
Ν. Γρηγοριάδης και Π. Φωτιάδης, μιλούν στην «Θ»
Χαμηλές «πτήσεις» για την πασχαλινή αγορά της Ξάνθης, καθώς παρά το γεγονός ότι την Μ. Τρίτη και την Μ. Τετάρτη υπήρξε κίνηση στα καταστήματα, εντούτοις η Μ. Πέμπτη δεν ήταν και τόσο καλή, ενώ η συνολική πρώτη «αποτίμηση», δείχνει πτώση σε σχέση με πέρσι.
Το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις, σε συνδυασμό με την ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα και την αύξηση του κόστους της ενέργειας, δεν έδωσε την δυνατότητα στους καταναλωτές να «ρίξουν» ζεστό χρήμα στα ταμεία των επαγγελματιών, που φαίνεται να κινούνται μόνον από τα χρήματα που στέλνουν οι Ξανθιώτες οικονομικοί μετανάστες στο εξωτερικό στους οικείους τους.
Αυτά είναι τα βασικά συμπεράσματα που ανακύπτουν από το ρεπορτάζ της «Θ», στο οποίο μιλούν ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Νίκος Γρηγοριάδης και το μέλος του Συλλόγου κ. Πόλυς Φωτιάδης.
Αμφότεροι αναφέρονται και στην νέα «σύνθεση» του Συλλόγου (με δυο παρατάξεις επί της ουσίας), τονίζοντας ότι τα πράγματα κυλούν καλά και ότι υπάρχουν καλές σχέσεις και κοινή αντίληψη, στα βασικά – τουλάχιστον – ζητήματα των επαγγελματιών, καλώντας παράλληλα όλους τους εμπόρους και τους επαγγελματίες υπηρεσιών της Ξάνθης, στην Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, στις 30 Απριλίου και ώρα 19.00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, για να καταθέσουν οι ίδιοι προβληματισμούς, προβλήματα και προτάσεις.

«ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΟΥΝ ΛΕΦΤΑ»

Πιο αναλυτικά, ο κ. Γρηγοριάδης, επισήμανε στην «Θ» ότι «από την Μ. Τρίτη το απόγευμα ξεκίνησε η κίνηση. Το απόγευμα της Μ. Τετάρτης ήταν πολύ καλό, αλλά η Μ. Πέμπτη, δεν μπορώ να πω ότι είχε κίνηση. Τα καφέ ήταν γεμάτα μόνο. Ευελπιστώ να ανέβει το τελευταίο τριήμερο, αλλά γενικά είναι χαμηλή η κίνηση. Η προηγούμενη εβδομάδα ήταν χάλια. Παίζει μεγάλο ρόλο και το γεγονός ότι δεν πληρώθηκαν οι συντάξεις και σίγουρα και η ακρίβεια, γιατί οι καταναλωτές δίνουν προτεραιότητα στις υποχρεώσεις της ενέργειας και σε ο,τιδήποτε άλλο, αλλά και στο πασχαλινό τραπέζι. Όλα αυτά συντελούν και αλλάζουν και οι συνήθειες των καταναλωτών. Πλέον, δεν πηγαίνουν τόσο στο παιχνίδι (για παράδειγμα) όπως συνέβαινε παλαιότερα. Αλλά γενικά το θέμα είναι ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Αυτό που βιώνουμε τους τρεις τελευταίους μήνες, το βιώνουμε και τον 4ο.
Συγκριτικά με πέρσι, η κίνηση είναι πιο κάτω. Βέβαια, τι ποσοστό θα υπάρχει για τον καθένα επαγγελματία, θα το δούμε μετά. Αλλά γενικά είναι πιο κάτω. Η κίνηση ακολουθεί την ίδια, χαμηλή τάση, από τις αρχές του χρόνου, γιατί και τα είδη πρώτης ανάγκης είναι ακριβά, ενώ έχουν ακριβύνει πάρα πολύ και τα πασχαλινά είδη. Όλα συντελούν».
