για έναν «εμφύλιο πόλεμο» μεταξύ μας. Βέβαια, όπου υπάρχουν ευθύνες για παραλείψεις, τα αρμόδια όργανα να αποδώσουν τις ευθύνες σε εκείνους που ευθύνονται. Αλλά θα πρέπει να επικρατήσει στον λαό μας, μια ομοψυχία, μια ενότητα. Δηλαδή, το γεγονός αυτό, το δυστύχημα των Τεμπών, να μην μας διχάσει. Και να μην χρησιμοποιήσει κανείς αυτό το γεγονός για άλλους σκοπούς».

«ΕΝΟΤΗΤΑ, ΣΥΓΧΩΡΗΣΗ, ΠΡΟΣΕΥΧΗ – ΕΙΡΗΝΗ ΥΜΙΝ»

Επίσης, ο ίδιος σημείωσε ότι «είναι όντως ένα τραγικό, γεγονός. Εμείς θα κάνουμε το Τρισάγιο εκείνη την ημέρα, θα μνημονεύσουμε τα ονόματα των παιδιών, αλλά από εκεί και πέρα, ενόψει και της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, που είναι μια περίοδος προσευχής, μετανοίας και συγχωρήσεως, θα πρέπει ο ένας να δώσει το χέρι στον άλλον. Και πρώτα, όλοι μας, να σεβαστούμε τον πόνο των οικογενειών που έχασαν τα παιδιά τους. Και το να αποδοθούν ευθύνες όπου υπάρχουν, ναι! Αλλά να το αφήσουμε αυτό στα αρμόδια όργανα να το κάνουν. Εμείς όμως, να είμαστε ενωμένοι. Γιατί η αδυναμία το λαού μας, όχι μόνον του Ξανθιώτικου λαού, αλλά όλου του Ελληνικού λαού, είναι ότι εύκολα διχαζόμαστε. Και όσες φορές διχαστήκαμε, θρηνήσαμε συμφορές. Και όσες φορές ήμασταν ενωμένοι, μεγαλουργήσαμε. Αυτό να το έχουμε υπόψιν μας. Αυτό είναι και το μήνυμα της Εκκλησίας και η δική μου η ευχή. Ενότητα, συγχώρηση, προσευχή και ενόψει των Αγίων Ημερών που βρίσκονται μπροστά μας. Ειρήνη υμίν!»