Αλλάζει όψη η πλ. Ελευθερίας και η ευρύτερη περιοχή

Σε ένα «επίπεδο» Ηρώο και Μνημείο – Ανάπλαση της οδ. Μπρωκούμη και σημεία της 28ης Οκτωβρίου και 40 Εκκλησιών

Σκέψεις και για πεζοδρόμηση μέρους της 28ης Οκτωβρίου-Οι μελέτες και τα έργα που «τρέχουν»…

-Μιλά στην «Θ», ο Αντιδήμαρχος Τεχν. Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, Κ. Παπαδόπουλος

Σε ένα «επίπεδο» το Ηρώο της Ξάνθης και το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού, αλλάζοντας πλήρως την σημερινή εικόνα της πλατείας Ελευθερίας. Επίσης, ανάπλαση της οδού Μπρωκούμη (με ποδηλατόδρομο), μέρους της 28ης Οκτωβρίου αλλά και σε μέρος της 40 Εκκλησιών. Και όλα αυτά, συνοδευόμενα από θέσεις στάθμευσης, νησίδα και φωτισμό. Αυτά περιλαμβάνει η μελέτη για την ανάπλαση της ευρύτερης περιοχής της Πλατείας Ελευθερίας που παρελήφθη προσφάτως από την Δημοτική Επιτροπή του Δήμου Ξάνθης.

Επόμενο «βήμα» η υποβολή των τεχνικών δελτίων για την έγκριση της χρηματοδότησης, όπως εξηγεί μιλώντας στην «Θ», ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης κ. Κυριάκος Παπαδόπουλος.

Επιπλέον, ο ίδιος αναφέρεται και στην οδό 12 Αποστόλων, τονίζοντας ότι δεν περιλαμβάνεται σύμφωνα με το νέο ΣΒΑΑ, αλλά και στο σχέδιο να πεζοδρομηθεί μέρος του δρόμου της 28ης Οκτωβρίου, από την συμβολή της με τον οδό Τσιμισκή και έως την κεντρική πλατεία της Ξάνθης. Κάτι για το οποίο ωστόσο δεν υπάρχει κάτι συγκεκριμένο, αφού – όπως σημειώνει ο κ. Παπαδόπουλος – είναι ήδη πολλά τα «ανοιχτά μέτωπα» και παράλληλα λίγα τα άτομα που στελεχώνουν τις Τεχνικές Υπηρεσίες.

«ΣΕ ΕΝΑ ΕΠΙΠΕΔΟ ΗΡΩΟ ΚΑΙ ΜΝΗΜΕΙΟ ΣΤΗΝ ΠΛ. ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ – ΑΝΑΠΛΑΣΗ ΣΕ ΜΠΡΩΚΟΥΜΗ, 28ΗΣ ΚΑΙ 40 ΕΚΚΛΗΣΙΩΝ»

Αναλυτικότερα, ο κ. Παπαδόπουλος, αναφέρθηκε στην παραλαβή των μελετών και στα «βήματα» που θα ακολουθήσουν λέγοντας: «όπως πολύ σωστά είπατε, παραλάβαμε τις μελέτες για την Πλατεία Ελευθερίας στην Δημοτική Επιτροπή και αυτήν την στιγμή υποβάλλουμε τεχνικά δελτία για την έγκριση της χρηματοδότησης. Η επόμενη διαδικασία περιλαμβάνει την διαμόρφωση της Πλατείας Ελευθερίας που θα «κατέβει» σε ένα επίπεδο (το Ηρώο της πόλης με το Μνημείο Προσφυγικού Ελληνισμού θα είναι σε ένα επίπεδο) και θα γίνει ανάπλαση σε όλη την οδό Μπρωκούμη – με ποδηλατόδρομο –  μέχρι την οδό 40 Εκκλησιών (στο ύψος του «Κρέτυα») και στην οδό 28ης Οκτωβρίου, περίπου μέχρι το 3ο Δημοτικό Σχολείο Ξάνθης. Δεν θα αλλάξει κάτι ως προς την κυκλοφορία, αλλά θα γίνει ανάπλαση της περιοχής που θα περιλαμβάνει και κάποιες θέσεις στάθμευσης, μια νησίδα και φωτισμό. Αλλάζει λοιπόν όλο το «σκηνικό» στην περιοχή. Πάμε για να πάρουμε την έγκριση χρηματοδότησης, όπως την πήραμε για το Άλσος Ευμοίρου, για το οποίο θα γίνει κατάρτιση όρων για να δημοπρατηθεί. Από πίσω θα ακολουθήσει και η Πλατεία Ελευθερίας και μετά ο ποδηλατόδρομος της Εκτενεπόλ. Δεν θέλω να θέτω χρονικά όρια, γιατί πρέπει να ξέρετε ότι οι διαδικασίες είναι μεγάλες, χρονοβόρες και πολλαπλές. Το ζήτημα είναι ότι προχωράμε σταθερά βήμα – βήμα, όπως είχαμε οραματιστεί και σχεδιάσει. Οι διαδικασίες είναι πάρα πολλές, τα άτομα είναι λίγα και έχουμε προβλήματα με τα έργα που δουλεύονται τώρα (είδατε πόσο ταλαιπωρηθήκαμε και πόσο χρόνο χάσαμε με τον Λ. Στρατού, όπου μπήκε ο ανάδοχος). Είναι όλα χρονοβόρα και θέλουμε να ελέγχουμε καλά τις μελέτες για να μην έχουμε τέτοια προβλήματα. Όχι ότι δεν θα προκύπτουν προβλήματα, αλλά το θέμα είναι να μην υπάρχουν τόσο σοβαρά προβλήματα».