«ΚΑΛΟΥΜΕ ΤΟΥΣ ΙΔΙΟΥΣ ΤΟΥΣ ΕΠΑΓΓΕΛΜΑΤΙΕΣ ΝΑ ΚΑΤΑΘΕΣΟΥΝ ΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΚΑΙ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΤΟΥΣ – ΘΑ ΤΑ ΠΡΟΩΘΗΣΟΥΜΕ ΕΜΕΙΣ, ΑΡΜΟΔΙΩΣ»
Αναφορικά με την Έκτακτη Γενική Συνέλευση του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης στις 30 Απριλίου, το απόγευμα, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «καλούμε τους επαγγελματίες να έρθουν και να μας πουν τι τους προβληματίζει και να καταθέσουν οι ίδιοι προτάσεις σε εμάς. Να μιλήσουν οι ίδιοι για τα συνήθη προβλήματα που ξέρουμε, να μας πουν τι τους απασχολεί, τι τους προβληματίζει, τι θέλουν και από πλευράς εκδηλώσεων (πέρα από τα προβλήματα) και όλα αυτά να τα προωθήσουμε και εμείς μετά με την σειρά μας προς τον κάθε αρμόδιο φορέα που πρέπει να επιληφθεί των θεμάτων. Γιατί είναι άλλο να τα λέμε εμείς, ένας πρόεδρος, ένας γραμματέας και ένα διοικητικό συμβούλιο και άλλο είναι να έρθουν και να τα καταθέσουν οι ίδιοι οι επαγγελματίες. Παίζει μεγάλο ρόλο. Πιστεύω ότι θα ανταποκριθεί αρκετός κόσμος. Υπάρχει ενδιαφέρον και ευελπιστώ ότι θα το δείξουν κιόλας. Ας έρθουν να τα καταθέσουν τα θέματά τους οι ίδιοι που κάθε τόσο έγραφαν και αναφέρονταν στον Εμπορικό, στο Επιμελητήριο, στον Δήμο, στην Περιφέρεια, για να τα καταγράψουμε και ως όργανο να τα προωθήσουμε, στον κάθε Αντιδήμαρχο, στον Δήμαρχο, στην Αντιπεριφερειάρχη και οπουδήποτε χρειαστεί. Σε όλες τις αρχές αλλά ακόμη και στην κεντρική διοίκηση αν χρειαστεί. Θα στείλουμε επιστολή».
«ΔΕΝ ΕΧΟΥΜΕ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ – ΣΤΑ ΒΑΣΙΚΑ ΘΕΜΑΤΑ ΕΧΟΥΜΕ ΙΔΙΟ ΤΡΟΠΟ ΑΝΤΙΛΗΨΗΣ»
Σε ο,τι αφορά στην συνύπαρξη της νέας σύνθεσης των μελών του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κ. Γρηγοριάδης σημειώνει ότι «δεν έχουμε προβλήματα. Εκείνοι βέβαια (σ.σ. η παράταξη της αριστεράς) έχουν κάποια άλλη αντίληψη σε κάποια θέματα, αλλά στα βασικά θέματα έχουμε ίδιο τρόπο αντίληψης και αντιμετώπισης. Έχουν κάποια θέματα που έχουν σχέση με ένα πιο διεκδικητικό πλαίσιο (γιατί μπαίνει λίγο έως πολύ η κομματική χροιά ή η κομματική κατεύθυνση, ενώ σε εμάς δεν υπάρχουν αυτά) αλλά σε γενικές γραμμές είναι καλά. Η διοίκηση είναι σε καλά επίπεδα. Ούτως ή άλλως έχει αλλάξει η ρότα του Εμπορικού Συλλόγου τα τελευταία 2-3 χρόνια, με τα νέα γραφεία, την δημιουργία εκδηλώσεων, την εξωστρέφεια (κόψαμε για πρώτη φορά πίτα από το 2008), την εκδήλωση των 50 ετών, την ημερίδα – έρευνα για την αγορά της Ξάνθης και έπονται και άλλα πράγματα. Θα γίνουν και άλλα διάφορα».

«ΚΑΛΕΣ ΟΙ ΣΧΕΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΕΙΜΑΣΤΕ ΟΛΟΙ ΦΙΛΟΙ ΚΑΙ ΓΝΩΣΤΟΙ – ΚΑΝΟΥΜΕ ΤΙΣ ΠΡΟΤΑΣΕΙΣ ΜΑΣ – ΑΛΛΕΣ ΑΚΟΥΓΟΝΤΑΙ ΚΑΙ ΑΛΛΕΣ ΟΧΙ»

Από την πλευρά του, αναφορικά με τους πρώτους μήνες της νέας σύνθεσης του Εμπορικού Συλλόγου Ξάνθης, ο κ. Φωτιάδης επισήμανε στην «Θ» ότι «εννοείται ότι έχουμε καλή σχέση. Εμείς κάνουμε τις προτάσεις μας όπου πρέπει να τις κάνουμε. Άλλες περνούν, άλλες όχι. Αυτό το γνωρίζαμε. Αλλά γενικά είναι καλό το κλίμα. Είμαστε όλοι φίλοι και γνωστοί. Είμαστε μέσα στην αγορά. Στα συμβούλια, ο,τι προτάσεις έχει ο καθένας τις φέρνει. Η Έκτακτη Γενική Συνέλευση που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 30 Απριλίου 2025 και ώρα 19:00, στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ξάνθης, είναι προκαθορισμένη. Καλούμε όλους τους εμπόρους και τους επαγγελματίες που έχουν υπηρεσίες να έρθουν, να μιλήσουμε, να καταθέσουμε προτάσεις, να ακούσουμε τον εμπορικό κόσμο της πόλης και να προχωρήσουμε για το καλό όλων μας. Να δούμε τι μπορούμε να κάνουμε για να πάμε ένα βήμα πιο μπροστά. Θέλουμε όμως να ακούσουμε και τον κόσμο – να τον αφουγκραστούμε – γιατί εμείς τα συζητούμε στα συμβούλια, αλλά θα πρέπει να έρθουν οι επαγγελματίες της πόλης για να θέσουν και εκείνοι τα ζητήματά τους και όλοι μαζί να τα «τρέξουμε». Είναι ουσιαστικά μια τυπική Γενική Συνέλευση που πρέπει να γίνεται μια φορά τον χρόνο, αλλά από εκεί και πέρα το κύριο μέλημά μας είναι να ακούσουμε τους συναδέλφους μας στην αγορά».
