«Δυσφημίστηκε» η αγροτική παραγωγή της Ξάνθης…
Οι έλεγχοι, οι ενημερωτικές ημερίδες και οι…παλιοί και νέοι αγρότες
Δηλώσεις Ευφραιμίδη- Δαλάτση στη «Θ»
Πρόστιμο ύψους 2.000 ευρώ επέβαλλε η Διεύθυνση Αγροτικής Ανάπτυξης Πρέβεζας σε Αγροτική Επιχείρησης της Ξάνθης, η οποία διέθεσε και σε αλυσίδα σούπερ μάρκετ στην ευρύτερη περιοχή της Πρέβεζας αγγούρια, που έφεραν υπολείμματα φυτοπροστατευτικού προϊόντος με δραστική ουσία που δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιείται στην συγκεκριμένη καλλιέργεια.
Σύμφωνα με δημοσιεύματα, η ανίχνευση των εν λόγω υπολειμμάτων στο δείγμα που εντοπίστηκε τον Ιούλιο του 2017, οδηγεί στο συμπέρασμα ότι για τη φυτοπροστασία της καλλιέργειας χρησιμοποιήθηκαν φυτοπροστατευτικά προϊόντα με την εν λόγω δραστική ουσία, χωρίς να τηρηθούν τα επί της συσκευασίας αναγραφόμενα.
Κάτι βέβαια που…δυσφημεί (σε μικρό ή μεγάλο βαθμό) και τα αγροτικά προϊόντα της Ξάνθης.
Το παραπάνω γεγονός έδωσε την αφορμή για να ανοίξει ακόμη μια φορά ο «φάκελος» φυτοφάρμακα αλλά και ένα μεγάλο ζήτημα αναφορικά με τους ελέγχους και τις ενημερώσεις των αγροτών περί φυτοπροστατευτικών τεχνολογιών.
Θέμα για το οποίο μιλούν στην «Θ» ο Θεματικός Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης κ. Νίκος Ευφραιμίδης καθώς και ο Πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Τοπείρου κ. Κωνσταντίνος Δαλάτσης.
«ΔΥΣΚΟΛΑ…ΑΚΟΥΝ ΟΙ ΠΑΛΙΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ»
Ειδικότερα αναφορικά με τους ελέγχους ο κ. Ευφραιμίδης αναφέρει ότι «οι παλιοί αγρότες δύσκολα ακούν τους νέους και κυρίως τους γεωπόνους. Οι νέοι νομίζω ότι ακούν προσεκτικά και ακολουθούν όλες τις οδηγίες. Οι έλεγχοι είναι συχνοί και συνήθως θα πρέπει να υπάρχει κάποια καταγγελία. Θεωρώ ότι το συγκεκριμένο περιστατικό, αναδείχθηκε ύστερα από κάποια καταγγελία. Πέρυσι, η Αντιπεριφέρεια Ξάνθης και ο κ. Ζαγναφέρης είχε κάνει και μια ημερίδα αναφορικά με το θέμα των φυτοφαρμάκων και της φυτοπροστασίας. Τα συμπεράσματα βέβαια που ανέκυψαν είναι στον νου των αγροτών που έλαβαν μέρος στην ημερίδα. Πάντως και έλεγχοι υπάρχουν και ημερίδες γίνονται, αν και θα έπρεπε να γίνονται πιο συχνά, παρά το γεγονός ότι και με αυτές δεν έχουμε τα αποτελέσματα που περιμένουμε, αναφορικά με την προσέλευση. Εμείς θα καταβάλλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια, είτε με ημερίδες, είτε με μελέτες, έτσι ώστε να αποφευχθούν τα χειρότερα».