«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΕΝΤΑΞΕΙ ΤΗΝ ΟΔΟ 12 ΑΠΟΣΤΟΛΩΝ»

Σε ο,τι αφορά στην οδό Αγ. 12 Αποστόλων, ο κ. Παπαδόπουλος επισημαίνει ότι «δεν το έχουμε εντάξει το κομμάτι αυτό. Πρέπει να γίνει μια μελέτη, μήπως μπορέσουμε να το φτιάξουμε από τα «περισσεύματα». Αν και έχουμε μελέτη για τα υπόλοιπα, ο αγώνας που γίνεται είναι να πάρουμε ο,τι μπορούμε από τα 15 εκ. ευρώ που έχουμε και αν υπάρχουν υπόλοιπα για απορρόφηση, του χρόνου να είμαστε έτοιμοι για να πάρουμε και κάτι παραπάνω».

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΜΑΣ Η ΠΕΖΟΔΡΟΜΗΣΗ ΤΗΣ 28ΗΣ, ΑΠΟ ΤΣΙΜΙΣΚΗ ΕΩΣ ΚΕΝΤΡΙΚΗ ΠΛΑΤΕΙΑ, ΑΛΛΑ…»

Τέλος, στο ερώτημα της «Θ» αναφορικά με το αν η διοίκηση του Δήμου Ξάνθης, σκέφτεται να πεζοδρομήσει το τμήμα του δρόμου από την συμβολή της οδού 28ης Οκτωβρίου με την Τσιμισκή (επί της 28ης Οκτωμβρίου) έως την κεντρική πλατεία, ο Αντιδήμαρχος Τεχνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ξάνθης, απαντά ως εξής:

«Είναι στα σχέδιά μας, αλλά δεν μπορώ να σας πω κάτι συγκεκριμένο. Διότι αυτήν την στιγμή ανοίγουμε πολλά «μέτωπα». Στην Ξάνθη θα έρθουν χρήματα, θα γίνουν έργα και μεγάλα και χρονοβόρα και δεν ξέρω και κατά πόσο θα μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε σαν Τεχνική Υπηρεσία, καθώς είναι λίγα τα άτομα που έχουμε στην υπηρεσία. Αλλά είναι στην σκέψη μας και αυτό. Δίνουμε έμφαση στο να «απορροφήσουμε» πρώτα αυτά που έχουμε κάνει. Δεν είναι μόνον το ΣΒΑΑ. Είναι και το 1.700.000 ευρώ για τις υποδομές των Ρομά (υποβάλλαμε μελέτη και περιμένουμε την έγκρισή του) και η αγροτική οδοποιία 12 χλμ στο αγρόκτημα της Λεύκης. Είναι στις σκέψεις μας λοιπόν, αλλά έχουμε ήδη πολλά ανοιχτά «μέτωπα». Έχουμε και τα 5 σχολεία στο πρόγραμμα «Μαριέττα Γιαννάκου» που και αυτά χρειάζονται τακτοποίηση. Θα «τρέξουμε» προγράμματα ενεργειακής αναβάθμισης. Παράλληλα ξεκινήσαμε να πιάνουμε σιγά – σιγά και τα αθλητικά κέντρα για την τακτοποίησή τους (τις προάλλες περάσαμε την υποβολή για τα γήπεδα της ΕΠΣ Και του ΑΠΟΞ) και ένα τέτοιο είναι και το γήπεδο της Σταυρούπολης. Υπάρχουν πολλά προβλήματα που πρέπει να λυθούν και είναι λίγο χρονοβόρα. Βεβαίως η έμφαση δίνεται στο ΣΒΑΑ, αλλά δεν μπορούμε να πούμε ότι αν πάρουμε την χρηματοδότηση για τους Ρομά δεν θα την προχωρήσουμε ή ότι δεν θα προχωρήσουμε την αγροτική οδοποιία σε Λαμπρινό – Λεύκη. Χώρια που πρέπει να γίνει και ένα έργο ασφαλτόστρωσης και για την Σταυρούπολη και για την Ξάνθη, γιατί με όλα αυτά τα δίκτυα (φυσικό αέριο, σκαψίματα κλπ), χρειάζεται και αυτό το έργο. Έχουμε επίσης προβλήματα μέσα στην Παλιά Πόλη με τις αδειοδοτήσεις των καταστημάτων και αυτές τις μέρες θα βγάλουμε και ένα έργο για την αντικατάσταση των κυβόλιθων που είχαμε υποσχεθεί. Και από την άλλη είμαστε «ανοιχτοί» και σε κάθε πρόσκληση που θα βγει. Πρέπει να είμαστε σε ετοιμότητα για όλα όσα αντιλαμβανόμαστε ότι πρόκειται να βγουν, για να πάρουμε χρηματοδοτήσεις. Για παράδειγμα, «τρέχει» κάτι για υπογειοποίηση δικτύων για τους Ο.Τ.Α και το ψάχνουμε. Μπορεί να πετύχουμε κάτι τέτοιο. Το ίδιο ισχύει και για την αναβάθμιση των σχολικών μονάδων. Βάλαμε ήδη σχολεία στα προγράμματα «Φοίβος» και «Αθηνά». Του χρόνου μπορεί να ανοίξει πρόγραμμα και για άλλες σχολικές μονάδες. Θα εκμεταλλευθούμε ο,τι μπορούμε».