«Η ΞΑΝΘΗ ΖΕΙ ΑΠΟ ΤΑ ΧΡΗΜΑΤΑ ΠΟΥ ΣΤΕΛΝΟΥΝ ΟΙ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΟΙ ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΟ ΕΞΩΤΕΡΙΚΟ – Η ΑΓΟΡΑ «ΒΟΓΚΑ»
Σε ο,τι αφορά στην αγορά της Ξάνθης, ο ίδιος υπογραμμίζει ότι «όσο ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη και όσο η ενέργεια, οι φόροι ανεβαίνουν και η ακρίβεια σε όλα τα προϊόντα επιμένει, ο κόσμος δεν αντέχει. Η ακρίβεια σαρώνει τα πάντα. Δεν προλαβαίνουμε τις αλλαγές των τιμών. Φαίνεται στην αγορά ότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά. Ευτυχώς για την Ξάνθη έρχονται χρήματα – από οικονομικούς μετανάστες που στέλνουν χρήματα στους δικούς τους – από την Γερμανία και γενικά από το εξωτερικό και «ζει» η Ξάνθη. Ο μισθός του κόσμου τελειώνει στο δεκαήμερο (κάποτε λέγαμε δεκαπενθήμερο). Όσοι δουλεύουν έξω, στέλνουν λεφτά στους δικούς τους και κινείται η αγορά. Εδώ τα πράγματα πηγαίνουν από το κακό στο χειρότερο. Τα «μαντάτα» δεν είναι καλά για την αγορά. Όσο ο κόσμος δεν έχει αγοραστική δύναμη – είναι και οι ψεύτικες αυξήσεις των μισθών που δεν έχουν καμία αξία, γιατί από την μια σου δίνουν ένα ψίχουλο, 1 ευρώ την ημέρα και από την άλλη σου το παίρνουν πίσω με μια αύξηση, σε έναν λογαριασμό – έτσι θα είναι τα πράγματα. Όταν δεν υπάρχει χρήμα, υπάρχει γκρίνια. Ο ελεύθερος επαγγελματίας δεν προλαβαίνει να πληρώνει τα διάφορα χαράτσια που κάθε φορά «ξεφυτρώνουν». Η αγορά «βογκάει» γιατί «βογκάει» ο κόσμος. Όταν ο κόσμος δεν έχει χρήματα, τι να έχει ο έμπορος; Ο κόσμος μας ζει. Αν ο κόσμος δεν έχει, υπάρχει τεράστιο πρόβλημα. Είμαστε μια αλυσίδα, που δυστυχώς έχει σπάσει εδώ και πολλά χρόνια και ο καθένας προσπαθεί να επιβιώσει. Και υπάρχουν και όλα τα υπόλοιπα ζητήματα, δηλαδή η υποβάθμιση στην υγεία, στην παιδεία και σε όλους τους τομείς. Έχει πλακώσει τον κόσμο μια «καταχνιά», μια στεναχώρια και μια υποβάθμιση και σκέφτεται πως θα μπορέσει να επιβιώσει και να βγάλει το «αύριο».
«ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΜΙΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΚΑΙ ΜΕ ΤΙΣ ΑΡΧΕΣ ΓΙΑ ΤΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΗΣ ΠΟΛΗΣ»
Τέλος, ο κ. Φωτιάδης, σημείωσε ότι «σε σχέση με τον Εμπορικό Σύλλογο και το κέντρο της πόλης, χρειάζεται μια συνεργασία και με τις αρχές, για να αναμορφωθεί λίγο το κέντρο και σε θέματα καλλωπισμού και σε θέματα της εξυπηρέτησης του κόσμου (το θέμα του δημοτικού πάρκινγκ, για παράδειγμα, έχει βαλτώσει). Βέβαια υπάρχουν πάρκινγκ, αλλά είναι όλα με πληρωμή».