Γ. Χατζηθεοδώρου: «Πρέπει να αλλάξουν πολλά στο ΠΑΣΟΚ για να συνεργαστούμε»
Α. Αντωνιάδης: «Μόνο στο πλαίσιο ενός ευρύτερου σχηματισμού και με ΝΔ»
Τα τελευταία σχεδόν τρία χρόνια ζούμε στην χώρα μας μία μάλλον παράδοξη κατάσταση όπου ένα κόμμα της ανανεωτικής Αριστεράς (ΣΥΡΙΖΑ) κι ένα κόμμα της πατριωτικής Δεξιάς (Ανεξάρτητοι Έλληνες) μοιράζονται την διακυβέρνηση της χώρας.
Για την συγκυβέρνηση αυτή έχουν λεχθεί και γραφτεί πολλά με κυριότερο τις κατηγορίες που δέχονται τα δύο κόμματα είτε ότι πλέον δεν είναι αριστερό το ένα (ΣΥΡΙΖΑ) είτε ότι πλέον δεν είναι πατριωτικό το άλλο (ΑΝ.ΕΛΛ.) αλλά ότι συνεχίζουν την συγκυβέρνηση με μόνο στόχο την διατήρησή τους στην εξουσία.
Ειδικά το πρόβλημα του σκοπιανού ζητήματος έχει φέρει στην επιφάνεια μερικές από τις πλέον θεμελιώδεις διαφορές των δύο κομμάτων με τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ μέχρι και να καλοβλέπουν την περίπτωση της σύνθετης ονομασίας για την ΠΓΔΜ, την ίδια ώρα που τα στελέχη των ΑΝ.ΕΛΛ. καλούν σε συλλαλητήρια και ο κ. Πάνος Καμένος ζητά δημοψήφισμα και σύγκληση του συμβουλίου των πολιτικών αρχηγών.
Για κάποιους όλα αυτά αποτελούν την σταγόνα που ξεχείλισε ένα ποτήρι που νωρίτερα είχε γεμίσει με διαφωνίες για άλλα επιμέρους κοινωνικά ζητήματα, όπως το θέμα του συμφώνου συμβίωσης ή της ταυτότητας φύλλου. Όμως ένα εθνικό ζήτημα δεν είναι δυνατόν να «μπαλωθεί» όπως ένα κοινωνικό κι έτσι πληθαίνουν αυτοί που σκέφτονται ότι θα ήταν τελικά καλύτερη μία συγκυβέρνηση με ένα κόμμα που να είναι πιο κοντά ιδεολογικά στον ΣΥΡΙΖΑ από τους ΑΝ.ΕΛΛ., παρά την αρραγή μέχρι σήμερα κοινή τους κυβερνητική πορεία.
Πρώτος «υποψήφιος» φυσικά δεν είναι άλλος από το ΠΑΣΟΚ (την ΔΗ.ΣΥ. ή το Κίνημα Αλλαγής αν προτιμάτε) για να παίξει αυτό τον ρόλο. Όμως κάτω από τις σημερινές πολιτικές συνθήκες και με δεδομένο ότι αυτά τα πρόσωπα που βλέπουμε σήμερα θα είναι αυτά που θα μας οδηγήσουν σε εκλογική αναμέτρηση είτε μέσα στο 2018 είτε το πολύ μέσα στο 2019, ποιες είναι οι πραγματικές πιθανότητες μιας τέτοιας σύγκλησης κατά πόσο συμφωνούν ή διαφωνούν με αυτή τα τοπικά στελέχη των δύο αλλά και κομμάτων;
Στα παραπάνω ερωτήματα επιχειρούν να δώσουν τις δικές τους απαντήσεις τόσο ο γραμματέας της νομαρχιακής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Ξάνθης, κ. Γιώργος Χατζηθεοδώρου όσο και ο ομόλογός του από τη νομαρχιακή επιτροπή του ΠΑΣΟΚ στην Ξάνθη, κ. Ανέστης Αντωνιάδης.
Γ. ΧΑΤΖΘΕΟΔΩΡΟΥ: «ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΑΛΛΑΞΟΥΝ ΠΟΛΛΑ ΣΤΟ ΠΑΣΟΚ ΓΙΑ ΝΑ ΣΥΝΕΡΓΑΣΤΟΥΜΕ»
Αναλυτικότερα ο κ. Χατζηθεοδώρου τόνισε ότι: «Είναι πολύ πρόωρο να μιλάμε σήμερα για μετεκλογικές συνεργασίες. Ο πολιτικός χρόνος είναι πολλές φορές τόσο συμπυκνωμένος και μπορούν να υπάρξουν τόσο αναπάντεχα γεγονότα που σχεδόν ενάμιση χρόνο πριν από τις εκλογές δεν μπορείς να μιλάς για μετεκλογικές συνεργασίες. Πάντως στο dna της ανανεωτικής Αριστεράς που εκπροσωπούμε είναι δεδομένες οι συνεργασίες και το έχουμε αποδείξει στην πράξη. Μπορούμε λοιπόν να συνεργαστούμε στα δύσκολα και με δύσκολες προγραμματικές θέσεις. Δώσαμε το παράδειγμα τα τελευταία χρόνια ότι μπορούμε να συνεργαστούμε και με κόμματα με τα οποία έχουμε τεράστιες ιδεολογικές διαφορές με έναν όμως κοινό στόχο: να σώσουμε την πατρίδα μας. Αυτή η συγκυριακή συνεργασία με τους ΑΝ.ΕΛΛ. έδειξε ότι μπορούμε να κάνουμε πολλά πράγματα. Κάποιοι λένε ότι ο χώρος της κεντροαριστεράς που θέλει να εκφράσει το παλιό ΠΑΣΟΚ ή την σημερινή ΔΗ.