Έτος ανάπτυξης το 2018, αλλά… πως εννοούν την ανάπτυξη;

Κ. Γεροστεργίου «Με μειώσεις μισθών και ανατιμήσεις προϊόντων;»

Δ. Χιόνης: «Κομβικό σημείο η έξοδος στις αγορές Μάιο και Ιούνιο…»

 

Έτος ανάπτυξης, χαρακτηρίζεται το 2018, αλλά… πως εννοείται η ανάπτυξη; Αυτό είναι το βασικό ερώτημα των Ελλήνων που βάζουν «πλάτη» καταβάλλοντας κάθε δυνατή (οικονομική) προσπάθεια και πληρώνοντας αδρά τα τέλη, τους φόρους και τα προϊόντα, τα οποία ανά τακτά χρονικά διαστήματα ανατιμώνται.

Μάλιστα δεν είναι λίγοι εκείνοι που «εκμεταλλεύονται» τα ευαίσθητα θέματα, όπως αυτό της περιβαλλοντικής συνείδησης των πολιτών και με… πρόσχημα τα 0,4€ του περιβαλλοντικού τέλους για την χρήση της πλαστικής σακούλας, βάζουν στα προϊόντα άλλα 5,6 ή 10 λεπτά, αυξάνοντας την τελική τιμή του προϊόντος.

 

ΑΝ ΒΓΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΑΓΟΡΕΣ…

ΔΙΟΝΥΣΗΣ ΧΙΟΝΗΣΠαρόλα αυτά, θετικοί θεωρούνται οι οιωνοί (τουλάχιστον μέχρι σήμερα) για την ανάπτυξη της εθνικής οικονομίας, όπως εξηγεί στην «Θ» ο Καθηγητής  του Τμήματος Οικονομικών Επιστημών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης κ. Δονύσης Χιόνης, αναφέροντας ότι «υπάρχει μια σταθεροποίηση του οικονομικού περιβάλλοντος η οποία μας επιτρέπει να είμαστε αισιόδοξοι, από ότι τα προηγούμενα χρόνια. Αν αυτό συνδυαστεί και με μια επιτυχημένη έξοδο στις αγορές, τότε νομίζω ότι θα μπορέσει να επέλθει η ανάπτυξη, δηλαδή η βελτίωση των μακροοικονομικών μεγεθών, να μετουσιωθεί σε θέσεις εργασίας, σε βελτίωση του βιοτικού επιπέδου και σε βελτίωση της καθημερινότητας. Για να… «τσιμπάει» το προϊόν, σημαίνει ότι υπάρχει ζήτηση. Έχουμε λοιπόν αυτήν την στιγμή μια κατάσταση στην οικονομία, όπου βλέπουμε και οι δείκτες των λιανικών πωλήσεων και της κατανάλωσης και της μεταποίησης, να είναι καλύτεροι από ότι ήταν πριν».

 

«ΚΟΜΒΙΚΗ ΣΤΙΓΜΗ ΜΑΙΟΣ ΚΑΙ ΙΟΥΝΙΟΣ ΤΟΥ 2018…»

ΑΝΑΤΙΜΗΣΕΙΣ ΠΡΟΙΟΝΤΩΝ«Αν πετύχει το εγχείρημα της εξόδου στις αγορές, ναι θα πηγαίνουμε όλο και καλύτερα. Είναι πολύ σημαντική η έξοδος στις αγορές» συνεχίζει ο κ. Χιόνης, σημειώνοντας ότι «για να επιτευχθεί αυτό θα πρέπει να γίνει μια αναδιάρθρωση του χρέους, έτσι ώστε να πεισθούν οι αγορές ότι το ελληνικό χρέος είναι βιώσιμο για να αγοράσουν ομόλογα. Νομίζω ότι η κομβική στιγμή είναι ο Μάιος- Ιούνιος του 2018 για να κάνει την έκδοση και κυκλοφορία των δεκαετών ομολόγων το ελληνικό δημόσιο. Αν εκεί έχει μια θετική υποδοχή, τότε νομίζω ότι τα πράγματα θα είναι αρκετά πιο εύκολα».

Στο μεταξύ οι Έλληνες πολίτες συνεχίζουν να βάζουν «πλάτη» για την οικονομική «ανάσα» της χώρας μας, αντικρύζοντας όμως κάθε τόσο και μια… άλλη τιμή στα προϊόντα, με το περιβαλλοντικό τέλος χρήσης της πλαστικής σακούλας στα 0,4€ να «πρωταγωνιστεί» αυτές τις ημέρες. Μέτρο, υποτίθεται για την προστασία του περιβάλλοντος και την μείωση των απορριμμάτων, το οποίο όμως από την άλλη, κάποιοι βρήκαν ως ευκαιρία για εκμετάλλευση και ανατιμήσεις προϊόντων.

