Καταρρίπτεται η υπουργική απόφαση Τσιρώνη για τους εμβολιασμούς των ζώων στην Σταυρούπολη

Δικαίωση των κτηνοτρόφων και της «Θ» στο «ΣτΕ»

Α. Καραγκοζίδου: «Μπορεί να χάσαμε κάποιες μάχες, αλλά… κερδίσαμε τον πόλεμο! »

 

Στις 28 Δεκεμβρίου εκδόθηκε η απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας αναφορικά με την προσφυγή 16 κτηνοτρόφων συνολικά από την ορεινή περιοχή της Σταυρούπολης Ξάνθης κατά της απόφασης του υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης, κ. Γιάννη Τσιρώνη, σύμφωνα με την οποία για την αντιμετώπιση της νόσου της βρουκέλλωσης θα έπρεπε να εφαρμοσθεί ένα πρόγραμμα εμβολιασμών κι όχι η μέθοδος της εκρίζωσης της ασθένειας που ακολουθούνταν μέχρι τότε.

ΤΣΙΡΩΝΗΣ

Η εξέλιξη αυτή έρχεται να ανατρέψει τα δεδομένα στην υπόθεση αυτή αφού πλέον βάζει τέρμα στην τακτική που ακολουθήθηκε από τον κ. Τσιρώνη για την καταπολέμηση της νόσου και υποστηρίχθηκε θερμά από τον τοπικό βουλευτή του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Στάθη Γιαννακίδη, επαναφέροντας στο προσκήνιο τις προτάσεις τόσο της κτηνιατρικής υπηρεσίας Ξάνθης όσο και της αντίστοιχης υπηρεσίας της Περιφέρειας ΑΜΘ για συνέχιση του προγράμματος εκρίζωσης.

Όμως παράλληλα αποτελεί και μία δικαίωση τόσο για τους κτηνοτρόφους που εξ’ αρχής αντιπάλεψαν την απόφαση αυτή του υπουργείου όσο και για την «Θ» και τον εκδότη της Τένη Καμαρίδη, που «σήκωσε» εξ’ αρχής το θέμα στηρίζοντας τους κτηνοτρόφους και το διατήρησε στην επικαιρότητα, προτρέποντας μάλιστα και τον βουλευτή Ν.Δ. αρμόδιο για θέματα Ν. Ξάνθης και πρ. Υπουργό Επικρατείας κ. Δημ. Σταμάτη, να καταθέσει και σχετική επίκαιρη ερώτηση στην Βουλή, πράγμα που έγινε με επιτυχία.

ΒΡΟΥΚΕΛΛΩΣΗ

Μιλώντας στην «Θ» για την εξέλιξη αυτή η κα Άννα Καραγκοζίδου, κτηνοτρόφος στην περιοχή της Σταυρούπολης και πρωταγωνίστρια στις εξελίξεις τόνισε ότι: «Είναι μία πραγματική δικαίωση για όλους όσους πάλεψαν για την απόφαση αυτή, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας «ΘΡΑΚΗ». Από εδώ και πέρα το τι θα γίνει είναι άγνωστο αφού τις αποφάσεις για τα επόμενα βήματα θα τις πάρει η αρμόδια επιτροπή που υπάρχει στο υπουργείο για την αντιμετώπιση της νόσου σε συνεργασία με τους κτηνιάτρους. Πιστεύω ότι το αποτέλεσμα είναι οριστικό αν και από αυτούς θα πρέπει κανείς να τα περιμένει όλα…»

 

Α. ΚΑΡΑΓΚΟΖΙΔΟΥ: «ΔΙΚΑΙΟΘΗΚΑΜΕ ΟΣΟΙ ΠΟΛΕΜΗΣΑΜΕ ΓΙ’ ΑΥΤΟ»

Αναλυτικότερα η κα Καραγκοζίδου τόνισε ότι: «Πρέπει να πω κατ’ αρχήν ότι ακόμη δεν έχει εκδοθεί το σκεπτικό της απόφασης του ΣτΕ οπότε ακόμη δεν μπορούμε να ερμηνεύσουμε το παραμικρό σχετικά με την απόφαση που εκδόθηκε στις 28 Δεκεμβρίου. Είναι πάντως κάτι που το περιμένουμε εντός των ημερών. Όσον αφορά την απόφαση και κυρίως το πώς θα λειτουργήσουν οι κτηνίατροι θα το αποφασίσουν η αρμόδια επιτροπή και οι ίδιοι οι κτηνίατροι. Το σίγουρο είναι ότι πλέον ακυρώθηκε η απόφαση του υπουργού για τους εμβολιασμούς οι οποίοι θα πρέπει πλέον να σταματήσουν. Πιστεύω ότι ήταν μία πραγματικά σωτήρια απόφαση που ήρθε έγκαιρα αφού μέχρι στιγμής έχει εμβολιαστεί μόνο ένα πολύ μικρό ποσοστό ζώων, που φτάνει οριακά στο 11% του συνόλου των ζώων που εκτρέφονται στην περιοχή μας. Έτσι είμαι αισιόδοξη ότι η κατάσταση είναι πραγματικά αναστρέψιμη και μάλιστα υπάρχει και σχετική υπουργική απόφαση που προβλέπει τις διαδικασίες με τις οποίες βγαίνει μια περιοχή από έναν εμβολιασμό και αυτό που μένει είναι να ακολουθηθεί. Είναι πάντως αναμφισβήτητα μία δικαίωση για όλους όσους πολέμησαν για να ανατραπεί αυτή η απόφαση του υπουργού, συμπεριλαμβανομένης της εφημερίδας σας αλλά και των ίδιων των κτηνιάτρων. Μάλιστα θυμάμαι που σας είχα πει και παλιότερα, όταν είχαμε κάποιες αρχικές αρνητικές δικαστικές αποφάσεις, ότι ήμασταν αποφασισμένοι να το παλέψουμε μέχρι να δικαιωθούμε, ότι χάσαμε μία μάχη αλλά όχι και τον πόλεμο. Η απόφαση αυτή του Συμβουλίου της Επικρατείας δικαιώνει την πεποίθησή μας αυτή αλλά και τον αγώνα μας. Από εδώ και πέρα δεν μπορώ να πω εγώ τι θα γίνει και για να μην λέμε λόγια του αέρα θα πρέπει να περιμένουμε να βγει αναλυτικά η απόφαση από την αρμόδια επιτροπή της διεύθυνσης υγείας ζώων και τις διευθύνσεις κτηνιατρικής τοπικά και περιφερειακά. Το πώς θα λειτουργήσουν οι κτηνίατροι από εδώ και πέρα φυσικά και δεν το ξέρω. Αυτό που ξέρω είναι ότι σταματούν οι εμβολιασμοί και ότι δικαιωθήκαμε. Από εκεί και πέρα και λογικά δεν υπάρχει τρόπος να παρακάμψει το υπουργείο την απόφαση αυτή του ΣτΕ αλλά με τους συγκεκριμένους λογική δεν υπάρχει… Μέχρι κι εγώ ρώτησα τον δικηγόρο μου έχοντας αμφιβολίες για το κατά πόσο είναι όντως οριστική και αμετάκλητη αυτή η απόφαση και χρειάστηκε να με διαβεβαιώσει σχετικά ο δικηγόρος μου για να πειστώ ότι αυτό είναι το τέρμα…!»