ΣΥ. ή το αυριανό Κίνημα Αλλαγής. Ας αποδείξει πρώτα αυτός ο χώρος ότι είναι πραγματικά ένας κεντροαριστερός χώρος κι όχι το δεκανίκι της Δεξιάς και από εκεί και πέρα και μετά το συνέδριό τους έχουμε όλο το χρόνο να κουβεντιάσουμε και να δούμε ποια θα είναι η ιδεολογική τους κατεύθυνση και μετά είμαστε ανοιχτοί σε κάθε συζήτηση και κουβέντα αποδεικνύοντας στην πράξη ότι την απλή αναλογική, που κάποτε ευαγγελιζόταν το ΠΑΣΟΚ με την διακήρυξη της 3ης Σεπτέμβρη δεν την έχουν απεμπολήσει. Εμείς είμαστε εδώ για να συζητήσουμε για το καλό του τόπου και να δούμε τότε τι πραγματικά σημαίνει μία συνεργασία και κατά πόσο μπορεί να την “σηκώσει” ο καθένας… Πάντως αυτή τη στιγμή η Φώφη Γεννηματά δείχνει να είναι εγκλωβισμένη στη σκιά του Βενιζέλου, του Λοβέρδου κι όλου αυτού του κακού ΠΑΣΟΚ που έχει μείνει στο ΠΑΣΟΚ. Ευελπιστούμε ότι στο συνέδριο του Μαρτίου θα απελευθερωθούν δημοκρατικές δυνάμεις που θα δημιουργήσουν ανακατατάξεις. Ίσως αυτό βοηθήσει την ηγεσία του κινήματος την δυνατότητα να κάνει τις συζητήσεις που πρέπει να γίνουν. Το dna του ΠΑΣΟΚ ήταν σοσιαλιστικό. Αν θέλουν αν γυρίσουν εκεί και ενδιαφέρονται για τον τόπο κάπου στην πορεία θα μας βρούνε. Όμως δεν μπορούμε να συζητάμε με τον Βενιζέλο, τον Πάγκαλο και τον Λοβέρδο, ανθρώπους που στιγμάτισαν και ξεπούλησαν αυτό τον τόπο. Δεν ξεπερνάς πράγματα όπως το PSI έτσι εύκολα. Είμαστε ανοιχτοί λοιπόν στο διάλογο πάνω σε εντελώς διαφορετικό όμως πλαίσιο».
Α. ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ: «ΜΟΝΟ ΣΤΟ ΠΛΑΙΣΙΟ ΕΝΟΣ ΕΥΡΥΤΕΡΟΥ ΣΧΗΜΑΤΙΣΜΟΥ ΚΑΙ ΜΕ ΝΔ»
Από την πλευρά του ο κ. Αντωνιάδης τόνισε ότι: «Ένας σημαντικός καταλύτης σε μία τέτοια, υποθετική ακόμη φυσικά, συζήτηση θα είναι τα ποσοστά που θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τα δύο κόμματα. Γιατί διαφορετική θα είναι η συζήτηση με τον ΣΥΡΙΖΑ πρώτο Κίνημα Αλλαγής στο 10% και διαφορετική με το Κίνημα Αλλαγής στο 6% ή 7 %. Σε περίπτωση που όλα είναι θετικά και πιάσουμε το διψήφιο νούμερο σε ποσοστά, η θέση μου αλλά και η θέση της προέδρου από όσο ξέρω είναι ότι δεν θα κάνουμε καμία συνεργασία χωριστά με τη ΝΔ ή τον ΣΥΡΙΖΑ. Η μόνη προοπτική είναι σε προγραμματική δέσμευση όλων σε ένα πλαίσιο σαν αυτό του μεγάλου συνασπισμού της Γερμανίας, σε μία κυβέρνηση και των τριών κομμάτων. Έτσι ναι συζητάμε για οποιαδήποτε συνεργασία. Οποιαδήποτε άλλη ενέργεια που τελικά θα αποσκοπεί μόνο στο να μοιράσει έδρες κι αξιώματα δεν αξίζει τον κόπο ούτε να την συζητάμε. Προσωπικά πάντως είμαι κάθετα αντίθετος σε οποιαδήποτε συνεργασία με τον ΣΥΡΙΖΑ έτσι όπως λειτουργεί σήμερα. Εγώ και με τις μεταγραφές βουλευτών που γίνονται είμαι αντίθετος γιατί δεν είναι πολιτικά έντιμο και ηθικό. Έτσι είμαι αντίθετος και σε κάθε μοίρασμα καρέκλας σε υπουργεία και υφυπουργεία. Η πολιτική δεν είναι να κάνουμε προσωπική καριέρα ούτε να μπούμε σε ένα υπουργείο για να παίρνουμε έναν υψηλό μισθό ή να διορίζουμε ως μετακλητούς τους φίλους και συγγενείς μας. Η πολιτική στόχο έχει να κάνει καλύτερη τη ζωή μας και έτσι όπως λειτουργεί ο ΣΥΡΙΖΑ σήμερα σε μια κυνική πολιτική που χαράσσει. Πρέπει να παραδεχτώ πάντως ότι ακόμη και σήμερα ο Τσίπρας παραμένει με την μακρά καλύτερη “σκηνική” παρουσία και ακόμη μαγεύει τα πλήθη αλλά λέει τα πράγματα όπως τον συμφέρουν κι όχι όπως πραγματικά είναι… Σε ένα περιβάλλον λοιπόν που επικρατούν ο πολιτικός κυνισμός και η εξουσιολαγνεία, εκεί όπου το μόνο που μας ενδιαφέρει είναι να αυξήσουμε την πελατεία μας πως πραγματικά θα μπορούσα να δεχθώ να συνεργαστώ με ένα τέτοιο κόμμα;…»