 

ΚΑΤΑΝΑΛΩΤΙΚΗ ΣΥΝΕΙΔΗΣΗ ΚΑΙ ΑΝΤΙΔΡΑΣΗ ΣΕ ΚΑΘΕ «ΠΟΝΗΡΙΑ»…

ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΓΕΡΟΣΤΕΡΓΙΟΥΚάτι που επιβεβαιώνει στην «Θ» η Πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών Καβάλας κ. Κατερίνα Γεροστεργίου η οποία αναφέρει οτι «εφόσον δεν εκπαιδεύεται με κάποιον άλλο τρόπο ο καταναλωτής και ο πολίτης γενικότερα, θα πρέπει να ληφθούν κάποια μέτρα. Αυτό το μέτρο είναι προς την κατεύθυνση της πρώτης βασικής αρχής της διαχείρισης των απορριμμάτων, που είναι η μείωσή τους. Είχαμε φτάσει σε ασυδοσία και ούτε καν σκεφτόμασταν περιβαλλοντικά και πως ακόμη και αυτό επιβαρύνει το τελικό προϊόν. Άλλες χώρες δηλαδή έχουν φτάσει και στην μείωση της συσκευασίας, προκειμένου και να μην υπάρχει αύξηση των απορριμμάτων. Η πρώτη βασική αρχή στην διαχείριση των απορριμμάτων είναι η μείωση, η δεύτερη η επαναχρησιμοποίηση και η τρίτη αρχή είναι η ανακύκλωση… έπρεπε να γίνει κάτι σε ο,τι αφορά την μείωση των απορριμμάτων και το μέτρο είναι προς αυτήν την κατεύθυνση. Πρέπει όμως να γίνει σωστά. Σίγουρα σε κάθε περίπτωση υπάρχουν κάποιοι που το εκμεταλλεύονται για ανατίμηση των τιμών, όπως είδαμε να γίνεται και όταν μπήκαμε στο καινούριο νόμισμα και γενικότερα όταν αυξάνεται για παράδειγμα η τιμή των καυσίμων, βλέπουμε αύξηση των τιμών των προϊόντων. Κάποιοι βρίσκουν την ευκαιρία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι το μέτρο είναι λάθος. Σαφώς και κάποιοι το εκμεταλλεύονται και εκεί ακριβώς πρέπει να λειτουργήσουμε ορθολογικά με το να έχουμε μια πάνινη σακούλα ή ένα καλαθάκι, όπως αυτά που παίρνουμε στην λαϊκή,  για να μεταφέρουμε τα ψώνια που κάνουμε. Να μην αγοράσουμε σακούλα, ώστε να μην δώσουμε την δυνατότητα να ανέβουν οι τιμές. Δηλαδή και η δική μας συμπεριφορά θα πρέπει να είναι αντίστοιχη. Με πρόσχημα την σακούλα, κάποιοι κάνουν ανατιμήσεις και «τσιμπούν» τις τιμές. Βρίσκουν ευκαιρία με την δική μας αδράνεια και αδιαφορία να παίξουν το δικό τους παιχνίδι. Όταν όμως εμείς ως πολίτες και καταναλωτές αντιδράσουμε σε αυτό που γίνεται, δεν θα τους δώσουμε την ευκαιρία να κάνουν το δικό τους παιχνίδι. Πρέπει να γίνουμε ενεργοί καταναλωτές και αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να ψωνίζουμε περισσότερο. Δεν είναι αυτό ο καταναλωτισμός και η ορθολογική συμπεριφορά καταναλωτή. Ορθολογική συμπεριφορά καταναλωτή σημαίνει: παίρνω αυτό που χρειάζομαι, συμμετέχω, αντιδρώ και δεν δέχομαι τις αποφάσεις των άλλων χωρίς αντίδραση. Στην δράση πρέπει να υπάρχει και αντίδραση, αλλά προς την θετική κατεύθυνση και προς την κατεύθυνσης της προστασίας των συμφερόντων μας».

 

«ΘΑ ΠΕΡΙΜΕΝΟΥΜΕ ΝΑ ΤΗΝ ΔΟΥΜΕ ΤΗΝ ΑΝΑΠΤΥΞΗ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΑΡΧΕΙ ΣΤΑΘΕΡΟΤΗΤΑ»

people_carrying_plastic_bags-700x400Αναφορικά με την ανάπτυξη και το «έτος ανάπτυξης 2018» η κ. Γεροστεργίου τονίζει ότι «θα περιμένουμε να το δούμε το έτος ανάπτυξης. Εμείς ως οργανώσεις καταναλωτών αυτό που θέλουμε να δούμε είναι και μια μείωση στις τιμές των αγαθών γιατί δεν μπορεί από την μια να έχουμε μειώσεις μισθών (που ας δεχθούμε ότι είναι απαραίτητες) αλλά από την άλλη να έχουμε ανατιμήσεις. Θα πρέπει να υπάρχει μια σταθερότητα, έως και μείωση στις τιμές των βασικών προϊόντων ώστε να μην πέσει και άλλο το βιοτικό επίπεδο των πολιτών και να υπάρχει παράλληλα και ένας έλεγχος της αγοράς. Αλλιώς κατεβαίνει ακόμη περισσότερο το επίπεδο ζωής».