
Ιδιαίτερα επιτυχημένη η εκδήλωση του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων Ν. Ξάνθης
Π. Γαβριηλίδης: Παραμένει ζωντανό το πνεύμα του Μ. Αλεξάνδρου στην κεντρική Ασία»
Ανοιχτή για όλους η φωτογραφική έκθεση μέχρι το Σάββατο
Στου «Μεγαλέξανδρου τα χνάρια» ξεναγήθηκαν το πρωί της περασμένης Κυριακής, όσοι παραβρέθηκαν στο Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης όπου εγκαινιάστηκε η έκθεση φωτογραφίας του κ. Πάρι Γαβριηλίδη, ο οποίος ταξίδεψε 32 μέρες στα βάθη της Ασίας και αποτύπωσε με τον φακό του, τα «βήματα» του μεγάλου Στρατηλάτη, με κορωνίδα του μεγάλου ταξιδιού (22.000 χιλιομέτρων) την συνάντησή του με έναν απόγονο των Στρατιωτών του Μεγαλέξανδρου.
Η ΖΩΗ ΤΟΥ ΜΕΓΑΛΟΥ ΣΤΡΑΤΗΛΑΤΗ ΚΑΙ Ο ΥΠΕΡΔΡΑΣΤΗΡΙΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΣΥΝΤΑΞΙΟΥΧΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΣΙΟΥ
Ιδιαίτερο ενδιαφέρον, παρουσίασαν οι ομιλίες της εκδήλωσης – που συνδιοργάνωσαν ο Σύλλογος Συνταξιούχων του Δημοσίου του Ν. Ξάνθης και ο Δήμος Ξάνθης – από τον κ. Χρήστο Γράβαλο, Φιλόλογο, Πτυχιούχο Αρχαιολογίας και πρόεδρο του Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου Ν. Φθιώτιδας και του ίδιου του περιηγητή κ. Πάρι Γαβριηλίδη.
Ξεχωριστή και η συμμετοχή του Φιλολόγου – Συγγραφέα – Ποιητή κ. Θανάση Μουσόπουλου, που απήγγειλε το βραβευμένο ποίημα, «Μέγας Αλέξανδρος, ο ανίκητος γιος του Φιλίππου και του Άμμωνα Δια».
Χαιρετισμούς, απεύθυναν η πρόεδρος του Συνταξιούχων του Δημοσίου του Ν. Ξάνθης κ. Άννα Μπαλτζοπούλου, ο Μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων, ο πρόεδρος της ΠΟΠΣ κ. Ηλίας Ηλιόπουλος και ο εκπρόσωπος του Δημάρχου Ξάνθης (και πρόεδρος του Ν.Τ ΑΔΕΔΥ Ξάνθης) κ. Χαράλαμπος Ευστρατίου, οι οποίοι στάθηκαν ιδιαίτερα στο άοκνο έργο του δραστήριου Συλλόγου Συνταξιούχων του Δημοσίου και ιδιαίτερα της Προέδρου κας Άννας Μπαλτζοπούλου.
Ο ΕΚΔΟΤΗΣ ΤΗΣ «Θ» ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΗΣ ΤΗΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
Την εκδήλωση συντόνισε, προσεγγίζοντας με ιδιαίτερη σοβαρότητα και διακριτικότητα το θέμα, ο Εκδότης και Διευθυντής της «Θ», Δημοσθένης Καμαρίδης, ενώ η έκθεση, στο φουαγιέ του Δημοτικού Αμφιθεάτρου, θα διαρκέσει έως τις 29 Μαρτίου.
«Ο Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΣ ΕΙΝΑΙ…ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΤΗΝ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΑΣΙΑ»
Σε δηλώσεις του, στην «Θ» ο περιηγητής και κεντρικός εισηγητής της εκδήλωσης κ. Πάρις Γαβριηλίδης, επισήμανε ότι «είναι μια έκθεση που έγινε μετά από ένα ταξίδι 22.000 χιλιομέτρων, 32 ημερών, την Άνοιξη του 2023 στην κεντρική Ασία. Το ταξίδι αυτό ήταν πολύ μεγάλο και περιελάμβανε «τον δρόμο του μεταξιού», «τα βήματα του Μ. Αλεξάνδρου» και την διάβαση του Παμίρ (το Παμίρ είναι η οροσειρά που χωρίζει την Κίνα και την κεντρική Ασία). Πήγαμε και στο Καζακστάν για δυο Γκουλάγκ της εποχής Στάλιν. Αυτό που θέλω να πω με την έκθεση για τον Μέγα Αλέξανδρο είναι ότι ο Μέγας Αλέξανδρος στις χώρες αυτές είναι ζωντανός. Δεν υπάρχει άνθρωπος που να μην τον γνωρίζει με το όνομα του. Και όχι μόνον τον γνωρίζουν, αλλά δίνουν από τότε μέχρι και σήμερα στα παιδιά τους το όνομα Ισκαντέρ (που σημαίνει βασιλιάς, εννοώντας τον Αλέξανδρο). Επισκεφθήκαμε, όπως είδατε και στον χάρτη, τα μέρη του Αλεξάνδρου (Σαμαρκάνδη, Αλεξάνδρεια επί του Ώξου, Αλεξάνδρεια η Εσχάτη, Λίμνη του Μεγάλου Αλεξάνδρου). Το μήνυμα της έκθεσης είναι ότι ο Μ. Αλέξανδρος στην κεντρική Ασία, το «πέρασμά» του και ο «μύθος» του είναι ζωντανοί. Αυτό θέλω να περάσω στο κοινό και θα ήθελα με κάποιο τρόπο, η Ελλάδα να ξεκινήσει κάποιες πολιτιστικές επαφές με αυτές τις χώρες, γιατί οι άνθρωποι αυτοί τον Αλέξανδρο τον έχουν πάρα πολύ ψηλά».
«ΣΥΝΑΝΤΩΝΤΑΣ ΑΠΟΓΟΝΟΥΣ ΤΩΝ ΣΤΡΑΤΙΩΤΩΝ ΤΟΥ Μ. ΑΛΕΞΑΝΔΡΟΥ»
Με ιδιαίτερη συγκίνηση ο κ. Γαβριηλίδης αναφέρθηκε στη συνάντηση που είχε με έναν απόγονο στρατιωτών του Μ. Αλεξάνδρου και όπως χαρακτηριστικά ανέφερε στην «Θ»: «Η κορωνίδα του ταξιδιού ήταν η συνάντηση με έναν απόγονο των στρατιωτών του Μεγάλου Αλεξάνδρου. Αυτό ήταν απίστευτο. Και μιλάμε για το Παμίρ (που είναι μια τεράστια οροσειρά, 50 φορές σαν την Πίνδο) και για διάφορα σπαρμένα χωριά. Εκεί βρήκαμε ένα χωριό όπου μας είπαν ότι θα συναντήσουμε κάποιον απόγονο. Όταν ο ξεναγός μας του είπε ότι «έρχονται δυο Έλληνες να σε συναντήσουν» και συνειδητοποίησε ότι είμαστε από την χώρα του Αλεξάνδρου, μας έκανε την πιο δυνατή αγκαλιά. Δεν έχω νιώσει πιο δυνατή αγκαλιά».
Η όλη εκδήλωση και η έκθεση ενθουσίασε το κοινό και τους πολλούς προσκεκλημένους του Συλλόγου Πολιτικών Συνταξιούχων του Δημοσίου από «αδελφούς» συλλόγους απ’ όλη την Ελλάδα.





