«ΣΤΗΝ ΠΛΕΙΟΨΗΦΙΑ ΤΟΥΣ ΕΙΝΑΙ ΑΣΦΑΛΗ ΤΑ ΠΡΟΪΟΝΤΑ ΤΩΝ ΕΛΛΗΝΩΝ ΠΑΡΑΓΩΓΩΝ…»
Από την πλευρά του ο κ. Δαλάτσης ανέφερε ότι «στην συντριπτική πλειοψηφία, οι αγρότες ακολουθούν το γράμμα του νόμου. Βέβαια πάντοτε υπάρχουν εξαιρέσεις στον κανόνα. Οι συνάδελφοι (είτε οι παλιοί, αλλά πολύ περισσότερο οι νέοι) προσέχουν πάρα πολύ ως προς το πώς να χρησιμοποιούν τα φάρμακα, ειδικότερα στα προϊόντα άμεσης κατανάλωσης όπως οι ντομάτες και τα αγγουράκια. Προσέχουν πάρα πολύ και διαβάζουν τις οδηγίες, καθώς επάνω στο φάρμακο αναφέρει πόσο απολυμαντικότητα έχει και μετά από πόσες ημέρες από τον ψεκασμό, μπορεί να καταναλωθεί το προϊόν. Σε κάποιες περιπτώσεις τώρα, ίσως φταίει η πίεση για πώληση του προϊόντος, ίσως και από λάθος κάποιες φορές, να έχουμε τέτοια αποτελέσματα. Αλλά στην πλειοψηφία, τα προϊόντα που παράγουμε οι Έλληνες παραγωγής είναι ασφαλή. Βέβαια όπως είπαμε υπάρχουν και εξαιρέσεις, αλλά για αυτό υπάρχουν και οι έλεγχοι και οι μηχανισμοί και καλό είναι που γίνονται, επισημαίνονται και επιβάλλονται και τα ανάλογα πρόστιμα».
«ΔΥΣΚΟΛΗ Η ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑ ΧΩΡΙΣ ΦΥΤΟΦΑΡΜΑΚΑ – ΒΟΗΘΟΥΝ ΑΛΛΑ ΧΡΕΙΑΖΕΤΑΙ ΟΡΘΗ ΧΡΗΣΗ»
«Χωρίς τα φυτοφάρμακα η παραγωγή είναι πολύ δύσκολη και πηγαίνουμε σε βιολογική καλλιέργεια. Ένα φυτοφάρμακο βοηθά πολύ στο να καταπολεμηθούν τα ζιζάνια που υπάρχουν στο χωράφι ή αν το προϊόν είναι στο θερμοκήπιο το βοηθά να μεγαλώσει αρκετά πιο γρήγορα, βοηθά να μην έχει ασθένειες, να έχει καλύτερη όψη, να είναι πιο μεγάλο, πιο γυαλιστερό κλπ. σε όλα αυτά βοηθούν τα φυτοφάρμακα, αρκεί να γίνεται ορθή χρήση και όχι σπατάλη ή να χρησιμοποιούνται άσκοπα και σε μεγαλύτερες δόσεις από αυτές που αναγράφει το κάθε σκεύασμα» συνεχίζει ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «από εκεί και πέρα, αν δεν θέλουμε να έχουμε φυτοφάρμακα, μπορούμε να στραφούμε στην βιολογική καλλιέργεια και εκεί θα δούμε ότι τα προϊόντα δεν έχουν καμία σχέση με αυτά που βλέπουμε (τα συμβατικά). Θα δούμε ότι θα έχουν καλύτερη γεύση αλλά θα είναι μικρότερα σε μέγεθος και δεν θα έχουν την πολύ ωραία όψη που έχουν όσα καλλιεργούνται με φυτοφάρμακα και λιπάσματα, αλλά σε κάθε περίπτωση το φυτοφάρμακο είναι μέρος της ζωής μας και το ακολουθούμε όλοι αλλά σε όλα γίνεται ορθή χρήση και τακτικοί και ποιοτικοί έλεγχοι για αυτό προσέχουμε και εμείς οι παραγωγοί αλλά και όλοι, ώστε το προϊόν που έρχεται στον καταναλωτή να είναι ασφαλές».
«ΣΠΑΝΙΑ ΓΙΝΟΝΤΑΙ ΗΜΕΡΙΔΕΣ – ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΧΟΥΝ ΚΑΙ ΟΙ ΓΕΩΠΟΝΟΙ ΚΑΙ ΟΙ ΑΓΡΟΤΕΣ…»
Αναφορικά με τις ημερίδες και το αν βοηθούν, ο κ. Δαλάτσης επισημαίνει ότι «δυστυχώς γίνονται σπάνια και αν γίνουν, θα γίνουν από εταιρίες που πωλούν τα φυτοφάρμακα. Πολλές φορές γίνεται ενημέρωση στα σεμινάρια και ιδιαίτερα σε πολλούς νέους αγρότες από τον ΕΛΓΟ ΔΗΜΗΤΡΑ, για το πώς να χρησιμοποιούνται αλλά και για τις νέες μεθόδους. Αλλά κάθε σκεύασμα είναι διαφορετικό και πρέπει να δίνεται μεγάλη προσοχή και από τον γεωπόνο που δίνει το σκεύασμα στον παραγωγό, αλλά και από τον παραγωγό κυρίως όσον αφορά την απολυμαντικότητα του προϊόντος και το πόσες ημέρες μετά τον ψεκασμό, μπορεί να καταναλωθεί».